loader image

Με λένε Παναγιώτα, είμαι 27 χρονών και στις 19 Δεκέμβρη έφερα στο κόσμο ένα αγοράκι 3190 κιλά, φυσιολογικά χωρίς επισκληρίδιο στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας.

Όταν γέννησα είπα στο προσωπικό του νοσοκομείου πως θέλω να θηλάσω και να μην δώσουν τίποτα άλλο στο παιδί. Δυστυχώς στο νοσοκομείο στο θέμα του θηλασμού δεν με βοήθησαν ιδιαίτερα.

Τα πράγματα στην αρχή ήταν δύσκολα.Οι θηλές μου ήταν επίπεδες κι ερεθίστηκαν.Έβαλα ψευδοθηλές κάτι που για τη δική μου περίπτωση ήταν λάθος! Μετά από 5 ημέρες τις έβγαλα γιατί για καλή μου τύχη, επικοινώνησα με μια θηλάζουσα φίλη και μου πρότεινε να θηλάζω χωρίς αυτές, για να μάθει το παιδί να θηλάζει στο σώμα μου. Όταν τις έβγαλα οι θηλές μου τραυματίστηκαν.Είχα φοβερούς πόνους επειδή τοποθετούσα λανθασμένα το παιδί στο στήθος αρχικά και οι θηλές μου παραμορφώθηκαν. Ήμουν απελπισμένη και όλα μου φαίνονταν μαύρα.

Όλοι μου έλεγαν να του δώσω μπουκάλι για να μην ταλαιπωρούμαι και πως το παιδί δεν θα παίρνει βάρος γιατί το γάλα μου δεν θα επαρκεί για την ανάπτυξή του. Άκουγα συνεχώς τις φράσεις: «Είναι φυσιολογικό όλη ημέρα να είναι στο βυζί σου κολλημένο;» ,«δεν χορταίνει», «το κακομαθαίνεις όλη ημέρα αγκαλιά» και άλλα πολλά. Παρ’ όλα αυτά δεν άκουγα τίποτα, είχα ενημερωθεί όσο ήμουν έγκυος από βίντεο στο διαδίκτυο και έκλεινα τα αυτιά μου. Ήμουν αποφασισμένη! « Θέλω να θηλάσω! Κάθε αρχή και δύσκολη», έλεγα. Σκεφτόμουν πως θα τα καταφέρω και απλά υπάρχουν κάποια εμπόδια για να πετύχω τον σκοπό μου. Έπρεπε να τα ξεπεράσω.

Όταν το μωρό μου ήταν 10 ημερών ο γιατρός διαπίστωσε πως είχε κοντό χαλινό, πράγμα το οποίο σήμαινε πως δυσκολευόταν στον θηλασμό. Όμως εγώ εκεί προσπαθούσα. Δεν έχασα χρόνο. Κόψαμε τον χαλινό του παιδιού ενώ αυτό ήταν 30 ημερών και μετά τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα.

Επιπλέον, είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τις εθελόντριες Συμβούλους Θηλασμού της La Leche League Greece-Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος για να με ενθαρρύνουν να συνεχίσω. Σήμερα μπορώ να πω πως τα καταφέρνω και συνεχίζω. Μάλιστα μια εξαιρετικά καλή εθελόντρια Σύμβουλος Θηλασμού της LLL, μου έστειλε ηλεκτρονικά διάφορα άρθρα από πιστοποιημένους Σύμβουλους Θηλασμού για να ενημερωθώ σωστά. Με ενθάρρυνε να συνεχίσω λέγοντάς μου πως τα παιδιά που θηλάζουν είναι πιο υγιή και έχουν μεγαλύτερο δείκτη ευφυίας. Μάλιστα μου εξήγησε πως μετά τον τρίτο μήνα ζωής του το μωρό μου θα τρώει πολύ πιο γρήγορα και μου πρότεινε κατά τη διάρκεια της νύχτας να θηλάζω ξαπλωμένη για να νιώθω πιο ξεκούραστη. Με εμψύχωσαν πολύ τα λόγια της. Ένιωσα συμπαράσταση και πως δεν ήμουν η μόνη που δυσκολεύτηκα με τον θηλασμό και πως όλα αυτά που περνούσαμε εγώ κ ο υιός μου ήταν φυσιολογικά. Την ευχαριστώ πολύ που με βοήθησε να δεθώ τόσο με το γιο μου μέσω του θηλασμού.

Το μωρό μου τώρα είναι 4μιση μηνών και είναι σχεδόν εννιά κιλά, αποκλειστικά με το δικό μου γάλα. Είμαι περήφανη γι αυτό! Από δυο μηνών αφήνει την θηλή ενώ θηλάζει και μου χαμογελάει, μου κάνει νάζια. Ακόμα, όταν το έχει ο μπαμπάς του αγκαλιά εμένα κοιτάζει σαν να μου λέει με τις ματάρες του “ευχαριστώ”. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από μια μαμά που μπορεί να θρέφει το μωρό της από το σώμα της. Το δέσιμο με το παιδί μου νιώθω πως είναι ακατανίκητο. Είμαστε ένα! Η αγάπη ρέει άφθονη όταν θηλάζει από το στήθος μου.

Μαμάδες μην ακούτε κανέναν! Θηλάστε τα παιδιά σας! Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα. Είναι απίστευτη εμπειρία ο θηλασμός απλά ο πρώτος καιρός μόνο θέλει χρόνο, υπομονή κι επιμονή. Είναι άπειρα τα οφέλη του θηλασμού και οι αγκαλιές με το παιδί σας όταν θηλάζετε για να το θρέψετε είναι μοναδικές!

Μπαμπάδες, αδέρφια, θείες, ανίψια να βοηθάτε τις μαμάδες να θηλάζουν και να τις υποστηρίζετε.Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στο θηλασμό!


Παναγιώτα

Pin It on Pinterest