loader image

Στο διάστημα μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών*, πολλοί γονείς διαπιστώνουν ότι το μωρό τους, το οποίο προηγουμένως ήταν απόλυτα συγκεντρωμένο στον θηλασμό, έχει γίνει ένα ανήσυχο μωρό που δεν μπορεί να θηλάσει σε δημόσιο χώρο ή αν κάποιος άλλος είναι στο δωμάτιο ή αν είναι ανοιχτή η τηλεόραση ή αν περνάει η γάτα ή… ή… ή…!

[*Σ.Σ: Σε κάποια μωρά το στάδιο αυτό μπορεί να συμβεί και μεταξύ 3 έως 6 μηνών κατά τη μετάβαση στο στάδιο κοινωνικοποίησης.]

Τι συνέβη στο μωρό του οποίου όλη η ζωή περιστρεφόταν γύρω από τον θηλασμό και, επί της ουσίας, πώς μπορείς να διατηρήσεις τον θηλασμό σε αυτό το στάδιο; Όσοι θηλάζουν στους έξι με εννέα μήνες έχουν συνήθως ως στόχο να συνεχίσουν να θηλάζουν για έναν χρόνο ή και περισσότερο, όπως συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους επίσημους φορείς για την υγεία των παιδιών. Το να έχεις ένα μωρό που ξαφνικά φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τον θηλασμό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται ακόμη και μήπως το μωρό βρίσκεται σε διαδικασία απογαλακτισμού.

Ο απογαλακτισμός είναι μια διαδικασία και όχι ένα γεγονός και ξεκινά την ημέρα που το μωρό τρώει την πρώτη του μπουκιά στερεάς τροφής και συνεχίζεται μέχρι να σταματήσει εντελώς να θηλάζει. Επομένως, πράγματι, το στάδιο της απόσπασης προσοχής από τον θηλασμό αποτελεί μέρος της διαδικασίας απογαλακτισμού, αλλά δεν είναι απαραίτητα το τέλος της σχέσης θηλασμού.

Πώς μπορείς να ξεπεράσεις το στάδιο του περισπασμένου θηλασμού και να διατηρήσεις τη σχέση σας με τον θηλασμό;

Αρχικά, θα βοηθήσει να καταλάβεις τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του μωρού σου:

  • Όταν τα μωρά σημειώνουν τα μεγάλα αναπτυξιακά άλματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (μπουσουλάνε, στέκονται ή ακόμη και περπατούν, οι φωνούλες μετατρέπονται σε λέξεις κ.λπ.), συχνά χρειάζονται να επιστρέψουν στη βάση ασφαλείας τους (δηλαδή σ’ εσένα και στον θηλασμό) για λίγα λεπτά, για να ανασυνταχθούν πριν συνεχίσουν πάλι. Αυτή η ανάγκη επανασύνδεσης με τον σημαντικότερο ενήλικα στη ζωή του παιδιού είναι βιολογική και συμβαίνει σε όλα τα μικρά παιδιά, θηλάζοντα ή μη. Ο θηλασμός μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτής της επανασύνδεσης και της παγίωσης της νέας διαδικασίας μάθησης για τα παιδιά που θηλάζουν.
  • Το γεγονός ότι αποσπάται η προσοχή του από τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του είναι ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλος του παιδιού αναπτύσσεται. Τώρα αντιλαμβάνεται τα πράγματα που συμβαίνουν πέρα από τον στενό κύκλο ανάμεσα στο ίδιο και σ’ εσένα και συντονίζεται με τους ήχους του κόσμου. Θέλει και χρειάζεται να γνωρίζει τι συμβαίνει. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να κοιτάξει και να δει, για να καταλάβει τι συμβαίνει. Θα διαπιστώσεις το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, όταν θα καταλάβεις ότι ακούει τι συμβαίνει στο δωμάτιο, αλλά δεν χρειάζεται να αφήσει το στήθος και να κοιτάξει για να το κατανοήσει.
  • Να θυμάσαι ότι το μωρό σου θηλάζει τώρα πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι όταν ήταν νεογέννητο. Παίρνει πολύ γάλα ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός σύντομου θηλασμού. Τα μωρά σε αυτό το στάδιο μπορεί να προτιμούν περισσότερους σύντομους θηλασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για τους μεγαλύτερους σε διάρκεια, χαλαρούς θηλασμούς που κάνατε ακόμη και μερικές εβδομάδες πριν. Πλέον, οι μεγαλύτερες περίοδοι θηλασμού κινούνται συνήθως γύρω από τις ώρες του ύπνου και της αφύπνισης.

Προγραμματίστε εκ των προτέρων:

  • Εάν πρόκειται να βγείτε έξω, προσπάθησε να κάνετε ένα γεύμα θηλασμού πριν φύγετε από το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ανησυχείς ότι το μωρό πραγματικά πεινάει, αν θηλάσει μόνο για λίγα λεπτά ενώ είστε εκτός σπιτιού.
  • Αν το μωρό τρώει στερεές τροφές, πάρε μερικές μαζί σου όταν πρόκειται να βγείτε για λίγο από το σπίτι. Το μωρό μπορεί να είναι πιο πρόθυμο να φάει ένα σνακ στερεών τροφών παρά να θηλάσει σε μια κατάσταση που αποσπά την προσοχή του, όπως το εμπορικό κέντρο, ο παιδότοπος ή μια κοινωνική συγκέντρωση.
  • Μπορεί να διαπιστώσεις ότι χρειάζεται να μειώσεις τους περισπασμούς γύρω σας, ώστε το μωρό να μπορεί να θηλάζει συγκεντρωμένα μερικές φορές την ημέρα, κυρίως όταν ξυπνάει ή όταν πηγαίνει για ύπνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει να έχεις κλειστή την τηλεόραση, να μην κοιτάς το τηλέφωνό σου, να βρίσκεστε σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο ή να είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Η μείωση των εξωτερικών περισπασμών γίνεται πιο εύκολα με ένα πρωτότοκο μωρό από ό,τι αν έχετε και μεγαλύτερα παιδιά που κυκλοφορούν στο σπίτι. Ο θηλασμός με το μωρό σ’ ένα sling ή σε ένα μαλακό μάρσιπο μπορεί να προσφέρει την “περιοχή χωρίς περισπασμούς” που χρειάζεται, ενώ εσύ θα επιβλέπεις τα μεγαλύτερα παιδιά. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία γενικά δεν επιθυμούν να βρίσκονται κάτω από ποδιές θηλασμού (ή άλλα καλύμματα) και τείνουν να τις διώχνουν.
  • Ορισμένα μωρά αυτής της ηλικίας θα καταφέρουν να θηλάσουν ευκολότερα αν έχουν ένα γνώριμο παιχνίδι ή μια κουβέρτα που αποτελεί μέρος της ρουτίνας του θηλασμού. Η ύπαρξη ενός οικείου αντικειμένου μπορεί να βοηθήσει όταν ταξιδεύετε με ένα μωρό αυτής της ηλικίας, αλλά είναι κάτι που θέλει προσοχή. Η απώλεια του οικείου αντικειμένου ή η παράλειψή του μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα μωρά που το έχουν συνηθίσει! Τα παιδιά που θηλάζουν συχνά δεν έχουν αγαπημένο παιχνίδι ή κουβερτούλα επειδή εσύ και το στήθος σου είστε το “αντικείμενο προσκόλλησης” τους. Μην αγχώνεσαι λοιπόν αν δεν έχουν αγαπημένο παιχνίδι ή κουβέρτα, αν δεν τα ενδιαφέρει.
  • [Σ.Σ] Αρκετές μητέρες κατάφεραν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του μωρού στην περιοχή του στήθους προσφέροντας ένα νέο, ενδιαφέρον για την ηλικία του μωρού, παιχνίδι στερεωμένο στην τιράντα του στηθόδεσμού τους ή ακόμη και φορώντας ένα “κολιέ θηλασμού” (κολιέ με ακίνδυνες, πολύχρωμες και μεγάλες υφασμάτινες ή ξύλινες ή πλεκτές χάντρες).
  • Συνέχισε να θηλάζεις τη νύχτα. Ο νυχτερινός θηλασμός είναι φυσιολογικός για τα μωρά αυτής της ηλικίας. Επειδή είναι τόσο πολυάσχολα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα μωρά συχνά λαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης μητρικού γάλακτος κατά τις νυχτερινές ώρες, οπότε και υπάρχουν λιγότεροι περισπασμοί.
  • Να επαναλαμβάνεις συχνά: “είναι απλώς ένα στάδιο, είναι απλώς ένα στάδιο”. Είναι πραγματικά “απλώς ένα στάδιο”. Τα μικρά που θηλάζουν ξεπερνούν αυτό το στάδιο που αποσπάται η προσοχή τους και συνεχίζουν να θηλάζουν για όσο καιρό θέλουν εκείνα και η μητέρα τους.
  • Συζήτησε με γονείς με μωρά μεγαλύτερα από το δικό σου. Μια συνάντηση της La Leche League είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρεις άλλους γονείς που βρίσκονται στα ίδια στάδια μ’ εσάς ή που έχουν περάσει από αυτό το στάδιο. Η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. Το να γνωρίζεις ότι δεν είσαι το μόνο άτομο που περνάει αυτή την κατάσταση μπορεί να σε διευκολύνει να την αντέξεις.

Ωστόσο:

Αν σκεφτόσουν να προχωρήσεις σε μερικό απογαλακτισμό για τους δικούς σου λόγους, το στάδιο του “αποπροσανατολισμένου θηλασμού” είναι μια περίοδος κατά την οποία εσύ και το μωρό μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολο να κάνετε κάποιες αλλαγές. Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν απογαλακτίσει ακούσια κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Με ένα πολυάσχολο μωρό που δεν ζητάει να θηλάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε απλώς να ακολουθήσετε το πρόγραμμά του και να μην προσφέρετε αλλά και να μην αρνηθείτε τον θηλασμό. Μέσα σε λίγες εβδομάδες αυτή η προσέγγιση πιθανότατα θα σας οδηγήσει στο να θηλάζετε μόνο όταν το μωρό κοιμάται και ξυπνάει.

 

Πηγή: La Leche League Canada, Breastfeeding the distracted baby (6-12 months)

 


Μετάφραση & Επιμέλεια: Πένυ Φίλη, Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη & Αμαλία Γιαννοπούλου, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest