loader image

Τα μωρά είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν αλλεργίες αν υπάρχει ιστορικό εκζέματος, άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας ή τροφικών αλλεργιών στην οικογένεια. Αν υπάρχει ιστορικό τέτοιων καταστάσεων και στη δική σας οικογένεια, το να θηλάσεις αποκλειστικά το μωρό σου για τους πρώτους έξι μήνες θα το βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών.

Το ανθρώπινο γάλα περιλαμβάνει συστατικά που προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σου, εμποδίζοντας μικροσκοπικά μόρια τροφίμων να «διαρρεύσουν» στην κυκλοφορία του αίματός του. Αν τελικά περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος (κάτι που είναι πιο σύνηθες σε ένα μωρό που πίνει τυποποιημένο γάλα), αυτά τα μόρια τροφής μπορεί να θεωρηθούν από τα λευκοκύτταρα του οργανισμού του μωρού ως ξένες ουσίες που τους επιτίθενται, με αποτέλεσμα τυχόν επώδυνες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως διάρροια, ερεθισμένος πωπός, καταρροή, εξανθήματα και έκζεμα, ή το μωρό να είναι ανήσυχο, να κλαίει και να μην κοιμάται.

Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών και στις δύο οικογένειες, ίσως είναι ωφέλιμο να αποφύγεις, για όσο καιρό θηλάζεις, τις τροφές στις οποίες εσύ ή ο πατέρας του μωρού είστε ευαίσθητοι. Για παράδειγμα, αν έχεις κάποιο θέμα με τα γαλακτοκομικά, οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος από τροφές που καταναλώνεις εσύ, περνούν στο γάλα σου και μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλήσεις στο μωρό σου. Βοηθά επίσης το να θηλάζεις συχνά.

Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες ευαισθητοποίησης του μωρού σε κάποιο αλλεργιογόνο. Αυτό σημαίνει ότι, αν το θηλάζεις, είναι πολύ πιθανό το μωρό σου να μην παρουσιάσει αργότερα στη ζωή του ευαισθησία στις τροφές που είστε εσύ ή ο πατέρας του ευαίσθητοι.

Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι τα γαλακτοκομικά, το αυγό, το ψάρι, τα όστρακα, το φιστίκι, οι ξηροί καρποί, το σιτάρι και η σόγια [1]. Αν υποπτεύεσαι ότι το μωρό σου είναι αλλεργικό σε κάτι που τρως, προσπάθησε να περιορίσεις αυτό το τρόφιμο από τη διατροφή σου, ένα-ένα τη φορά, και παρατήρησε αν τα συμπτώματα του μωρού σου παρουσιάζουν βελτίωση. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να δεις κάποια βελτίωση στα συμπτώματα, η οποία εμφανίζεται συνήθως μετά τις 10 μέρες, περίοδος που απαιτείται για να «καθαρίσει» ο οργανισμός του μωρού από την αλλεργιογόνα τροφή. Αν λαμβάνεις εσύ ή το μωρό σου κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών ή ιχνοστοιχείων, ίσως το μωρό σου να είναι ευαίσθητο στον σίδηρο, τα συντηρητικά ή τις χρωστικές που αυτά περιέχουν. Τα συμπληρώματα βιταμινών/φθορίου δεν συστήνονται πλέον για μωρά κάτω των 6 μηνών.

Η καφεΐνη, αν και δεν περιλαμβάνεται στα αλλεργιογόνα, μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα και αϋπνία σε κάποια μωρά. Μείωσε την ποσότητα καφέ, τσαγιού ή σοκολάτας που καταναλώνεις, και παρατήρησε αν αυτό βοηθάει. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καφεΐνη και τον θηλασμό εδώ.

Μετάφραση από: Food Allergies and Breastfeeding | LLLI

Παραπομπές:

[1] Από τον ΠΟΥ/WHO International Food Safety Authorities Network (προσβάσιμο διαδικτυακά Μάρτιος 2020).

Μετάφραση & Προσαρμογή στα Ελληνικά: Έλενα Γκίκα, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

Επιμέλεια: Εύα Δουκάκη & Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest