loader image

Υλικά:

• 1 κιλό φράουλες χωρίς τα κοτσανάκια

•500 γραμμάρια ζάχαρη

• ¼ φλ χυμό λεμονιού

• 1 φακελάκι πηκτίνη ή ενάμισι κουταλάκι του γλυκού άγαρ άγαρ(εάν κάνετε τη μαρμελάδα στον αρτοπαρασκευαστή)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε τις φράουλες. Τις αφήνετε να στραγγίσουν πολύ καλά και τις κόβετε στα δύο.

Τις βάζετε σε ένα μπολ και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε απαλά και τις αφήνετεγια μια ώρα να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Μετά τις βάζετε σε ψηλή κατσαρόλα γιατί μόλις πάρουν βράση αφρίζουν. Με ένα κουτάλι βγάζετε τον αφρό που σχηματίζεται και αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι, γιατί η μαρμελάδα σφίγγει όσο κρυώνει. Ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει. Για να δείτε αν έδεσε βάζετε ένα κουταλάκι σε ένα πιάτο κι αφήνετε λίγο να κρυώσει. Εάν κρυώνοντας έχει την υφή που θέλετε βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Εναλλακτικά εάν δεν θέλετε να είστε συνέχεια πάνω από την κατσαρόλα ακολουθείστε την αρχική διαδικασία αλλά αντί να βάλετε τις φράουλες στην κατσαρόλα τις βάζετε σε πυρέξ και ψήνετε στο φούρνο για 1,5 έως 2 ώρες στους 180 βαθμούς Κελσίου ανακατεύοντας κάθε 30 λεπτά. Για να δείτε αν έδεσε κάνετε ότι και με τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα. Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από τα υγρά που περιέχουν οι φράουλες και από το βάθος που καταλαμβάνουν στο ταψί.

Εάν έχετε αρτοπαρασκευαστή με πρόγραμμα για μαρμελάδα χτυπάτε τις φράουλες καλά στο μπλέντερ καιτις βάζετε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτοντας τη ζάχαρη, στην οποία έχετε ανακατέψει ένα φακελάκι πηκτίνη ή το άγαρ άγαρ. Δέκα λεπτά πριν τελειώσει το πρόγραμμα ελέγξτε από το παραθυράκι εάν έχει φουσκώσει πολύ μέχρι το χείλος. Αν ναι ανοίξτε το καπάκι για να μην υπερχειλίσει και ξανακλείστε. Όταν τελειώσει το πρόγραμμα καθαρίστε με ένα κουτάλι τον άσπρο αφρό και αδειάστε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Συμβουλές

•Το άγαρ άγαρ είναι φυσικό πηκτικό και το βρίσκετε σε μαγαζί με βιολογικά αλλά δίνει μια λίγο διαφορετική γεύση στη μαρμελάδα.

•Την πηκτίνη τη βρίσκετε στα σουπερμάρκετ.

• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πηκτίνη ή το άγαρ άγαρ και στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μειώνοντας έτσι το χρόνο παρασκευής αφού θα βοηθήσουν στο να πήξει η μαρμελάδα. Προσοχή όμως γιατί η δράση τους φαίνεται όταν η μαρμελάδα κρυώσει και όχι όταν βράζει, οπότε ελέγξτε την πυκνότητά της βάζοντας ένα κουταλάκι σε ένα πιάτο να κρυώσει τελείως. Βάζοντας τη μαρμελάδα στο ψυγείο θα πήξει λίγο περισσότερο.


Πηνελόπη Καραγκούνη, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International

 

Pin It on Pinterest