loader image

Μια συνέντευξη με τη Σοφία Κακουλάκη, Γενική Χειρούργο, MD, MSc
Ειδική Χειρούργο – Ογκολόγο Μαστού (13/07/2023)

Συνέντευξη: Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

 

Περιεχόμενα Συνέντευξης:

1. Για ποιους λόγους να θηλάσει μια μητέρα;

2. «Χαλάει» το στήθος από τον θηλασμό;

3. Πως μια μητέρα μπορεί να  βοηθήσει στην πρόληψη της χαλάρωσης του στήθους;

4. Μπορούν οι ανατομικές διαφορές στο στήθος (μέγεθος, θηλές κ.λπ.) να επηρεάσουν την ικανότητα μιας γυναίκας να θηλάσει αποτελεσματικά;

5. Υποπλασία (ανεπαρκής παραγωγή): Υπάρχει τρόπος να διαγνωστεί;

6. Παθήσεις στήθους κατά τον θηλασμό (π.χ. μαστίτιδα, μυκητιάσεις, βακτηριακές λοιμώξεις): Μπορεί να συνεχιστεί ο θηλασμός; Να ληφθεί θεραπευτική αγωγή;

7. Διαγνωστικές εξετάσεις & θηλασμός: Επιτρέπονται; Χρειάζονται;

8. Χρειάζεται να έχει αποθηλάσει μια μητέρα για να κάνει εξετάσεις στο στήθος;

9. Ποιος αξιολογεί τις εξετάσεις στήθους μιας μητέρας που θηλάζει;

10. Αν και πότε είναι απαραίτητο να διακοπεί ο θηλασμός.

11. Πρέπει οι μητέρες να συνεχίσουν να θηλάζουν εάν έχουν υποψία ή επιβεβαίωση του COVID-19 ή εάν έρχονται σε επαφή με κάποιον με COVID-19;

12. Φυσικός αποθηλασμός ή με χάπια;

13. Ποια τα οφέλη του φυσικού αποθηλασμού;

14. Για πόσο καιρό μετά τον τελευταίο θηλασμό είναι φυσιολογικό να παράγεται (έστω ελάχιστο) γάλα από το στήθος;

15. Υπάρχει κίνδυνος από τη μικρή ποσότητα γάλακτος που μένει στο στήθος κατά τον φυσικό αποθηλασμό;

16. Πότε πρέπει οι μητέρες να αναζητούν βοήθεια και ποιοι είναι πιο κατάλληλοι να παρέχουν σχετική καθοδήγηση;

Κυρία Κακουλάκη, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις στον τύπο, 1 στις 3 γυναίκες στη χώρα μας θα χρειαστεί να επισκεφτεί μαστολόγο. Από την μακρόχρονη εμπειρία σας και τις γνώσεις σας, έχει λόγους μια μητέρα να θηλάσει; Ωφελείται μακροπρόθεσμα έχοντας θηλάσει ένα ή περισσότερα παιδιά;

Ο θηλασμός είναι φυσικά μια προσωπική απόφαση της μητέρας, αλλά τα οφέλη είναι ανεξάντλητα. Πριν αποφασίσει μια μητέρα (ή αν απλά χρειάζεται επιβεβαίωση ότι το μητρικό γάλα είναι η σωστή επιλογή), είναι σημαντικό να έχει έγκυρη πληροφόρηση για τα οφέλη του θηλασμού τόσο για το μωρό της όσο και για την ίδια.
Το μητρικό γάλα αποτελεί τη βέλτιστη τροφή για τα μωρά. Έχει τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, χωνεύεται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες και τη συνέχιση του, ακόμη και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία του 1 έτους ή μέχρι να “συμφωνήσουν” τόσο η μαμά, όσο και το μωρό να τον σταματήσουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ/WHO) συνιστά τον θηλασμό μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή και περισσότερο, επειδή τα οφέλη συνεχίζονται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι οργανισμοί αυτοί συνιστούν την έναρξη του θηλασμού ήδη από την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση, για μεγαλύτερα οφέλη.
Αυτές οι συστάσεις είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του θηλασμού, που είναι σημαντικά τόσο για τη μητέρα και όσο και για το μωρό.

Τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό

1. Όπως είπαμε ήδη, το μητρικό γάλα είναι η ιδανική διατροφή για τα μωρά. Το μητρικό γάλα περιέχει όλα όσα χρειάζεται το μωρό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, στις σωστές αναλογίες. Η σύνθεσή του μάλιστα αλλάζει ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μωρού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα ζωής.
Κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, το στήθος της μητέρας παράγει ένα παχύρρευστο και κιτρινωπό υγρό που ονομάζεται πρωτόγαλα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αντισώματα και χαμηλό σε σάκχαρα. Είναι πραγματικά μια θαυματουργή τροφή, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το εμπορικό βρεφικό γάλα, και βοηθά στην ανάπτυξη του ανώριμου πεπτικού συστήματος του νεογέννητου. Μετά τις πρώτες ημέρες, το στήθος αρχίζει να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, καθώς το στομάχι του μωρού μεγαλώνει.
Το μόνο πράγμα που μπορεί να λείπει από το μητρικό γάλα είναι η βιταμίνη D. Αν η μητέρα δεν έχει πολύ υψηλή πρόσληψη βιταμίνης D (και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε, παρότι ζούμε σε χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια), το μητρικό γάλα της δεν θα περιέχει αρκετή. Συνήθως συνιστώνται σταγόνες βιταμίνης D για το βρέφος ή συμπλήρωμα για την ίδια τη μητέρα σε υψηλές δόσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού της, εφόσον αυτή δεν επιθυμεί τη χορήγηση συμπληρώματος στο βρέφος.

2. Το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικά αντισώματα, που βοηθούν το μωρό να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια, κάτι που είναι κρίσιμο σε αυτούς τους ευαίσθητους πρώτους μήνες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, όπως προανάφερα, για το πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα παρέχει υψηλές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), καθώς και διάφορα άλλα αντισώματα. Η IgA προστατεύει το μωρό από το να αρρωστήσει σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα στη μύτη, το λαιμό και το πεπτικό σύστημα του μωρού. Το εμπορικό βρεφικό γάλα δεν παρέχει καμία αντισωματική προστασία στα μωρά.

3. Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κάποιες ασθένειες. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, που σημαίνει ότι το βρέφος λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα (άρα ούτε χαμόμηλο, ούτε νερό) για το πρώτο εξάμηνο της ζωής του, είναι ιδιαίτερα ευεργετικός. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του μωρού για πολλές ασθένειες και νοσήματα, όπως:

  • Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και μέση ωτίτιδα. Ο κίνδυνος νοσηλείας για λοιμώξεις των κατώτερων αναπνευστικών οδών κατά τον πρώτο χρόνο μειώνεται κατά 72%, εάν τα βρέφη θηλάζουν αποκλειστικά για περισσότερο από 4 μήνες. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη που θήλασαν μόνο για 4 έως 6 μήνες είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο πνευμονίας σε σύγκριση με τα βρέφη που θήλασαν για περισσότερο από 6 μήνες. Η σοβαρότητα (διάρκεια νοσηλείας και απαιτήσεις σε οξυγόνο) της βρογχιολίτιδας από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό μειώνεται κατά 74% στα βρέφη που θήλασαν αποκλειστικά για 4 μήνες σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν θήλασαν ποτέ ή μόνο μερικώς. Οποιασδήποτε μορφής μητρικός θηλασμός (δηλαδή ακόμα και η μικτή διατροφή, όπου η μητέρα θηλάζει σε κάποια γεύματα και σε άλλα δίνει εμπορικό βρεφικό γάλα) σε σύγκριση με την αποκλειστική σίτιση με εμπορικό βρεφικό γάλα θα μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης μέσης ωτίτιδας κατά 23%. Ο αποκλειστικός θηλασμός για περισσότερο από 3 μήνες μειώνει τον κίνδυνο μέσης ωτίτιδας κατά 50%. Τα σοβαρά κρυολογήματα, οι λοιμώξεις του αυτιού και του λαιμού εμφανίζονταν μειωμένες κατά 63% στα βρέφη που θήλασαν αποκλειστικά για 6 μήνες.
  • Λοιμώξεις του εντέρου. Ο θηλασμός συνδέεται με μειωμένες λοιμώξεις του εντέρου, γαστρεντερίτιδες και διάρροιες. Οποιασδήποτε μορφής μητρικός θηλασμός σχετίζεται με 64% μείωση της συχνότητας εμφάνισης μη ειδικών λοιμώξεων του γαστρεντερικού συστήματος και η επίδραση αυτή διαρκεί για 2 μήνες ακόμα και μετά τη διακοπή του θηλασμού.
  • Βλάβη των εντερικών ιστών. Η σίτιση των πρόωρων μωρών με μητρικό γάλα συνδέεται με μείωση της συχνότητας εμφάνισης νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (οξεία νέκρωση του βλεννογόνου του εντέρου). Τέσσερις κλινικές μελετες που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 1983-2005, υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι η σίτιση των πρόωρων βρεφών με μητρικό γάλα σχετίζεται με σημαντική μείωση (58%) της επίπτωσης της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας. Μια πιο πρόσφατη μελέτη σε πρόωρα βρέφη που τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα, σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονταν και με προϊόντα βρεφικής διατροφής με βάση το αγελαδινό γάλα, σημείωσε μείωση της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας κατά 77%. Ένα στα 10 περιστατικά νεκρωτικής εντεροκολίτιδας θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν 10 βρέφη λάμβαναν αποκλειστική διατροφή με ανθρώπινο γάλα. Ένα στα 8 περιστατικά σοβαρής νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (που απαιτεί χειρουργική επέμβαση ή ήταν θανατηφόρος) θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν 8 βρέφη λάμβαναν αποκλειστική διατροφή με ανθρώπινο γάλα.
  • Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Ο μητρικός θηλασμός συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης SIDS, ιδίως όταν είναι αποκλειστικός. Μελέτες σημειώνουν ότι ο θηλασμός σχετίζεται με 36% μειωμένο κίνδυνο SIDS. Το 21% της βρεφικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ έχει αποδοθεί, εν μέρει, στο αυξημένο ποσοστό SIDS σε βρέφη που δεν είχαν θηλάσει ποτέ. Η θετική επίδραση του θηλασμού στα ποσοστά SIDS είναι ανεξάρτητη από τη θέση ύπνου και επιβεβαιώθηκε σε μια μεγάλη μελέτη ελέγχου περιπτώσεων βρεφών που κοιμούνται σε ύπτια θέση. Έχει υπολογιστεί ότι περισσότερες από 900 ζωές βρεφών ετησίως μπορούν να σωθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν το 90% των μητέρων θήλαζαν αποκλειστικά για 6 μήνες. Στις 42 αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες συμβαίνει το 90% των παιδικών θανάτων στον κόσμο, ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες και ο απογαλακτισμός μετά από 1 έτος είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση, με δυνατότητα πρόληψης περισσότερων από 1 εκατομμύριο βρεφικών θανάτων ετησίως, που ισοδυναμεί με την πρόληψη του 13% της παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο.
  • Αλλεργικές ασθένειες. Ο θηλασμός συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άσθματος, ατοπικής δερματίτιδας και εκζέματος. Υπάρχει μια προστατευτική επίδραση του αποκλειστικού θηλασμού για 3 έως 4 μήνες στη μείωση της επίπτωσης του κλινικού άσθματος, της ατοπικής δερματίτιδας και του εκζέματος, κατά 27% σε βρέφη χαμηλού κινδύνου και έως 42% σε βρέφη με θετικό οικογενειακό ιστορικό.
  • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Τα μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Ο μητρικός θηλασμός σχετίζεται με 31% μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στην παιδική ηλικία. Η προστατευτική επίδραση θεωρείται ότι προκύπτει από την αλληλεπίδραση της ανοσοτροποποιητικής δράσης του ανθρώπινου γάλακτος και της υποκείμενης γενετικής ευαισθησίας του βρέφους. Επίσης τα διαφορετικά είδη εντερικών βακτηρίων που αποικίζουν τα βρέφη που θηλάζουν, σε σχέση με βρέφη που τρέφονται με εμπορικό βρεφικό γάλα, μπορεί να συμβάλλουν στην θετική αυτή επίδραση του ανθρώπινου γάλακτος.
  • Κοιλιοκάκη. Υπάρχει μείωση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης κοιλιοκάκης στα βρέφη που θήλαζαν κατά τη στιγμή της έκθεσης στη γλουτένη. Συνολικά, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης διάρκειας του θηλασμού και του μειωμένου κινδύνου κοιλιοκάκης, όταν μετράται η παρουσία των αντισωμάτων κοιλιοκάκης. Ο κρίσιμος προστατευτικός παράγοντας δεν φαίνεται να είναι ο χρόνος έκθεσης στη γλουτένη, αλλά η προστατευτική δράση του θηλασμού κατά τη στιγμή της αρχικής πρόσληψης γλουτένης. Έτσι, τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη θα πρέπει να εισάγονται στη διατροφή όταν το βρέφος λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα και όχι εμπορικό βρεφικό γάλα ή άλλα προϊόντα βόειου γάλακτος.
  • Σακχαρώδης Διαβήτης. Ο θηλασμός συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη (τύπου 1 και) μη ινσουλινοεξαρτώμενου (τύπου 2) διαβήτη. Έχει αναφερθεί μείωση έως και 30% στη συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 για τα βρέφη που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 3 μήνες, αποφεύγοντας έτσι την έκθεση στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Εχει υποστηριχθεί ότι ο πιθανός μηχανισμός στην ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είναι η έκθεση του βρέφους στη β-λακτοσφαιρίνη του αγελαδινού γάλακτος, η οποία διεγείρει μια ανοσοδιαμεσολαβούμενη διαδικασία διασταυρούμενης αντίδρασης με τα β-κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν την ινσουλίνη. Τέλος, αναφέρεται μείωση κατά 40% της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η οποία ενδεχομένως αντανακλά τη μακροπρόθεσμη θετική επίδραση του μητρικού θηλασμού στον έλεγχο του βάρους και στην αυτορρύθμιση της σίτισης.
  • Παιδική λευχαιμία. Ο μητρικός θηλασμός συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης παιδικής λευχαιμίας. Υπάρχει μείωση της λευχαιμίας που συσχετίζεται με τη διάρκεια του θηλασμού. Διαπιστώνεται μείωση 20% στον κίνδυνο οξείας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας και 15% στον κίνδυνο οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας σε βρέφη που θηλάζουν για 6 μήνες ή περισσότερο. Ο θηλασμός για λιγότερο από 6 μήνες παραμένει προστατευτικός αλλά σε μικρότερα ποσοστά (μεταξύ 12% και 10%).

4. Το μητρικό γάλα προάγει το υγιές βάρος του μωρού. Ο θηλασμός προάγει την υγιή αύξηση του βάρους και συμβάλλει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Επειδή τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι σημαντικά χαμηλότερα στα βρέφη που θηλάζουν, οι εθνικές εκστρατείες για την πρόληψη της παχυσαρκίας ξεκινούν με την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Υπάρχει μια μείωση κατά 15% έως 30% στα ποσοστά παχυσαρκίας των εφήβων και των ενηλίκων, που θήλασαν στη βρεφική ηλικία, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έλαβαν μητρικό γάλα. Οι μελέτες δείχνουν συσχέτιση του μητρικού θηλασμού με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, υψηλότερη συγκέντρωση καλών λιποπρωτεϊνών (υψηλής πυκνότητας) στους ενήλικες, ανάπτυξη διαφορετικών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν την αποθήκευση λίπους, και περισσότερη λεπτίνη, μια ορμόνη-κλειδί για τη ρύθμιση της όρεξης και της αποθήκευσης λίπους. Η διάρκεια του θηλασμού σχετίζεται επίσης αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο παχυσαρκίας- κάθε μήνας θηλασμού σχετίζεται με μείωση του κινδύνου κατά 4%. Τέλος, τα μωρά που θηλάζουν αυτορρυθμίζουν την πρόσληψη γάλακτος. Τρώνε μόνο μέχρι να ικανοποιήσουν την πείνα τους, γεγονός που τα βοηθά να αναπτύξουν υγιή διατροφικά πρότυπα.

5. Ο θηλασμός μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει διαφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μεταξύ των μωρών που θηλάζουν και των μωρών που τρέφονται με συνθετικό γάλα. Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στη σωματική εγγύτητα, το άγγιγμα και την οπτική επαφή του μωρού με τη μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς και στα περιεχόμενα στο μητρικό γάλα θρεπτικά συστατικά.
Μελέτες, επίσης, δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ νοημοσύνης και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς ή να έχουν μαθησιακές δυσκολίες, καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, τα πιο εμφανή και σημαντικά αποτελέσματα παρατηρούνται στα πρόωρα μωρά, τα οποία έχουν υψηλότερο κίνδυνο για αναπτυξιακά προβλήματα.

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα

1. Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ενώ μερικές γυναίκες φαίνεται να παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, άλλες φαίνεται να χάνουν αβίαστα βάρος. Ο θηλασμός όντως καίει περισσότερες θερμίδες, και μετά από 3 μήνες θηλασμού, πιθανότατα παρατηρείται αύξηση στην καύση λίπους σε σύγκριση με μη θηλάζουσες μητέρες, έστω και αν η διαφορά δεν είναι σημαντική. Οι μελέτες σχετικά με τη συνολική επίδραση του μητρικού θηλασμού στην επιστροφή των μητέρων στο αρχικό βάρος τους πριν από την εγκυμοσύνη δεν είναι πειστικές, δεδομένου του μεγάλου αριθμού διαφορετικών παραγόντων που παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους (διατροφή, δραστηριότητα, αρχικό βάρος σώματος, εθνικότητα). Σε μια μελέτη με περισσότερες από 14.000 γυναίκες μετά τον τοκετό, οι μητέρες που θήλασαν αποκλειστικά για περισσότερο από 6 μήνες ζύγιζαν 1,38 kg λιγότερο από εκείνες που δεν θήλασαν.

2. Ο θηλασμός βοηθά τη μήτρα να συσταλεί (να επιστρέψει στο αρχικό της μέγεθος). Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα μεγαλώνει πάρα πολύ, αυξανόμενη από το μέγεθος ενός αχλαδιού, μέχρι να καλύψει σχεδόν ολόκληρο τον χώρο της κοιλιάς. Μετά τον τοκετό, η μήτρα περνά από μια διαδικασία που ονομάζεται αναδίπλωση, η οποία τη βοηθά να επιστρέψει στο προηγούμενο μέγεθος της. Η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθά στην προώθηση αυτής της διαδικασίας. Το σώμα μας εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια του τοκετού, για να βοηθήσει στον τοκετό και να μειώσει την αιμορραγία. Η ωκυτοκίνη αυξάνεται επίσης κατά τη διάρκεια του θηλασμού, για να βοηθήσει την ψυχικό – συναισθηματική σύνδεση της μητέρας με το νέο της μωράκι. Μελέτες έχουν επίσης δείξει, ότι οι μητέρες που θηλάζουν, έχουν γενικά λιγότερη απώλεια αίματος μετά τον τοκετό και ταχύτερη αναδίπλωση της μήτρας.

3. Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένας τύπος κατάθλιψης που μπορεί να αναπτυχθεί λίγο μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που θηλάζουν, φαίνεται ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη, σε σύγκριση με τις μητέρες που απογαλακτίζουν νωρίς ή δεν θηλάζουν. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη σχετικά με την κακοποίηση και παραμέληση παιδιών από μητέρες, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό κακοποίησης/παραμέλησης ήταν σημαντικά αυξημένο για τις μητέρες που δεν θήλαζαν, σε αντίθεση με εκείνες που θήλαζαν.
Ωστόσο, όσες μητέρες εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη νωρίς μετά τον τοκετό, είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον θηλασμό και να θηλάσουν για μικρότερη διάρκεια. Εάν έχετε συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, ενημερώστε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

4. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών
Ο θηλασμός φαίνεται να παρέχει στις γυναίκες μακροπρόθεσμη προστασία κατά του καρκίνου και διαφόρων ασθενειών. Ο συνολικός χρόνος που θηλασμού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.
Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλή χοληστερίνη στο αίμα
  • Καρδιακές παθήσεις
    Σε μια διαχρονική μελέτη σε περισσότερες από 139.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι γυναίκες με ιστορικό συνολικής διάρκειας μητρικού θηλασμού από 12 έως 23 μήνες, είχαν σημαντική μείωση της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας της καρδιαγγειακής νόσου και του διαβήτη.
  • Διαβήτη τύπου 2. Σε μητέρες χωρίς ιστορικό διαβήτη κύησης, η διάρκεια του θηλασμού συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Για κάθε έτος θηλασμού, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 4% έως 12%. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε καμία ευεργετική επίδραση του θηλασμού σε μητέρες που είχαν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη κύησης.
  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μια διαχρονική μελέτη παρατήρησε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της συνολικής διάρκειας του θηλασμού κατά τη διάρκεια της ζωής και της ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Εάν η συνολική διάρκεια του θηλασμού στη ζωή μιας γυναίκας υπερέβαινε τους 12 μήνες, ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας ήταν 0,8, ενώ εάν η συνολική διάρκεια του θηλασμού ήταν μεγαλύτερη από 24 μήνες, ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας ήταν 0,5.
  • Καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Η συνολική διάρκεια του θηλασμού συσχετίζεται επίσης με μείωση τόσο του καρκίνου του μαστού (κυρίως προεμμηνοπαυσιακού), όσο και του καρκίνου των ωοθηκών. Η συνολική διάρκεια θηλασμού άνω των 12 μηνών σχετίζεται με μείωση κατά 28% του καρκίνου του μαστού και κατά 37% του καρκίνου των ωοθηκών. Κάθε έτος θηλασμού έχει υπολογιστεί ότι οδηγεί σε μείωση κατά 4,3% του καρκίνου του μαστού. Κάθε αύξηση της διάρκειας του θηλασμού κατά 1 μήνα σχετίζεται με 2% μείωση του καρκίνου των ωοθηκών.
  • Καρκίνος του ενδομητρίου. Μια μετα-ανάλυση από την Κοινοπραξία Επιδημιολογίας του Καρκίνου του Ενδομητρίου αποκάλυψε ότι οποιοσδήποτε θηλασμός σχετίζεται με μείωση κατά 11% του καρκίνου του ενδομητρίου. Η μεγαλύτερη διάρκεια του θηλασμού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο- για παράδειγμα, μια μητέρα με συνολική διάρκεια θηλασμού μεγαλύτερη των 36 μηνών (συνολικά) είχε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά 33%.
  • Καρκίνος του θυρεοειδούς. Μια μετα-ανάλυση 9 μελετών αποκάλυψε ότι ο θηλασμός σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς κατά 9% και για κάθε αύξηση του θηλασμού κατά 1 μήνα, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 2%.

5. Ο θηλασμός μπορεί να σταματήσει την έμμηνο ρύση (περίοδο)
Ο συνεχής θηλασμός μπορεί να διακόψει την ωορρηξία και την έμμηνο ρύση. Η αναστολή των εμμηνορροϊκών κύκλων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ο τρόπος της φύσης να εξασφαλίσει ότι υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ των εγκυμοσύνων. Μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή την αλλαγή ως ένα επιπλέον όφελος, καθώς, ενώ η μητέρα απολαμβάνει πολύτιμο χρόνο με το νεογέννητο, η περίοδος είναι ένα πράγμα λιγότερο για το οποίο χρειάζεται να ανησυχεί. Με τη διακοπή όμως της περιόδου και της ωορρηξίας μειώνεται και ο ορμονικός ερεθισμός του στήθους, γεγονός που προστατεύει επίσης από τον καρκίνο του μαστού!

6. Ο θηλασμός εξοικονομεί χρόνο και χρήμα
Στο τέλος της λίστας, ο θηλασμός είναι ως επί το πλείστο δωρεάν, αν εξαιρέσουμε τα έξοδα για τυχόν συμβουλές γαλουχίας από επαγγελματίες ή για αντλίες στήθους, αν και όποτε τυχόν χρειαστούν. Επιλέγοντας μια μητέρα να θηλάσει, δεν θα χρειαστεί να:

  • ξοδεύει χρήματα για συνθετικό γάλα
  • να υπολογίζει πόσο γάλα πρέπει να πίνει το μωρό της καθημερινά
  • να ξοδεύει χρόνο για τον καθαρισμό και την αποστείρωση των μπιμπερό
  • να αναμειγνύει σκόνη γάλακτος και να ζεσταίνει τα μπιμπερό στη μέση της νύχτας (ή της ημέρας)
  • να βρει τρόπους για να ζεσταίνει τα μπιμπερό, ενώ βρίσκεστε εκτός σπιτιού ή εν κινήσει

Το μητρικό γάλα είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία και έτοιμο για κατανάλωση.
Μια λεπτομερής ανάλυση παιδιατρικού κόστους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν το 90% των μητέρων στις ΗΠΑ θήλαζαν αποκλειστικά για 6 μήνες, θα υπήρχε εξοικονόμηση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Σημειωτέο ότι, η εξοικονόμηση αυτή δεν περιλαμβάνει τις εξοικονομήσεις που σχετίζονται με τη μείωση των απουσιών των γονέων από την εργασία τους ή τους θανάτους ενηλίκων από ασθένειες που αποκτήθηκαν στην παιδική ηλικία, όπως το άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ή οι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Στρατηγικές που αυξάνουν τον αριθμό των μητέρων που θηλάζουν αποκλειστικά για περίπου 6 μήνες θα είχαν μεγάλο οικονομικό όφελος σε εθνικό επίπεδο.

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που δεχόμαστε ως εθελόντριες Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League είναι κατά πόσον ο θηλασμός επηρεάζει την αισθητική εικόνα του στήθους. «Χαλάει» πράγματι το στήθος από τον θηλασμό ή αυτό αποτελεί έναν ακόμη μύθο; Στην περίπτωση αυτή, θα θέλατε να μας αναφέρετε τον λόγο ή τους λόγους που οι γυναίκες παρατηρούν τέτοιες αισθητικές αλλαγές σε σχέση με την περίοδο προ εγκυμοσύνης;

Οι περισσότερες γυναίκες που θηλάζουν θα παρατηρήσουν ότι το στήθος τους είναι διαφορετικό όταν σταματήσουν να θηλάζουν. Προκαλεί όμως πράγματι ο θηλασμός αλλαγές στο στήθος;

Η αλήθεια είναι ότι μετά την ολοκλήρωση του θηλασμού το σχήμα και ο όγκος του μαζικού αδένα, του τμήματος δηλαδή του στήθους που παράγει το γάλα, δεν αυξάνεται ούτε μειώνεται.  Ωστόσο, οι σύνδεσμοι  (λέγονται σύνδεσμοι του Cooper), που στηρίζουν το στήθος μιας γυναίκας χαλαρώνουν (τεντώνονται), καθώς το στήθος αυξάνεται σε όγκο και γίνεται βαρύτερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Μετά την εγκυμοσύνη, ακόμη και αν μια γυναίκα δεν θηλάσει, αυτό το τέντωμα των συνδέσμων μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση των μαστών.

Με άλλα λόγια, τα στήθη επηρεάζονται από τη φυσική αύξηση του όγκου τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης/θηλασμού και τη μείωση του βάρους τους μετά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό. Τα στήθη παραμένουν διογκωμένα κατά τον θηλασμό. Μετά τον θηλασμό, τα στήθη συρρικνώνονται σιγά σιγά και πάλι προς το αρχικό, προ εγκυμοσύνης,  μέγεθος τους. Μερικές γυναίκες μετά τον θηλασμό παρατηρούν μια αύξηση του μεγέθους του στήθους τους, που συνήθως οφείλεται στην αύξηση του λιπώδους ιστού και όχι του μαζικού αδένα.

Οποιαδήποτε σημαντική απώλεια / αύξηση βάρους σώματος, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Άλλοι παράγοντες επίσης, όπως το κάπνισμα, συμβάλλουν στη χαλάρωση των μαστών. Και καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν σε ηλικία, οι σύνδεσμοι των μαστών, που  βοηθούν στη διατήρηση του σχήματος τους, χαλαρώνουν, ως φυσική συνέπεια του χρόνου και της βαρύτητας. Τέλος, οι επιλογές του τρόπου ζωής και η γενικότερη κατάσταση υγείας μπορούν να επηρεάσουν το σχήμα των μαστών σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής.

Τι μπορεί να κάνει μια μητέρα για να βοηθήσει στην πρόληψη της χαλάρωσης του στήθους;

  • Τακτική σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά της και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
  • Υγιεινή διατροφή. Ακολουθώντας μια «καθαρή» διατροφή (πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη) μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που θηλάζουν να παρέχουν στον οργανισμό τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την υγεία του δέρματος και των συνδετικών ιστών, που υπάρχουν στο στήθος.
  • Λήψη άφθονου νερού.
  • Εφαρμογή ενός υποστηρικτικού σουτιέν, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το σουτιέν πρέπει να είναι άνετο και να συγκρατεί σταθερά το στήθος σας σε όρθια θέση.
  • Αποφυγή καπνίσματος. Το κάπνισμα μειώνει επίσης την ελαστικότητα του δέρματος. Αν καπνίζετε, ζητήστε από το γιατρό σας να σας βοηθήσει να το κόψετε.

Μην αφήνετε την ανησυχία για τη χαλάρωση του στήθους να σας αποτρέψει από τον θηλασμό.

Η ανισομαστία (άνισο μέγεθος των μαστών) είναι επίσης ένα συχνό φαινόμενο και μια μητέρα μπορεί να εμφανίσει διαφορετικού βαθμού ανισομαστία στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αν το ένα στήθος δέχεται περισσότερη διέγερση (από τον θηλασμό του μωρού ή από το θήλαστρο), θα παράγει περισσότερο γάλα και θα μεγαλώσει περισσότερο από το άλλο. Ανισομαστία μπορεί επίσης να συμβεί όταν το μωρό προτιμά το ένα στήθος από το άλλο ή αν η μητέρα ξεκινά τον θηλασμό από τον ίδιο μαστό κάθε φορά.

Η ανισομαστία αυτή είναι συνήθως πιο αισθητή κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τη γέννηση του μωρού, όταν η παροχή γάλακτος εξακολουθεί να προσαρμόζεται.

Για τις περισσότερες γυναίκες που θηλάζουν, τα άνισα στήθη δεν αποτελούν ιατρική ανησυχία. Ωστόσο, αν το ένα στήθος είναι σταθερά μικρότερο από την αρχή της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, μιλήστε με το γιατρό σας. Αν και είναι σπάνιο, ένα μικρό ποσοστό γυναικών έχει υποπλαστικούς μαστούς, που ονομάζεται επίσης ανεπαρκής αδενικός ιστός (IGT), μια πάθηση που μπορεί να αφορά τον ένα ή και τους δυο μαστούς, και μπορεί να  προκαλέσει ανεπαρκή ή καθόλου παραγωγή .

Εφόσον το μωρό λαμβάνει αρκετό μητρικό γάλα και αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, τα άνισα στήθη δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τη μητέρα. Και αρκετές γυναίκες έχουν από τη φύση τους ελαφρώς άνισα στήθη, εκ γενετής, ανεξάρτητα από τον θηλασμό. Αλλά, αν μια μητέρα νιώθει άβολα ή την ενοχλεί, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει για να επαναφέρει τα στήθη της σε παρόμοιο μεταξύ τους μέγεθος.

  • Ξεκινάτε κάθε θηλασμό από το μικρότερο στήθος. Μετά από λίγες ημέρες, ο μικρότερος μαστός θα αρχίσει να παράγει περισσότερο μητρικό γάλα και θα παρατηρήσετε ότι τα στήθη σας γίνονται πιο ομοιόμορφα σε μέγεθος. Μόλις φτάσετε σ’ αυτό το σημείο, ξεκινάτε τον θηλασμό εναλλάξ από κάθε στήθος.
  • Εάν το μωρό σας έχει προτίμηση στο ένα στήθος και αρνείται να θηλάσει από τη μια πλευρά, προσπαθήστε να καταλάβετε το γιατί. Θα μπορούσε να είναι ότι η θηλή σε αυτή την πλευρά είναι επίπεδη ή ανεστραμμένη ή ότι το μωρό σας έχει σφιγμένους μύες στον αυχένα (torticollis) που το δυσκολεύουν να στρέψει το κεφάλι του προς την κατεύθυνση του αντίθετου στήθους.
  • Αφού θηλάσετε το μωρό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θήλαστρο για να διεγείρετε περαιτέρω το μικρότερο στήθος σας. Η άντληση μπορεί να αυξήσει την παροχή μητρικού γάλακτος, η οποία θα βοηθήσει στην αύξηση του μεγέθους του μαστού.
  • Μην παραμελείτε τελείως το μεγαλύτερο στήθος, γιατί μπορεί να καταλήξει να γίνει το μικρότερο ή να συμφορηθεί. Διατηρήστε την παροχή γάλακτος στο μεγαλύτερο στήθος σας, θηλάζοντας ή αποσυμφορίζοντας το γάλα από αυτό το στήθος, ενώ περνάτε περισσότερο χρόνο θηλασμού στο άλλο. Μόλις οι μαστοί σας γίνουν ίσοι σε μέγεθος, επιστρέψτε στην εναλλαγή του στήθους από τον οποίο ξεκινάτε τον θηλασμό, για να αποτρέψετε να ξαναγίνουν ανόμοια.

Επιβεβαιώνετε αυτό που εμείς ως Σύμβουλοι βλέπουμε εμπειρικά ότι δηλαδή οι ανατομικές διαφορές στο στήθος (μέγεθος, θηλές κ.λπ.) σε γενικές γραμμές δεν επηρεάζουν την ικανότητα μιας γυναίκας να θηλάσει αποτελεσματικά, τουλάχιστον αν υπάρχει η κατάλληλη καθοδήγηση, όταν και όπου χρειάζεται;

Έχουν γίνει ελάχιστες επιστημονικές μελέτες για το εάν οι μητέρες με ανατομική ποικιλομορφία των θηλών τους (π.χ. κοντύτερες, φαρδύτερες θηλές, πυκνότερες θηλαίες άλω) μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσανάλογες προκλήσεις στον θηλασμό. Οι μελέτες αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Ενδεικτικά αναφέρω μια μελέτη η οποία εντόπισε ότι ο συνδυασμός φαρδύτερων και μακρύτερων θηλών σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο δυσκολιών στον θηλασμό και ότι ο συνδυασμός φαρδύτερων θηλών και πυκνότερων (παχύτερων)  θηλαίων άλων σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο για επώδυνες θηλές.  Ωστόσο η ίδια μελέτη τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για ασφαλή συμπεράσματα και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Εάν υπάρχει σωστή καθοδήγηση θεωρώ ότι, οι περισσότερες μητέρες με ανατομικές παραλλαγές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως σε περιπτώσεις του ανεπαρκή αδενικού ιστού ή υποπλασία/απλασία του μαστού, μπορούν να θηλάσουν ικανοποιητικά. Δυστυχώς όμως από την εμπειρία μου και από τις εμπειρίες των γυναικών που προσέρχονται στο ιατρείο μου, δεν υπάρχει η κατάλληλη καθοδήγηση και ενημέρωση στις μητέρες από τους γυναικολόγους – μαιευτήρες, παιδιάτρους και μαίες, ακόμα και από την ίδια την οικογένεια τους. Με τις πρώτες δυσκολίες αβίαστα τους συστήνεται η  διακοπή του θηλασμού ή παραπομπή σε άλλους επαγγελματίες υγείας που δεν είναι αρμόδιοι για θέματα θηλασμού. Λίγες γυναίκες γνωρίζουν ότι υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι θηλασμού.

Γνωρίζουμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών (περίπου 1%) έχει χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος λόγω μερικής ή ολικής υποπλασίας μαστού/ων. Υπάρχει τρόπος να διαγνωστεί η υποπλασία κλινικά ή με απεικονιστική εξέταση;

Οι περισσότερες μητέρες μπορούν να παράγουν περισσότερο από αρκετό γάλα για το μωρό τους. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών έχει στήθη που δεν παράγουν αρκετό γάλα λόγω ανεπαρκούς αδενικού ιστού (IGT). Ο αδενικός ιστός είναι ο ιστός που παράγει γάλα στο στήθος και κάποιες μητέρες δεν έχουν αρκετό από αυτόν. Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμη και αν έχετε IGT, μπορείτε πιθανότατα να θηλάσετε το μωρό σας.

Οι υποπλαστικοί μαστοί μπορεί να είναι μικροί ή μεγάλοι. Είναι το σχήμα, η θέση τους στο θώρακα και η ασυμμετρία του μαστού που υποδηλώνουν υποπλασία – όχι απαραίτητα το μέγεθος. Μαστοί κανονικού μεγέθους που δεν έχουν αδενικό ιστό μπορεί να αποτελούνται από λιπώδη ιστό που θα γεμίσει επαρκώς ένα σουτιέν.

Η διάγνωση γίνεται με κλινικά κριτήρια. Εάν έχετε περισσότερες από μια, από τα ακόλουθες σωματικές ενδείξεις, μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων στην παροχή γάλακτος λόγω ανεπαρκούς αδενικού ιστού:

  1. Στήθη με μεγάλη απόσταση (περισσότερο από 4 εκατοστά επίπεδο διάστημα μεταξύ των δυο μαστών)
  2. Ασυμμετρία στήθους (ο ένας μαστός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον άλλο)
  3. Παρουσία ραγάδων στους μαστούς, εν απουσία ανάπτυξης του μαστού, είτε κατά την εφηβεία είτε κατά την εγκυμοσύνη
  4. Σωληνοειδές σχήμα στήθους («άδειος σάκος») – ο μαστός έχει στενή βάση και μακρύ παρά στρογγυλό σχήμα
  5. Δυσανάλογα/υπερβολικά μεγάλες και βολβοειδείς θηλές – σαν να είναι μια ξεχωριστή δομή που συνδέεται με το στήθος
  6. Απουσία αλλαγών στους μαστούς κατά την εγκυμοσύνη, μετά το τοκετό ή και τα δύο.

Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των μητέρων με IGT ένιωθαν ότι το στήθος τους ήταν «διαφορετικό» ή «κάτι δεν πήγαινε καλά» κατά την εφηβεία, συνήθως δεν γνωρίζουν ότι έχουν ανεπαρκή αδενικό ιστό είτε μέχρι την εγκυμοσύνη, όταν το στήθος τους αλλάζει ελάχιστα ή καθόλου, ή και μετά τη γέννα, όταν το στήθος τους δεν παράγει αρκετό γάλα για το μωρό τους.

Η υποπλασία του μαζικού αδένα είναι συνήθως ιδιοπαθής (άγνωστης αιτιολογίας), αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις συνδέεται και με γενετικά σύνδρομα. Υπάρχουν επίσης επίκτητες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν υποπλασία του μαζικού αδένα, όπως τραύμα ή χειρουργείο στο θώρακα, προηγούμενη ακτινοθεραπεία στο θώρακα, προηγούμενή χειρουργική επέμβαση στο μαστό σε παιδική εφηβική ηλικία, εγκαύματα στο θώρακα, ορμονικές/ενδοκρινολογικές διαταραχές κτλ.

Αρκετές μητέρες έρχονται αντιμέτωπες με μια δυσάρεστη εμπειρία θηλασμού λόγω παθήσεων του στήθους κατά τον θηλασμό (π.χ. μαστίτιδα, μυκητιάσεις, βακτηριακές λοιμώξεις) – τι θα πρέπει να έχουν κατά νου οι μητέρες για την απρόσκοπτη και ευχάριστη συνέχιση του θηλασμού; Μπορούν να λάβουν θεραπευτική αγωγή και να συνεχίσουν να θηλάζουν;

Γενικά,  οι μητέρες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παθήσεις του μαστού που σχετίζονται με τον θηλασμό, δεν αποτελούν αντένδειξη για τη συνέχιση του θηλασμού. Αντιθέτως, η συνέχιση του θηλασμού μπορεί να αποτελεί και τη λύση του προβλήματος, όπως στη μαστίτιδα από απόφραξη γαλακτοφόρων πόρων. Σε βακτηριακές λοιμώξεις του μαστού μπορεί να συνιστάται η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, η οποία συνήθως είναι συμβατή με τον θηλασμό, ενώ στις μηκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να χορηγηθεί αντιμυκητιασική αγωγή τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο θηλασμός.

Πολύ συχνά ακούμε ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση! Στην περίοδο του θηλασμού, οι διαγνωστικές εξετάσεις για την υγεία του στήθους επιτρέπονται; Χρειάζονται ενώ μια μητέρα θηλάζει;

Ένα ευρύ φάσμα αλλοιώσεων του μαστού μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, από καλοήθεις ή φλεγμονώδεις παθήσεις έως κακοήθεις όγκους. Οι φυσιολογικές μεταβολές του μαστού που επηρεάζονται από τις ορμόνες καθιστούν την ακτινολογική αξιολόγηση των βλαβών του μαστού πρόκληση. Η γνώση των απεικονιστικών χαρακτηριστικών των φυσιολογικών αλλαγών και των κοινών αλλοιώσεων του μαστού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να βοηθήσει τους ακτινολόγους να διαγνώσουν με ακρίβεια και να διαχειριστούν κατάλληλα τις καταστάσεις.

Οι περισσότερες αλλοιώσεις του μαστού που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι καλοήθεις. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, ώστε να αποφεύγεται η καθυστερημένη διάγνωση.

Σώζουμε τις περισσότερες ζωές με το να μην διακόπτουμε τον τακτικό έλεγχο. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό συνιστούν τη συνέχιση του τακτικού ελέγχου ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Για τις θηλάζουσες μητέρες που υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις μαστού, συνιστούμε την άντληση του γάλακτος πριν από αυτές. Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιήσει την ενόχληση και καθιστά ευκολότερη την «ανάγνωση» για τον ακτινολόγο.

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας:

  • Οι έγκυες γυναίκες κάτω των 30 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, οι έγκυες γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών που διατρέχουν μέτριο ή υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και οι έγκυες γυναίκες 40 ετών και άνω θα πρέπει να υποβάλλονται σε ψηφιακή μαστογραφία προσυμπτωματικού ελέγχου με μολύβδινη θωράκιση της κοιλίας για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης του εμβρύου σε ακτινοβολία. Εναλλακτικά, ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί με τη χρήση ψηφιακής τομοσύνθεση μαστού (DBT), μιας τρισδιάστατης μαστογραφικής τεχνολογίας.
  • Η υπερηχογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για ασθενείς με πυκνούς μαστούς. Το υπερηχογράφημα είναι ιδιαίτερα πολύτιμο όταν οι ασθενείς εμφανίζουν ψηλαφητό εύρημα.
  • Αυθόρμητη μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη αιματηρή έκκριση από τη θηλή μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης γαλουχίας (σε ποσοστό έως και 20% των εγκύων γυναικών και 15% των γυναικών που θηλάζουν) λόγω των πολλαπλασιαστικών αλλαγών στα επιθηλιακά κύτταρα καθώς και της αυξημένης αγγείωσης του μαστού. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Ωστόσο, το επίμονο μονόπλευρο αιματηρό έκκριμα από τη θηλή μπορεί να αποτελεί παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται δευτερογενώς σε λοίμωξη, θηλώματα ή καρκίνο του μαστού. Συνιστάται διαγνωστική απεικονιστική αξιολόγηση εάν υπάρχει υποψία παθολογικής έκκρισης από τη θηλή.

Η μαγνητική τομογραφία έχει περιορισμένο ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού λόγω ανησυχιών σχετικά με την έκθεση στο γαδολίνιο και περιορισμένων δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια της τεχνικής για τέτοια χρήση. Σύμφωνα με τα κριτήρια καταλληλόλητας της ACR, η συνήθης χρήση της μαγνητικής τομογραφίας του μαστού δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Αντίθετα, η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας συνιστάται σε περιπτώσεις όπου η σχέση οφέλους-κινδύνου είναι σαφής.

Η βιοψία με κόπτουσα βελόνα θεωρείται ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, αλλά πρέπει να δίνεται προσοχή λόγω του σχετικά υψηλού κινδύνου αιμορραγίας, λοίμωξης ή σχηματισμού συριγγίου γάλακτος.

Συχνά οι μητέρες μάς αναφέρουν πως συναντούν δυσκολίες στο να κάνουν εξετάσεις επειδή θηλάζουν και τους προτρέπουν είτε να αποθηλάσουν είτε να πραγματοποιήσουν την εξέταση αρκετούς μήνες μετά τον αποθηλασμό. Υπάρχει λόγος να καθυστερήσει μια εξέταση με το πρόσχημα ότι η μητέρα θηλάζει; Πότε χρειάζεται αληθινά να έχει αποθηλάσει μια μητέρα για να υποβληθεί σε κάποια εξέταση;

Όπως αναλυτικά προανέφερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει μια γυναίκα τον προσυμπτωματικό ή συμπτωματικό της έλεγχο, ενώ θηλάζει.

Και εφόσον οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν, χρειάζεται εξειδίκευση στην αξιολόγηση τους όταν η μητέρα θηλάζει;

Η αξιολόγηση των απεικονιστικών μελετών του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αποτελεί πρόκληση λόγω των φυσιολογικών και δομικών αλλαγών στον μαστό, καθώς και της ανάγκης εξισορρόπησης της μητρικής και εμβρυϊκής ευεξίας.

Χρειάζεται επομένως έμπειρος Ακτινοδιαγνώστης με ειδίκευση στην ακτινολογία του μαστού, με εμπειρία στην απεικόνιση του μαστού κατά την εγκυμοσύνη ή γαλουχία, ώστε να τεθεί ασφαλής διάγνωση. Και επί «φυσιολογικών» απεικονιστικών εξετάσεων, δεδομένου ότι η ευαισθησία των απεικονιστικών εξετάσεων μειώνεται αισθητά λόγω των αλλαγών γαλουχίας στο μαστό, αν μια μητέρα εξακολουθεί να ψηλαφά ένα ογκίδιο ή να έχει ένα σύμπτωμα από τον μαστό, πρέπει να εξετασθεί από χειρουργό μαστού – μαστολόγο, ο οποίος μπορεί να την υποβάλει, εφόσον υπάρχει κλινική υποψία, σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Θα θέλατε να μας πείτε αν και πότε είναι απαραίτητο να διακοπεί ο θηλασμός;

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός ιατρικών καταστάσεων στις οποίες αντενδείκνυται ο θηλασμός.

Οι μόνες πραγματικές αντενδείξεις για τον μητρικό θηλασμό και τη χρήση αντλημένου μητρικού γάλακτος είναι οι ακόλουθες:

  • Βρέφη με κλασική γαλακτοζαιμία (ανεπάρκεια ουριδυλοτρανσφεράσης της γαλακτόζης 1-φωσφορικής), μια σπάνια μεταβολική νόσος.
  • Μητέρες, που ζουν σε αναπτυγμένες χώρες, που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Στις μητέρες που είναι θετικές στον HIV συνιστάται να μην θηλάζουν τα μωρά τους για να αποφευχθεί η κάθετη μετάδοση στο βρέφος τους. Ωστόσο, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η θνησιμότητα είναι αυξημένη στα μη θηλάζοντα βρέφη από συνδυασμό υποσιτισμού και μολυσματικών ασθενειών, ο θηλασμός μπορεί να υπερτερεί του πολύ χαμηλού κινδύνου απόκτησης της λοίμωξης HIV μέσω του ανθρώπινου γάλακτος.
  • Μητέρες με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη νόσο του ιού Έμπολα δεν πρέπει να θηλάζουν ούτε να παρέχουν αντλημένο γάλα στα βρέφη τους.
  • Μητέρες που κάνουν χρήση ουσιών όπως οπιοειδή, κοκαΐνη και PCP (φαινκυκλιδίνη). Τα ναρκωτικά αυτά μπορούν να ανιχνευθούν στο ανθρώπινο γάλα και η χρήση τους από θηλάζουσες μητέρες προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη του βρέφους και συνεπώς αντενδείκνυνται.
  • Μητέρες που έχουν υποβληθεί σε ολική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή.
  • Μητέρες που είναι θετικές για τον ανθρώπινο Τ-κυτταρικό λεμφοτρόπο ιό τύπου Ι ή ΙΙ δεν πρέπει να θηλάζουν ούτε να παρέχουν αντλημένο γάλα στα βρέφη τους.

Προσωρινές αντενδείξεις για μητρικό θηλασμό ή χορήγηση αντλημένου μητρικού γάλακτος

  • Μητέρες με μη θεραπευμένη βρουκέλλωση
  • Μητέρες που λαμβάνουν αντινεοπλασματικά φάρμακα
  • Μητέρες που λαμβάνουν ραδιενεργά φάρμακα για συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις ή θεραπείες

Προσωρινές αντενδείξεις για μητρικό θηλασμό, αλλά με ασφαλή χορήγηση του αντλημένου μητρικού γάλακτος

  • Μητέρες που έχουν ενεργό (μολυσματική) φυματίωση ή που έχουν ενεργές βλάβες απλού έρπητα στο στήθος – ωστόσο, το αντλημένο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή δεν υπάρχει ανησυχία για τη διέλευση αυτών των μολυσματικών οργανισμών μέσω του γάλακτος.
  • Οι μητέρες που εμφανίζουν ανεμευλογιά 5 ημέρες πριν έως 2 ημέρες μετά τον τοκετό, πρέπει να απομονώνονται από τα βρέφη τους, αλλά το αντλημένο γάλα τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σίτιση του βρέφους.

Σχετικές αντενδείξεις για μητρικό θηλασμό.

  • Η κατάχρηση ουσιών από τη μητέρα δεν αποτελεί κατηγορηματική αντένδειξη για τον μητρικό θηλασμό. Οι επαρκώς θρεπτόμενες μητέρες που εξαρτώνται από ναρκωτικές ουσίες μπορούν να ενθαρρυνθούν να θηλάσουν, εάν είναι εγγεγραμμένες σε ένα επιβλεπόμενο πρόγραμμα υποκατάστασης με μεθαδόνη και έχουν αρνητική εξέταση για HIV και παράνομα ναρκωτικά.
  • Τα τρέχοντα δεδομένα δεν επαρκούν για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της έκθεσης των βρεφών στη χρήση μαριχουάνας από τη μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Κατά συνέπεια, η χρήση μαριχουάνας από τη μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού αποθαρρύνεται. Επειδή οι πιθανοί κίνδυνοι της έκθεσης των βρεφών σε μεταβολίτες της μαριχουάνας είναι άγνωστοι, οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται για τον πιθανό κίνδυνο έκθεσης κατά τη διάρκεια του θηλασμού και να ενθαρρύνονται να απέχουν από τη χρήση οποιωνδήποτε προϊόντων μαριχουάνας και να αποφεύγουν την έκθεση στον παθητικό καπνό της μαριχουάνας.
  • Το αλκοόλ δεν είναι γαλακτογόνος ουσία – μπορεί να μειώσει τη παροχή γάλακτος και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχο-κινητική ανάπτυξη του βρέφους. Έτσι, η λήψη αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να ελαχιστοποιείται και να περιορίζεται σε περιστασιακή πρόσληψη, αλλά όχι περισσότερο από 0,5 g αλκοόλ ανά kg σωματικού βάρους, που για μια μητέρα 60 kg είναι περίπου 56 γραμμάρια λικέρ, 227 γραμμάρια κρασί ή 2 μπύρες. Ο θηλασμός θα πρέπει να γίνεται 2 ώρες ή περισσότερο μετά την πρόσληψη αλκοόλ για να ελαχιστοποιηθεί η συγκέντρωσή του στο προσλαμβανόμενο γάλα.
  • Το κάπνισμα της μητέρας δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη για τον θηλασμό, αλλά θα πρέπει να αποθαρρύνεται έντονα, διότι σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αναπνευστικής αλλεργίας του βρέφους και SIDS. Το κάπνισμα δεν θα πρέπει να γίνεται παρουσία του βρέφους, ώστε να ελαχιστοποιείται η αρνητική επίδραση της δευτερογενούς παθητικής εισπνοής καπνού. Το κάπνισμα αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για χαμηλή παροχή γάλακτος και χαμηλή πρόσληψη βάρους του βρέφους.

Πρέπει οι μητέρες να συνεχίσουν να θηλάζουν εάν έχουν υποψία ή επιβεβαίωση του COVID-19 ή εάν έρχονται σε επαφή με κάποιον με COVID-19;

Ναι, εφόσον φοράει μάσκα. Το μητρικό γάλα της μητέρας περιέχει αντισώματα και άλλους ανοσολογικούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του βρέφους της από τις λοιμώξεις και αποτελεί τη συνιστώμενη πηγή διατροφής για τα περισσότερα βρέφη, ακόμη και όταν η μητέρα είναι άρρωστη. Η έρευνα δείχνει ότι το μητρικό γάλα των μητέρων με COVID-19 περιέχει αντισώματα και άλλους παράγοντες που μπορεί να παρέχουν ανοσολογική προστασία στα βρέφη.  Οι μητέρες που θηλάζουν με υποψία ή επιβεβαιωμένο COVID-19 θα πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με την απομόνωση και να λαμβάνουν αυτές τις προφυλάξεις:

  • Να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό πριν αγγίξουν το παιδί τους ή πριν αντλήσουν μητρικό γάλα είτε με άμελξη με το χέρι είτε με θήλαστρο. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλη.
  • Να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε στενή επαφή με το βρέφος, όπως όταν θηλάζουν στο στήθος ή όταν αντλούν μητρικό γάλα και όταν ταΐζουν από μπιμπερό.
  • Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα θήλαστρα και όλα τα αντικείμενα διατροφής του βρέφους.
  • Εάν μια μητέρα είναι πολύ άρρωστη για να ταΐσει το βρέφος της στο στήθος και ένα άλλο υγιές άτομο φροντίζει το βρέφος, η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται να αντλεί τακτικά το γάλα της, έτσι ώστε το βρέφος να συνεχίσει να λαμβάνει το μητρικό της γάλα και η μητέρα να διατηρεί την παροχή γάλακτος. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρειαστεί να παραπέμψουν τις μητέρες για υποστήριξη του θηλασμού, ώστε να μάθουν πώς να διατηρούν τη παραγωγή γάλακτος και πώς να συμπληρώνουν με ανθρώπινο γάλα δότριας ή βρεφικό γάλα όταν δεν τρέφονται από το στήθος.

Όταν μια μητέρα τελικά επιλέξει να αποθηλάσει, ποια είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία του μαστού; Ο φυσικός αποθηλασμός ή ο αποθηλασμός με χάπια;

Ο αποθηλασμός με χάπια δεν ενδείκνυται παρά μόνο όταν υπάρχουν σοβαρές ιατρικές ενδείξεις. Υπάρχει σαφής Ευρωπαϊκή Οδηγία (CMDh* 30/10/2014) για περιορισμό στη χρήση φαρμάκων για τη διακοπή του θηλασμού. Στις ΗΠΑ, επίσης, ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) έχει απαγορεύσει τη χρήση των δισκίων αυτών για διακοπή του θηλασμού, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, επειδή αυξάνουν το κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στη μητέρα, επιληπτικών κρίσεων, καρδιαγγειακών διαταραχών, θανάτου και πιθανώς ψύχωσης.
Η καβεργολίνη (Dostinex) είναι το φάρμακο επιλογής για τις γυναίκες που έχουν ένδειξη να καταστείλουν αιφνιδίως τη γαλουχία τους. Η βρωμοκρυπτίνη δεν χρησιμοποιείται για την καταστολή της γαλουχίας. Έχει αποσυρθεί στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες επειδή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στη μητέρα, επιληπτικών κρίσεων, καρδιαγγειακών διαταραχών, θανάτου και πιθανώς ψύχωσης.
Έχει τεκμηριωθεί η αναζωπύρωση της γαλουχίας, δηλαδή η επανέναρξη της παροχής γάλακτος μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες μετά την αρχική φαρμακολογική θεραπεία καταστολής. Η γυναίκα πρέπει να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο αυτό.
Επομένως, οι γυναίκες με εγκατεστημένη παροχή γάλακτος θα επωφεληθούν από τον σταδιακό αποθηλασμό, καθώς είναι σημαντικό για τη σωματική και συναισθηματική ευεξία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

*CMDh είναι ένας ρυθμιστικός οργανισμός φαρμάκων που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)

“Ποια είναι τα οφέλη του φυσικού αποθηλασμού;

Δεν υπάρχει ένας τρόπος για να σταματήσετε τον θηλασμό. Για πολλές μητέρες και μωρά, η διακοπή του θηλασμού γίνεται σταδιακά καθώς το παιδί μεγαλώνει και τρώει περισσότερες στερεές τροφές. Είναι σημαντικό οι στερεές τροφές να μην αντικαθιστούν απλώς το μητρικό γάλα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μητρικό γάλα μπορεί να παίζει ρόλο στο να βοηθήσει το πεπτικό σύστημα του μωρού να αντιμετωπίσει τις πρώτες στερεές τροφές. Μόλις αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, το μωρό σας θα εξακολουθήσει να χρειάζεται μητρικό γάλα ως κύριο ρόφημά του τουλάχιστον μέχρι το 1ο έτος.
Ο αποθηλασμός μπορεί να είναι είτε προγραμματισμένος (από τη μητέρα) είτε φυσικός (από το βρέφος).
Ο φυσικός αποθηλασμός συμβαίνει καθώς το βρέφος αρχίζει να τρέφεται με αυξανόμενες ποσότητες και τύπους συμπληρωματικών τροφών, ενώ εξακολουθεί να θηλάζει κατά βούληση. Όταν εφαρμόζεται ο φυσικός αποθηλασμός, ο πλήρης απογαλακτισμός λαμβάνει χώρα συνήθως μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών. Στους δυτικούς πολιτισμούς, εξακολουθεί να υπάρχει μια σχετική “δυσανεξία” σε αυτό το είδος αποθηλασμού και πολλές μητέρες που θηλάζουν μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά, θηλάζουν ιδιωτικά στο σπίτι και κρυφά.
Ο προγραμματισμένος αποθηλασμός (αποθηλασμός με πρωτοβουλία της μητέρας) συμβαίνει όταν η μητέρα αποφασίζει να αποθηλάσει χωρίς να έχει ενδείξεις από το βρέφος ότι είναι έτοιμο να σταματήσει τον θηλασμό. Μερικοί λόγοι που συνήθως οδηγούν στον προγραμματισμένο αποθηλασμό περιλαμβάνουν τους ακόλουθους: ανεπαρκές γάλα ή ανησυχίες για την ανάπτυξη του μωρού, επώδυνος θηλασμός ή μαστίτιδα, επιστροφή στην εργασία, νέα εγκυμοσύνη, επιθυμία του συντρόφου ή άλλου φροντιστή για να μπορεί να χορηγεί γεύματα, ή οδοντοφυΐα. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο πλήρη αποθηλασμό, παρά την αρχική πρόθεση της μητέρας να συνεχίσει τον θηλασμό, ιδίως αν η μητέρα δεν έχει σωστή πληροφόρηση, καθοδήγηση ή συμπαράσταση ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις καταστάσεις αυτές.

Ακολουθούν τα οφέλη του φυσικού αποθηλασμού:

  1. Είναι μια φυσική διαδικασία, που υπαγορεύεται από το σώμα του μωρού – όπως ακριβώς και κάθε άλλο ζώο. Τα μωρά τρώνε στερεές τροφές όταν είναι έτοιμα και ουσιαστικά δεν υπάρχει άγχος. Ακολουθούν το ένστικτό τους, πειραματίζονται και μαθαίνουν, όπως θα έκαναν με οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα.
  2. Το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι το παιδί σας συνεχίζει να λαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή μέσα από το μητρικό γάλα.
  3. Το ανοσοποιητικό του σύστημα συνεχίζει να ενισχύεται καθώς το μωρό μεγαλώνει.
  4. Επιπλέον, όσο περισσότερο αφήνετε το παιδί να θηλάζει μέχρι να είναι έτοιμο να απογαλακτιστεί με φυσικό τρόπο, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή/και των ωοθηκών.
  5. Παρατείνεται για μερικούς μήνες ακόμη ο χρόνος σύνδεσης της μητέρας με το μωρό.
  6. Διδάσκει στα μωρά να αποκτούν τον έλεγχο. Το φαγητό πρέπει να είναι μια συνειδητή διαδικασία, ειδικά αργότερα στη ζωή. Δεν μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε, όποτε θέλουμε. Πρέπει να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στη διαχείριση της διατροφής μας. Στα μωρά δεν επιτρέπεται αυτή η αυτονομία όταν ταΐζονται με το ζόρι, οπότε δεν μαθαίνουν ποτέ να μετράνε την πρόσληψή της τροφής τους.
  7. Τα μωρά μαθαίνουν να απολαμβάνουν το φαγητό. Αν σπρώχνετε το φαγητό στο στόμα του μωρού όταν δεν το θέλει, θα συνδέσει την απογοήτευση και το άγχος με το φαγητό, γεγονός που θα καθυστερήσει τον απογαλακτισμό. Αν το αφήσετε να τρώει με τον δικό του ρυθμό, θα συνδέσει μόνο θετικά συναισθήματα με τις στερεές τροφές. Επιπλέον, ο απογαλακτισμός υπό την καθοδήγηση του μωρού (baby led weaning ή BLW) κάνει τα παιδιά να μην είναι επιλεκτικά σε τροφές, να απολαμβάνουν και να δοκιμάζουν νέες τροφές και τείνουν να προτιμούν πιο θρεπτικές τροφές.
  8. Κανείς δεν τσακώνεται στο τραπέζι. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πίεση για να φάει το μωρό στερεά τροφή, δεν υπάρχουν μάχες την ώρα του φαγητού. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τσακωμοί στο τραπέζι, όλοι έχουν ένα ευχάριστο γεύμα και το μωρό πειραματίζεται σε ένα θετικό περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να παίζετε παιχνίδια (όπως το “έρχεται το αεροπλάνο”) για να ξεγελάσετε τα μωρό και να το κάνετε να φάει.
  9. Τα μωρά μαθαίνουν να τρώνε και να τρέφονται ταυτόχρονα. Ένα παραδοσιακά απογαλακτισμένο μωρό τρέφεται με κουτάλι μέχρι να κατανοήσει την έννοια και στη συνέχεια του ζητείται να φάει μόνο του. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για ένα μωρό που τώρα θέλει να φάει, αλλά ξαφνικά πρέπει να το κάνει μόνο του. Ο απογαλακτισμός υπό την καθοδήγηση του μωρού σημαίνει ότι μαθαίνει πώς να βάζει το φαγητό στο δικό του στόμα και να το απολαμβάνει.
  10. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κανέναν. Απογαλακτισμός υπό την καθοδήγηση του μωρού σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε ένα ημερολόγιο και να κρίνετε το επίπεδο ανάπτυξης του μωρού σας. Αν θέλει να φάει κάτι από το πιάτο σας, αφήστε το (εφόσον είναι κατάλληλο). Αν δεν θέλει καμία από τις στερεές τροφές, προσφέρετε το στήθος ή το μπιμπερό. Τελικά θα παρατηρήσετε ότι καταναλώνει λιγότερο γάλα προς χάριν περισσότερων στερεών τροφών, χωρίς τη δική σας ενθάρρυνση είτε έτσι είτε αλλιώς.
  11. Κάνει τα μωρά να αισθάνονται μέρος της οικογένειας. Τα μωρά που τρέφονται μόνα τους, μπορούν να κάθονται δίπλα στο τραπέζι και να απολαμβάνουν το δείπνο με την οικογένεια. Το οικογενειακό φαγητό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Τα μωρά αντιγράφουν τους γονείς και τα αδέρφια, γεγονός που τα βοηθά να μάθουν την εθιμοτυπία του φαγητού και τη χρήση των σκευών. Είναι επίσης σημαντικός κοινωνικός χρόνος και η μαμά και ο μπαμπάς μπορούν να φάνε τα γεύματά τους ενώ είναι ζεστά.

Για πόσο καιρό μετά τον τελευταίο θηλασμό είναι φυσιολογικό να παράγεται (έστω ελάχιστο) γάλα από το στήθος;

Μόλις σταματήσει εντελώς ο θηλασμός, οι μαστοί σας θα σταματήσουν σταδιακά να παράγουν γάλα. Ακόμη και μετά τη διακοπή του θηλασμού, μπορεί να υπάρχει γάλα στους μαστούς για αρκετούς μήνες έως και χρόνια. Μπορεί να παρατηρήσετε σταγόνες γάλακτος κατά διαστήματα ή μπορεί να είστε σε θέση να αντλήσετε σταγόνες με το χέρι. Εάν τα στήθη σας γίνουν επώδυνα, σκληρά ή ερυθρά μετά τον αποθηλασμό, μπορεί να έχετε απόφραξη γαλακτοφόρων πόρων ή λοίμωξη του μαστού. Σ’ αυτή την περίπτωση, μιλήστε με έναν ειδικό για να διαπιστώσετε εάν χρειάζεστε κάποια θεραπεία.

Εάν συνεχίζεται η αυθόρμητη αυξημένη παραγωγή γάλακτος, ένα χρόνο μετά τη διακοπή του θηλασμού, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, γιατί μπορεί να υποκρύπτεται κάτι παθολογικό. Η γαλακτόρροια είναι η παραγωγή γάλακτος από τον μαστό που δεν σχετίζεται με την εγκυμοσύνη ή τη γαλουχία. Η παραγωγή γάλακτος ένα χρόνο μετά τη διακοπή του θηλασμού θεωρείται γαλακτόρροια. Διάφορες ορμόνες, όπως η προλακτίνη, τα οιστρογόνα, η ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης (TRH), μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος. Ο γιατρός θα πρέπει να σας εξετάσει για να διαπιστώσει την αιτία.

Κινδυνεύει μια μητέρα να πάθει κάτι από τη μικρή ποσότητα γάλακτος που μένει στο στήθος κατά τον φυσικό αποθηλασμό;

Δεν έχει επιστημονικά συσχετισθεί καμία πάθηση της μητέρας με τη μικρή ποσότητα γάλακτος που μένει κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού στο στήθος, πέραν της παροδικής διόγκωσης και πόνου στην περίπτωση που το στήθος γεμίσει με γάλα και η μητέρα δεν το αντλήσει έγκαιρα. Είναι παραπληροφόρηση ότι το εναπομείναν γάλα σχετίζεται με ανάπτυξη ογκιδίων ή ασβεστώσεων στο στήθος στο μέλλον.

Ενδεικτικά μπορείτε να μας πείτε πότε πρέπει να αναζητούν βοήθεια και ποιοι είναι πιο κατάλληλοι να παρέχουν σχετική καθοδήγηση;

Ο θηλασμός είναι ένα ταξίδι με σκαμπανεβάσματα. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ημερών και εβδομάδων, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες. Το κλειδί είναι να ξέρουν οι μητέρες τι να περιμένουν και να ζητάνε βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Ο σύμβουλος θηλασμού είναι εκπαιδευμένος για να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τον θηλασμό.

Οι συνήθεις προκλήσεις του θηλασμού περιλαμβάνουν:

  • Ευαίσθητες θηλές
  • Χαμηλή παραγωγή γάλακτος.
  • Συχνό τάισμα του μωρού
  • Διόγκωση μαστών
  • Απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου
  • Μυκητίαση ή λοίμωξη στις θηλές ή στο στήθος
  • Απεργία θηλασμού. Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό ξαφνικά αρνείται να θηλάσει, αφού θηλάζει καλά για μήνες.
  • Μέγεθος και σχήμα του στήθους και της θηλής. Γυναίκες με όλα τα σχήματα και μεγέθη στήθους και θηλών μπορούν να θηλάσουν, αν και κάποιες προσαρμογές μπορεί να βοηθήσουν.
  • Εξάντληση. Η φροντίδα ενός νεογέννητου μπορεί να είναι κουραστική και ο θηλασμός μπορεί να σας φανεί πιο δύσκολος όταν είστε εξαντλημένη.
  • Αίσθημα ότι δεν μπορείτε να αφήσετε το μωρό σας. Οι συχνοί θηλασμοί μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι δεν έχετε καθόλου χρόνο για τον εαυτό σας.
  • Αισθήματα θλίψης ή κατάθλιψης.
  • Μη υποστηρικτικό περιβάλλον. Οι άλλοι μπορεί να μην υποστηρίζουν πάντα την απόφασή σας να θηλάσετε.

Το ταξίδι του θηλασμού κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό, οπότε μπορεί να αντιμετωπίσει μερικά ή κανένα από αυτά τα προβλήματα. Αν τα αντιμετωπίσετε, απλά να θυμάστε ότι δεν πειράζει να ζητήσετε βοήθεια.

Θεωρητικά κατάλληλοι για την καθοδήγηση των νέων μητέρων είναι οι οικογενειακοί ιατροί, οι γυναικολόγοι  – μαιευτήρες, οι παιδίατροι, οι μαίες και φυσικά οι ειδικοί σύμβουλοι θηλασμού. Δυστυχώς όμως δεν είναι όλοι οι προαναφερόμενοι επαγγελματίες υγείας ενημερωμένοι, εκπαιδευμένοι ή/και πρόθυμοι να ασχοληθούν με τα προβλήματα του θηλασμού μιας νέας μητέρας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι πλέον αρμόδιοι και κατάλληλοι στη χώρα μας είναι οι σύμβουλοι θηλασμού, που δυστυχώς ανήκουν σε εθελοντικές ή ιδιωτικές οργανώσεις και δεν παρέχονται από καμία κρατική δομή ή κοινωνική πρόνοια, αφού δεν υπάρχει εθνική επιτροπή θηλασμού.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και για τα σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που μοιραστήκατε μαζί μας!

Σοφία Κακουλάκη, Γενική Χειρούργος, MD, MSc, Ειδική Χειρούργος – Ογκολόγος Μαστού, τ. Επιμελήτρια του Royal Marsden Hospital του Λονδίνου και του University Hospital of Manchester

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με έπαινο, το 2004. Από τον Αύγουστο του 2008 έως των Μάιο του 2014 ειδικεύτηκα στην ειδικότητα της «Γενικής Χειρουργικής» του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Βαλκανίων, με ιδιαίτερη κατεύθυνση στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων και στις παθήσεις του μαστού. Ταυτόχρονα με την ειδικότητα, ολοκλήρωσα την παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (M.Sc-Master’s degree) «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική Και Τηλεχειρουργική», της Ιατρικής σχολής του Εθνικού Και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Ιατρική.
Στη συνέχεια, το 2014-2018 μετέβηκα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εξειδικεύτηκα και εργάστηκα στη χειρουργική ογκολογία του μαστού, συμμετείχα σε έγκυρα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια για τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού από τους κορυφαίους χειρουργούς μαστού και διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια για τον καρκίνο του μαστού. Έχω πραγματοποιήσει περίπου 1250 επεμβάσεις μαστού, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε καρκίνους, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αποκατάσταση του μαστού μετά από θεραπευτική ή και προφυλακτική μαστεκτομή, αφαίρεση του όγκου με ογκοπλαστικές τεχνικές, και αξιόπιστη ανίχνευση και διαχείριση του μασχαλιαίου λεμφαδένα-φρουρού.
Από τον Νοέμβριο του 2018 επέστρεψα στην Ελλάδα, διατηρώ ιδιωτικό ιατρείο και είμαι Επιστημονικός Συνεργάτης του ιδιωτικού νοσοκομείου «Ασκληπιείον Κρήτης», του Creta INTERCLINIC στο Ηράκλειο Κρήτης και του «Υγεία Λασιθίου» στον Αγ. Νικόλαο, Κρήτης.

Βιβλιογραφία – Παραπομπές

1. Technical Report: Breastfeeding and the Use of Human Milk Joan Younger Meek, MD, MS, RD, FAAP, FABM, IBCLC; Lawrence Noble, MD, FAAP, FABM, IBCLC, Pediatrics (2022) 150 (1): e2022057989. https://doi.org/10.1542/peds.2022-057989

2. CLINICAL OBSTETRICS AND GYNECOLOGY Volume 47, Number 3, 7 I 2-723 @ 2004, Lippincott Williams & Wilkins When to Wean: Biological Versus Cultural Perspectives

3. LactMed Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Cabergoline [Internet] Bethesda (MD): US National Library of Medicine, National Institutes of Health- 2015 [updated 2015 cited 2016 Jan12]

4. Briggs GG & Freeman, RK. Freeman, Yaffe, SJ. Φάρμακα κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό: A Reference Guide to Fetal and Neonatal Risk Cabergoline (9th edn): Wolters Kluwer Health, Lippincott Williams Wilkins [Διαδίκτυο]. 2011 [ cited 2016 Jan 10]

5. Patient-Friendly Summary of the ACR Appropriateness Criteria: Breast Imaging of Pregnant and Lactating Women, Celena Romero, PhD, MBA, RD, CPHQ , Nina S. Vincoff, MD, Published:February 27, 2019 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jacr.2018.12.005

6. Huggins, Petok, & Mireles (2000), http://www.sonic.net/~mollyf/igt/

7. CDC, Breastfeeding and Special Circumstances, https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/index.html

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε ακόμα:

Επιμέλεια Κειμένου: Εύα Δουκάκη & Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest