loader image

Άννα Παπανικόλα & Λίνα Κιρτσιώτη– Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Κω

Γεια σας!  Είμαι η Άννα Παπανικόλα, εθελόντρια Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League Greece. Κατάγομαι από την Κω και ζω μόνιμα στο νησί με την οικογένειά μου. Έχω δύο παιδιά ηλικίας 9 και 5 ετών. Εικόνες θηλασμού δεν είχα στο κοντινό μου περιβάλλον προτού γίνω μητέρα. Ήθελα όμως να θηλάσω αποκλειστικά το μωρό μου ή έστω να προσπαθήσω. Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό ένιωσα την ανάγκη για υποστήριξη στον θηλασμό και, μετά από παρότρυνση φίλης μου, επικοινώνησα με Σύμβουλο Θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος η οποία με βοήθησε να λύσω όλες μου τις απορίες παρέχοντάς μου τις απαραίτητες πληροφορίες. Πολύ σύντομα κατάλαβα ότι το ίδιο ήθελα να κάνω κι εγώ, ώστε να μπορώ να βοηθήσω άλλες μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους. Η εκπαίδευση μου προσέφερε πολλές γνώσεις τόσο για τον θηλασμό όσο και για θέματα γονεϊκότητας. Ένιωσα πιο δυνατή ως γυναίκα, ως μητέρα και ενισχύθηκε η αυτοπεποίθησή μου. Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος πλέον είναι η δεύτερη οικογένειά μου .

Η LLL Ομάδα της Κω ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 και μαζί με την co- Leader μου, Λίνα Κιρτσιώτη, οργανώνουμε και συντονίζουμε δια ζώσης Συναντήσεις στις οποίες μπορούν να έρθουν μητέρες, θηλάζουσες και μη, μέλλουσες μητέρες καθώς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τον θηλασμό αλλά και να μοιραστεί τις δικές του εμπειρίες και ιδέες.
Αυτό που θα έλεγα στις μητέρες που μας διαβάζουν είναι να ενημερώνονται από έγκυρες πηγές και να ακολουθούν το ένστικτό τους. Το μητρικό γάλα είναι η φυσικά κατάλληλη και πλήρης τροφή για κάθε μωρό.

Γεια σας! Είμαι η Λίνα Κιρτσιώτη, κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία 13 χρόνια ζω στην Κω με την οικογένειά μου. Έχω δύο παιδιά, ένα αγόρι 7 ετών κι ένα κορίτσι 3 ετών. Οι πρώτες εικόνες θηλασμού που μου έρχονται στο μυαλό είναι από τις στιγμές που έβλεπα την αδερφή μου να θηλάζει τα 4 παιδιά της. Ήθελα πολύ κι εγώ όταν γίνω μητέρα να καταφέρω να θηλάσω τα δικά μου παιδιά.

Στο πρώτο ταξίδι θηλασμού συνάντησα αρχικά αρκετές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετώπισα με την υποστήριξη της αδερφής μου αλλά και με τη θέληση και την επιμονή μου. Ήδη από τη στιγμή που άρχισα να θηλάζω το πρώτο μου παιδί διαπίστωσα ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή για το σώμα αλλά και για την ψυχή. Ο θηλασμός προσφέρει αμέτρητα οφέλη στη δυάδα μητέρας-παιδιού και συμβάλλει τόσο στη σωματική όσο και στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Μέχρι τότε δεν γνώριζα τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος. Μια επίσκεψη σε δημόσιο μαιευτήριο και τα όσα είδα εκεί να συμβαίνουν με ώθησαν στο να ψάξω στο διαδίκτυο με ποιον τρόπο θα μπορούσα να γίνω Σύμβουλος Θηλασμού. Έτσι ανακάλυψα τον ΣΘΕ και δίχως να χάσω χρόνο έκανα αίτηση για να γίνω Σύμβουλος. Ήθελα πραγματικά όση βοήθεια και υποστήριξη πήρα από την αδερφή μου και στη συνέχεια από τον ΣΘΕ, να τη δώσω κι εγώ με τη σειρά μου σε μητέρες που θέλουν να θηλάσουν τα μωρά τους προσφέροντας την κατάλληλη πληροφόρηση και υποστήριξη.

Μέσα από την εκπαίδευσή μου εφοδιάστηκα με γνώσεις πάνω σε θέματα θηλασμού και γονεϊκότητας και σε συνδυασμό με την εμπειρία που είχα αποκομίσει από το πρώτο μου παιδί, με τον ερχομό του δεύτερού μου παιδιού όλα φάνταζαν πιο απλά. Ένιωθα σιγουριά και αυτοπεποίθηση, να πατάω γερά στα πόδια μου, να αντιμετωπίζω πιο ψύχραιμα τυχόν δυσκολίες που προέκυπταν, έχοντας την υποστήριξη των συμβούλων του ΣΘΕ, που ήταν εκεί για μένα οποιαδήποτε στιγμή τη χρειάστηκα.

Νιώθω όμορφα όταν υποστηρίζω μητέρες, προσφέροντας την κατάλληλη πληροφόρηση και προτείνοντας ιδέες, ώστε να επιλέξουν αυτό που ταιριάζει σε εκείνες και στην οικογένειά τους και να απολαύσουν το ταξίδι του θηλασμού για όσο διάστημα επιθυμούν εκείνες και τα μωρά τους.

Θα ήθελα να πω στις νέες μητέρες ότι ο θηλασμός είναι στη φύση μας. Το μητρικό γάλα αποτελεί τη φυσική τροφή για το μωρό. Μπορεί στη διάρκεια του θηλασμού να προκύψουν προκλήσεις, μπορούν όμως οι προκλήσεις αυτές να ξεπεραστούν με την κατάλληλη ενημέρωση και πληροφόρηση και με τη δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου, όπως είναι ο ΣΘΕ.

Ιστοσελίδα Προγραμμάτων Συναντήσεων LLL Ομάδας Κω

Άννα Παπανικόλα &  Λίνα Κιρτσιώτη, Σύμβουλοι La Leche League International, LLL Ομάδα Κω

Pin It on Pinterest