loader image

 Μια από τις ερωτήσεις που μας έχουν κάνει πολλές μητέρες είναι η ακόλουθη:
«Αφού ο θηλασμός είναι τόσο φυσική διαδικασία, γιατί δεν έρχεται εξίσου φυσικά;»

Και είναι μια πολύ καλή ερώτηση!

Πριν τον ερχομό του μωρού σου, όταν σκέφτεσαι τον θηλασμό, θεωρείς ότι όλα όσα χρειάζεται να κάνεις όταν φτάσει εκείνη η ώρα είναι να το βάλεις στο στήθος, να το αφήσεις να προσκολληθεί κι αυτό είναι όλο. Μερικές φορές δεν είναι τόσο απλό. Πράγματι για κάποια μωρά αυτή είναι η πραγματικότητα και οι μητέρες τους ίσως δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον θηλασμό. Από την άλλη, όμως, πολλές μητέρες χρειάζονται βοήθεια για να καταφέρουν να θηλάσουν.

Σε παλιότερες εποχές, όταν όλες οι μητέρες θήλαζαν και διαφορετικές γενιές ζούσαν μαζί, οι νέοι γονείς θα είχαν αρκετή υποστήριξη. Οι μητέρες, μέχρι τη στιγμή που θα θήλαζαν το μωρό τους, θα είχαν δει πολλά μωρά να θηλάζουν και θα μπορούσαν να στραφούν στη μητέρα τους, τη γιαγιά τους, τη θεία τους ή σε κάποια άλλη μητέρα για βοήθεια στον θηλασμό. Δυστυχώς, στις μέρες μας πολλές κοινότητες έχουν χάσει αυτή την υποστήριξη εκ των έσω .

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece μπορεί να γεμίσει αυτό το κενό. Περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, διάβασε το βιβλίο THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING και την ελληνική έκδοση «Μητρικός Θηλασμός», που μπορείς να δανειστείς από τη βιβλιοθήκη της τοπικής σου Ομάδας LLL έχοντας κάνει την ετήσια συνδρομή σου και αναζήτησε υποστήριξη από τις Συμβούλους της LLL της περιοχής σου.

Αν είσαι έγκυος, παρακολούθησε τις Συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece πριν τον ερχομό του μωρού σου. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να μάθεις για τον θηλασμό, να γνωρίσεις άλλες μητέρες και να μάθεις πού μπορείς να βρεις έγκυρες πληροφορίες περί θηλασμού αλλά και υποστήριξη, όταν γεννηθεί το μωρό σου.

Ίσως έχεις ακούσει από φίλες σου κάτι από τα παρακάτω:

«Προσπάθησα να θηλάσω, αλλά δεν τα καταφέραμε»,

«Πονούσα πολύ»,

«Δεν είχα αρκετό γάλα»,

«Είχα τόσο γάλα που έτρεχε συνέχεια από το στήθος»,

«Το μωρό μου δεν χόρταινε», κλπ.

Δοκίμασε να παραβρεθείς σε μια Συνάντηση του ΣΘΕ-LLLGreece ή να παρακολουθήσεις διαδικτυακά μια online Συνάντηση, να μιλήσεις με Συμβούλους του ΣΘΕ-LLLGreece, αλλά και με μητέρες που θηλάζουν αυτή την περίοδο ή έχουν θηλάσει με επιτυχία τα παιδιά τους. Αν δεν μπορείς να παρακολουθήσεις μια τέτοια Συνάντηση, μπορείς να επικοινωνήσεις με τις Συμβούλους του ΣΘΕ-LLLGreece, να θέσεις τα ερωτήματα και τις ανησυχίες σου και να βρεις την υποστήριξη και την ενθάρρυνση που χρειάζεσαι.

Οι Σύμβουλοι του ΣΘΕ-LLLGreece έχουμε θηλάσει ένα ή περισσότερα παιδιά. Κάποιες από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει προκλήσεις στο ταξίδι του θηλασμού και ίσως αυτές να ήταν η αφορμή να έρθουμε σε επαφή με τον ΣΘΕ-LLLGreece. Όταν επικοινωνείς με μια Σύμβουλο του ΣΘΕ-LLLGreece, νιώθεις ένα θερμό καλωσόρισμα, αποδοχή και υποστήριξη χωρίς κριτική. Προσφέρουμε πληροφορίες και υποστήριξη σε όλους όσους το χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων τους όσον αφορά στον θηλασμό.

 

Πρωτότυπο άρθρο από La Leche League International: Natural But Not Always Easy

Επιπλέον Πληροφορίες:

Σημασία του Θηλασμού
Τοποθέτηση και στάσεις θηλασμού
Αρνητικά Συναισθήματα κατά τον Θηλασμό


Μετάφραση, Προσαρμογή & Επιμέλεια: Έλενα Γκίκα, Αμαλία Γιαννοπούλου & Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest