loader image

Το μητρικό γάλα είναι το μόνο που χρειάζεται το αποκλειστικά θηλάζον μωρό σου κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής, εφόσον ο θηλασμός είναι καλά εδραιωμένος, ακόμη και τις πολύ ζεστές ή με αυξημένη υγρασία ημέρες. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι το γάλα σου προσαρμόζεται έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι το μωρό σου θα λάβει όλα τα υγρά που χρειάζεται για να παραμείνει ενυδατωμένο. Το νερό δεν έχει θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά. Οποιοδήποτε ποσότητα νερού προσφερθεί στο μωρό  που θηλάζει παίρνει τη θέση του μητρικού γάλακτος στην κοιλιά του. Αυτό σημαίνει ότι θα πιει λιγότερο γάλα στον επόμενο θηλασμό. Το μητρικό γάλα ικανοποιεί τη δίψα του μωρού σου και ταυτόχρονα του παρέχει πολύτιμη θρέψη και θερμίδες. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι το μωρό σου θέλει να θηλάζει λίγο πιο συχνά σε ζεστό καιρό – αυτό είναι φυσιολογικό. Να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο γάλα πίνει το μωρό σου, τόσο περισσότερο γάλα παράγει ο οργανισμός σου. Το να θηλάζεις συχνά το μωρό σου χωρίς να του προσφέρεις άλλα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του νερού και των χυμών, θα διατηρήσει την παραγωγή γάλακτος.

Ο θηλασμός ενός μωρού μια ζεστή μέρα μπορεί να κάνει και τους δυο σας να ζεσταίνεστε και να ιδρώνετε. Μια λεπτή πάνα αγκαλιάς ή μια πετσετούλα απλωμένη στο μπράτσο σου ανάμεσα στο δέρμα το δικό σου και του μωρού μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε και οι δύο πιο άνετα. Μπορείτε επίσης να θηλάσετε στην  μπανιέρα ή σε μια παιδική πισίνα. Όταν κάνει πολλή ζέστη, θα διαπιστώσεις ότι και εσύ χρειάζεσαι περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Μην ξεχνάς να έχεις δίπλα σου διαθέσιμο ή να πάρεις επιπλέον νερό μαζί σου, αν σκοπεύεις να βγείτε έξω μια ζεστή μέρα.

Όταν το μωρό σου αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, τότε μπορείς να προσφέρεις μικρές ποσότητες νερού σε ένα φλιτζάνι ή σε ποτηράκι με στόμιο ή καλαμάκι. Τις ζεστές ημέρες το μωρό σου μπορεί επίσης να απολαμβάνει υγιεινές γρανίτες από αραιωμένο χυμό φρέσκων φρούτων, ψιλοκομμένα φρούτα, γιαούρτι ή ακόμη και πολτοποιημένα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι. Μπορείς ακόμη και να προσθέσεις αντλημένο μητρικό γάλα, αν έχεις. Τα μωρά και τα νήπια που βγάζουν δόντια μπορεί να τα βρουν ανακουφιστικά οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Πρωτότυπο άρθρο από La Leche League Canada: Breastfeeding in Summer or Hot Weather

Επιπλέον από La Leche League International: Water Supplements


Μετάφραση, Προσαρμογή & Επιμέλεια: Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη & Αμαλία Γιαννοπούλου, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest