loader image

Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη: Όταν η επιστήμη συνάντησε την εμπειρία…Στο Ρέθυμνο….

Το 2017 ο Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού-La Leche League International δήλωσε κρίκος της καμπάνιας “Warm Chain” ή «Θερμή Αλυσίδα», μίας καμπάνιας που επιδίωκε τη σύνδεση διαφορετικών υποστηρικτών του θηλασμού σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να παρέχουν συνεχή φροντίδα στις μητέρες και τα βρέφη για τις πρώτες 1.000 μέρες. Η καμπάνια αυτή υπήρξε μέρος των δράσεων για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2017 που καλούσε να Στηρίξουμε τον Θηλασμό ΜΑΖΙ! Μέσα σε αυτή τη χρονιά ήρθε η πρόταση για το Συνέδριο στο Ρέθυμνο που στην ουσία ήταν η ευκαιρία εκπλήρωσης ενός στόχου συνεργασίας για τη δημιουργία ενός πλαισίου υποστήριξης των οικογενειών που επιλέγουν να θηλάσουν τα παιδιά τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, επίσημα πλέον ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες…ένα μαραθώνιο από επικοινωνίες μεταξύ των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά και επαγγελματιών που θα μπορούσαν να μας καθοδηγήσουν ή στηρίξουν στο εγχείρημά μας. Η πορεία των προετοιμασιών άλλοτε μας χάριζε ενθουσιασμό και αισιοδοξία και άλλοτε προκλήσεις και εμπόδια…όμως καμία στιγμή δεν μας απομάκρυνε από τον στόχο μας. Με υπομονή, σεβασμό, κατανόηση, μοίρασμα εργασιών, ένωση δυνάμεων και πολύ προσπάθεια καταφέραμε να έχουμε το αποτέλεσμα στο οποίο ελπίζαμε. Να φέρουμε κοντά επαγγελματίες, εθελοντές, γονείς και υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού με την έγκυρη ενημέρωση και την παροχή συνεχούς υποστήριξης ακόμη και μετά τη λήξη του Συνεδρίου.

Πολλοί θα αναρωτηθούν πως προέκυψε αυτή η συνεργασία…μόνο λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας των δύο Σωματείων στην Ελλάδα ή υπήρχε και κάτι ακόμη που τους συνέδεε; Και ναι, υπήρχε…Παγκοσμίως η σχέση της LLLI με τους Πιστοποιημένους Συμβούλους Γαλουχίας μετρά αρκετά χρόνια ύπαρξης. Το 1982-1985 η LLLI είχε θεμελιώδη ρόλο στην πιστοποίηση επαγγελματιών με τη σύσταση του Διεθνούς Συνδέσμου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (IBCLC). Ο λόγος υποστήριξης αυτής της πιστοποίησης ήταν η αναγνώριση ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι μητέρες χρειάζονται ιατρική υποστήριξη ή καθοδήγηση και ο ρόλος των Συμβούλων της LLL είναι υποστηρικτικός και δεν στοχεύει στο να αντικαταστήσει τον επαγγελματία υγείας.

Η La Leche League ιδρύθηκε για να δώσει πληροφορίες και ενθάρρυνση, κυρίως μέσα από την προσωπική βοήθεια, σε όλες τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν τα μωρά τους. Ενώ συμπληρώνει τη φροντίδα του γιατρού και άλλων επαγγελματιών υγείας, αναγνωρίζει τη μοναδική σημασία που έχει μια μητέρα που βοηθάει μια άλλη να αντιληφθεί τις ανάγκες του παιδιού της και να μάθει τον καλύτερο τρόπο για την εκπλήρωση αυτών των αναγκών. Για τον ίδιο λόγο ένα συνέδριο όπου η επιστήμη θα συναντούσε την εμπειρία θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να δημιουργήσουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον θηλασμό, την οικογένεια και την υποστήριξή τους ένα δίχτυ ασφαλείας και ένα πλαίσιο υποστήριξης ώστε να κατακτήσουν τους στόχους τους στην πορεία τους ως οικογένεια.

Από πλευράς μέλους Οργανωτικής Επιτροπής θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής για την άψογη συνεργασία, κύριο Νίκο Βαράκη, την πρόεδρο του «Γαλαξία», κυρία Γιούλα Μέξη αλλά και τα ΔΣ των Σωματείων μας που στήριξαν τις ιδέες μας. Αντίστοιχα ευχαριστούμε τη δημιουργική μας ομάδα που με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους έκαναν πράξη όλα όσα περιγράφαμε- τη γραφίστριά μας Σοφία, τον Web Developer Πέτρο αλλά και τους αφανείς βοηθούς και υποστηρικτές μας, Ελένη και Γιώργο. Όλους όσους ταξίδεψαν για να στηρίξουν την προσπάθειά μας (από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό) αλλά και τους ομιλητές που μοιράστηκαν τον ίδιο ενθουσιασμό με τους διοργανωτές. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που επιθυμούσαμε γιατί όλοι μαζί λειτουργήσαμε σα μια «Θερμή Αλυσίδα» και πήραμε πολλά από αυτή την εμπειρία.

Εύχομαι όλοι όσοι ήταν μαζί μας το διήμερο του Συνεδρίου να βάλουν ένα λιθαράκι στην προώθηση και υποστήριξη των γυναικών που θηλάζουν αλλά και των οικογενειών τους και να δούμε στο κοντινό μέλλον τον θηλασμό να κατακτά την κοινή αντιμετώπιση του φυσιολογικού στη ζωή μας…Γιατί όταν η επιστήμη συναντά την εμπειρία μόνο αισιόδοξα μπορούμε να νιώθουμε για το μέλλον του!


Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International, Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Επετειακού Συνεδρίου

Pin It on Pinterest