loader image

Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;  

Το πιπίλισμα είναι μια βασική δεξιότητα με την οποία γεννιούνται όλα τα βρέφη. Η ικανότητα να πιπιλίζουν αντανακλά μια έμφυτη ικανότητα επιβίωσης. Για χιλιετίες, οι μητέρες έβαζαν ενστικτωδώς τα μωρά τους στο στήθος τους για να τα ηρεμήσουν. Όμως, καθώς οι μητέρες απομακρύνθηκαν από το θηλασμό, έπρεπε να βρεθεί ένα υποκατάστατο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του μωρού για πιπίλισμα, και κάπως έτσι ανακαλύφθηκε η πιπίλα. Ορισμένα μωρά που θηλάζουν χρησιμοποιούν πιπίλες χωρίς προβλήματα. Ωστόσο η χρήση της πιπίλας μπορεί να επηρεάσει το θηλασμό.

Πιπίλα και χολοκυστοκινίνη

Αν το μωρό αποκοιμιέται στο στήθος εν μέρει οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης. Η ορμόνη αυτή μπορεί να κάνει ένα μωρό να νυστάξει δημιουργώντας του το αίσθημα του κορεσμού. Μετά από περίπου ένα εικοσάλεπτο πιπίλισμα η χολοκυστοκινίνη του μωρού αυξάνει αρκετά ώστε να αποκοιμηθεί και να ξεκουραστεί μετά την προσπάθεια που έχει καταβάλει. Είκοσι περίπου λεπτά μετά, και χωρίς πιπίλισμα, τα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης μειώνονται ξανά και το μωρό πιθανόν να ξυπνήσει μοιάζοντας πάρα πολύ πεινασμένο! Η ορμόνη αυτή μπορεί να αυξηθεί ακόμα και αν το μωρό πιπιλάει μια πιπίλα, το μωρό μπορεί να αποκοιμηθεί νομίζοντας πως είναι χορτασμένο ενώ στην πραγματικότητα έχει χάσει ένα θηλασμό. Έτσι η χρήση πιπίλας, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή της μητέρας καθώς και την επαρκή σίτιση του μωρού. Είναι πολύ σημαντικό το μωρό να θηλάζει συχνά και να ικανοποιεί την ανάγκη του για πιπίλισμα στο στήθος, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής παραγωγή γάλακτος και καλή ανάπτυξη του.

Πιπίλα και θηλαστική κίνηση 

Η χρήση πιπίλας μπορεί επίσης να επηρεάσει τη θηλαστική κίνηση του μωρού. Οι πιπίλες είναι τεχνητές θηλές οι και τεχνητές θηλές μπορεί να επηρεάσουν το θηλασμό. Το πιπίλισμα σε μια τεχνητή θηλή είναι διαφορετικό από το πιπίλισμα στο στήθος. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν διαφορετικό σχήμα από αυτό του μαστού και έτσι απαιτείται διαφορετική τεχνική πιπιλίσματος από το μωρό. Η τεχνητή θηλή είναι ήδη σχηματισμένη και αρκετά άκαμπτη. Το στήθος είναι μαλακό και εύκαμπτο. Το μωρό πρέπει να ανοίξει καλά το στόμα του για να προσκολληθεί στο στήθος, η θηλή πηγαίνει στο πίσω μέρος του στόματος, μακριά από την κίνηση των ούλων και της γλώσσας. Η πιπίλα μπορεί να μπει στο κλειστό στόμα του μωρού και οι μύες του στόματος, του προσώπου και της γλώσσας κινούνται διαφορετικά στην προσπάθεια του να πιπιλήσει την τεχνητή θηλή. Έτσι, το μωρό μπορεί να μπερδευτεί («σύγχυση θηλών»), με κίνδυνο να πληγώσει τις θηλές της μητέρας ή ακόμα και να αρνηθεί το στήθος.

Άλλοι κίνδυνοι από τη χρήση πιπίλας

Εκτός από τις πληγωμένες θηλές, η χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα γιατί το μωρό δεν αποσυμφορίζει συχνά το μαστό. Επίσης, το περιορισμένο πιπίλισμα στο στήθος επηρεάζει τις ορμόνες της μητέρας προκαλώντας συχνά συντομότερη επανεμφάνιση της περιόδου. Όπως είναι γνωστό, η αμηνόρροια λόγω θηλασμού έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό της μητέρας και είναι επιθυμητή.

Έρευνες δείχνουν πως η χρήση πιπίλας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ωτίτιδας και την εμφάνιση μυκητίασης στη στοματική κοιλότητα. Σε περίπτωση μυκητίασης η χρήση πιπίλας μπορεί να αυξήσει της πιθανότητες επανεμφάνισης.

Η τακτική χρήση πιπίλας έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των δοντιών και το σχήμα του στόματος, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα βακτηρίων στο στόμα που προκαλούν τερηδόνα και σχετίζεται με τον πρώιμο απογαλακτισμό.

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων και η θέση της La Leche League

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει τη χρήση πιπίλας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του Συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Η LLL πιστεύει ότι η σύσταση έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι βασικές αρχές διαχείρισης του θηλασμού και θα μπορούσε να απειλήσει μακροπρόθεσμα το θηλασμό.

Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;

Η χρήση μιας πιπίλας είναι μια προσωπική επιλογή. Πολλές μητέρες που θηλάζουν θεωρούν πως δεν τη χρειάζονται, αλλά υπάρχουν και μητέρες που την έχουν βρει χρήσιμη. Αν σχεδιάζετε να θηλάσετε αποκλειστικά, είναι σημαντικό να μην υπονομεύεται η παραγωγή γάλακτος, ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού (και η χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο). Πολλά βρέφη που θηλάζουν δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τη χρήση πιπίλας, άλλα βρέφη μπορεί να την προτιμήσουν. Αν διαπιστώσετε ότι κάποιες φορές η χρήση πιπίλας μπορεί να είναι πραγματικά βοηθητική (για παράδειγμα κάποιες μητέρες τη χρησιμοποιούν για να ηρεμεί το μωρό τους ενώ οδηγούν), μείνετε σε αυτή την περιορισμένη και λελογισμένη χρήση της.

Η πιπίλα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο του στήθους. Γιατί να μην επιλέξετε το αυθεντικό- το στήθος σας! Είστε πηγή θρέψης, ασφάλειας και ικανοποίησης για το μωρό σας, και θα είστε πάντα η πρώτη του επιλογή!

Και αν πρέπει να μείνω μακριά από το μωρό μου;

Πολλές μητέρες χρειάζεται για κάποιους λόγους να απομακρυνθούν από το μωρό τους και ανησυχούν για το πώς θα ηρεμεί το μωρό μακριά τους. Πολλές φορές οι άνθρωποι που τα φροντίζουν βρίσκουν δικούς τους μοναδικούς τρόπους να τα ηρεμούν. Η αγκαλιά, το λίκνισμα, η δερματική επαφή, ή προσφέροντας ένα καθαρό δάχτυλο για να πιπιλήσουν, μπορεί να είναι αρκετά. Αν η απουσίας σας είναι αναγκαία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με μια Σύμβουλο του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece για να βρείτε ιδέες που θα ταιριάξουν σε εσάς και την οικογένειά σας

 


Πηγές:

La Leche League International

The Womanly Art of breastfeeding, La Leche League International, 8th Edition


Σοφία Παύλου, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International

Pin It on Pinterest