loader image

Νόπη Αλεξιάδου – Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Πτολεμαΐδας

Ονομάζομαι Νόπη Αλεξιάδου και τα τελευταία χρόνια ζω στην Πτολεμαΐδα. Έχω τρία παιδιά κι έγινα πρώτη φορά μητέρα το 2015. Μέχρι τότε δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τον θηλασμό, δεν είχα σκεφτεί πως χρειάζεται να ενημερωθώ για κάτι, γιατί θεωρούσα δεδομένο πως απλώς όταν κάνω παιδί θα θηλάσω, δεν υπήρχε κάποιο άλλο ενδεχόμενο στο μυαλό μου και για καλή μου τύχη έτσι κι έγινε! Όταν κράτησα το μωρό μου στην αγκαλιά μου, ξεκίνησε το ταξίδι του θηλασμού τόσο όμορφα και αβίαστα, ακολουθώντας το ένστικτό μου. Μετά τις πρώτες υπέροχες μέρες, όταν μαζί με το εξιτήριό μου μού δόθηκε και η συνταγή για τυποποιημένο γάλα, σε περίπτωση που μου χρειαστεί αργότερα, αναρωτήθηκα γιατί να μου χρειαστεί, τι μπορεί να πάει λάθος; Τότε σκέφτηκα πως έπρεπε να μιλήσω με κάποιον που να γνωρίζει για τον θηλασμό κι έτσι γνώρισα τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος! Τηλεφώνησα σε μια από τις Συμβούλους για να με διαβεβαιώσει πως όλα πάνε όντως καλά και δεν είναι απλά στη φαντασία μου! Ένιωσα ασφάλεια, ζεστασιά κι αυτοπεποίθηση! Τίποτα δεν θα στέκονταν εμπόδιο σε αυτή τη σχέση που ξεκίνησα να χτίζω με το μωρό μου!

Ο θηλασμός ήταν μια μαγική σύνδεση με το μωρό μου, ένιωθα πως της προσφέρω τα πάντα μου, την ψυχή μου κι ότι εκείνη το εισπράττει. Από τότε άρχισα να διαβάζω για τον θηλασμό, έγινε η καθημερινότητά μου, ήθελα να μάθω τα πάντα! Διάβαζα και μάθαινα κι ήθελα όλο και παραπάνω! Ανοίχτηκε μια καινούρια ενότητα μπροστά μου! Διάβαζα ιστορίες άλλων μητέρων, προβληματισμούς, ανησυχίες, την κριτική που πολλές φορές βιώνουν και καταλάβαινα πως, δυστυχώς, αυτό που στη δική μου περίπτωση ήρθε τόσο ανεμπόδιστα δεν ίσχυε για όλες. Και πάλι αναρωτήθηκα γιατί, γιατί ενώ δεν είχα διαβάσει τίποτα μέχρι τότε, έγιναν όλα τόσο εύκολα; Ίσως ήμουν τυχερή; Ίσως… Ίσως ένιωθα δυνατή γιατί είχα ήδη δει τρεις φίλες μου να θηλάζουν κι, ενώ δε συζητήσαμε ποτέ τίποτα, αυτές οι εικόνες εντυπώθηκαν μέσα μου; Ίσως…

Την ίδια περίοδο ανακάλυψα πως στην περιοχή μου, αλλά και στις γύρω περιοχές, δεν υπήρχε καμία Σύμβουλος Θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος. Διάβαζα για τις δια ζώσης Συναντήσεις που κάνουν και σκέφτηκα πόσο κρίμα είναι για όσες, σαν εμένα, θα ήθελαν να βρεθούν σε ένα τέτοιο υποστηρικτικό κι ενδυναμωτικό περιβάλλον αλλά δεν έχουν την ευκαιρία!

Για δύο χρόνια διάβαζα συνεχώς, μέχρι που ενώ ήμουν έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, αναρωτήθηκα αν και πώς θα μπορούσα να γίνω κι εγώ Σύμβουλος Θηλασμού, να μάθω ακόμα περισσότερα και να υποστηρίξω μητέρες που συναντούν εμπόδια κι έχουν ανάγκη από κατανόηση και βοήθεια, ανάγκη από κάποιον που θα τις ακούσει, θα τις βοηθήσει να πάρουν μια ανάσα και να σταθούν στα πόδια τους πιο δυνατές κι έτοιμες να πετύχουν τον στόχο τους.

Κάπως έτσι ξεκίνησα την εκπαίδευση μου κι όντως έμαθα κι άλλα, πολλά, διαφορετικά κι ενδιαφέροντα! Κι ήρθε η ώρα, το 2019, που μαζί με τα πρώτα γενέθλια του δεύτερου παιδιού μου ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου κι έγινα κι εγώ Σύμβουλος Θηλασμού. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη κι η διάθεσή μου να υποστηρίξω μητέρες ακόμα μεγαλύτερη! Σιγά σιγά άρχισε να χτίζεται η ομάδα της Πτολεμαΐδας και να κάνουμε κι εδώ Συναντήσεις, που τόσο ένιωθα πως λείπουν από την περιοχή μας! Μέχρι που εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον covid-19 αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τις δια ζώσης Συναντήσεις. Η ανάγκη μας όμως, ως Συνδέσμου, να συνεχίσουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τις μητέρες, πέραν του τηλεφώνου ή της γραπτής επικοινωνίας, γέννησε τις Διαδικτυακές μας Συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχω όσο πιο ενεργά μπορώ!

Πλέον, δειλά-δειλά, έχουμε ξεκινήσει και πάλι τις δια ζώσης Συναντήσεις στην Πτολεμαΐδα, προσπαθώντας να χτίσουμε ξανά την Ομάδα μας, να γνωριστούμε, να μοιραστούμε, να ενδυναμωθούμε! Μέλλουσες μητέρες, μητέρες μόνες, με σύντροφο ή όποιον άλλο από το περιβάλλον τους θα ήθελε να ενημερωθεί, ώστε να μπορεί να την υποστηρίξει, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι! Όμως και τις μητέρες με μεγαλύτερα παιδιά, που πλέον όλα αυτά τους φαίνονται μακρινό παρελθόν, είναι τόσο μεγάλη μας χαρά να τις έχουμε κοντά μας, καθώς μέσα από τις εμπειρίες τους προσφέρουν χρήσιμες ιδέες, δύναμη και μια μεγάλη αγκαλιά!

Ο θηλασμός είναι τέχνη και όσο δεν την αφήνουμε να χαθεί, όσο βλέπουμε η μια την άλλη να θηλάζει, τόσο πιο εύκολο θα είναι για κάθε μητέρα που θα θέλει να θηλάσει να το καταφέρνει όλο και πιο εύκολα!

Ιστοσελίδα Προγραμμάτων Συναντήσεων LLL Ομάδας Πτολεμαΐδας


Νόπη Αλεξιάδου, Σύμβουλος La Leche League International, LLL Ομάδα Πτολεμαΐδας

Pin It on Pinterest