loader image

Θυμάμαι εκείνη τη χαρά που ένιωσα όταν δανείστηκα το πρώτο μου βιβλίο από τη βιβλιοθήκη της Ομάδας μας, αυτή τη γλυκιά προσμονή που νιώθεις, σαν μικρό παιδί, όταν το ξεφυλλίζεις και αναρωτιέσαι για όλα αυτά που κρύβονται στις σελίδες του και που σύντομα θα ανακαλύψεις. 

Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε Συνάντηση και είχα αισθανθεί αμέσως τόσο οικεία με όλες τις μητέρες να συζητούν σε κύκλο και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τα συναισθήματά τους, τις αγωνίες αλλά και τις χαρές τους, που ήμουν σίγουρη ότι θα ξαναπήγαινα. Έτσι, μόλις αντίκρυσα τα βιβλία τοποθετημένα στη σειρά πάνω στο τραπέζι, άρπαξα την ευκαιρία και αποφάσισα να διαλέξω ένα και να το επιστρέψω στην επόμενη Συνάντηση. Διάλεξα θυμάμαι ένα μεγαλούτσικο, μπαμπάτσικο, όχι κανένα για τίποτα χθεσινές, να μη μου ξεφύγει τίποτα, να τα μάθω όλα!

Βέβαια, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα περίμενα…Η προσδοκία μου να διαβάσω το βιβλίο μέσα σε έναν μήνα απαιτητικής καθημερινότητας, με δύο παιδιά στο σπίτι, ενώ παράλληλα δούλευα αρκετές ώρες και με το νηπιάκι μου να ξυπνά τη νύχτα για να θηλάσει 8.654 φορές, μάλλον ήταν υπερβολική! Κάτι κατάφερα όμως. Κάθε φορά που ολοκλήρωνα μία ενότητα ένιωθα τόσο χαρούμενη. Μετά από κάθε κεφάλαιο που τελείωνε είχα μάθει και κάτι καινούργιο. Ίσως να μην τα κατάφερα όπως πίστευα στην αρχή, αλλά έκανα ό,τι μπορούσα. Εξάλλου, κάπως έτσι δεν είναι και η μητρότητα;

Στην επόμενη συνάντηση ξαναπήρα ένα βιβλίο. Μικρότερο αυτή τη φορά, στα μέτρα μου και απολαυστικότατο. Κάπως έτσι λοιπόν κυλούσαν οι Συναντήσεις και άλλαζαν τα θέματα των βιβλίων, όπως άλλαζαν και οι προσωπικές μου ανάγκες μου για γνώση. Κάθε φορά μετά από ένα βιβλίο που διάβαζα ή…που δεν διάβαζα, αισθανόμουν και λίγο πιο δυνατή.  Κάποια από τα αγαπημένα μου βιβλία-εργαλεία που σίγουρα με έχουν επηρεάσει στον τρόπο ανατροφής των παιδιών μου και με έχουν ενδυναμώσει ως γονιό  είναι το “The Womanly Art of Breastfeeding”,  “Η γέννα στο δρόμο της φύσης”, “How to talk so kids will listen & listen so kids will talk”, “My child won’t eat” και “Mothering your nursing toddler”.

Αργότερα, ως Σύμβουλος πια, έμαθα ότι όλα τα βιβλία που έχουμε στις δανειστικές βιβλιοθήκες μας επιλέγονται μετά από μία προσεκτική διαδικασία, αφού πρώτα διαβαστούν από μια ολόκληρη ομάδα έμπειρων Συμβούλων, ώστε να αντικατοπτρίζουν τη Φιλοσοφία της La Leche League και παράλληλα να αποτελούν ενημερωμένες και αξιόπιστες πηγές. Πηγές γνώσης και ενδυνάμωσης.

 


Βάσια Καλπογιάννη, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International

Pin It on Pinterest