loader image

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2022, η οποία στη χώρα μας γιορτάζεται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7 Νοεμβρίου), η LLL Ομάδα Χανίων διοργάνωσε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Χανίων) εκδήλωση για τον θηλασμό με τίτλο «Ο Κύκλος του Θηλασμού». Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 16.30-20.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στα Χανιά.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και υποστήριξη των οικογενειών της κοινότητας, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που πλαισιώνουν τη δυάδα του θηλασμού και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον θηλασμό.

Στην εκδήλωση μάς τίμησαν με την παρουσία τους επαγγελματίες υγείας, θηλάζουσες και μη, μέλλουσες μητέρες, μητέρες πρώην θηλάζουσες, πατεράδες, παιδιά, γιαγιάδες, παππούδες, φίλοι και λοιποί συγγενείς, όλοι με έναν στόχο: να υποστηρίξουν τη δυάδα του θηλασμού, να ενημερωθούν σχετικά με τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη μια μητέρα που θηλάζει, να ενδυναμώσουν και να ενδυναμωθούν.

Το σλόγκαν της #ΠΕΘ2022 / #WBW2022: «Προάγουμε τον Θηλασμό: Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε» μάς υπενθυμίζει πως, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στον θηλασμό, το έργο για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού έχει καταστεί μεγαλύτερη πρόκληση μετά την πανδημία COVID-19 και τις γεωλογικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών. Η πρόκληση για τους υπέρμαχους του θηλασμού είναι να καταφέρουν να μεταφέρουν τις παγκοσμίως αποδεκτές πολιτικές σε θετικές δράσεις μέσα στις κοινότητες. Μια τέτοια δράση ήταν και η εκδήλωση της La Leche League Ομάδας Χανίων με τίτλο «Ο Κύκλος του Θηλασμού» στα Χανιά, η οποία συμπεριλήφθηκε στις δράσεις της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσεων υπέρ του Θηλασμού (WABA).

Γιατί «ο Κύκλος του Θηλασμού»;

Ο κύκλος είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο που συμβολίζει την αιωνιότητα, τη θηλυκότητα, την ολότητα και τον κύκλο της ζωής. Από παλιά ο κύκλος θεωρείται ότι έχει τεράστια δύναμη, γιατί δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Συμβολίζει την ολοκλήρωση και την πληρότητα. Ταυτόχρονα, όμως, προσφέρει και έναν ασφαλή χώρο που προστατεύει ό,τι υπάρχει μέσα του.

Επιλέξαμε την ονομασία «Ο Κύκλος του Θηλασμού» για την εκδήλωσή μας, για να αναφερθούμε στη συνεχή σύνδεση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων όσων υποστηρίζουν τη μητέρα που επιθυμεί να θηλάσει το παιδί της και για να δημιουργήσουμε αυτή την ασφαλή αίσθηση του «χωριού» που έχει ανάγκη να αισθανθεί κάθε δυάδα θηλασμού. Γιατί ο θηλασμός αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Και η δυάδα του θηλασμού χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αυτή την προστασία, την ενδυνάμωση και υποστήριξη, με σκοπό να διευκολύνουμε όλοι τον θηλασμό, είτε ανήκουμε στον επαγγελματικό τομέα της Υγείας, είτε στον εργασιακό χώρο, είτε στην ευρύτερη κοινότητα της θηλάζουσα μητέρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια εισαγωγική ομιλία από την εθελόντρια Σύμβουλο Θηλασμού της LLL Ομάδας Χανίων, Έλενα Γκίκα, η οποία σύστησε στο κοινό τη La Leche League και τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος, και παρουσίασε τον ρόλο των Συμβούλων στην υποστήριξη των γονέων και την ενθάρρυνση μιας καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες υγείας που τους πλαισιώνουν. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κυρία Όλγα Δέδε (παιδοχειρουργός και Επιμελήτρια στο ΓΝ Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος»), η οποία μάς μίλησε για τον πόνο κατά τον θηλασμό, τις αιτίες και κάποιες ιδέες για την αντιμετώπισή του. Μάς υπενθύμισε για μια ακόμη φορά ότι ο θηλασμός δεν πρέπει να πονάει σε καμία φάση του, καταρρίπτοντας έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε ο κύριος Πέτρος Τρουλάκης (παιδίατρος στο ΓΝ Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος» και Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC), ο οποίος ανέπτυξε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους γονείς: την ανάπτυξη του μωρού κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του. Η παρουσίασή του ήταν διαδραστική και ακούσαμε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, ενώ μας έκανε να αναρωτηθούμε σχετικά με τις προσδοκίες που έχουμε είτε εμείς οι ίδιοι από τον εαυτό μας είτε οι άλλοι για εμάς και τα παιδιά μας. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς που και οι δύο αφιέρωσαν χρόνο από τις προσωπικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, και κατάφεραν να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν, να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και να αφυπνίσουν την ελληνική κοινωνία γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό και τα οφέλη του. Όλοι μαζί συντελέσαμε στην εξοικείωση με μια εικόνα που είναι στη φύση μας, αλλά έχουμε απομακρυνθεί από αυτή: την εικόνα της μητέρας που θηλάζει, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού της, όπου κι αν βρίσκεται και που δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και σχέση εμπιστοσύνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν κύκλο γονέων, που είχε τη μορφή των Μηνιαίων  Συναντήσεων που συντονίζει ο ΣΘΕ-LLLGR, κι έδωσε την ευκαιρία σε μητέρες να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις ανάγκες, τις ανησυχίες, τις προκλήσεις και τα ερωτήματα που έχουν αναφορικά με το ταξίδι του θηλασμού, είτε δεν το έχουν βιώσει ακόμη, είτε είναι στην αρχή του, είτε φτάνουν σιγά σιγά στην ολοκλήρωσή του. Τη συζήτηση συντόνισαν οι Σύμβουλοι Θηλασμού της LLL Ομάδας Χανίων (Έλενα Γκίκα, Ελένη Οικονόμου και Αφροδίτη Κλεινάκη-Χαιρετάκη) που είναι ειδικά εκπαιδευμένες και έμπειρες μητέρες που έχουν θηλάσει ένα ή περισσότερα παιδιά και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Λύθηκαν πολλές απορίες σε θέματα θηλασμού από την προετοιμασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις πρώτες μέρες μέχρι τον αποθηλασμό του παιδιού και τη στοργική καθοδήγηση ως οδηγό στη γονεϊκότητα. Μοιραστήκαμε εμπειρίες, μιλήσαμε για τις ανάγκες και τα συναισθήματα που βιώσαμε ή βιώνουμε κατά τον θηλασμό των παιδιών μας, είδαμε πώς οι προσδοκίες μπορούν να μας δυσκολέψουν να κατακτήσουμε τους δικούς μας στόχους, αλλά το κυριότερο μάθαμε πως η «ισχύς εν τη ενώσει» και δημιουργήσαμε το υποστηρικτικό περιβάλλον που όλοι χρειαζόμαστε σε αυτό το κεφάλαιο της γονεϊκότητας: τον θηλασμό των παιδιών μας.

Η Κ.Κ. συμμετέχουσα στην Εκδήλωση μοιράστηκε μαζί μας ότι:

Η εκδήλωσή σας ήταν η πρώτη μου επαφή με τον ΣΘΕ-LLLGR και μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω καινούρια πράγματα, ούσα ακόμη έγκυος. Όλα όσα γνώριζα έως τότε προέρχονταν από φίλες, βιβλία, το διαδίκτυο και τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Μετά το πέρας της εκδήλωσης και της Συνάντησης ένιωσα σιγουριά κι ότι υπάρχουν άτομα στα οποία μπορώ να στηριχτώ και να αναζητήσω συμβουλές και καθοδήγηση για τον θηλασμό, για ό,τι και να μου συμβεί.

Μια ακόμη μητέρα αναφέρει ότι:

Βρήκα πολύ χρήσιμη την Εκδήλωσή της LLL Ομάδας Χανίων, ειδικά το δεύτερο μέρος της, που ήταν η Συνάντηση. Μου έκανε τρομερή εντύπωση πόσο καλά καταρτισμένες είναι όλες οι Σύμβουλοι Θηλασμού της LLL, καθώς μοιράστηκαν πολλά tips σε πρακτικά θέματα ή/και προβλήματα θηλασμού. Αυτό που αποκόμισα μετά το τέλος της εκδήλωσης ήταν ότι απέκτησα κάποιες θεωρητικές γνώσεις που μου δίνουν δύναμη να προσπαθήσω για επιτυχημένο θηλασμό κι ένιωσα ασφάλεια ότι ανά πάσα στιγμή, αν συναντήσω πρόβλημα και χρειαστώ συμβουλές στην πράξη, υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων που μπορεί να με βοηθήσει.

Η Φωτεινή Ε., μαμά, γιαγιά και με εμπειρία ετών ως μαία (πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί), μοιράστηκε μαζί μας ότι:

Κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος μαθαίνω νέα πράγματα σχετικά με την πρακτική του θηλασμού!» Η πρώτη της επαφή με τον ΣΘΕ-LLLGR ήταν πριν 33 χρόνια, όταν έγινε η ίδια μητέρα, στην πρώτη της κόρη. «Ένιωσα ανακούφιση και ασφάλεια μετά την συζήτηση και τις συμβουλές που μου παρείχε η τότε επαφή με τις Συμβούλους LLL. Όσον αφορά στην τωρινή Συνάντηση, αυτό που μου έκανε θετική εντύπωση είναι η χαρά και η ζέση των Συμβούλων να μεταφέρουν τη γνώση στις νέες μητέρες, ώστε να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους για επιτυχία στον θηλασμό. Τα εγχειρίδια του ΣΘΕ μού ήταν «πολύτιμοι βοηθοί» στην επαγγελματική μου σχέση με τις νέες μητέρες, καθώς στη μαιευτική σχολή μάς είχαν δοθεί ελάχιστες γνώσεις για τον θηλασμό.

Λίγο πριν αποχαιρετιστούμε, η αγαπημένη μας Αφροδίτη Κλεινάκη-Χαιρετάκη μοίρασε αναμνηστικά δώρα σε όλους τους συμμετέχοντες, τα οποία είχε φτιάξει η ίδια με αγάπη για την εκδήλωσή μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ιδέα της και τον χρόνο που αφιέρωσε. Ήταν μια υπέροχη έκπληξη που αγκαλιάστηκε θερμά από όλους!

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας, τους χορηγούς μας, που με την ευγενική τους χορηγία κάλυψαν τις ανάγκες υλοποίησης της Εκδήλωσης, τους διασκεδαστές των μικρών μας επισκεπτών, τη φίλη της Ομάδας Ε.Ν. για την στήριξη και τη βοήθειά της την ημέρα της Εκδήλωσης και όλους όσους επικοινώνησαν την εκδήλωση, υποστηρίζοντας την προσπάθειά μας για εξοικείωση του κοινού με την εικόνα της μητέρας που θηλάζει και που προσφέρει τροφή και συναισθηματική ικανοποίηση ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του παιδιού της!

Οι συνεργασίες βοηθούν στο να δημιουργήσουμε μια φιλική προς τους γονείς κοινότητα και χαιρόμαστε που τα Χανιά στήριξαν την αρχή τέτοιων δράσεων από τη La Leche League Ομάδα Χανίων, δίνοντας την ευκαιρία σε φορείς της Θερμής Αλυσίδας να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου: την έγκυρη ενημέρωση, ενθάρρυνση και υποστήριξη της μητέρας που επιθυμεί να θηλάσει το παιδί της!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Έλενα Γκίκα, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest