loader image

«Ακολουθώντας το παιδί & το ένστικτό μας στον θηλασμό…και τη ζωή!»

Τεύχος 32, Μάρτιος 2023

 

Ήρθε η στιγμή που ακόμη ένα τεύχος ολοκληρώνεται και αφήνεται να ταξιδέψει σε σας, γεμίζοντάς μας με περίσσεια χαρά και ανυπομονησία για να επιβεβαιώσει πως η ίδια η ζωή, το ίδιο το παιδί μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο για πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν σε αυτό το ταξίδι, όχι μόνο του θηλασμού, αλλά της ευρύτερης γονεϊκότητας.

Για ακόμη μια φορά, μάς δώσατε δύναμη, έμπνευση και όρεξη να στήσουμε ένα τεύχος γεμάτο από επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες, απαντήσεις σε δικά σας ερωτήματα, ιστορίες ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης αλλά και όλα τα νέα και τις δράσεις του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece που πραγματοποιηθήκαν τους τελευταίους μήνες.

Σε αυτό το τεύχος του «γαλουχώ» θέλουμε να τονίσουμε την αξία και τη σημασία του να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και το παιδί μας, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο και χώρο να μας δείξει τον δρόμο και όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά να καταφέρουμε να κατακτήσουμε τον δικό μας ξεχωριστό στόχο θηλασμού, απολαμβάνοντας και αγκαλιάζοντας κάθε στιγμή αυτού του μοναδικού ταξιδιού.

Σ’ αυτό το τεύχος…

  • μια από τις Συναντήσεις Εμπλουτισμού που έγιναν στάθηκε η αφορμή να συζητήσουμε περισσότερα για το babywearing με τη Στέλλα Σταμουλάκη, πιστοποιημένη Σύμβουλο Babywearing, η οποία απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα γονέων και φροντιστών, όπως τι πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή ενός μάρσιπου, τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένας μάρσιπος είναι εργονομικός, αν η χρήση μάρσιπου έχει βοηθήσει ειδικές περιπτώσεις στον θηλασμό και πολλά άλλα.
  • ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τους γονείς να ενημερωθούν για το πώς οι επιλογές που θα κάνουν και αφορούν τον τοκετό μπορούν να επηρεάσουν τον θηλασμό και να προετοιμαστούν όσο περισσότερο γίνεται και είναι εφικτό, ώστε η γνώση που θα αποκομίσουν από όλη αυτή την προετοιμασία να τους βοηθήσει να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται και να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις για τον τοκετό, οι οποίες συμβάλλουν σε μια καλή αρχή για τον θηλασμό.
  • μελετάμε την Ανεπάρκεια Αδενικού Ιστού ή Υποπλασία και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό.
  • μαθαίνουμε για τη σημασία των νυχτερινών θηλασμών και πώς με την γνώση αυτή μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προσδοκίες που έχουμε από το παιδί μας, αναλόγως του αναπτυξιακού σταδίου στο οποίο βρίσκεται, να τις αντιμετωπίζουμε, να βελτιώνουμε την ποιότητα τόσο του ύπνου όσο και της καθημερινότητας όλης της οικογένειας, αλλά και να σιγουρευτούμε ότι -και αυτοί- κάποια στιγμή θα μειωθούν και θα σταματήσουν.
  • στη στήλη Ρωτάτε-Απαντάμε, ακούσαμε τις δικές σας αγωνίες, που εκφράσατε επικοινωνώντας με Συμβούλους Θηλασμού της La Leche League, που αφορούσαν τη σύγχυση θηλών και κάποιες ιδέες αντιμετώπισής της, το πώς μπορεί ο θηλασμός να είναι βοηθός στην περίοδο γιορτών ή κοινωνικών εκδηλώσεων, αλλά και τους λόγους που ένα μωρό (που θηλάζει) ξυπνά συχνά τη νύχτα.

Στην στήλη με τις συνταγές, μοιραζόμαστε υγιεινές και εύκολες παρασκευές, κατάλληλες για όλη την οικογένεια, που νοστιμίζουν την ημέρα μας και μας δίνουν την ευκαιρία να τις υλοποιήσουμε μαζί με τα παιδιά μας και να κάνουμε την κουζίνα χώρο έμπνευσης και δημιουργίας…είτε είμαστε σε γιορτινή περίοδο είτε όχι! Ποιος μπορεί να αρνηθεί έναν σπιτικό υγιεινό γύρο, ο οποίος μπορεί να συνδυαστεί με πάρα πολλούς ακόμη τρόπους; Και σαν επιδόρπιο, ζελέ ουρανός με σύννεφα, για να φτάσει η απόλαυση σε ανώτερα επίπεδα. Δοκιμάστε τες και περιμένουμε τα δικά σας σχόλια!

Όμως, η μεγαλύτερη έμπνευση και ενδυνάμωση ήρθε μέσα από τις ιστορίες που λάβαμε από μητέρες που έχουν υποστηρίξει οι Σύμβουλοί μας. Τρεις ιστορίες που επιβεβαιώνουν ότι η σωστή προετοιμασία και ενημέρωση για τον θηλασμό μπορούν να είναι τα θεμέλια που χρειάζεται κάθε δυάδα θηλασμού να πετύχει τον δικό της μοναδικό στόχο. Ακόμη κι αν έρθουν αναπάντεχες προκλήσεις, η εμπιστοσύνη στο ίδιο το παιδί που μάς δείχνει τον δρόμο, η ύπαρξη και η δύναμη ενός υποστηρικτικού δικτύου, όπου όλοι μαζί μένουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά, μπορούν να οδηγήσουν στην εύρεση των λύσεων που ταιριάζουν περισσότερο στη δική μας οικογένεια και καθημερινότητα.

Διαβάζουμε για τις δράσεις και τα νέα του ΣΘΕ-LLLGR που έγιναν τόσο δια ζώσης όσο και ηλεκτρονικά κατά την περίοδο Αύγουστος 2022-Ιανουάριος 2023 και γνωρίζουμε τρεις ακόμη Ομάδες του ΣΘΕ-LLLGR: την LLL Ομάδα Πτολεμαΐδας, την LLL Ομάδα Σπάρτης και την LLL Ομάδα Κορινθίας.

Αποχαιρετήσαμε μία χρονιά που έφερε ξανά μεγάλες συγκινήσεις και στιγμές επανασύνδεσης μαζί σας και ελπίζουμε πως και η νέα χρονιά θα είναι το ίδιο γεμάτη με όμορφες εμπειρίες, κατακτήσεις, στιγμές και χαρές! Και εμείς θα είμαστε εδώ να χαιρόμαστε για εσάς και να σας στηρίζουμε. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως η υποστήριξη μητέρας προς μητέρα, γονέα προς γονέα λειτουργεί καταλυτικά για να υπάρχει η γνώση και ο χώρος, ώστε «η ίδια η ζωή, το ίδιο το παιδί να μάς δείξει τον δρόμο»!

Καλή ανάγνωση!!!

 

Η Συντακτική Ομάδα του «γαλουχώ»,

Έλενα Γκίκα & Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη

Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League International


Περιεχόμενα Τεύχους 32

Κύρια Άρθρα: Τοκετός και ΘηλασμόςΝυχτερινοί ΘηλασμοίΑνεπάρκεια Αδενικού Ιστού ή Υποπλασία και Θηλασμός

Ρωτάτε-Απαντάμε: Γιατί το μωρό μου ξυπνά συχνά τη νύχτα;Τι είναι η σύγχυση θηλών και πώς την αντιμετωπίζω;Πώς μπορώ να συνδυάσω τον θηλασμό με τις γιορτές;

Συνεντεύξεις: Μια συνέντευξη με τη Στέλλα Σταμουλάκη, Πιστοποιημένη Σύμβουλο Babywearing

Ιστορίες Μητέρων: Η ίδια η ζωή, το ίδιο το παιδί μας δείχνει τον δρόμο!Από το ημερολόγιο μιας μαμάς… Όλοι μαζί ενωμένοι σαν γροθιά!

Διατροφή & Συνταγές: Σπιτικός & Υγιεινός Γύρος από ΓαλοπούλαΠανέμορφο Ζελέ “Ουρανός με Σύννεφα”

Νέα του ΣΘΕ-LLLGR:  Δια ζώσης Συναντήσεις & Breastfeeding Cafés: Αύγουστος 2022-Ιανουάριος 2023Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2022-World Breastfeeding Week 2022Οι ετοιμασίες για την ΠΕΘ2023 Ξεκίνησαν!Συναντήσεις Εμπλουτισμού: Οκτώβριος 2022-Ιανουάριος 2023Έκτακτες Συναντήσεις: Αύγουστος 2022-Ιανουάριος 2023Online Συναντήσεις: Αύγουστος 2022-Ιανουάριος 2023

Συμμετοχές & Δράσεις του ΣΘΕ-LLLGR: Χανιά: «Ο Κύκλος του Θηλασμού» «Θηλασμός. Η πρόσκληση της φύσης» από την 7η ΥΠΕ ΚρήτηςLLL Ομάδα Χανίων: ενημερωτική & διαδραστική επίσκεψη σε ιδιωτικό νηπιαγωγείοΗράκλειο: Ενημερωτικό Σεμινάριο Θηλασμού στο ΙΕΚ ΑΚΜΗΜια Συνάντηση-Γιορτή Θηλασμού στο Ηράκλειο!

Γνωρίστε μας: Η LLL Ομάδα ΠτολεμαΐδαςΗ LLL Ομάδα ΣπάρτηςΗ LLL Ομάδα Κορινθίας

Pin It on Pinterest