loader image

Περιεχόμενα Άρθρου:

Λόγοι που οι νυχτερινές αφυπνίσεις είναι φυσιολογικές

“Κοιμάται τη νύχτα;” Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις που ακούν συχνά οι νέοι γονείς. Καθώς θεωρείται ότι τα μωρά που τρέφονται με τυποποιημένο γάλα κοιμούνται περισσότερο, οι μητέρες με μωρά που ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αισθάνονται πιεσμένες να προσφέρουν τυποποιημένο γάλα για να πετύχουν μεγαλύτερες περιόδους ύπνου.

Οι προσδοκίες της κοινωνίας καθορίζουν τις ανάγκες του βρέφους

Ο Dr. James J. McKenna, διευθυντής του Εργαστηρίου Συμπεριφοράς Ύπνου Μητέρας-Βρέφους στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και μέλος του Συμβουλίου θεμάτων Υγείας της La Leche League International, έχει αναφέρει σε προηγούμενες συζητήσεις σχετικά με τις νυχτερινές αφυπνίσεις ότι αναρωτιέται εάν οι προσδοκίες των γονέων έχουν καθοριστεί από κοινωνικές ιδεολογίες και “λίστες κοινωνικών επιθυμιών”, οι οποίες ελάχιστη σχέση έχουν με το πώς τα μωρά είναι κατασκευασμένα βιολογικά. Περιμένοντας από τα μωρά να κοιμούνται όλη τη νύχτα, οι γονείς καθορίζουν τις ανάγκες των βρεφών με βάση το τι θέλουμε να γίνουν και αντιλήψεις για το πώς, για παράδειγμα, θα τα κάνουν “ανεξάρτητα” σε μικρές ηλικίες.

Οι νυχτερινές αφυπνίσεις οφείλονται σε διάφορους λόγους

Ο Dr. McKenna εξηγεί ότι η αφύπνιση του βρέφους μπορεί να σχετίζεται με το μοτίβο αναπνοής. Η υπνική άπνοια (μια προσωρινή αδυναμία αναπνοής) μπορεί να προκαλέσει προστατευτικές αφυπνίσεις και τα βρέφη που περνούν περισσότερο χρόνο σε βαθύτερο ύπνο δεν ξυπνούν τόσο εύκολα, ώστε να αποφευχθεί μια απειλητική για τη ζωή άπνοια. [1]

Ο Dr. Mckenna προσθέτει ότι είναι γνωστό πως τα μωρά που πεθαίνουν από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) είχαν πιθανότατα κάποιο είδος ανεπάρκειας διέγερσης (δεν διεγείρονταν εγκαίρως και επαρκώς). Αναφέρει ότι η εξωτερικά προκαλούμενη αφύπνιση (ύπνος κοντά στη μητέρα) μπορεί επίσης να βελτιώσει τις ικανότητες αφύπνισης.
Αυτό είναι σημαντικό “δεδομένου ότι οι βρεφικές καρδιοπνευμονικές διαταραχές διορθώνονται με την αφύπνιση του βρέφους, που οδηγεί σε οξυγόνωση. Η αφύπνιση είναι η καλύτερη άμυνα του βρέφους απέναντι σε μια σειρά πιθανών φυσικών προκλήσεων”. [2]

Ο Dr. McKenna εικάζει ότι ίσως οι μητέρες εξελίχθηκαν να προκαλούν αφυπνίσεις (για να ταΐζουν τα μωρά τους), καθώς, για μια σειρά λόγων, οι συχνές διεγέρσεις μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης ενός βρέφους. Επίσης, μπορεί να συμβάλουν στην προστασία των μητέρων από διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών. Ο Dr. McKenna επισημαίνει ότι τα βρέφη δεν ξυπνούν πάντα για φαγητό, αλλά και για μη διατροφικούς σκοπούς, όπως για να τα πάρουν αγκαλιά, να τα αγγίξουν και ενδεχομένως να τα παρηγορήσουν. Οι νυχτερινές αφυπνίσεις συχνά καθορίζονται ή/και ρυθµίζονται “µέσω της µεταβολής του ρυθµού ανάπτυξης, των θερµιδικών απαιτήσεων του µεταβολισµού και της αναπτυξιακής πορείας, και πιθανόν με βάση τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ίδιου του βρέφους”. [3]

Αίσθημα κόπωσης

Οι συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις για θηλασμό αποτελούν σημαντική πρόκληση για τον ύπνο της μητέρας, αλλά η σίτιση ενός μωρού με τυποποιημένο γάλα που παρακάμπτει το ένστικτό του να ξυπνήσει θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Οι νυχτερινοί θηλασμοί είναι σημαντικοί, καθώς βοηθούν στην εδραίωση και τη διατήρηση της παραγωγής και συμβάλλουν στην αποφυγή υπερφόρτωσης του στήθους, απόφραξης πόρων και μαστίτιδας. Ο θηλασμός κατηγορείται μερικές φορές για την κούραση της μητέρας, ωστόσο η φροντίδα ενός νέου μωρού είναι εκ των πραγμάτων κουραστική, ανεξάρτητα από τον τρόπο διατροφής του. Μπορεί να σε βοηθήσει να προσπαθήσεις να κοιμηθείς ή να ξεκουραστείς όταν το μωρό κοιμάται, ακόμη και αν δεν είναι ώρα που κανονικά θα κοιμόσουν. Ακόμη, το να κάθεσαι για να θηλάσεις σημαίνει ότι έχεις την ευκαιρία να χαλαρώσεις και να βάλεις τα πόδια σου ψηλά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν οι μητέρες σταματούν να θηλάζουν, το επίπεδο κόπωσης δεν αλλάζει. Μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μητέρες που θηλάζουν κοιμούνται κατά μέσο όρο 40-45 λεπτά περισσότερο τη νύχτα κατά τους τρεις πρώτους μήνες συγκριτικά με εκείνες που προσφέρουν τυποποιημένο γάλα, ακόμη και όταν οι μπαμπάδες συμμετείχαν στη σίτιση με μπουκάλι. [4] [5]

Επένδυση στην υποστήριξη του θηλασμού

Ενώ οι κατασκευαστές βρεφικών τροφών μπορούν να επενδύσουν πολλά χρήματα για την προώθηση του προϊόντος τους και μπορεί να υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα, υπάρχουν περιορισμένα κονδύλια για την παροχή πληροφοριών και υποστήριξης στις γυναίκες σχετικά με τον θηλασμό. Μεγάλο μέρος της υποστήριξης που λαμβάνουν οι γυναίκες προέρχεται από φιλανθρωπικές οργανώσεις που βασίζονται σε εθελοντές υποστηρικτές του θηλασμού.

Σύμφωνα με έρευνα του 2010 από το NHS για τη βρεφική διατροφή (IFS), τα ποσοστά έναρξης του μητρικού θηλασμού στη Βρετανία παραμένουν γύρω στο 80%, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πολύ γρήγορη πτώση. Η πλειοψηφία των γυναικών που διακόπτουν τον θηλασμό τις πρώτες εβδομάδες θα ήθελαν να θηλάσουν περισσότερο και η έλλειψη πληροφόρησης και υποστήριξης στις αρχικές δυσκολίες αποτελεί το βασικό πρόβλημα. [6]

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών επιθυμεί να θηλάσει, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πρόσθετες επενδύσεις στην υποστήριξη του θηλασμού, όταν οι γυναίκες τη χρειάζονται, και για σαφέστερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το μητρικό γάλα προσφέρει βέλτιστη ανάπτυξη και προστασία στα μωρά.

Όταν λαμβάνεις αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή των βρεφών, μπορεί να βοηθήσει να γνωρίζεις ότι είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να ξυπνάει τη νύχτα και πως οι πολλές αφυπνίσεις μπορούν στην πραγματικότητα να προστατεύσουν το μωρό. Η κατανόηση ότι ο “νυχτερινός ύπνος” είναι κάτι που θα επέλθει όταν το μωρό είναι αναπτυξιακά έτοιμο, επιτρέπει στις γυναίκες να λαμβάνουν μια ενημερωμένη απόφαση χωρίς να αισθάνονται πιεσμένες να εισάγουν τυποποιημένο γάλα.

Μετάφραση από: Reasons why night waking is a biological norm | LLL GB| Written by Anna Burbidge on behalf of La Leche League GB, July 2016

 

Παραπομπές:

[1] James J. McKenna, “Night waking among breastfeeding mothers and infants. Conflict, congruence or both?”, Evolution, Medicine and Public Health, Oxford Journals, February 2014 (http://emph.oxfordjournals.org/content/2014/1/40.full)
[2] Idem
[3] Idem
[4] Doan T1, Gardiner A, Gay CL, Lee KA.: “Breast-feeding increases sleep duration of new parents”, J Perinat Neonatal Nurs. 2007 Jul-Sep;21(3):200-6. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17700096)
[5] Kathleen Kendall-Tackett, Zhen Cong, Thomas W. Hale: “The Effect of Feeding Method on Sleep Duration, Maternal Well-being and Postpartum Depression” (http://www.uppitysciencechick.com/kendall-tackett_CL_2-2.pdf)
[6] NHS Infant Feeding Survey 2010 (http://www.hscic.gov.uk/catalogue/PUB08694/Infant-Feeding-Survey-2010-Consolidated-Report.pdf)

Επιπλέον Πηγές (Ελληνικά)

Επιπλέον Πηγές (Αγγλικά)


Μετάφραση: Νόπη Αλεξιάδου, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

Επιμέλεια & Προσαρμογή: Αμαλία Γιαννοπούλου & Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

 

 

Pin It on Pinterest