loader image

Η ψευδοθηλή είναι μια λεπτή θηλή σιλικόνης που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τη θηλή της μητέρας και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει ένα μωρό που δυσκολεύεται να θηλάσει. Οι οπές πάνω στην ψευδοθηλή επιτρέπουν τη ροή του γάλακτος μέσα στο στόμα του μωρού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά για να βοηθήσει στην έναρξη του θηλασμού ή σε ορισμένες περιπτώσεις για να διασφαλίσει τη συνέχιση του θηλασμού. Η ψευδοθηλή παρέχει ένα σταθερό ερέθισμα στο σημείο του στόματος του μωρού όπου συναντιούνται η μαλακή και η σκληρή υπερώα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το μωρό να θηλάσει πιο αποτελεσματικά.

nipple shields

Εάν το μωρό σας δεν θηλάζει καθόλου ή θηλάζει αναποτελεσματικά παρά τη βελτίωση της προσκόλλησης και την αύξηση της ροής του γάλακτος, η ψευδοθηλή μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας ένα πιο σταθερό ερέθισμα στο στόμα του μωρού σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ψευδοθηλή μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Όταν έχουμε εξαντλήσει άλλες εναλλακτικές, μπορεί να είναι μια προσωρινή λύση για την έναρξη και τη διατήρηση του θηλασμού.

Η ψευδοθηλή μπορεί να είναι χρήσιμη εάν:

  • Το μωρό σας δυσκολεύεται να μάθει πώς να θηλάζει
  • Έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές ή πολύ μαλακό στήθος, καθώς η ψευδοθηλή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του σχήματος της θηλής
  • Το μωρό σας σπρώχνει τη γλώσσα του προς τα έξω, την τραβάει προς τα μέσα ή έχει νευρολογικά προβλήματα
  • Το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα
  • Το μωρό σας χρειάζεται επιπλέον ερέθισμα προκειμένου να θηλάσει

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ψευδοθηλή μπορεί:

  • Να δώσει στο μωρό την ευκαιρία να μάθει να θηλάζει
  • Να επιτρέψει στο μωρό που θηλάζει αναποτελεσματικά να λάβει περισσότερο γάλα απευθείας από το στήθος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα πρόωρα μωρά.
  • Να αποφευχθεί ή να ελαττωθεί η ανάγκη αντλήσεων και η χρήση μπουκαλιών
  • Να βοηθήσει στο να διατηρηθεί ο θηλασμός

Δεν πρόκειται για μαγική λύση

Είναι πολύ σημαντικό να ζητάτε βοήθεια από ειδικούς σχετικά με την τοποθέτηση, την προσκόλληση του μωρού στο στήθος και για οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις συναντήσετε, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ψευδοθηλές ή αν τις χρησιμοποιείτε ήδη. Το να βοηθήσετε το μωρό σας να προσκολληθεί βαθιά στο στήθος είναι το κλειδί για αποτελεσματικό και άνετο θηλασμό, με ή χωρίς ψευδοθηλή. Η ψευδοθηλή δεν μπορεί να διορθώσει τα υποκείμενα προβλήματα, ιδίως αυτά των πονεμένων και πληγωμένων θηλών ή της χαμηλής παραγωγής γάλακτος. Και αν το μωρό σας δεν έχει προσκολληθεί καλά, μπορεί να πιέσει τη θηλή σας ακόμη και πάνω από την ψευδοθηλή, προκαλώντας τραύμα στη θηλή και έντονο πόνο. Όταν το μωρό σας προσκολλάται βαθιά στο στήθος, παίρνει άφθονο γάλα. Επίσης, καθώς θα προσπαθείτε να σταματήσετε τη χρήση των ψευδοθηλών, η σωστή προσκόλληση στο στήθος θα βοηθήσει το μωρό να προσαρμοστεί στον θηλασμό απευθείας από το στήθος αποτελεσματικά και άνετα και χωρίς την ψευδοθηλή.

Ακόμη και με την ψευδοθηλή, το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται βοήθεια για να μάθει να θηλάζει σωστά. Κάποιες φορές, μικροαλλαγές στον τρόπο που κρατάτε το μωρό σας μπορεί να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Αν δεν νιώθετε άνετα ή αν ο θηλασμός διαρκεί μία ώρα ή περισσότερο, ζητήστε βοήθεια από μια Σύμβουλο της LLL, που μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες προτάσεις.
Το να κρατάτε το μωρό σας σε επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί επίσης να κάνει τεράστια διαφορά. Με ή χωρίς ψευδοθηλή, η ημικλινής θέση (laid back) μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να προσκολληθεί αποτελεσματικά και συγχρόνως είναι άνετη για εσάς. Μπορείτε είτε να ξαπλώσετε τελείως είτε να γύρετε ελαφρώς προς τα πίσω με το μωρό στην αγκαλιά σας, με το μπροστινό μέρος του σώματός του να ακουμπά πάνω σας και το σώμα του να υποστηρίζεται πλήρως από το δικό σας. Τέτοιες θέσεις προσφέρουν τη δυνατότητα να έχετε και τα δύο σας χέρια ελεύθερα για να χειριστείτε κατάλληλα το στήθος σας και να βοηθήσετε το μωρό να προσκολληθεί καλά.

Εάν το μωρό σας δεν θηλάζει

Μην πανικοβάλλεστε! Μερικά βρέφη χρειάζονται χρόνο για να μάθουν να θηλάζουν. Ωστόσο, τα μωρά συχνά προσκολλώνται και θηλάζουν αυθόρμητα αν βρίσκονται στην αγκαλιά και στο γυμνό στήθος της μητέρας τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δοκιμάστε να αφήσετε το μωρό σας να ξαπλώσει πάνω σας καθώς ξαπλώνετε προς τα πίσω, έτσι ώστε τόσο το στήθος και η κοιλιά του να είναι πάνω σας. Αυτό το είδος επαφής, γνωστό ως Biological Nurturing™ ή ο θηλασμός σε ημικλινή θέση (laid back) συνήθως διεγείρουν το ένστικτο του μωρού να προσκολλάται και να θηλάζει καλά στο στήθος. Σε τέτοιες θέσεις, τα μωρά μπορούν να προσκολληθούν ακόμα και όταν είναι νυσταγμένα ή κοιμούνται. Παρατηρήστε το μωρό σας όταν αναδεύεται στον ύπνο του, σημάδι ότι ξυπνάει γιατί πεινάει, και ενθαρρύνετέ το ήπια να θηλάσει. Αν το μωρό σας δεν θηλάζει αποτελεσματικά ή καθόλου, θα χρειαστεί να αντλήσετε το γάλα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την παραγωγή γάλακτος όσο το μωρό σας μαθαίνει να θηλάζει. Οι Σύμβουλοι της LLL μπορούν να σας δώσουν συμβουλές για την αποτελεσματική άντληση του γάλακτος.

Παίρνει αρκετό γάλα;

Προσφέρετε συχνά το στήθος και παρακολουθήστε τις βρεγμένες και λερωμένες πάνες, για να διαπιστώσετε αν το μωρό σας λαμβάνει άφθονο γάλα. Το βάρος του θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά – ακόμα και κάθε τρεις ημέρες για τα πρόωρα μωρά. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο άρθρο “Παίρνει το μωρό μου αρκετό γάλα;“.

Ελέγξτε το στήθος σας

Σημεία που δεν αδειάζουν καλά μπορεί να παρουσιάζουν πρήξιμο, πόνο ή ερυθρότητα. Αντιμετωπίστε νωρίς τα σημάδια αυτά για να αποφύγετε την απόφραξη κάποιου πόρου ή τη μαστίτιδα.

Είδος και μέγεθος ψευδοθηλών

Οι σύγχρονες ψευδοθηλές είναι κατασκευασμένες από διάφανη, εξαιρετικά λεπτή σιλικόνη. Οι διάφορες μάρκες διαφέρουν ως προς την ελαστικότητα. Ορισμένες ψευδοθηλές έχουν ένα κόψιμο στο περίγραμμά τους, αλλά μπορεί να μην παραμένουν στη θέση τους το ίδιο καλά με τις ψευδοθηλές που δεν έχουν τέτοιο κόψιμο. Οι τελευταίες δεν ενοχλούν τα μωρά ούτε επηρεάζουν την αναπνοή τους. Οι ψευδοθηλές διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, αλλά οι επιλογές μεγεθών είναι περιορισμένες. Τόσο το πλάτος της άκρης όσο και το σχήμα του επίπεδου τμήματος διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα και ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε για να βρείτε ποιο μέγεθος και σχήμα σας ταιριάζει καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθετε άνετα κατά την εφαρμογή τους και ορισμένες μητέρες χρειάζονται δύο διαφορετικά μεγέθη, αν τα στήθη τους διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Εφαρμογή

Το καλό τέντωμα της ψευδοθηλής πριν την τοποθέτησή της στο στήθος, ώστε να εφαρμόσει καλά, μπορεί να βοηθήσει στο να παραμένει η ψευδοθηλή στη θέση της. Μπορείτε επίσης να βρέξετε τις άκρες της ψευδοθηλής ή να τη ζεστάνετε με ζεστό νερό για να μην γλιστράει από τη θέση της. Γυρίστε την ψευδοθηλή σχεδόν ανάποδα (το μέσα-έξω) πριν την εφαρμόσετε. Αυτό, βοηθάει να εισχωρήσει η θηλή σας καλά μέσα στην ψευδοθηλή.

εφαρμογή ψευδοθηλών

Μπορείτε να εφαρμόσετε την ψευδοθηλή είτε ξεκινώντας από τη θηλαία άλω, στο σημείο όπου θα προσκολληθεί η κάτω γνάθος του μωρού, αρκετά μακριά από τη θηλή, κρατώντας την τεντωμένη με την προεξοχή ακριβώς πάνω από τη θηλή σας, είτε τοποθετώντας πρώτα τη θηλή σας στην προεξοχή της ψευδοθηλής, ισιώνοντας περιμετρικά το υπόλοιπο τμήμα γύρω από τη θηλή.

Καθαρισμός

Εάν εσείς ή/και το μωρό σας νοσηλεύεστε στο νοσοκομείο, πλένετε σχολαστικά την ψευδοθηλή με ζεστό νερό και σαπούνι και αποστειρώστε την πριν από κάθε χρήση. Εάν το μωρό σας είναι υγιές και τελειόμηνο και έχετε επιστρέψει στο σπίτι, αρκεί ο καθαρισμός με ζεστό νερό και υγρό για πιάτα ή το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων σε ζεστό κύκλο (αν οι προδιαγραφές των ψευδοθηλών σας επιτρέπουν πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων). Οι ψευδοθηλές θα πρέπει να στεγνώνουν καλά πριν από τη χρήση και να αποθηκεύονται σε καθαρό, κλειστό δοχείο ή σακούλα τροφίμων.

Γρηγορότερη ροή

Η κατάποση ενθαρρύνει τη θηλαστική κίνηση, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη ροή του γάλακτος. Ένα μωρό που έχει συνηθίσει μια συνεχή γρήγορη ροή από το μπουκάλι μπορεί να χρειαστεί βοήθεια για να συνεχίσει να θηλάζει. Η άμελξη για λίγα λεπτά μπορεί να ενισχύσει τη ροή γάλακτος πριν τοποθετηθεί το μωρό στο στήθος. Μπορείτε ακόμη και να βγάλετε γάλα με το χέρι και να το ρίχνετε σταγόνα-σταγόνα (video) στο στόμα του μωρού σας για να το ενθαρρύνετε να προσκολληθεί ή να συνεχίσει τον θηλασμό όταν το γάλα σας ρέει πιο αργά.

Δοκιμάστε συμπιέσεις του μαστού

  1. Στηρίξτε το στήθος σας με το ένα χέρι, με τον αντίχειρα στη μία πλευρά και τα υπόλοιπα δάχτυλα στην άλλη.
  2. Περιμένετε όσο το μωρό σας θηλάζει ενεργά, όσο υπάρχει κίνηση της γνάθου μέχρι το αφτί του. Όταν το μωρό σταματήσει να καταπίνει, συμπιέστε σταθερά το στήθος σας. Κρατήστε το στήθος συμπιεσμένο μέχρι το μωρό να σταματήσει να θηλάζει ενεργά και στη συνέχεια, αφήστε το χέρι σας.
  3. Αλλάξτε τη θέση του χεριού και των δαχτύλων σας γύρω από το στήθος σας και επαναλάβετε το βήμα 2 σε διαφορετικές περιοχές του στήθους για όσο χρειάζεται. Συμπιέστε το στήθος μαλακά – η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να πονάει!

Χρησιμοποιήστε ψευδοθηλή με σύστημα χορήγησης συμπληρώματος από το στήθος

Εάν το μωρό σας χρειάζεται επιπλέον γάλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπλήρωμα, το οποίο να παρέχεται μέσω ενός σωλήνα καθώς το μωρό σας θηλάζει (βλ. Συμπληρωματικός τρόπος σίτισης). Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε να προσφέρετε μπουκάλι. Το άκρο του σωλήνα μπορεί να τοποθετηθεί είτε μέσα είτε έξω από την ψευδοθηλή. Συμβουλευτείτε μια Σύμβουλο της LLL εάν πιστεύετε ότι ο συμπληρωματικός τρόπος σίτισης από το στήθος μπορεί να σας φανεί χρήσιμος.

Διακοπή χρήσης της ψευδοθηλής

Οι ψευδοθηλές αποτελούν προσωρινή λύση, έως ότου το μωρό σας μάθει να θηλάζει χωρίς αυτές. Καθώς χρησιμοποιείτε ψευδοθηλές, βοηθήστε το μωρό σας να προσκολλάται μόνο του με καλά ανοιχτό στόμα. Αυτό θα το βοηθήσει σταδιακά να μάθει να θηλάζει χωρίς ψευδοθηλή. Δώστε στο μωρό σας χρόνο επαφής δέρμα με δέρμα χωρίς ψευδοθηλή μέσα στη μέρα, ώστε να έχει την ευκαιρία να θηλάσει μόνο του. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποχωριστείτε τις ψευδοθηλές, αλλά συνεχίστε να προσπαθείτε με ήπιο τρόπο. Επιλέξτε τις ώρες που εσείς και το μωρό σας είστε πιο άνετοι και χαλαροί και υπάρχουν λιγότεροι περισπασμοί. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές μεθόδους για να δείτε τι ταιριάζει στο μωρό σας.

  • Ξεκινήστε με την επαφή δέρμα με δέρμα δίπλα στο στήθος χωρίς την ψευδοθηλή, πριν θηλάσετε με αυτήν
  • Ξεκινήστε τον θηλασμό με την ψευδοθηλή, αφαιρώντας την κατά τη διάρκεια του θηλασμού από το ένα στήθος ή όταν αλλάζετε στήθος
  • Σταδιακά προσφέρετε το στήθος χωρίς την ψευδοθηλή
  • ΜΗΝ κόβετε την ψευδοθηλή, καθώς αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει αιχμηρές άκρες που θα μπορούσαν να τραυματίσουν εσάς και το μωρό σας

Αναζητήστε βοήθεια

Παρότι μπορεί να νιώθετε ανακουφισμένη που η ψευδοθηλή επιτρέπει στο μωρό σας να θηλάζει, μπορεί να είναι απογοητευτικό το να μην θηλάζει χωρίς αυτήν. Ωστόσο, σταδιακά και με υπομονή, είναι συνήθως εφικτό για το μωρό να μάθει να θηλάζει και χωρίς την ψευδοθηλή. Οι Σύμβουλοι Θηλασμού της LLL μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμη πηγή υποστήριξης, για την επιλογή, χρήση αλλά και τη διακοπή χρήσης των ψευδοθηλών.

Πηγές:

Μετάφραση & Προσαρμογή στα Ελληνικά: Νόπη Αλεξιάδου, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

Επιμέλεια: Αμαλία Γιαννοπούλου & Εύα Δουκάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest