loader image

«Θηλασμός…Μια σπουδαία δύναμη.»

Τεύχος 33, Νοέμβριος 2023 | Περιεχόμενα

 

Το νέο τεύχος μάς βρίσκει να έχουμε αποχαιρετίσει την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2023, η οποία γιορτάζεται στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, και είχει φέτος ως σύνθημα: «ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ: Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς». Γιατί η επιστροφή στην εργασία μπορεί να συνδυαστεί με τη συνέχιση θηλασμού για όσο επιθυμεί η μητέρα και το παιδί της. Αποστολή μας είναι να υποστηρίζουμε οικογένειες να θηλάσουν, προσφέροντας από καρδιά σε καρδιά ενδυνάμωση και ενθάρρυνση, από γονέα σε γονέα πληροφόρηση και εκπαίδευση, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του θηλασμού ως βασικού παράγοντα για την υγιή ανάπτυξη του μωρού και της μητέρας και την ενδυνάμωση της οικογένειας, όποια δομή και αν έχει αυτή.

Για ακόμη μια φορά, μάς δώσατε δύναμη, έμπνευση και όρεξη να στήσουμε ένα τεύχος γεμάτο από επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες, απαντήσεις σε δικά σας ερωτήματα, ιστορίες ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης, αλλά και όλα τα νέα και τις δράσεις του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece που πραγματοποιηθήκαν από τον Φεβρουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2023.

Σ’ αυτό το τεύχος, που μας βρίσκει λίγο μετά τον Οκτώβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, η υγεία του στήθους είναι στο επίκεντρο. Γι’ αυτό τον λόγο, συζητάμε με την κυρία Σοφία Κακουλάκη, Ειδική Χειρούργο – Ογκολόγο Μαστού, για την υγεία του στήθους, τις διαγνωστικές εξετάσεις (αν μπορεί να τις πραγματοποιήσει μια θηλάζουσα μητέρα και τι χρειάζεται να προσέξει) και τα οφέλη του θηλασμού, με έμφαση στην υγεία της μητέρας. Μια υπέροχη συνέντευξη που μας κάνει πολύ υπερήφανες, γιατί είναι σημαντικό να ακούγονται αυτές οι τοποθετήσεις από ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι είναι δίπλα στη θηλάζουσα μητέρα και σέβονται την επιθυμία της να (συνεχίσει να) θηλάζει το παιδί της.

Μια από τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μητέρες που θηλάζουν το παιδί τους (ειδικά τον πρώτο καιρό) είναι οι φραγμένοι πόροι, οι οποίοι αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε μαστίτιδα. Σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση της μαστίτιδας από την Αμερικάνικη Ακαδημία Θηλασμού (American Breastfeeding Academy, ABM), έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στα ελληνικά το ολοκληρωμένο άρθρο για τη μαστίτιδα από τη La Leche League International, το οποίο περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται να ξέρει μια μητέρα για να προλάβει, να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει φραγμένο πόρο ή/και μαστίτιδα.

Συνεχίζοντας τα κύρια άρθρα του τεύχους, διαβάζουμε για τις τροφικές αλλεργίες και τη συνέχιση του θηλασμού, δίνοντας στοχευμένες πληροφορίες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με την ανάγκη για καθοδήγηση από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα υποστηρίξει την μητέρα στην επιθυμία της να συνεχίσει να θηλάζει το παιδί της παρά τη μεγάλη αυτή πρόκληση της τροφικής αλλεργίας στην υγεία του παιδιού της. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται ο θηλασμός και τα οφέλη του, μιας και η συνέχιση του θηλασμού όταν το παιδί έχει αλλεργίες μπορεί να το βοηθήσει στην πιο γρήγορη απευαισθητοποίησή του όσον αφορά το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, αλλά και είναι το μοναδικό αντι-αλλεργικό γάλα όταν η μαμά απέχει στοχευμένα και αποδεδειγμένα από τις τροφές στις οποίες εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας το παιδί της.

Στην ενότητα «Ρωτάτε – Απαντάτε» ακούσαμε τις δικές σας αγωνίες, που εκφράσατε επικοινωνώντας με Συμβούλους Θηλασμού της La Leche League και μαθαίνουμε για τους λόγους που ένα νεογέννητο μωρό μπορεί να είναι ανήσυχο αργά το απόγευμα, και αποδεικνύουμε πως ο μονόπλευρος θηλασμός είναι εφικτός και δεν αποτελεί μονόδρομο για τον αποθηλασμό. Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας σχετικά με τη σύγχυση θηλών, εξετάζουμε τους τρόπους που μπορεί μια μητέρα που χρησιμοποιεί τις ψευδοθηλές και σταματήσει τη χρήση τους, ενώ κάνουμε μια ακόμη σύνδεση με το προηγούμενο τεύχος μας όσον αφορά τον τρόπο τοκετού και την επιτυχία του θηλασμού, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο για το πώς μπορεί μια μητέρα που γέννησε με καισαρική να θηλάσει με επιτυχία το μωρό της, πετυχαίνοντας τον δικό της μοναδικό στόχο θηλασμού.

Στην στήλη με τις Συνταγές, μοιραζόμαστε υγιεινές και εύκολες παρασκευές, κατάλληλες για όλη την οικογένεια, που νοστιμίζουν την ημέρα μας και μας δίνουν την ευκαιρία να τις υλοποιήσουμε μαζί με τα παιδιά μας και να κάνουμε την κουζίνα χώρο έμπνευσης και δημιουργίας! Μια εύκολη στην προετοιμασία συνταγή που την έχουμε συνδέσει οι περισσότεροι με ήρεμες οικογενειακές στιγμές είναι το κοτόπουλο με πατάτες… ή μήπως όχι; Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί και να μην το γευτεί! Η πρόταση για επιδόρπιο είναι ένα γευστικότατο brownie σοκολάτας με βρώμη χωρίς ζάχαρη, ένα τέλειο κολατσιό να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο, αλλά και να απολαύσουμε όλοι χωρίς ενοχές. Δοκιμάστε τες και περιμένουμε τα δικά σας σχόλια!

Τα νέα, οι δράσεις και οι συμμετοχές του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece ήταν για ακόμη μια φορά πλούσια, και ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλλαν για την επιτυχία κάθε ξεχωριστής δράσης. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Φεβρουάριος – Οκτώβριος 2023, Σύμβουλοι Θηλασμού LLL συμμετείχαν στο 14ο Ετήσιο Συνέδριο Θηλασμού του Γαλαξία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13-14 Μαΐου 2023, που έδωσε την ευκαιρία για ένα υπέροχο Leaders’ Day, όπου Σύμβουλοι LLL απ΄ όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν μετά από αρκετό καιρό από κοντά και μοιράστηκαν όνειρα, εμπειρίες για το πώς βιώνουν το να είναι Σύμβουλοι, ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και ποια τα σχέδια και οι ανάγκες τους για το μέλλον.

Το ίδιο Σαββατοκύριακο και με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας (14 Μαΐου 2023), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Talos Plaza στο Ηράκλειο της Κρήτης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η υποστήριξη μητέρας προς μητέρα είναι από τα κομβικά σημεία για έναν επιτυχή θηλασμό. Ο ΣΘΕ-LLLGR συμμετείχε σε ομιλία στον Βόλο, με τη Μαρία Γεωργακού, την τοπική Σύμβουλο Θηλασμού LLL, να είναι προσκεκλημένη στο δημόσιο ΙΕΚ και να μιλήσει για τον θηλασμό, τα οφέλη του αλλά και την υποστήριξη των μητέρων, ενώ η LLL Ομάδα Μυτιλήνης πραγματοποίησε μια συνάντηση μητέρων στο πλαίσιο του κύκλου ομαδικών συναντήσεων για εγκυμονούσες και νέες μητέρες του Κοινωνικού Κέντρου Caritas Ελλάς. Οι δράσεις μας, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η παρουσία του ΣΘΕ-LLLGR ενισχύεται μηνιαίως με τις δια ζώσης και διαδικτυακές μέσω της πλατφόρμας του zoom Συναντήσεις, τα Breastfeeding Café, τα Live στην μοναδική επίσημη Ομάδα του ΣΘΕ-LLLGR στο Facebook και τις Συναντήσεις Εμπλουτισμού, που είναι συγκεκριμένης θεματολογίας με προσκεκλημένο κάθε φορά κάποιον επαγγελματία ειδικό σε θέματα που απασχολούν τις οικογένειες σήμερα.

Όμως, η μεγαλύτερη έμπνευση και ενδυνάμωση ήρθε μέσα από τις ιστορίες που λάβαμε από μητέρες που έχουν υποστηρίξει οι Σύμβουλοί μας. Τρεις ιστορίες μητέρων που επιβεβαιώνουν ότι η σωστή προετοιμασία και ενημέρωση για τον θηλασμό μπορούν να είναι τα θεμέλια που χρειάζεται κάθε δυάδα θηλασμού να πετύχει τον δικό της μοναδικό στόχο. Ακόμη κι αν έρθουν αναπάντεχες προκλήσεις, η εμπιστοσύνη στο ένστικτό μας και η σωστή υποστήριξη, δίνουν τον χώρο και τον χρόνο στο σώμα να πραγματοποιήσει αυτό που γνωρίζει ήδη, ενώ η καρδιά ακολουθεί, για να επιβεβαιώσει ότι ο θηλασμός είναι μια σπουδαία δύναμη, ένα μαγικό ταξίδι που είναι μοναδικό για κάθε παιδί που θηλάζει ακόμη και μέσα στην ίδια οικογένεια. Και αυτό είναι που το κάνει ακόμη πιο υπέροχο: η μοναδικότητα!

Τέλος, γνωρίζουμε δύο ακόμη Ομάδες του ΣΘΕ-LLLGR: την LLL Ομάδα Κω και την LLL Ομάδα Ξάνθης. Για να ενημερωθείς για το πρόγραμμα των δια ζώσης Συναντήσεων ακολούθησε τον σύνδεσμο: www.lllgreece.org/synantiseis και βρες την πιο κοντινή σε εσένα τοπική LLL Ομάδα. Επικοινώνησε με την τοπική Σύμβουλο LLL και δημιούργησε τον δικό σου κύκλο υποστήριξης!

Σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφες στιγμές «ξεφυλλίζοντας» το νέο μας τεύχος που ετοιμάσαμε με ποLLLή αγάπη, να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε διάφορα θέματα που αφορούν τον θηλασμό και να ενδυναμωθείτε μέσα από αυτές, ώστε να πετύχετε τον δικό σας στόχο θηλασμού, δημιουργώντας μια μοναδική σχέση με το παιδί σας! Περιμένουμε τα σχόλια και τις εντυπώσεις σας!

Καλή ανάγνωση.

Η Συντακτική Ομάδα του «γαλουχώ»,

Έλενα Γκίκα & Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη

Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League International

Περιεχόμενα Τεύχους 33

Κύρια Άρθρα: Θηλασμός: Για μια καλή αρχήΜαστίτιδα και πόνος στον μαστόΤροφικές αλλεργίες και θηλασμόςΨευδοθηλές

Ρωτάτε-Απαντάμε: Γιατί το νεογέννητο μωρό μου είναι τόσο ανήσυχο το βράδυ;Μονόπλευρος Θηλασμός! Τι μπορώ να κάνω;Μπορώ να θηλάσω μετά από καισαρική τομή;

Συνεντεύξεις: Μια συνέντευξη με τη Dr. Σοφία Κακουλάκη, Χειρούργο-Ογκολόγο Μαστού

Ιστορίες Μητέρων: Θηλασμός: Μια σπουδαία δύναμηΤο σώμα γνωρίζει τι να κάνει, η καρδιά ακολουθεί.Το μαγικό ταξίδι του θηλασμού…εις διπλούν!

Διατροφή & Συνταγές: Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο… ή μήπως όχι;Brownies σοκολάτας με βρώμη, χωρίς ζάχαρη!

Νέα του ΣΘΕ-LLLGR: Δια ζώσης Συναντήσεις & Café | Φεβρουάριος-Οκτώβριος 2023 Συναντήσεις Εμπλουτισμού: Φεβρουάριος-Οκτώβριος 2023Online Συναντήσεις: Φεβρουάριος-Οκτώβριος 2023 Leaders’ Day 2023

Συμμετοχές & Δράσεις του ΣΘΕ-LLLGR: 14ο Ετήσιο Συνέδριο Θηλασμού Γαλαξία Rebirth Festival 2023Ενημερωτικό σεμινάριο για τον θηλασμό στο Δημόσιο ΙΕΚ του Νοσοκομείου ΒόλουΓιορτή της μητέρας στο Talos PlazaΗ τέχνη του θηλασμού… στη Μυτιλήνη

Γνωρίστε μας: Η LLL Ομάδα ΚωΗ LLL Ομάδα Ξάνθης 

Pin It on Pinterest