loader image

Έχετε παιδιά και σύζυγο που δεν τρώνε λαχανικά παρά μόνο κυρίως πατάτες; Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να τους ξεγελάσετε πάρα πολύ εύκολα ώστε νομίζουν ότι τρώνε πατάτες στον φούρνο αντικαθιστώντας κάποιες από τις πατάτες με παστινάκη! Η παστινάκη είναι γνωστή ως turnip στα Αγγλικά και χρησιμοποιήθηκε ως γλυκαντικό πριν από την άφιξη του ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη. Στη γεύση και στην υφή είναι ακριβώς όπως το καρότο με τη μόνη διαφορά ότι είναι μπεζ στο χρώμα.

Οι παστινάκες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ιδιαίτερα κάλιο. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Έχω κάνει αυτόν τον συνδυασμό με πατάτες και παστινάκη αρκετές φορές και κανένας δεν κατάλαβε τίποτα! Εσείς για αρχή χρησιμοποιείστε μια μόνο παστινάκη και πιο πολλές πατάτες και την επόμενη αυξήστε τις παστινάκες και μειώστε τις πατάτες! 

Υλικά:

  • 6 κοπανάκια κοτόπουλου

  • 1-2 παστινάκες/turnips (θα τις βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή στις λαϊκές αγορές)

  • 3 πατάτες

  • 1 μικρό λεμόνι

  • 2 κ.σ. μουστάρδα

  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό

  • 1 κ.γλ. ρίγανη

  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

  • αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1:

Κόψτε τις παστινάκες κυδωνάτες (μακρόστενες) και βράστε τις για μερικά λεπτά να μαλακώσουν. Μπορείτε και να μην τις βράσετε καθόλου αλλά θα είναι πιο σκληρές από τις πατάτες όταν ψηθούν. Οι παστινάκες είναι ακριβώς όπως τα καρότα οπτικά, στην υφή αλλά και γευστικά.

Βήμα 2:

Κόψτε και τις πατάτες κυδωνάτες. Για αρχή χρησιμοποιείστε μόνο μια παστινάκη και πιο πολλές πατάτες ώστε να δείτε πως θα φάνε το φαγητό οι δικοί σας. Οι πατάτες που είχα τώρα ήταν πιο κίτρινες στο χρώμα από τις κανονικές οπότε έχουν μια ελαφριά διαφορά στο χρώμα αλλιώς δεν θα φαινόταν καμία διαφορά!

Βήμα 3:

Βάλτε τις παστινάκες, τις πατάτες και τα κοπανάκια στο ταψί.

Βήμα 4:

Ανακατέψτε σε ένα ποτήρι τη μουστάρδα, το λεμόνι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι της αρεσκείας σας και το νερό και περιχύστε το φαγητό με το μείγμα. Προσθέστε από πάνω το λάδι. Εάν θέλετε για αρχή κάντε τη δικιά σας συνταγή για κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο όπως την έχουν συνηθίσει οι δικοί σας, απλά προσθέστε και μια παστινάκη.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!


Πηνελόπη Καραγκούνη, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest