loader image

Μπορώ να θηλάσω…Υποστήριξέ με!

Τεύχος 28, Δεκέμβριος 2020

Λίγα πράγματα άλλαξαν από το προηγούμενο τεύχος…Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και να έχουμε προσαρμόσει την καθημερινότητά μας έτσι ώστε η ζωή να προχωρά, παρά τις μικρές ή μεγάλες απώλειες από έναν τρόπο ζωής που είχαμε αλλιώς συνηθίσει. Και ενώ ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός προ κορωνοϊού ή όταν δημιουργήθηκε η La Leche League το 1956, οι ανάγκες των μωρών και η σημασία της υποστήριξης θηλασμού δεν έχουν αλλάξει ούτε και σήμερα. Ό,τι και αν ήρθε να μας αλλάξει την καθημερινότητα, δεν κατάφερε να αλλάξει την ανάγκη των οικογενειών για ενθάρρυνση, κατανόηση και υποστήριξη ώστε να κατακτήσουν τους στόχους θηλασμού και να ξεπεράσουν τυχόν προκλήσεις.

Η ομάδα σύνταξης και αυτή τη φορά προσπάθησε να συγκεντρώσει πληροφορίες και υλικό ενθάρρυνσης σύμφωνα με τα όσα εσείς ζητήσατε. Σε αυτό το τεύχος του «γαλουχώ» θέλουμε να τονίσουμε την αξία και τη σημασία της υποστήριξης του θηλασμού και του μητρικού γάλακτος και να ενθαρρύνουμε τις οικογένειες να αναγνωρίσουν την ανάγκη για καλή συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας που τις περιβάλλουν και το πως να διαχειριστούν όλες εκείνες τις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον ύπνο των παιδιών τους αλλά και τις ανάγκες του σώματός τους…και της ψυχολογίας τους.

Σε αυτό το τεύχος…

  • η ιστορία της φίλης Ελένης στάθηκε αφορμή να συζητήσουμε για την οστεοπαθητική και τις θεραπευτικές θεραπείες της, τόσο στα βρέφη όσο και στους ενήλικες. Συζητάμε με τον οστεοπαθητικό, Ελευθέριο Μουράτη για τις περιπτώσεις που οι προκλήσεις θηλασμού μπορεί να είναι ένα μήνυμα αφύπνισης και ένα κάλεσμα του μωρού για βοήθεια.
  • ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τους γονείς να επιλέξουν παιδίατρους που θα μπορούν να τους στηρίξουν στην κατάκτηση των στόχων τους και να έχουν μια καλή συνεργασία μαζί τους.
  • μελετάμε την εκπαίδευση ύπνου των βρεφών και κατά πόσο αυτή επιδρά στην ανάπτυξη και την ψυχολογία τους.
  • μαθαίνουμε πως θα αναγνωρίζουμε αν το μωρό μας θηλάζει καλά και προσλαμβάνει επαρκές γάλα για να μεγαλώνει ικανοποιητικά.
  • απαντάμε σε ερωτήματα σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση και επιλογές που μπορεί να θέλει μια μητέρα να κάνει για να ανανεωθεί, αλλά φοβάται μήπως έχουν κάποια επίδραση στον θηλασμό ή το μωρό της

Στην στήλη με τις συνταγές, μοιραζόμαστε υγιεινές και εύκολες εορταστικές παρασκευές, κατάλληλες για όλη την οικογένεια, που νοστιμίζουν την ημέρα μας και μας δίνουν την ευκαιρία να τις υλοποιήσουμε μαζί με τα παιδιά μας και να κάνουμε την κουζίνα χώρο έμπνευσης και δημιουργίας…είτε είμαστε σε γιορτινή περίοδο είτε όχι!

Αντλούμε ενθάρρυνση, έμπνευση και δύναμη μέσα από τις ιστορίες που μοιράζονται οι μητέρες μαζί μας…εμπειρίες από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό…έως τον αποθηλασμό και την «αποφοίτηση».

Διαβάζουμε για τις δράσεις που έγιναν ηλεκτρονικά κατά την περίοδο Καλοκαίρι-Χειμώνας 2020 και γνωρίζουμε τις Συναντήσεις Εμπλουτισμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece.

Για το τέλος κρατήσαμε τις σκέψεις μιας Συμβούλου μας, που πριν μερικά χρόνια δίστασε να τηλεφωνήσει και τελικά, όπως ανακάλυψε στην πορεία, ένα τηλεφώνημα στάθηκε αφορμή να ανακαλύψει πως ακόμη και αν άλλαζε κάτι από το παρελθόν αυτό που δεν θα άλλαζε, θα ήταν η χαρά του να είναι εθελόντρια Σύμβουλος Θηλασμού της LLL.

Όλες εμείς οι εθελόντριες Σύμβουλοι της LLL, έχουμε θηλάσει ή μεγαλώσει τα παιδιά μας όπως εσείς και αναγνωρίζουμε τη σημασία της υποστήριξης μητέρας προς μητέρα, το να σας αφουγκραζόμαστε και να σας στηρίζουμε καθώς ωριμάζετε μέσα από τις εμπειρίες που αποκτάτε ως γονείς, με κατανόηση και χωρίς επικρίσεις. Να νιώθουμε χαρά για τις δικές σας κατακτήσεις!

Αυτό που ως ομάδα σύνταξης νιώθουμε κάθε φορά που ολοκληρώνουμε ένα τεύχος είναι αυτό που η Ιδρύτρια της La Leche League, Marian Tompson, είπε:

Στο πέρασμα του χρόνου μου έγινε απολύτως σαφές ότι το να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος με την παρουσία μας, να αγαπάμε άνευ όρων εκείνους με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ζωές μας και να χαιρόμαστε με εκείνους που συναντάμε στον δρόμο μας, είναι ό,τι αξίζει τελικά.

Αποχαιρετούμε μία χρονιά διαφορετική και σας ευχόμαστε η νέα που θα έρθει να σας γεμίσει με όμορφες εμπειρίες, κατακτήσεις, στιγμές και χαρές! Και εμείς θα είμαστε εδώ να χαιρόμαστε για εσάς και να σας στηρίζουμε!

Καλή ανάγνωση!!!

Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη & Βάσια Καλπογιάννη

Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League International


Περιεχόμενα Τεύχους 28

Κύρια Άρθρα: Εκπαίδευση ύπνου… ή όχιΣυνεργασία με τον παιδίατρο

Ρωτάτε-Απαντάμε: Παίρνει το μωρό μου αρκετό γάλα; Μπορώ να συνεχίζω να θηλάζω, αν…;

Συνεντεύξεις: Μια συνέντευξη με τον Ελευθέριο Μουράτη

Ιστορίες Μητέρων: Βοηθώντας τον γιο μου να «αποφοιτήσει»«Αρκεί που με κοιτάει καθώς θηλάζει και μου γελάει γλυκά»«Ο θηλασμός δεν είναι παιχνίδι που παίζεται με έναν τρόπο»Χαρίζοντας το πιο όμορφο δώρο της φύσης

Διατροφή & Συνταγές: Χριστουγεννιάτικα δεντράκια από αγγουράκια Εορταστικά μπισκότα

Νέα & Δράσεις του ΣΘΕ-LLLGR: Νέα & Δράσεις: Καλοκαίρι-Χειμώνας 2020

Γνωρίστε μας: Συναντήσεις ΕμπλουτισμούΝα τηλεφωνήσω;

Pin It on Pinterest