loader image

Η επιλογή του να φορέσετε το μωρό σας σε έναν μάρσιπο αγκαλιάς (babywearing) είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του μωρού σας για ζεστασιά, ασφάλεια και εγγύτητα. Φυσικά αυτός ο τρόπος δεν αφορά μόνο τη μητέρα αφού όλοι οι φροντιστές μπορούν να τον εφαρμόσουν και μπορεί να αποτελέσει ένα ανεκτίμητο εργαλείο όταν η μητέρα εργάζεται ή σπουδάζει για παράδειγμα.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του να «φορά» κάποιος το μωρό του είναι:

  • Τα μωρά τα οποία «φοριούνται» είναι πιο ήρεμα και κλαίνε λιγότερο. Σε πολιτισμούς, όπου τα μωρά τα κρατάνε σχεδόν συνεχώς, βρίσκονται συνήθως σε μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης και σπάνια κλαίνε για περισσότερο από σύντομα διαστήματα.

 

  • Ο μάρσιπος αγκαλιάς παρέχει ένα ήπιο τρόπο μετάβασης από το ήρεμο περιβάλλον της μήτρας σε εκείνο του έξω κόσμου. Τα μωρά που βρίσκονται στους μάρσιπους αγκαλιάς συνεχίζουν να λικνίζονται από τις κινήσεις της μητέρας τους και ν’ ακούνε του χτύπους της καρδιάς της ή να μαθαίνουν τους ρυθμούς του ενήλικα που τα φορά. Αυτό βοηθά τα μωρά να ρυθμίζουν και το δικό τους σύστημα.

 

  • Τα μωρά που βρίσκονται μέσα σε μάρσιπους αγκαλιάς είναι πιο δεκτικά στην εκμάθηση και εμφανίζουν βελτιωμένη οπτική και ακουστική εγρήγορση.

 

  • Η διαδικασία αυτή βοηθά να αναπτυχθεί ο συναισθηματικός δεσμός. Όταν τα μωρά φοριούνται, ο ενήλικας που τα φορά και το μωρό έχουν καλύτερη οπτική επαφή που οδηγεί σε συχνότερη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Έτσι ενισχύεται η ομιλία και η κοινωνική ανάπτυξη του μωρού.

 

  • Τα μωρά που φοριούνται και έχουν το βλέμμα τους να κοιτά αντίθετα από το άτομο που τα φορά, μπορούν να γνωρίσουν τον υπόλοιπο κόσμο πιο εύκολα και από ψηλά. Αυτός είναι ένας τρόπος που  βοηθά τα μωρά να εξερευνήσουν το περιβάλλον ακολουθώντας  τους  δικούς  τους ρυθμούς. Μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν το μωρό έχει πλήρη έλεγχο του κεφαλιού του (5-6 μηνών) και για περίπου 20 λεπτά μέγιστο χρόνο, χωρίς το μωρό να κοιμάται. Εάν αυτός ο τρόπος δεν είναι ευχάριστος και για τον ενήλικα που φορά το μωρό δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται. [1]

  • Κάνοντας πειραματισμούς όσον αφορά τις διαφορετικές στάσεις που μπορεί να φορεθεί το μωρό σας και τα διαφορετικά ερεθίσματα που δέχεται σε καθεμία, βοηθάτε τον εγκέφαλο του να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του. Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις όταν φοράτε το μωρό σας όπως το κράτημα στο πλάι πάνω από τον γοφό (κατάλληλο από νεογέννητο) ή το φόρεμα στην πλάτη (επιτυγχάνεται καλύτερα αφού το μωρό αποκτήσει σταθερό έλεγχο του κορμού), ανάλογα την ηλικία του μωρού.

 

  • Φορώντας το μωρό, είναι πιο εύκολο για τον φροντιστή να το ηρεμήσει όταν εκείνο είναι φοβισμένο, προσφέροντας ένα ήρεμο περιβάλλον ασφάλειας για εκείνο.

 

  • Φορώντας το μωρό, ο θηλασμός μπορεί να γίνει πιο εύκολα και διακριτικά καθώς το ύφασμα του μάρσιπου αγκαλιάς δρα σαν μία ασπίδα προστασίας για το μωρό από την κοινή θέα. Ο θηλασμός μέσα σε μάρσιπο αγκαλιάς είναι πιο επιτυχής αφότου έχουν κατακτηθεί οι δεξιότητες του φορέματος και του θηλασμού ξεχωριστά.

 

  • Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012 απέδειξε ότι τα ποσοστά θηλασμού είναι αυξημένα σε μεγαλύτερα μωρά που φοριούνται, ακόμη και όταν το μωρό δεν θηλάζει όταν βρίσκεται στον μάρσιπο αγκαλιάς.

 

  • Οι γονείς και οι φροντιστές που φορούν τα μωρά βρίσκουν πιο εύκολη την πραγματοποίηση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Τα χέρια τους είναι ελεύθερα ενώ φορούν το μωρό. Μπορούν να κάνουν πιο εύκολα τις δουλειές στο σπίτι, να ψωνίσουν, να γυμναστούν. Μερικοί επιλέγουν ακόμη και να φορούν τα μωρά τους καθώς εργάζονται.

 

  • Τα μεγαλύτερα παιδιά δείχνουν να απολαμβάνουν την καθημερινότητα περισσότερο όταν τα μικρά αδερφάκια τους φοριούνται σε ένα μάρσιπο αγκαλιάς, καθώς τα χέρια του γονέα είναι ελεύθερα για να ανταποκριθούν στις δικές τους ανάγκες, όπως π.χ. για να τους δέσουν τα κορδόνια ς ή να τους προετοιμάσουν ένα σνακ.

 

  • Το ταξίδι είναι πιο εύκολο για τους γονείς που επιλέγουν να φορέσουν το μωρό τους.

  • Τα δίδυμα μπορούν να φορεθούν σε μάρσιπους αγκαλιάς – κάθε μωρό σε διαφορετικό μάρσιπο, πχ ένα σε κάθε πλάι πάνω από τον γοφό ή μπρος και πίσω από το σώμα του ενήλικα που τα φορά.

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • Οι τρέχουσες οδηγίες αναφέρουν (Η βασική ιδέα είναι) να φορεθεί το μωρό σε όρθια θέση, εξασφαλίζοντας ότι μπορεί να αναπνεύσει ελεύθερα, η πλάτη του υποστηρίζεται και βρίσκεται σε φυσική στάση, τα πόδια μπορούν να κινηθούν ελεύθερα, ενώ βρίσκεται τόσο κοντά ώστε ενήλικας που  φορά το μωρό να μπορεί να το φιλήσει άνετα. [2]

 

  • Μην φοράτε το μωρό σας σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως όταν μεταφέρετε ή πίνετε ζεστά υγρά, όταν βρίσκεστε κοντά σε αναμμένο φούρνο ή ζεστές εστίες με φλόγα ή όταν χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα.

 

  • Γονατίστε εάν χρειάζεται να σηκώσετε κάτι που βρίσκεται στο πάτωμα, κρατώντας με το ένα χέρι το μωρό.

 

  • Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία του μωρού. Θυμηθείτε ότι το σώμα σας θα κρατά το σώμα του μωρού ζεστό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα πόδια του και το κεφάλι του. Θυμηθείτε ότι τα νήπια μπορούν εύκολα να πιάσουν αντικείμενα, οπότε δείξτε ιδιαίτερη προσοχή και κρατήστε απόσταση από επικίνδυνα αντικείμενα.

 

  • Όταν ταξιδεύετε, το μωρό θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου ή ποδηλάτου και ποτέ σε μάρσιπο αγκαλιάς.

 

Στις παρακάτω ιστοσελίδες μπορείτε να βρείτε επιπλέον χρήσιμο υλικό ανάλογα με το μέρος που βρίσκεστε:

 


Μετάφραση/Προσαρμογή στα Ελληνικά του άρθρου: LLLI | Babywearing

Παραπομπές:

[1] Carrying Matters | The Fuss about Facing Out

[2] In some countries safety tips are listed under the acronym T.I.C.K.S – you can read them here
The BabyCarrier Industry Alliance website has safety tips here


Μαρία Γεωργακού, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International

 

Pin It on Pinterest