loader image

Περιεχόμενα Άρθρου:

Εισαγωγή

Οι νυχτερινοί θηλασμοί είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα τόσο στις δια ζώσης όσο και στις διαδικτυακές Συναντήσεις της La Leche League. Κι αυτό γιατί οι νυχτερινοί θηλασμοί, κυρίως τον πρώτο καιρό, είναι πολύ σημαντικοί για την επιτυχή εδραίωση του θηλασμού. Αλλά και γιατί συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι του ύπνου, μια από τις μεγαλύτερες ίσως αλλαγές που βιώνουν πολλές μητέρες και οικογένειες όταν αποκτούν παιδί.
Αναμφίβολα, το να φροντίζεις ένα μωρό μπορεί να είναι εξαντλητικό, κυρίως αν αισθάνεσαι πως δεν κοιμάσαι αρκετά. Το να κατανοήσεις τη σημασία των νυχτερινών θηλασμών μπορεί να βοηθήσει. Στο διαδίκτυο και σε αμέτρητα βιβλία γονεϊκότητας υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αξιόπιστων ή και λιγότερο αξιόπιστων πληροφοριών για το πώς θα “έπρεπε” να είναι ο ύπνος των βρεφών και συνεπώς πώς θα “έπρεπε” να είναι η νυχτερινή σίτιση του μωρού. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει πληροφόρηση στις μητέρες και τους γονείς, να τους καθησυχάσει σχετικά με την προσέγγισή τους στους νυχτερινούς θηλασμούς κι επιπλέον αναφέρει κάποιες βοηθητικές ιδέες για το πώς να ξεκουράζονται όταν μπορούν.

Οι νυχτερινοί θηλασμοί τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες είναι φυσιολογικοί και σημαντικοί

Τα μωρά ξυπνούν για να θηλάσουν τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες (κάποιες φορές και αργότερα) για πολλούς λόγους. Οι νυχτερινοί θηλασμοί είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση και τη διατήρηση μιας επαρκούς παραγωγής και εξασφαλίζουν πως τα νεογέννητα μωρά παίρνουν όσο γάλα χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Η παραγωγή μητρικού γάλακτος υπακούει στο νόμο της ζήτησης και της προσφοράς: όσο περισσότερο γάλα απομακρύνεται από το στήθος, τόσο περισσότερο θα παραχθεί. Για την πλειοψηφία των μητέρων αυτό σημαίνει πως το γάλα τους χρειάζεται να απομακρύνεται περίπου κάθε 2-3 ώρες τις πρώτες εβδομάδες. Παρότι κάποια μωρά μπορεί να κοιμούνται λίγο περισσότερο τη νύχτα, περίπου 3-4 ώρες, τα νεογέννητα μωρά συνήθως ξυπνούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να θηλάσουν. Αυτό βοηθά επίσης να μην πρήζεται το στήθος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένο πόρο ή μαστίτιδα.

Τα νεογέννητα μωρά ξυπνούν συχνά για να φάνε, καθώς το σώμα τους στέλνει το μήνυμα πως πεινούν. Όμως, τα νεογέννητα (αλλά και τα μωρά και παιδιά όλων των ηλικιών) ξυπνούν τη νύχτα και για πολλούς άλλους λόγους, όπως γιατί φοβούνται ή νιώθουν άβολα, ζεσταίνονται ή κρυώνουν, έχουν την ανάγκη για ανακούφιση και σύνδεση κτλ. Ως ενήλικες, έχουμε αναπτύξει τρόπους να καλύπτουμε τις ανάγκες αυτές μόνοι μας-φτιάχνοντας το μαξιλάρι μας, πίνοντας λίγο νερό, αγκαλιάζοντας τον σύντροφό μας. Τα μωρά όμως δεν έχουν τον τρόπο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτές από μόνα τους αλλά εξαρτώνται από τη μητέρα τους ή τον γονέα. Οι νυχτερινοί θηλασμοί είναι ένας τρόπος για τη μητέρα να ικανοποιήσει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες του μωρού της εύκολα και άνετα με μια κίνηση.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι νυχτερινές αφυπνίσεις είναι βιολογικά προγραμματισμένες στα μωρά [1]. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα γι’ αυτό εδώ, καθώς και στο Sweet Sleep, την έκδοση της La Leche League International σχετικά με τον νυχτερινό ύπνο για οικογένειες που θηλάζουν. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι, συνολικά, οι μητέρες που θηλάζουν κοιμούνται περισσότερο από τις μητέρες που κάνουν μικτή διατροφή ή σιτίζουν το μωρό με τυποποιημένο γάλα. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως η επίδραση των φυσικών ορμονών και των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται για το μωρό και τη μητέρα κατά τη διάρκεια των νυχτερινών θηλασμών. Υπάρχει, ωστόσο, η αντίληψη ότι τα μωρά που λαμβάνουν τυποποιημένο γάλα κοιμούνται περισσότερο από τα μωρά που θηλάζουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει [2]. “Παρά την κοινή αντίληψή ότι η συμπλήρωση της διατροφής ενός βρέφους με τυποποιημένο γάλα ή στερεά τροφή θα βελτιώσει τον ύπνο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά στη συχνότητα νυχτερινών αφυπνίσεων μεταξύ βρεφών που θηλάζουν και βρεφών που τρέφονται με τυποποιημένο γάλα, ηλικίας 6-12 μηνών. Τα βρέφη που λάμβαναν περισσότερο γάλα ή στερεά τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν λιγότερες πιθανότητες να τραφούν τη νύχτα, αλλά όχι λιγότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν [3].

Νυχτερινοί θηλασμοί

Οι έρευνες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα αλλάζει συνεχώς, ώστε να ανταποκρίνεται σε διάφορες καταστάσεις, όπως τις ανάγκες που έχει κάθε φορά το μωρό, την κατάσταση της υγείας του, τη θερμοκρασία και την ώρα της ημέρας. Στις περισσότερες μητέρες, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε λίπος αυξάνεται σταδιακά μέσα στην ημέρα. Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, συνήθως τα μικρά μωρά θηλάζουν συχνά, λαμβάνοντας μεγαλύτερες ποσότητες από γάλα πλούσιο σε λιπαρά, το οποίο τείνει να τα ικανοποιεί αρκετά, ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου. Αυτοί οι συχνοί απογευματινοί θηλασμοί κατά τους πρώτους μήνες μπορεί να συνεχιστούν για αρκετό καιρό, κάτι που μπορεί βέβαια να σου φανεί εξαντλητικό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα επίπεδα της προλακτίνης -της ορμόνης που υποστηρίζει την παραγωγή γάλακτος- βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Έτσι, όταν το μωρό σου θηλάζει συχνά τη νύχτα, το μήνυμα που δίνεται στον οργανισμό για ενίσχυση της παραγωγής γάλακτος είναι ακόμη πιο ισχυρό. Το μητρικό γάλα τη νύχτα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο με τη σειρά του βοηθά το μωρό σου να παράγει μελατονίνη, η οποία χρησιμοποιείται από το σώμα για την ανάπτυξη του κιρκάδιου ρυθμού (το εσωτερικό μας σύστημα αναγνώρισης της διαφοράς μεταξύ ημέρας και νύχτας), και να κοιμάται καλύτερα. Επιπλέον, οι ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να ξαναπέσεις για ύπνο πιο γρήγορα, και ίσως γι’ αυτό να αποκοιμιέσαι πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Δεδομένου ότι οι ορμόνες στο μητρικό γάλα τη νύχτα βοηθούν εσένα και το μωρό σου να ξανακοιμηθείτε γρήγορα, οι νυχτερινοί θηλασμοί του μωρού είναι κάτι απολύτως φυσικό. Το σώμα της μητέρας και του μωρού είναι σχεδιασμένα να συνεργάζονται με αυτόν τον τρόπο. Όταν ένα μωρό θηλάζει για να κοιμηθεί, αισθάνεται ήρεμο, ασφαλές και προστατευμένο. Με την πάροδο του χρόνου, τα μωρά σταματούν να αποκοιμιούνται στο στήθος τόσο εύκολα και τελικά όλα τα μωρά ή τα παιδιά σταματούν να χρειάζονται το στήθος για να αποκοιμηθούν. Ο ύπνος δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να διδαχθεί αλλά όλα τα παιδιά τον κατακτούν όταν είναι έτοιμα, στον δικό τους χρόνο. Έτσι, για όσο διάστημα το μωρό θηλάζει για να κοιμηθεί, πολλές μητέρες βρίσκουν πως είναι ένας υπέροχος, τρυφερός τρόπος για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του και να το βοηθούν να αποκοιμηθεί.

Ύπνος στο στήθος-Συγκοίμηση

Το να μοιράζεσαι με ασφάλεια το κρεβάτι σου με το μωρό σου ή να κοιμάσαι με το μωρό σου κοντά σου, π.χ. να βρίσκεται δίπλα σου σε μια βρεφική κούνια ή κάτι παρόμοιο, είναι ένας τρόπος για να κοιμάσαι περισσότερο και να ξεκουράζεσαι. Η πλειοψηφία των θηλαστικών κοιμούνται με τα μικρά τους, και τα δικά μας βρέφη είναι προγραμματισμένα να κάνουν το ίδιο. Για πολλές θηλάζουσες μητέρες, όταν μαθαίνουν να θηλάζουν ξαπλωμένες στο πλάι και μπορούν να ξανακοιμηθούν με ασφάλεια μαζί με το μωρό, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πολύ πιο διαχειρίσιμα τη νύχτα. Ορισμένες μητέρες μπορεί να αρχίσουν να θηλάζουν τα μωρά τους τη νύχτα καθισμένες στο κρεβάτι, αλλά πολύ σύντομα διαπιστώνουν ότι το να μάθουν να θηλάζουν ξαπλωμένες στο πλάι, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει όλους να κοιμηθούν περισσότερο, ειδικά όταν το μωρό μεγαλώσει λίγο και μπορεί να θηλάσει μόνο του. Οι μητέρες μπορούν να θηλάζουν και από τα δύο στήθη όταν είναι ξαπλωμένες στο ένα πλευρό, απλώς γέρνοντας το σώμα τους περισσότερο προς τα εμπρός. Για την επίτευξη ενός άνετου θηλασμού με σωστή προσκόλληση όταν βρίσκεσαι στο πλάι, ισχύουν οι ίδιες αρχές όπως αν θα θήλαζες όρθια ή καθιστή. Μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση, αλλά γενικά είναι ευκολότερο και περισσότερο άνετο τη νύχτα τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός τείνει να είναι συνολικά πιο επιτυχημένος για τις μητέρες που κοιμούνται μαζί με το μωρό τους από ότι για εκείνες που περνούν τη νύχτα χωρίς αυτό. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το πώς να κάνεις συγκοίμηση με το μωρό σου ή να το κοιμίζεις στο στήθος με ασφάλεια εδώ.

Νυχτερινοί θηλασμοί μετά τους πρώτους μήνες

Πολλές μητέρες περνούν περιόδους κατά τις οποίες το μωρό τους μπορεί να επιθυμεί να θηλάζει περισσότερο ή λιγότερο τη νύχτα, ειδικά μέσα στον πρώτο χρόνο. Αυτό σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλμάτων ανάπτυξης, της οδοντοφυΐας, των ασθενειών και της εκμάθησης νέων δεξιοτήτων, όπως το κάθισμα, το μπουσούλημα και το περπάτημα. Όπως και τόσα άλλα που αφορούν σε μωρά ή παιδιά, η συχνότητα των νυχτερινών θηλασμών δεν έχει γραμμική εξέλιξη. Οι φάσεις αυξημένων νυχτερινών θηλασμών είναι συνήθως σχετικά σύντομες και μπορεί να διαπιστώσεις ότι η συγκοίμηση είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση αυτών των φάσεων. Οι αυξημένες περίοδοι αφύπνισης και θηλασμού γύρω στους τέσσερις με έξι μήνες είναι πολύ συνηθισμένες και δεν αποτελούν ένδειξη ότι το μωρό σου πεινάει και χρειάζεται τυποποιημένο γάλα ή/και στερεά τροφή. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο “What happens at four months

Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει, μπορεί να διαπιστώσεις ότι ο νυχτερινός θηλασμός γίνεται πολύ πιο εύκολος. Ενώ τις πρώτες ημέρες μπορεί να νιώθεις την ανάγκη να ανάψεις ένα φως ή να ανακαθίσεις στο κρεβάτι για να τοποθετήσεις το μωρό άνετα στο στήθος σου, καθώς το μωρό σου δυναμώνει και μαθαίνει να προσκολλάται μόνο του, ο νυχτερινός θηλασμός μπορεί να είναι κάτι απλό, που θα απαιτεί απλώς να γυρίσεις και να φέρεις το στήθος κοντά στο μωρό, το οποίο θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Οι νυχτερινοί θηλασμοί συχνά γίνονται και πιο γρήγοροι. Ορισμένες μητέρες χρησιμοποιούν τις συμπιέσεις στήθους για να επιταχύνουν τον θηλασμό. Το να μπορούν να βοηθήσουν το μεγαλύτερο μωρό τους να ξανακοιμηθεί γρήγορα θηλάζοντας βοηθά πολλές μητέρες να κοιμηθούν περισσότερο.

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις

Το να γνωρίζεις ότι το να ξυπνάς τη νύχτα για να θηλάσεις είναι θετικό για την παραγωγή σου και το μωρό σου και ότι αυτό είναι βιολογικά προγραμματισμένο να συμβαίνει μπορεί να είναι καθησυχαστικό. Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για πολλές οικογένειες. Μπορεί να νιώθεις πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν το μωρό σου ξυπνάει περισσότερο από τα μωρά των φίλων σου ή αν πρόκειται για ένα μεγαλύτερο μωρό που εξακολουθεί να ξυπνάει περισσότερες φορές από ό,τι περίμενες.

Οι νέοι γονείς συχνά ερωτώνται σχετικά με τον ύπνο των μωρών τους και την προσέγγισή τους ως προς τη νυχτερινή σίτιση. Αυτές οι συζητήσεις μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε (ανεπιθύμητα) σχόλια σχετικά με το τι είναι φυσιολογικό, τι “πρέπει” να κάνεις και πώς να “διορθώσεις” τα πράγματα. Κι αν αισθάνεσαι πολύ κουρασμένη, μπορεί να σκέφτεσαι ότι πράγματι πρέπει να βρεις μια “λύση” και ίσως δοκιμάσεις κάποιες από αυτές τις προτάσεις. Πληθώρα μη βοηθητικών πηγών που κυκλοφορούν και οι οποίες θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορεί να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή σου ως μητέρας. Ίσως αναρωτιέσαι ποια θα ήταν μια προσέγγιση με αγάπη και σεβασμό που ταιριάζει τόσο σε εσένα όσο και στο μωρό σου.

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνη σου. Κάθε στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, μητέρες που είναι ξύπνιες και θηλάζουν τα μωρά τους -διάφορων ηλικιών- τη νύχτα. Σημείο καμπής για κάποιες από αυτές είναι όταν καταφέρνουν να χαλαρώσουν τις προσδοκίες τους για τους εαυτούς τους και τα μωρά τους. Ορισμένες μητέρες διαπιστώνουν επίσης ότι η συνεχής υπενθύμιση του πότε έχουν ξυπνήσει δημιουργεί στην πραγματικότητα πρόβλημα και αποφασίζουν να αγνοήσουν το ρολόι και να μην χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους τη νύχτα.

Το να είναι κανείς υπεύθυνος για όλα τα νυχτερινά ταΐσματα μπορεί να είναι εξαντλητικό ή και άδικο. Μερικές φορές καλοπροαίρετα μπορεί να σου προταθεί το μωρό να σιτίζεται τη νύχτα με μπουκάλι από τον σύντροφο ή άλλον φροντιστή. Μπορεί να είναι χρήσιμο να θυμάσαι ότι οι ορμόνες στο νυχτερινό γάλα διευκολύνουν τόσο εσένα όσο και το μωρό σου να ξανακοιμηθείτε γρήγορα. Και δεδομένου ότι οι ορμόνες στο νυχτερινό γάλα παράγονται τη νύχτα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το να δίνεις στο μωρό σου μητρικό γάλα αντλημένο σε άλλες ώρες δεν έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι επίσης μερικές φορές εύκολο να παραβλέψουμε τις πρακτικές λεπτομέρειες του να αναλάβει ένας άλλος φροντιστής τη νυχτερινή σίτιση. Οι μητέρες συχνά ξυπνούν ούτως ή άλλως όταν ξυπνάει το μωρό τους και μπορεί να δυσκολευτούν να ξανακοιμηθούν αν ακούνε το μωρό τους αναστατωμένο ενώ περιμένει να ζεσταθεί το γάλα. Οι περισσότερες μητέρες θα χρειαστεί επίσης να αντλήσουν ή να βγάλουν γάλα με το χέρι κατά τη διάρκεια της νύχτας για να προστατεύσουν την παραγωγή τους και να αποφύγουν την υπερφόρτωση του στήθους, οπότε συχνά είναι ούτως ή άλλως ξύπνιες ενώ το μωρό τους σιτίζεται από τον σύντροφό τους.

Παρόλο που ο νυχτερινός θηλασμός μπορεί να είναι ευθύνη της μητέρας και μόνο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λάβεις υποστήριξη, ώστε τα πράγματα να γίνουν πιο εύκολα. Για παράδειγμα, μερικές φορές οι μπαμπάδες και οι σύντροφοι σηκώνονται με το μωρό το πρωί για να δώσουν στη μητέρα λίγο επιπλέον χρόνο στο κρεβάτι, κάτι που μπορεί να επιφέρει μεγάλη διαφορά στο πόσο κουρασμένη αισθάνεται. Η καλή επικοινωνία είναι πολύ χρήσιμη – ζήτησε βοήθεια για άλλα πράγματα και να είσαι ξεκάθαρη ως προς το είδος της υποστήριξης που χρειάζεσαι. Δεν πειράζει αν δεν απολαμβάνεις τον θηλασμό κάθε δευτερόλεπτο και δεν πειράζει αν παραπονιέσαι ότι είσαι κουρασμένη: αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλεις να το κάνεις, οπότε μπορείς να εξηγήσεις ότι η ερώτηση “Γιατί δεν σταματάς;” δεν βοηθάει και ότι θα προτιμούσες να σε ρωτήσουν “Πώς θα μπορούσα να σε βοηθήσω να βρεις χρόνο να ξεκουραστείς σήμερα;”.

Αν πραγματικά παλεύεις με το αίσθημα της κούρασης, ίσως είναι χρήσιμο να σκεφτείς τρόπους να προσαρμόσεις τη δική σου ρουτίνα για κάποιο διάστημα, ώστε να ξεκουράζεσαι περισσότερο – ίσως να κοιμάσαι περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να πηγαίνεις για ύπνο νωρίτερα όταν το μωρό σου έχει την πρώτη του “μεγαλύτερη” περίοδο ύπνου. Μπορεί επίσης να είναι μια πολύ καλή στιγμή για να συμμετάσχεις σε μια Συνάντηση μιας ομάδας LLL με άλλες μητέρες που θηλάζουν, καθώς το να ακούς ότι κι άλλες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις μπορεί να είναι καθησυχαστικό. Οι μητέρες συχνά βομβαρδίζονται με μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τον βρεφικό ύπνο και είναι ακριβώς αυτή η αναντιστοιχία προσδοκιών και πραγματικότητας που μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Μια άλλη πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μητέρες (συνήθως όταν το μωρό τους είναι λίγο μεγαλύτερο) είναι το αίσθημα αποστροφής ή ευερεθιστότητας κατά τον θηλασμό (agitation), ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των νυχτερινών θηλασμών. Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και συχνά συνδέονται με την κούραση ή το αίσθημα της “εξάντλησης”. Μπορεί να είναι πιο έντονα όταν το μωρό σου ξυπνάει ή θηλάζει πολύ πιο συχνά, για παράδειγμα όταν βγάζει δόντια ή περνάει κάποια ασθένεια. Μπορεί επίσης να νιώθεις αυτά τα συναισθήματα όταν υπάρχει αλλαγή στις ορμόνες σου, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή της περιόδου σου. Υπάρχουν κάποιες ανεπίσημες ενδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει. Πολλές μητέρες περιγράφουν αυτά τα συναισθήματα ως παράλογα και αναφέρουν πως συνήθως κρατούν για λίγο. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεσαι λίγη “αυτοφροντίδα”- ίσως ζητώντας περισσότερη βοήθεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορείς να ξεκουραστείς ή να επικεντρωθείς στον εαυτό σου.

Η αποστροφή προς τον θηλασμό μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ενοχής γιατί δεν τον απολαμβάνεις και να σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι σημάδι ότι πρέπει να σταματήσεις. Υπάρχουν κάποιες χρήσιμες ομάδες ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μητέρες μοιράζονται τις εμπειρίες τους σχετικά με την αποστροφή στον θηλασμό, καθώς και συμβουλές και κόλπα που τις βοήθησαν να ξεπεράσουν αυτά τα συναισθήματα. Όπως τα πάντα στη ζωή, μπορεί να μην απολαμβάνεις τον θηλασμό κάθε στιγμή της κάθε ημέρας- δεν πειράζει! Δες τα πράγματα μέρα με τη μέρα, άκουσε το σώμα σου και το μωρό σου.

Διακοπή νυχτερινών θηλασμών

Ο νυχτερινός θηλασμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μωρού με διάφορους τρόπους. Για πολλές μητέρες, είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ξανακοιμήσουν το μωρό τους όταν ξυπνάει τη νύχτα και συνεχίζουν να τον χρησιμοποιούν για όσο διάστημα λειτουργεί. Δεν πρόκειται για κακή συνήθεια και όλα τα μωρά κάποια στιγμή είναι σε θέση να αποκοιμιούνται και να παραμένουν κοιμισμένα χωρίς το στήθος. Ίσως έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να θηλάζεις το μωρό για να ξανακοιμηθεί, αλλά παράλληλα αισθάνεσαι πιεσμένη από τις προσδοκίες των άλλων σχετικά με το τι “πρέπει” να κάνει το μωρό σου.

Κάποια βιβλία αναφέρουν πως μετά τους πρώτους έξι μήνες τα μωρά δεν χρειάζονται πλέον νυχτερινό θηλασμό. Αυτό δεν είναι απλώς μια αυθαίρετη δήλωση, που λαμβάνει ελάχιστα υπόψη τις διαφορές που υπάρχουν σε κάθε μωρό και σε κάθε οικογένεια, αλλά δεν υπάρχει επίσης κανένα στοιχείο που να το επιβεβαιώνει. Μερικές φορές, οι μητέρες ανησυχούν ότι ο νυχτερινός θηλασμός είναι αυτός που κάνει το μωρό τους να ξυπνάει αρκετές φορές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Τα μωρά ξυπνούν για πολλούς λόγους και είναι προτιμότερο να σκεφτείς τον θηλασμό ως ένα εργαλείο που ικανοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αναγκών. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι τα μωρά μετά από μια ορισμένη ηλικία δεν “χρειάζονται” πλέον μητρικό γάλα τη νύχτα, αλλά ο θηλασμός συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες του μωρού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλά μωρά θα συνεχίσουν να χρειάζονται τις θερμίδες από το νυχτερινό μητρικό γάλα, καθώς και όλα τα υπόλοιπα που προσφέρει, για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τους έξι μήνες, και μερικές φορές και αρκετά αργότερα.

Ορισμένες οικογένειες μπορεί να αισθάνονται ότι το μωρό τους είναι έτοιμο να διακόψει μερικούς θηλασμούς τη νύχτα ή να σταματήσει εντελώς τον νυχτερινό θηλασμό. Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νυχτερινός απογαλακτισμός είναι καλύτερο να γίνεται μετά τους 18 μήνες περίπου. Πολλές μητέρες βρίσκουν ότι η μείωση των θηλασμών με ήπιο τρόπο σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς το μωρό μαθαίνει να μιλάει και η μητέρα μπορεί να εξηγήσει τις όποιες αλλαγές. Υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση για τη μείωση των νυχτερινών θηλασμών εδώ (ΕΛ) και εδώ (EN). Οποιεσδήποτε αλλαγές είναι καλύτερο να προσεγγίζονται σταδιακά και με σεβασμό, ώστε να μπορείς να διατηρήσεις αυτή τη σημαντική στενή σχέση με το μωρό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει, θα ανακαλύψεις τρόπους να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του τη νύχτα, οι οποίοι μπορεί να μην περιλαμβάνουν την προσφορά του στήθους κάθε φορά. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσεις ότι μπορείς να δοκιμάσεις άλλα πράγματα, όπως το κούνημα, το χάιδεμα και τον ήχο “σσσσσσσσσ” προτού προσφέρεις το στήθος. Αυτά μπορεί να μην λειτουργήσουν αρχικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, καθώς το μωρό σου αναπτύσσεται, μπορεί να διαπιστώσεις ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ηρεμούν για να κοιμηθεί και πάλι. Όπως πάντα, εσύ είσαι ειδικός για το μωρό σου και θα είσαι σε θέση να εκτιμήσεις αν το παιδί σου είναι έτοιμο να σταματήσει να θηλάζει τη νύχτα ή αν θα ήταν ευκολότερο να δοκιμάσεις τον νυχτερινό απογαλακτισμό αργότερα.

Επίλογος

Η απόκτηση ενός μωρού, και τελικά ενός μικρού παιδιού, μπορεί σαφώς να είναι εξαντλητική. Δεδομένου ότι η ανταπόκριση στις έντονες ανάγκες του μωρού σου τη νύχτα μπορεί να σου φανεί εξουθενωτική, η δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον βρεφικό ύπνο και τη νυχτερινή συμπεριφορά σίτισης μπορεί να σε βοηθήσει να προσαρμόσεις τις προσδοκίες σου αναλόγως. Μπορεί να είσαι ευχαριστημένη που θηλάζεις το μωρό σου για να κοιμηθεί όσο συχνά χρειάζεται, ωστόσο μπορεί να αισθάνεσαι πιεσμένη από καλοπροαίρετα σχόλια φίλων και συγγενών σχετικά με το πώς “πρέπει” να είναι ο ύπνος του μωρού σου. Μερικές φορές το να περνάς χρόνο με άλλους που καταλαβαίνουν τι περνάς και που υποστηρίζουν τις επιλογές σου, μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις αυτοπεποίθηση για να πάρεις τις αποφάσεις που σε εξυπηρετούν. Συζητώντας με άλλες μητέρες σε μια Συνάντηση της La Leche League, από κοντά ή διαδικτυακά, για το τι βρήκαν χρήσιμο και ανταλλάσσοντας ιδέες για να κοιμάσαι περισσότερο, μπορεί να βοηθηθείς να αποφασίσεις τι είναι πιο κατάλληλο για εσένα και το μωρό σου. Μην ξεχνάς ποτέ ότι εσύ γνωρίζεις καλύτερα το μωρό σου.

Μετάφραση από: Breastfeeding at night | LLL GB| Written by Rhiannon Butterfield, LLL Cambridge. February 2021

Παραπομπές:

[1] Baby Sleep Info Source (BASIS) – Durham University

[2] Brown A, Harries V. Infant Sleep and Night Feeding Patterns During Later Infancy: Association with Breastfeeding Frequency, Daytime Complementary Food Intake, and Infant Weight. Breastfeeding Medicine. 2015;10(5):246-252.

[3] The GP Infant Feeding Network (UK)

Επιπλέον Πηγές (Ελληνικά)

Επιπλέον Πηγές (Αγγλικά)


Μετάφραση: Νόπη Αλεξιάδου, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

Επιμέλεια & Προσαρμογή: Αμαλία Γιαννοπούλου & Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

 

 

Pin It on Pinterest