loader image

Θέλαμε πολύ…την θέλαμε πολύ… Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για την εγκυμοσύνη όλα άλλαξαν, όλα γίνανε μαγικά μέσα μου!

Ανυπομονούσαμε να την γνωρίσουμε τόσο πολύ!

Έκανα σεμινάρια θηλασμού, παρακολούθησα Συναντήσεις της LLL και είχα υποστήριξη από μια καταπληκτική Σύμβουλο Θηλασμού της La Leche League δίνοντας μου αρχεία να μελετήσω, διάβασμα πολύ για να είμαι όσο πιο έτοιμη γίνεται γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Ειλικρινά πρέπει να είσαι προετοιμασμένη…βοηθάει παρά πολύ στην ψυχολογία, στην αδυναμία και την απογοήτευση που μπορεί να βιώσεις ως νέα μητέρα.

Μια εύκολη εγκυμοσύνη και ένας πολύ καλός τοκετός, όμως δυστυχώς από ένα ιατρικό λάθος κατέληξα στο χειρουργείο και μετά από εκεί στην εντατική έχασα πολύ αίμα και πρόλαβα να την δω μόνο πέντε λεπτά. Σκεφτόμουν ότι δεν την θήλασα και με πονούσε. Πονούσε πολύ μέχρι που συνειδητοποίησα που βρισκόμουν και ότι θα έχανα τη ζωή μου. Λέω μέσα μου όλα θα γίνουν και αν δεν τα καταφέρω, δεν πειράζει. Ποσό δύσκολο να έρχεται στον κόσμο και να μην έχει την μυρωδιά και το χάδι της μανούλας. Βγήκα από την εντατική και το μόνο που ήθελα ήταν να τη δω, να την αγγίξω, να την μυρίσω. Την έβαλα στο στήθος αλλά λόγω εσοχής θηλών δεν τα κατάφερνα, πάλευα με θήλαστρο για να καταφέρω να βγάλω λίγο πιο έξω τις θηλές ώστε να μπορέσω να την βάλω στο στήθος. Πάλι δεν τα κατάφερα και τότε σκέφτηκα πως η γλυκιά μου η αδερφή μου είχε δώσει ένα ζευγάρι ψευδοθηλές γνωρίζοντας το πρόβλημα που έχουμε από κοινού. Και ξαφνικά έπιασε! Πόσο ευτυχισμένη ένιωσα εκείνη την στιγμή.

Όταν πια πέρασαν λίγες μέρες και βλέπω ότι οι θηλές μου έχουν αλλάξει σχήμα, προσπάθησα χωρίς αυτές αλλά δεν τα κατάφερνα. Πέρασαν δύο μήνες ώσπου πίεσα τον εαυτό μου να δοκιμάσω και άλλους τρόπους και ναι, επιτέλους, τα καταφέραμε! Και αν δεν τα καταφέρναμε στους δυο μήνες, στους τρεις, στους τέσσερις, θα συνέχιζα για όσο χρόνο χρειαζόταν, αρκεί που έπινε το γάλα μου.

Είναι πολύ σημαντικό το να έχεις για υποστήριξη μια γυναίκα να σε συμβουλεύει, να έχει έναν γλυκό λόγο για όλα και να σε ανακουφίζει. Κανένας άλλος δεν μπορεί να το καταλάβει, παρά μόνο κάποιος ο οποίος το έχει βιώσει άμεσα ή έμμεσα.  Το μωρό είχε μάθει ήδη να ρουφάει με πολλή δύναμη και χωρίς τις ψευδοθηλές ήταν ανυπόφορο. Κρέμες, γάλα στις θηλές για να επανέλθουν από τις πληγές, ώσπου το ξεπεράσαμε και αυτό.

Και έρχεται το κακό νέο όπου ο γιατρός με ενημέρωσε ότι έχω ακόμη ένα κομμάτι πλακούντα που δεν αφαιρέθηκε λόγω του ιατρικού λάθους που συνέβη. Λίγες μέρες μετά άρχισε να μειώνεται η ροή μου δραματικά διότι ο οργανισμός μου θεωρούσε ότι ακόμα βρισκόμουν σε κύηση. Άντε πάλι, λέω, κι άλλο βάσανο μας βρήκε. Power pump [Σ.Σ] με θήλαστρο για να αυξηθεί η παραγωγή δυο φορές την ημέρα από μια ώρα. Δυστυχώς, η μήτρα μου ήταν ήδη πολύ επιβαρυμένη λόγω του χειρουργείου και δεν επιτρεπόταν να επέμβουμε δεύτερη φορά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Και πάλι έλεγα μέσα μου θα τα καταφέρουμε, όπως και έγινε.

Δυο χρόνια τώρα πίνει το γάλα μου, το αποκαλεί «τσιτσί» και το λατρεύει. Ψυχή μου όσο με στερήθηκες τις πρώτες σου στιγμές τόσο πολύ το αποζητάς! Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να το θέλεις πολύ!

 


Αναστασία Χριστοφορίδου, φίλη του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece

[Σ.Σ] BreastfeedingAnswersMadeSimple [BAMS], Mohrbacher, σελ.611-612, Power Pumping (Δυναμικές Αντλήσεις)

Ο σκοπός αυτής της βραχυπρόθεσμης μεθόδου είναι το να προστεθούν περισσότερες αντλήσεις την ημέρα, ώστε να δοθεί έναυσμα για μια γρήγορη αύξηση της παραγωγής. Μια μορφή δυναμικής άντλησης γίνεται βάζοντας την αντλία (θήλαστρο) σε κάποιο σημείο του σπιτιού, από το οποίο η μητέρα περνά συχνά και μπορεί να αντλήσει άνετα καθιστή ή όρθια. Για μια περίοδο αρκετών ημερών, κάθε φορά που περνά η μητέρα από το συγκεκριμένο σημείο, κάνει άντληση για 5-10 λεπτά, αντλώντας στο ίδιο μπουκάλι και χρησιμοποιώντας τα ίδια εξαρτήματα χωρίς να τα πλύνει για ένα χρονικό διάστημα 4 έως 6 ωρών (το χρονικό διάστημα το οποίο θεωρείται πιο ασφαλές να παραμείνει το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου). Μετά το πέρας του χρονικού αυτού διαστήματος, συλλέγει το γάλα και το αποθηκεύει στη συντήρηση του ψυγείου, ενώ παράλληλα καθαρίζει τα εξαρτήματα της αντλίας. Επειδή το γάλα δεν ψύχεται κατευθείαν και τα εξαρτήματα της αντλίας δεν καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση, η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη μόνο για μητέρες υγιών, τελειόμηνων μωρών.

Pin It on Pinterest