loader image

Μετά τις πρώτες 6-12 εβδομάδες από τον τοκετό είναι φυσιολογικό μια μητέρα που θηλάζει αποκλειστικά να νιώθει το στήθος της λιγότερο γεμάτο, μαλακό ή ακόμη και πολύ «άδειο».

Πολλές μητέρες ανησυχούν για την παραγωγή τους μετά τις πρώτες εβδομάδες, επειδή παρατηρούν μείωση στις ποσότητες που μπορούν να αντλούν ή παρατηρούν ότι τα στήθη τους μοιάζουν “μαλακά” ή “άδεια”. Είναι φυσιολογικό για μια μητέρα που θηλάζει ή αντλεί αποκλειστικά να νιώθει το στήθος της κατά βάση μαλακό μετά τις πρώτες εβδομάδες, ενώ αν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θηλασμό ή άντληση μπορεί να το αισθάνεται λίγο γεμάτο και βαρύ.

Το αίσθημα πληρότητας (μερικές φορές ακόμη και διόγκωσης) που παρατηρούν οι θηλάζουσες μητέρες κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του θηλασμού δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου φυσιολογικό, αλλά σημαίνει ότι τα στήθη της μητέρας δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στην ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται το μωρό. Κάποια στιγμή, συνήθως γύρω στις 6-12 εβδομάδες (αν μια μητέρα έχει υπερπαραγωγή μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο), η παραγωγή γάλακτος θα αρχίσει να ρυθμίζεται και το στήθος θα αρχίσει να μοιάζει λιγότερο γεμάτο, να είναι μαλακό ή ακόμα και να φαίνεται εντελώς άδειο. Μπορεί να σταματήσουν να υπάρχουν διαρροές γάλακτος, μπορεί να σταματήσεις να αισθάνεσαι το αντανακλαστικό κατεβάσματος (ή να το αισθάνεσαι λιγότερο) και αν κάνεις αντλήσεις ενδέχεται να παρατηρήσεις ότι δεν αντλείς τόσο γάλα όσο τις πρώτες εβδομάδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παραγωγή γάλακτος έχει μειωθεί, αλλά ότι το σώμα σου έχει καταλάβει πόσο γάλα απομακρύνεται από το στήθος και δεν παράγει πλέον περισσότερο. Αυτή η αλλαγή μπορεί να επέλθει σταδιακά ή να φαίνεται μάλλον ξαφνική. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές στο στήθος είναι φυσιολογικές, επειδή πολλές μητέρες σταματούν νωρίς το θηλασμό και δεν βλέπουν ποτέ αυτή την αλλαγή (ή ερμηνεύουν λανθασμένα αυτή την αλλαγή ως ένδειξη ότι η παραγωγή γάλακτος έχει μειωθεί και αποθηλάζουν εξαιτίας αυτής της αλλαγής).

Γιατί συμβαίνει αυτή η αλλαγή; Παρόλο που η σύνθεση του γάλακτος έχει ήδη περάσει στον αυτοκρινή έλεγχο (καθοδηγούμενη από το «άδειασμα» του στήθους) μετά την έναρξη γαλακτοφορίας της μητέρας, η επιπλέον ορμονική επίδραση των πρώτων εβδομάδων και μηνών συχνά προκαλεί στις μητέρες την παραγωγή περισσότερου γάλακτος από αυτό που χρειάζεται το μωρό τους. Τα πρώιμα ορμονικά επίπεδα μετά τον τοκετό τείνουν να “ανεβάζουν την ένταση” της σύνθεσης του γάλακτος, ώστε να μπορεί να παραχθεί επιπλέον γάλα, αν χρειαστεί (οι περισσότερες μητέρες μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα για δίδυμα ή ακόμη και τρίδυμα). Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, αυτό το υψηλό βασικό επίπεδο προλακτίνης, που είναι ο κανόνας τις πρώτες εβδομάδες, μειώνεται σταδιακά στη χαμηλότερη βασική γραμμή, που είναι ο κανόνας για τη μετέπειτα γαλουχία. Μετά από αυτό το σημείο μπορεί να είναι ευκολότερο για το σώμα της μητέρας να προσαρμόσει την παραγωγή γάλακτος σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού.

Πηγή: Kellymom

Επιπλέον Πληροφορίες από τη La Leche League Great Britain: How milk production works


Μετάφραση, Προσαρμογή & Επιμέλεια: Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη & Αμαλία Γιαννοπούλου, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest