loader image

Ο Σύλλογος Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδας και Κύπρου «Γαλαξίας» διοργάνωσε το 13ο Ετήσιο Συνέδριο του για τον μητρικό θηλασμό στις 25 – 27 Μαρτίου 2022 στο Ξενοδοχείο DuLac, στα Ιωάννινα.

Κρατώντας υψηλό το επίπεδο της παρεχόμενης πληροφορίας φιλοξενήθηκαν, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ομιλητές διεθνούς κύρους και εμβέλειας. Με τις ομιλίες τους τίμησαν το συνέδριο οι: η Lisa Marsaco, MA, IBCLC, La Leche League Leader, βραβευμένη σύμβουλος θηλασμού για το πολύχρονο ερευνητικό της έργο με μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων θηλαζουσών μητέρων και η Katrina Mitchell, αμερικανίδα χειρουργός μαστού και IBCLC με εμπειρία στην αντιμετώπιση χειρουργικών περιστατικών στη διάρκεια της κύησης και γαλουχίας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης έγκριτοι Έλληνες επιστήμονες (παιδίατροι, νεογνολόγοι, IBCLCs, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, λογοπεδικοί, λοιμωξιολόγοι) με επίκεντρο φλέγοντα θέματα που αφορούν στον μητρικό θηλασμό (προωρότητα και η προκλήσεις της για τη θηλάζουσα και το νεογνό, ψυχολογία θηλάζουσας μητέρας, οφέλη θηλασμού και νευροαναπτυξιακή εξέλιξη, ψηλαφητές μάζες και γαλουχία, κρανιοπροσωπική ανάπτυξη βρέφους και θηλασμός).

Τα απογεύματα της 25ης και της 26ης Μαρτίου 2022 διεξήχθησαν παράλληλα στους χώρους του συνεδρίου Ταχύρρυθμη Εκπαίδευση σε ΚΑΡΠΑ και απινίδωση από την Rescue Training International (RTI) 4ωρης διάρκειας – με παροχή της αντίστοιχης πιστοποίησης – και 4ωρο Σεμινάριο Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Επικοινωνίας από το αντίστοιχο τμήμα του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece) – με δυνατότητα κατοχύρωσης των αντίστοιχων CERPs.

Συνέδριο Γαλαξίας IBCLCs Ιωάννινα

25 & 26 Μαρτίου 2022: Βασικές αρχές της ενεργητικής ακρόασης. 

Δύο τετράωρα βιωματικά εργαστήρια στο σύνεδριο του Γαλαξία στα Γιάννενα, τα οποία παρακολούθησαν συνολικά  44 άτομα.

Εθελόντριες Σύμβουλοι Θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece: Καψάλη Αναστασία (Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια και Συντονίστρια), Πετροπούλου Χαρά (Συντονίστρια), Ζωή Τριανταφυλλίδου (Εκπαιδευόμενη Συντονίστρια)

Η La Leche League αναγνωρίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηρίξουμε τους γονείς στα θέματα θηλασμού και γονεϊκότητας είναι πρώτα να ακούσουμε προσεκτικά αυτό που έχουν να μας πουν και να παρατηρήσουμε τον τρόπο που το εκφράζουν. Ξεκίνησε από το 1960 να εκπαιδεύει τις Συμβούλους Θηλασμού με μια συστηματική , βασισμένη στον Rogers, προσέγγιση, από τη θεωρία στην εξάσκηση βήμα-βήμα ξεκινώντας μεθοδευμένα από τα απλά στα πιο σύνθετα. To 2002 η LLLI μετονόμασε την Εκπαίδευση αυτή από Human Relations Enrichment σε Communication Skills Development.  H εκάστοτε Συντονίστρια έχοντας ως αφετηρία το υλικό της LLLI οργανώνει το πλάνο των δραστηριοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα, την κουλτούρα της συγκεκριμένης ομάδας, για να διευρύνει και να ενδυναμώσει τη δεξιότητα που έχουμε όλοι μέσα μας να συνδεόμαστε και να αλληλεπιδρούμε.

Το Εργαστήρι επικεντρώθηκε  στα εξής θέματα και ακολούθησε πρακτική εξάσκηση με παιχνίδια ρόλων:

Πώς καλλιεργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και εγγύτητας. Πώς δίνουμε την πληροφορία όχι συμβουλεύοντας αλλά δίνοντας επιλογές.

Μαθαίνουμε να παρατηρούμε τα μηνύματα της μη λεκτικής επικοινωνίας και της γλώσσας του σώματος.

Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα και την αιτία που τα προκάλεσε.

Κάνουμε επαναδιατύπωση, καθρέφτισμα, ανακεφαλαίωση.

Ενεργητική ακρόαση- ενσυναίσθηση.

Η τέχνη των ανοιχτών ερωτήσεων και των αποκρίσεων που βοηθούν στη ροή της συζήτησης και εστιάζουν σε αυτό που είναι πιο σημαντικό.

Εξάσκηση στην επίλυση προβλημάτων  και στη διαχείριση συγκρούσεων. Ενσυναίσθηση, όρια, αντιπαραθέσεις με σεβασμό και ειλικρίνεια, ακόμα και στις πιο αμήχανες συζητήσεις.

26 Μαρτίου 2022: Role – play Συνάντησης LLL

Εθελόντριες Σύμβουλοι Θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece: Μιχαηλίδου Ελισάβετ – Ειρήνη, Κωνσταντάτου Ουρανία

Με τη συμμετοχή των Συμβούλων μας, πραγματοποιήθηκε εξομοίωση Συνάντησης LLL ώστε να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τόσο το πλαίσιο των Συναντήσεών μας αλλά και να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το ρόλο των Συμβούλων LLL.

Ευχαριστούμε θερμά την οργανωτική επιτροπή για την πρόσκληση συμμετοχής του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση!


Αναστασία Καψάλη & Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest