loader image

Εορταστικές Εκδηλώσεις και Θηλασμός

Πολλοί νέοι γονείς ανησυχούν σχετικά με το πώς θα συνδυάσουν τον θηλασμό με τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής περιόδου.

Η πρώτη ερώτηση που χρειάζεται να κάνεις είναι: «Χρειάζεται να πάω ή όχι σε αυτό το δείπνο;» Μπορεί να είναι δύσκολο να πεις όχι σε κάποιες προσκλήσεις από άτομα του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος, αλλά αν το να παρευρεθείς εκεί πρόκειται να προκαλέσει σε εσένα ή το μωρό σου άγχος, τότε ίσως χρειάζεται να σκεφτείς μήπως να το αναβάλεις για φέτος και να το αφήσεις για του χρόνου, αν νιώθεις έτοιμη. Ή ίσως χρειάζεται να βάλεις προτεραιότητες και να επιλέξεις σε ποιες συγκεντρώσεις θα παρευρεθείς και να πας μόνο σε αυτές που είναι οι πιο σημαντικές για σένα.

Κάποιες συγκεντρώσεις είναι πιο αγχωτικές από άλλες. Συνήθως οι οικογενειακές συγκεντρώσεις καλωσορίζουν τα μωρά ως ιδιαίτερους καλεσμένους. Κάποιες φορές αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της οικογένειας ίσως περιμένουν να πάρουν το μωρό και να το κρατήσουν αγκαλιά με τη σειρά. Αν νιώθεις άνετα με αυτό το ενδεχόμενο, μπορείς να θηλάσεις πριν φύγεις από το σπίτι ή αμέσως μόλις φτάσεις στον προορισμό σου, για να βεβαιωθείς ότι το μωρό σου είναι καλά ταϊσμένο όσο θα είναι με τους συγγενείς σου. Μπορείς ακόμη να βάλεις μια υπενθύμιση στο κινητό σου, ώστε να ελέγξεις μετά από λίγη ώρα αν το μωρό σου θέλει να θηλάσει. Αν δεν νιώθεις άνετα με αυτό το ενδεχόμενο, μπορείς να φορέσεις το μωρό σου σε ένα σλινγκ ή έναν μαλακό μάρσιπο/μάρσιπο αγκαλιάς [*]. Συνήθως οι άλλοι δεν ζητάνε να κρατήσουν ένα μωρό όταν βρίσκεται στην ασφάλεια ενός μάρσιπου.

Κάποιες μητέρες ανησυχούν σχετικά με το πού θα μπορούσαν να θηλάσουν το μωρό τους σε μια γιορτή. Αναλόγως την οικογένεια και το δικό σου επίπεδο άνεσης, ίσως θα ήθελες να γνωρίζεις από πριν αν υπάρχει ένα ήσυχο μέρος για να θηλάσεις το μωρό σου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και θορύβους. Ή ίσως προτιμάς να βρεις ένα μέρος στο δωμάτιο και να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τη συγκέντρωση. Αν και αυτό δεν ισχύει για όλα τα μωρά, ίσως το μωρό να μην νιώθει άνετα αν είναι σκεπασμένο με κάποιο κάλυμμα ενώ θηλάζει. Επίσης, αυτά τα καλύμματα κάποιες φορές τραβάνε περισσότερο την προσοχή σε αυτό που κάνεις. Ένα σάλι ή ένα χαλαρό πουλόβερ ή ένας μαλακός μάρσιπος/μάρσιπος αγκαλιάς μπορούν να σου παρέχουν την αίσθηση ιδιωτικότητας που χρειάζεσαι. Ρούχα με εύκολη πρόσβαση στο στήθος θα βολέψουν τόσο εσένα όσο και το μωρό σου. Ίσως διαπιστώσεις ότι οι συγγενείς σου δεν θα παρατηρήσουν καν πότε θα θηλάζεις το μωρό σου, ακόμη κι αν είστε μπροστά τους! [*]

Αν θέλεις να παρευρεθείς σε μια πιο επίσημη εκδήλωση και το μωρό σου είναι μικρό, μπορείς να ταιριάξεις τα ρούχα που θα φορέσεις με έναν μάρσιπο και είσαι έτοιμη! Θα έχεις το πιο όμορφο αξεσουάρ από όλους! Αν το μωρό σου είναι μεγαλύτερο, ίσως η επιλογή μιας babysitter που θα προσέχει το μωρό σου σε κάποιο διπλανό δωμάτιο ή κοντινό μέρος να παρέχει την εξισορρόπηση μεταξύ της ανάγκης σου για κοινωνικές επαφές και των αναγκών του μωρού σου.

Μπορείς να συζητήσεις με τον σύντροφό σου ή άλλα πρόσωπα που θα βρίσκονται στην εκδήλωση αυτή σχετικά με το πώς χρειάζεται να ανταποκριθείς στις ανάγκες του μωρού σου και πώς κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης. Ως ομάδα, ίσως βρείτε μια λύση που δεν είχες σκεφτεί μόνη σου. Ό,τι κι αν αποφασίσεις να κάνεις, είτε μείνεις στο σπίτι είτε παρευρεθείς στην εκδήλωση, νιώσε αυτοπεποίθηση ότι έχεις πάρει την καλύτερη απόφαση για σένα και το μωρό σου, γνωρίζοντας ότι του χρόνου οι περιστάσεις θα είναι διαφορετικές.

Για πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο του θηλασμού, δες εδώ.

Μετάφραση από: Holiday Parties and Breastfeeding | LLL Canada | Updated June 2022

 

* Χρήσιμα:


Μετάφραση: Έλενα Γκίκα, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

Επιμέλεια & Προσαρμογή: Αμαλία Γιαννοπούλου και Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

 

 

Pin It on Pinterest