loader image

Δέσποινα Μασάκη– Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Ξάνθης

Είμαι η  Δέσποινα  Μασάκη, εθελόντρια  Σύμβουλος Θηλασμού στην Oμάδα της Ξάνθης του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος- La Leche  League  Greece.

Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών, 18 και 16 χρόνων. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά, αλλά τα τελευταία 23 χρόνια μένω με την οικογένειά μου στην Ξάνθη.

Όταν έκανα το πρώτο μου ταξίδι στο Περού, πριν κάνω τη δική μου οικογένεια, είδα μια γυναίκα να θηλάζει κάτω από ένα δέντρο. Ενώ, λοιπόν, εγώ την έβγαζα φωτογραφία, εκείνη μου χαμογελούσε με χαρά και υπερηφάνεια. Τότε ένιωσα για πρώτη φορά ότι θα ήθελα να θηλάσω τα παιδιά μου, καθώς ήταν η πιο όμορφη εικόνα που είχα έως τότε, χωρίς ντροπή και ενοχές.

Μένοντας έγκυος στην  κόρη μου αισθάνθηκα το κάλεσμα προς τη γνώση.  Ήθελα να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για το νέο μου «ταξίδι». Μελετούσα για τη γέννα, τον θηλασμό και τη μητρότητα, ώστε να είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω τυχόν προκλήσεις.

Και πράγματι, όταν γέννησα την κόρη μου, βίωσα μια απεργία θηλασμού και ένα μωρό με χαμηλή πρόσληψη βάρους. Με τη βοήθεια και την υποστήριξη της γυναικολόγου μου τα ξεπέρασα και τα δύο.

Η γυναικολόγος μου, που ήταν Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και τότε συντόνιζε το Κέντρο Πληροφόρησης Θηλασμού της Ξάνθης με υλικό του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος, είχε μια πλούσια βιβλιοθήκη και μου έδινε υλικό για διάβασμα. Μου σύστησε τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος και μαζί αρχίσαμε να κάνουμε συναντήσεις με άλλες μητέρες. Έτσι διαπίστωσα τη δύναμη της ομάδας.

Η δύναμη αυτή, η επαφή μου με τις μητέρες, η υποστήριξη που και εγώ είχα λάβει, η συμπαράσταση και η ενδυνάμωση που είχαν βοηθήσει τη δική μου οικογένεια, με έκαναν να θέλω να βοηθήσω με τη σειρά μου άλλες μητέρες να βρουν τον δρόμο τους προς τον θηλασμό.

Το πιο σημαντικό που υπάρχει στη σχέση ανάμεσα σε μια μητέρα με το μωρό της είναι η μεταξύ τους εγγύτητα και η εμπιστοσύνη της μητέρας στο ένστικτό της. Με αυτόν τον τρόπο η μητέρα μπορεί να καταλαβαίνει καλύτερα τις ανάγκες του μωρού της και να τις ικανοποιεί.

Στις μητέρες σήμερα, παρότι έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να θρέψουν το παιδιά τους, συχνά λείπει η αυτοπεποίθηση. Στο πλαίσιο των  Συναντήσεων των Ομάδων του Συνδέσμου Θηλασμού, οι Σύμβουλοι της LLL και οι άλλες μητέρες μπορούν να τις νιώσουν και να τις υποστηρίξουν σε όλα τα στάδια της μητρότητας, ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Στην Ξάνθη η Ομάδα Θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος μετρά 18 χρόνια και έκτοτε έχουμε πραγματοποιήσει Συναντήσεις σε σπίτια μητέρων και άλλες δράσεις, όπως πικ-νικ στο ποτάμι, ενημερωτικές συναντήσεις με μειονότητες Ρομά και Πομάκες της Ξάνθης κ.ά.

Αυτό που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω είναι η αγάπη μου για τα μωρά και η ικανοποίηση που παίρνω όταν φεύγω από μια Συνάντηση με την Ομάδα.

Στις νέες μητέρες θα πρότεινα να πηγαίνουν σε Συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακές, να ενημερωθούν πριν γεννήσουν και να προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με άλλες μητέρες που θηλάζουν.

Οι μητέρες χρειάζονται υποστήριξη, αποδοχή και ασφάλεια για να μεγαλώσουν τα μωρά τους, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της La Leche League. Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος είναι εκεί να τις υποστηρίξει, με σεβασμό σε όποια φιλοσοφία γονεϊκότητας τους ταιριάζει!

Ιστοσελίδα Προγραμμάτων Συναντήσεων LLL Ομάδας Ξάνθης


Δέσποινα Μασάκη, Σύμβουλος La Leche League International, LLL Ομάδα Ξάνθης

Pin It on Pinterest