loader image

Έγινες πρόσφατα μητέρα και ανησυχείς για το πώς να διαχειριστείς την κριτική που δέχεσαι σχετικά με τον θηλασμό; Η La Leche League είναι εδώ για να σε βοηθήσει.

Πολλές μητέρες ανησυχούν για την κριτική που μπορεί να αντιμετωπίσουν ενώ θηλάζουν το μωρό τους. Ορισμένοι γονείς ανησυχούν για την κριτική από τους ίδιους τους φίλους, τα μέλη της οικογένειας ή τα πεθερικά τους. Ορισμένοι γονείς ανησυχούν για την κριτική από αγνώστους όταν θηλάζουν δημόσια. Οι περισσότεροι γονείς έχουν δεχτεί κριτική στη ζωή τους κάποια στιγμή και μπορούν να θυμηθούν πώς αισθάνθηκαν στο παρελθόν. Η κριτική συχνά οδηγεί σε προβλήματα στις σχέσεις και μπορεί ακόμη και να είναι καταστροφική για τις σχέσεις, αν είναι σε συχνή βάση. Οι εμπειρίες του παρελθόντος με την κριτική καθιστούν φυσιολογική την επιθυμία να αποφύγει κανείς την κριτική, ωστόσο δεν μπορείς να ελέγξεις τι σου λένε οι άλλοι άνθρωποι, αλλά μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιδράς εσύ στην κριτική που δέχεσαι για τις αποφάσεις σου που αφορούν την οικογένειά σου.

Τα πιο σημαντικά μέρη της ανταπόκρισης στην κριτική συχνά βρίσκονται στον τόνο της φωνής σου, στην έκφραση του προσώπου σου και στη γλώσσα του σώματός σου. Ίσως χρειαστεί να εξασκηθείς στο να λες τις απαντήσεις σου σε έναν καθρέφτη για να βεβαιωθείς ότι φαίνεσαι σίγουρη και όχι απειλητική. Επίσης, φρόντισε να πάρεις μια βαθιά, χαλαρωτική ανάσα γεμίζοντας τους πνεύμονες και τον εγκέφαλό σου με οξυγόνο πριν απαντήσεις.

Ξεκίνησε και τελείωσε την απάντησή σου με μια θετική δήλωση για το άλλο άτομο. Είναι χρήσιμο να “στριμώχνεις” την απάντησή σου ανάμεσα σε θετικές δηλώσεις για το άλλο άτομο, ώστε να είναι πιο δεκτικό στην απάντησή σου και να μην οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η απάντησή σου θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο η παροχή ενημερωμένων πληροφοριών και ερευνών σχετικά με τον θηλασμό, καθώς ορισμένες κοινωνίες δεν είναι εξοικειωμένες με τον θηλασμό.

Η υγιής επικοινωνία ξεκινά με μηνύματα “εγώ”, αντί για μηνύματα “εσύ”. Τα μηνύματα “εγώ” μεταφέρουν αυτό που αισθάνεσαι και σκέφτεσαι με υγιείς τρόπους. Τα μηνύματα “εσύ” συχνά γίνονται αντιληπτά ως επιθετικά και απειλητικά. Μια απλή τεχνική που είναι εύκολο να θυμάσαι με τα μηνύματα “Εγώ” είναι η ακόλουθη:  “Αισθάνομαι ___________ όταν ____________. Θα το προτιμούσα αν ____________________”.

Αυτή η τεχνική μπορεί να σε βοηθήσει να προσαρμόσεις την απάντησή σου στην κριτική ώστε να ταιριάζει σε κάθε κατάσταση εντός και εκτός θηλασμού.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ιδέες για το πώς να απαντάς στην κριτική με υγιείς τρόπους, αλλά μη διστάσεις να τις αλλάξεις ανάλογα με τις δικές σου εμπειρίες και προτιμήσεις.

 

Κριτική: Είσαι σίγουρη ότι έχεις αρκετό γάλα;

Απάντηση: Χαίρομαι πολύ που νοιάζεσαι για το μωρό μου. Ο γιατρός μου λέει ότι εφόσον το μωρό έχει 5-6 βρεγμένες πάνες και 2-3 κενώσεις την ημέρα και παίρνει βάρος, τότε παίρνει άφθονο και νόστιμο μητρικό γάλα. Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Δείχνει πραγματικά πόσο νοιάζεσαι για το μωρό μου.

 

Κριτική: Υποστηρίζω τον θηλασμό, αλλά [εισάγετε εδώ μια εντελώς μη υποστηρικτική δήλωση].

Απάντηση: Ο θηλασμός είναι μια ατομική απόφαση. Λειτουργεί για εμάς, ειδικά όταν έχουμε υποστήριξη. Αισθάνομαι πραγματικά υποστήριξη όταν μου λένε ότι κάνω καλή δουλειά και ότι είμαι καλή μητέρα/γονέας.

 

Κριτική: Αυτό είναι αηδιαστικό. Καλύψτε το!

Ανταπόκριση: Είναι φυσικό και φυσιολογικό να θηλάζω. Τα μωρά πεινάνε όπου κι αν πάνε. Ικανοποιώ τις ανάγκες του μωρού μου όταν το ταΐζω όταν πεινάει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να θηλάζουν τα μωρά έως και δύο χρόνια ή και περισσότερο, αν η μητέρα και το μωρό το επιθυμούν. Πιστέψτε με, προσπαθώ να επιλέξω το πιο άνετο και καθαρό μέρος για να θηλάσει το μωρό μου, όπως ακριβώς κάνουν και οι ενήλικες όταν τρώνε ένα γεύμα.

 

Κριτική: Είσαι απλά μια πιπίλα!

Απάντηση: Μερικές φορές αισθάνομαι σαν πιπίλα, αλλά μετά θυμάμαι ότι οι πιπίλες σχεδιάστηκαν για να μοιάζουν με το στήθος, οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό για το μωρό μου να με “χρησιμοποιεί ως πιπίλα”, επειδή το στήθος είναι η αρχική πιπίλα. Επιλέγω τον πιο φυσικό τρόπο για να φροντίσω το μωρό μου.

 

Κριτική: Η φόρμουλα είναι εξίσου καλή με τον θηλασμό.

Απάντηση: Είναι καταπληκτικό το πόσα έχουν βρει οι έρευνες σχετικά με τις διαφορές μεταξύ του μητρικού γάλακτος και του τυποποιημένου γάλακτος. Θα ήταν χαρά μου να σου στείλω μερικές από αυτές τις έρευνες και τα άρθρα αν ενδιαφέρεσαι. (Εδώ είναι ένας χρήσιμος σύνδεσμος στα Ελληνικά, ενώ εδώ στα Αγγλικά.)

 

Κριτική: Το μωρό θα πρέπει να απογαλακτιστεί όταν αποκτήσει δόντια.

Απάντηση: Ανησυχώ κι εγώ για το δάγκωμα, αλλά ευτυχώς έχω μεγάλη υποστήριξη από τις άλλες μητέρες στις Συναντήσεις της La Leche League που μου έχουν δώσει συμβουλές για το πώς να χειριστώ το δάγκωμα όταν συμβαίνει. Έμαθα ότι είναι φυσιολογικό για τα μωρά να δοκιμάζουν τα νέα τους δόντια και πώς να θέτω υγιή όρια και περιορισμούς ώστε να μην είναι ένα συνεχές πρόβλημα για εμάς. Η γονεϊκότητα είναι πάντα σκληρή δουλειά!

 

Κριτική: Ακόμα θηλάζεις;

Απάντηση: Ναι. [με χαμόγελο]

Εικόνα μητέρας που θηλάζει και χαμογελά

 

Τέλος, να θυμάσαι ότι μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε μια Σύμβουλο της La Leche League που έχει θηλάσει το δικό της μωρό και έχει αντιμετωπίσει την κριτική σχετικά με τον θηλασμό όλα αυτά τα χρόνια. Οι Συναντήσεις της La Leche League μπορούν να σου δώσουν ένα μέρος για να εκτονώσεις την απογοήτευσή σου σχετικά με την κριτική από τους άλλους και να βρεις υποστήριξη από άλλους γονείς που ξέρουν πώς είναι να θηλάζεις στην κοινότητά σου.

 

Πατώντας εδώ, μπορείς να διαβάσεις επιπλέον και ένα αναλυτικό άρθρο σχετικά με την κριτική των άλλων από παλαιότερο τεύχος του γαλουχώ.

Χρήσιμα σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού:

 

Πηγή: Responding to Criticism, LLLI

 


Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest