Σιμέλα Πετρίδου, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International στη Νότια Αφρική.
Τον Μάρτιο του 2018 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το European Management Symposium της La Leche League. Εκεί οι Σύμβουλοι της La Leche League Greece συναντήσαμε τη Σιμέλα, μία Ελληνίδα LLL Leader στη Νότια Αφρική που γνωρίζαμε διαδικτυακά και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και προσωπικά. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να μην της πάρουμε συνέντευξη ώστε να τη γνωρίσετε και εσείς!
Πως γνωρίσατε τη La Leche League και ποια ήταν η αφορμή να γινεται Leader;
Ο σύζυγος μου είναι από τη Νότια Αφρική. Όταν μετακομίσαμε από την Ευρώπη στο Κέιπ Τάουν, είδα μια αγγελία για μια Συνάντηση Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού στην τοπική μας εφημερίδα. Το πρώτο μου παιδί ήταν 19 μηνών. Και μιας και ήμουν ενθουσιώδης με τον θηλασμό, σκέφτηκα πως πιθανόν αυτό θα ήταν ένα καλό μέρος να γνωρίσω μητέρες με την ίδια νοοτροπία.
Αμέσως ένιωσα σαν στο σπίτι μου εκείνη τη μέρα, λάτρεψα την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της Συνάντησης και τη θερμή υποδοχή από τις Leaders .
Πλήρωσα την συνδρομή μου, μιας και ένιωσα ότι αυτές οι γυναίκες χρειάζονταν την υποστήριξη αυτή για το έργο που έκαναν και συμμετείχα σε δυο Συναντήσεις το μήνα στην περιοχή μου αφού και το απολάμβανα τόσο πολύ. Μου ήταν προφανές ότι θα ασχολούμουν περισσότερο κάποια στιγμή. Και μετά από λίγους μήνες μία εκ των Leaders της Ομάδας με ρώτησε αν θα μπορούσα να φανταστώ να γίνω και εγώ επίσης μία LLL Leader.
Tι είναι αυτό που αγαπάτε να κάνετε ως Σύμβουλος;
To να υποστηρίζω μητέρες είναι κάτι που μου φέρνει ικανοποίηση. Όταν πιστεύουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση και στο τέλος της Συνάντησης φεύγουν με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, είναι ανεκτίμητο .
Λατρεύω να βλέπω μητέρες να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Το να βλέπω μια μητέρα να ξεπερνά τις προκλήσεις θηλασμού και να συνεχίζει την πορεία της στη μητρότητα μέσω του θηλασμού, είναι υπέροχο. Το να κάνω τη διαφορά, μια μητέρα και ένα μωρό τη φορά, αυτό είναι που αγαπάω να κάνω.
Ποια είναι μερικά από τα κοινά στοιχεία όλων των μητέρων ανεξαρτήτως που μένουν;
Υποθέτω πως είναι φυσικό για τις μητέρες να αμφιβάλουν για τον εαυτό τους μιας και συχνά στερούνται υποστήριξης από την οικογένεια τους, τους επαγγελματίες υγείας και το περιβάλλον τους.
Η εμπειρία δεν περνά από γενιά σε γενιά πια. Οι μητέρες συχνά χρειάζεται να επιστρέψουν στην δουλειά τους τόσο νωρίς που η υποστήριξη και η σωστή πληροφόρηση είναι σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία τους .
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η LLL είναι τόσο σημαντική, παγκοσμίως.
Ποιες οι διαφορές και πως η LLL το αντιμετωπίζει;
Οι μητέρες εδώ έχουν μόνο 4 μήνες άδεια μητρότητας. Οι περισσότερες πρέπει να γυρίσουν στη δουλειά τους, η φτώχια είναι αρκετά υψηλή σε προηγουμένως μειονεκτικές κοινότητες, τα ποσοστά μας σε HIV+ και φυματίωσης είναι τα υψηλότερα παγκοσμίως.
Ο αποκλειστικός θηλασμός είναι ζωτικής σημασίας για τα μωρά. Τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού αυξάνονται σταθερά.
Η LLL South Africa κάνει μια εξαιρετική δουλειά για να προωθήσει τον θηλασμό, συνεργαζόμενη στενά με το Υπουργείο Υγείας μας και εκπαιδεύοντας Συμβούλους ώστε υποστηρίζουν τις γυναίκες στην κοινότητα και τις τοπικές κλινικές.
Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα;
Οι γονείς μου είναι Έλληνες που μετανάστευσαν στην Γερμάνια πριν 50 χρόνια, σκοπεύοντας να μείνουν εκεί για λίγα χρόνια ώστε να μαζέψουν χρήματα και να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Δεν πήγε όπως είχαν προγραμματίσει. Είμαστε τρία παιδιά, γέννημα θρέμμα στη Γερμανία όπου τα αδέρφια μου και η μητέρα μου μένουν ακόμα εκεί. Ο πατέρας μου έχει πεθάνει. Έχω κάποια ξαδέρφια στη Γερμανία αλλά η υπόλοιπη οικογένεια μου μένει στην Ελλάδα. Η μητέρα μου έχει καταγωγή από ένα χωριό κοντά στον Σταυρό και ο πατέρας μου ήταν από τον Καλαμώνα. Επισκεπτόμαστε την Ελλάδα όσο συχνά μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά.
Το να περνάμε χρόνο με τους συγγενείς μας στην Ελλάδα και να σμίγουμε ξανά με τα αδέλφια και τη μητέρα μου, είναι ο πολύτιμος χρόνος μας.
Η Σιμέλα με τα δύο της παιδιά.
Οι La Leche League Leaders, Μαρία, Βίλυ, Βίκυ, Νατάσσα, Ουρανία και Σιμέλα στο Groups Fair του EMS-Berlin 2018.
Συνέντευξη: Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Νατάσσα Καψάλη, Ουρανία Κωνσταντάτου, Σύμβουλοι της La Leche League International