loader image

Kristin Cavuto, New Jersey, USA.

Όταν γεννιέται ένα μωρό, μαζί του “γεννιέται” και μια νέα μητέρα, η οποία συχνά έχει πολλούς φόβους. Ένας από τους σημαντικότερους φόβους της μητέρας που θηλάζει ή προσφέρει αντλημένο μητρικό γάλα είναι ότι δεν θα παράγει αρκετό γάλα για το μωρό της. Ως Σύμβουλοι Θηλασμού, συχνά καθησυχάζουμε τις μητέρες ότι με τη σωστή διαχείριση η παραγωγή γάλακτος τους θα είναι πιθανότατα μια χαρά. Και για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτό ισχύει! Οι μητέρες μαθαίνουν πώς να ζουν στον ρυθμό μιας οικογένειας με μωρό που θηλάζει και όλα πηγαίνουν καλά. Ωστόσο, για ορισμένες μητέρες υπάρχουν ιατρικοί λόγοι μειωμένης παραγωγής γάλακτος. Η ανεπάρκεια αδενικού ιστού (ΑΑΙ) είναι ένας από αυτούς.

Η ΑΑΙ είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο γαλακτοπαραγωγός ιστός του μαστού δεν αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε είτε στην εμβρυική φάση είτε κατά την εφηβεία ή/και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προκαλείται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ενδοκρινικών διαταραχών, κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε από αυτά τα στάδια της ζωής. Η μητέρα με ΑΑΙ έχει συχνά (αλλά όχι πάντα!) μια σωματική εικόνα που χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο διάστημα μεταξύ των μαστών στο θωρακικό τοίχωμα, σωληνοειδές σχήμα μαστών με βολβοειδείς θηλές και έλλειψη ανάπτυξης των μαστών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.* Μερικές φορές αυτή η “εμφάνιση ΑΑΙ” είναι εμφανής και μερικές φορές είναι πιο ανεπαίσθητη, με ενδείξεις το μεγάλο κενό μεταξύ των μαστών και την ελλιπή ανάπτυξη του στήθους. Κάποιες φορές η μητέρα έχει κάνει αυξητική στήθους για να εξομαλύνει εμφανισιακά τους μαστούς- αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ίσως υπάρχει ΑΑΙ.

Μια θηλάζουσα μητέρα με ΑΑΙ συχνά δεν γνωρίζει ότι πάσχει από ΑΑΙ, με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται όταν ο θηλασμός δεν εξελίσσεται όπως θα αναμενόταν. Με την ΑΑΙ, το πρωτόγαλα μετατρέπεται σε ώριμο γάλα, αλλά στη συνέχεια ο όγκος δεν αυξάνεται όπως θα έπρεπε. Το μωρό, εάν δεν λάβει συμπλήρωμα, δεν θα καταφέρει να σημειώσει την κατάλληλη ανάπτυξη και θα έχει λιγοστές βρεγμένες πάνες. Το μωρό μητέρας με ΑΑΙ που δεν λαμβάνει συμπλήρωμα τυποποιημένου γάλακτος ή παστεριωμένο γάλα δότριας γρήγορα θα σταματήσει να αναπτύσσεται και θα κινδυνεύει με μόνιμη βλάβη, ακόμη και με θάνατο.

Ωστόσο δεν έχουν χαθεί όλα για αυτή τη σχέση θηλασμού! Μια μητέρα με ΑΑΙ που θέλει να θηλάσει το μωρό της, μπορεί ακόμη να το κάνει. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα χορήγησης συμπληρώματος στο στήθος, για να δώσει στο μωρό της ανθρώπινο γάλα δότριας ή τυποποιημένο βρεφικό γάλα ταυτόχρονα με τον θηλασμό. Στο βιβλίο The Womanly Art of Breastfeeding υπάρχουν οδηγίες για την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου συστήματος χορήγησης συμπληρώματος στο στήθος, στις σελίδες 422-423. Με αυτού του είδους τη συσκευή, η μητέρα και το μωρό θα μπορούν να απολαμβάνουν από κοινού τον θηλασμό, ενώ το μωρό διεγείρει και λαμβάνει ό,τι απόθεμα γάλακτος υπάρχει και κερδίζει τα στοματικά, οφθαλμικά και συναισθηματικά οφέλη του θηλασμού στο στήθος. Η υπερβολική άντληση δεν συνιστάται γενικώς για τους γονείς με ΑΑΙ, καθώς είναι και αναποτελεσματική και αποκαρδιωτική. Για ορισμένες οικογένειες ακόμη και η εγκατάλειψη των προσπαθειών θηλασμού και η εκμάθηση της σίτισης με μπουκάλι με αγάπη είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League μπορούν να υποστηρίξουν μια μητέρα με ΑΑΙ αναγνωρίζοντας ότι ο μαστός, όπως και κάθε άλλο όργανο, μερικές φορές δεν λειτουργεί όπως αναμένεται. Μπορούν να παρέχουν έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο συνάντησης για τις μητέρες αυτές καθώς αποδέχονται την κατάστασή τους και μαθαίνουν να ταΐζουν το μωρό τους με αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητα από τη μέθοδο σίτισης. Οι Σύμβουλοι της La Leche League μπορούν επίσης να παραπέμψουν σε έναν έμπειρο Διεθνώς Πιστοποιημένο Σύμβουλο Γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultant – IBCLC), ώστε οι μητέρες με ΑΑΙ να μάθουν να προσφέρουν το συμπλήρωμα γάλακτος στο στήθος, αν το επιθυμούν, να διερευνήσουν τους ιατρικούς λόγους για τη χαμηλή παραγωγή γάλακτος και να κάνουν σχέδια για ένα επόμενο μωρό. Μία μητέρα με ΑΑΙ μπορεί να έχει μια ικανοποιητική σχέση θηλασμού!

Σημείωση Συντάκτη: η συγγραφέας θα ήθελε να γνωρίζουν οι αναγνώστες ότι αρχικά αυτό το άρθρο γράφτηκε χρησιμοποιώντας πλήρως ουδέτερη γλώσσα ως προς το φύλο, η οποία άλλαξε κατά τη διαδικασία της μετάφρασης και της επιμέλειας επεξεργασίας, σύμφωνα με την πολιτική της LLLI αλλά και την τοπική γλώσσα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ουδέτερη γλώσσα στις εκδόσεις της LLLI δείτε εδώ: Cultural Sensitivity in Publications, August 2020.

*Δεν αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες με στήθος που ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή δυσκολία στην παραγωγή επαρκούς γάλακτος.

Μετάφραση από: Insufficient Glandular Tissue | LLLI | Written by Kristin Cavuto, New Jersey, USA.

Η Kristin Cavuto είναι πτυχιούχος κλινική κοινωνική λειτουργός και IBCLC με ιδιωτική πρακτική στο κεντρικό Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Οι εξειδίκευσή της είναι η χαμηλή παραγωγή, η ψυχική υγεία της μητέρας και του βρέφους και η διασταύρωση της εθνικότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού και του φύλου στη φροντίδα της νέας οικογένειας. Είναι Σύμβουλος της LLL από το 2008. Η Kristin είναι μητέρα δύο παιδιών που θήλασαν πλήρως παρά τη μητρική ΑΑΙ και τα οποία είναι σήμερα 15 και 12 ετών.

Επιπλέον Πηγές (Αγγλικά)


Μετάφραση: Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

Επιμέλεια & Προσαρμογή: Αμαλία Γιαννοπούλου, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

 

 

Pin It on Pinterest