loader image

«Η δική μας στιγμή!»

Τεύχος 31, Αύγουστος 2022

 

Και να που ήρθε η στιγμή…όχι μόνο να συντάξουμε ένα ακόμη τεύχος αλλά και να σμίξουμε, να αγκαλιαστούμε, να μοιραστούμε!

Τον Μάιο ανακοινώθηκε η ελαστικοποίηση των μέτρων πρόληψης για τον COVID-19 και σιγά σιγά ξεκινήσαμε να οργανώνουμε Συναντήσεις, να συγκεντρώνουμε δικά σας ερωτήματα για να απαντήσουμε μέσα από τα άρθρα μας, να συμμετέχουμε σε δράσεις και να αρχίζουμε να βλέπουμε και πάλι τις «δικές μας στιγμές» κοντά σας!

Μπορεί να πέρασαν δυόμιση χρόνια από τη στιγμή που άλλαξε εντελώς η καθημερινότητά μας, όμως με κάθε μέσο ήμασταν κοντά σας, γιατί η ανάγκη υποστήριξης των γονέων που θηλάζουν ή και αποθηλάζουν, που θέλουν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο κατανόησης ή υποστήριξης, παρέμενε για εμάς σημαντική. Το μοίρασμα των εμπειριών και των αγωνιών σας, για εμάς στην ομάδα σύνταξης του γαλουχώ, είναι πηγή έμπνευσης και πιστεύουμε πως «οι δικές σας στιγμές» είναι η καλύτερη ενδυνάμωση για κάθε γονέα που νομίζει πως είναι μόνος!

Μέσα από τις δικές σας στιγμές επιλέξαμε τα θέματα για το νέο μας τεύχος, ώστε να σας δώσουμε όχι μόνο ενθάρρυνση αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες, για να λαμβάνετε ενημερωμένες αποφάσεις για εσάς και την οικογένειά σας.

Σε αυτό το τεύχος του «γαλουχώ», που μας βρίσκει στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου, συζητάμε για τον θηλασμό σε ζεστό καιρό ή και με άλλες προκλήσεις. Θελήσαμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για θέματα, που παρά την αφθονία έγκυρων πηγών, παραμένουν περιτριγυρισμένα με μύθους και που δημιουργούν ανασφάλεια στους γονείς των παιδιών που θηλάζουν.

Στον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece) πιστεύουμε στη δύναμη του γονέα και στις εμπειρίες που αποκτά μέσα από τον ξεχωριστό αυτόν ρόλο. Θέλουμε να υποστηρίζουμε οικογένειες να θηλάσουν, προσφέροντας από καρδιά σε καρδιά ενδυνάμωση και ενθάρρυνση, από γονέα σε γονέα πληροφόρηση και εκπαίδευση, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του θηλασμού ως βασικού παράγοντα για την υγιή ανάπτυξη του μωρού και της μητέρας και την ενδυνάμωση της οικογένειας, όποια δομή και αν έχει αυτή.

Σ’ αυτό το τεύχος…

Φοράμε τα καλοκαιρινά μας και στη στήλη «Κύρια Άρθρα» συζητάμε για τον θηλασμό το καλοκαίρι ή με ζεστό καιρό, ώστε να καλύπτονται με ασφάλεια οι ανάγκες του παιδιού που θηλάζει, και για το πως, παρότι ο θηλασμός είναι στη φύση μας, δεν είναι πάντα τόσο εύκολος. Και ένας από τους λόγους που μπορεί να μην έρχεται «εκ φύσεως» τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό είναι και οι ανεστραμμένες (ή εισέχουσες) θηλές, για τις οποίες οι μητέρες δέχονται συχνά αποθαρρυντικά σχόλια και πιστεύουν πως είναι λόγος να μην θηλάσουν. Ωστόσο, όλες οι θηλές, εφ’ όσον βρίσκονται στο στήθος μας, είναι φυσιολογικές!

Όπως, επίσης, φυσιολογικό και υπέροχο είναι να θέλουμε να δωρίζουμε αίμα και να προσφέρουμε κάτι τόσο πολύτιμο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και δεν γνωρίζουμε πως αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια την περίοδο του θηλασμού. Για τον λόγο αυτό, συγκεντρώνοντας έγκυρες πληροφορίες για την αιμοδοσία την περίοδο του θηλασμού απαντώντας στο δικό σας ερώτημα αν μπορείτε να δώσετε αίμα ενώ θηλάζετε.

Στη στήλη «Ρωτάτε-Απαντάμε», εκτός από το ερώτημα σχετικά με την αιμοδοσία, απαντάμε και σε άλλες σας αγωνίες, όπως το αν η εικόνα του στήθους είναι δείκτης παραγωγής, το πόσο συχνά πρέπει να θηλάζει ένα μωρό και, τέλος, σε συνέχεια του άρθρου για θέματα αισθητικής, απαντάμε στο ερώτημα πώς μπορεί μια μητέρα να χάσει με ασφάλεια βάρος κατά την περίοδο του θηλασμού.

Στη στήλη «Συνεντεύξεις» γνωρίζουμε δύο σημαντικές δράσεις για την υποστήριξη των γονέων. Συζητάμε με την κυρία Μαριέλλα Μιχαηλίδου, ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας, UNICEF, τη νέα εφαρμογή BEBBO και τις δράσεις της UNICEF για την παροχή εργαλείων γνώσης για γονείς και γνωρίζουμε την AMURTEL Greece (σε Ελληνικά & Αγγλικά).

Όπως μας είπε η κα Μαριέλλα Μιχαηλίδου,

Το να είσαι γονέας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικό και δεν σημαίνει αυτομάτως ότι γνωρίζεις τα πάντα. Η ελλιπής και περιορισμένη γνώση των γονέων όμως, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες γονικές πρακτικές που δεν είναι οι καλύτερες για τη φροντίδα και την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Ενώ η κα Didi Lee, Περιφερειακή Συντονίστρια της AMURTEL στην Ελλάδα μας τόνισε:

Ένα πράγμα που σχεδόν όλες οι γυναίκες μας έχουν κοινό, ανεξαρτήτως του τόπου καταγωγής τους, είναι η υπερηφάνεια για τη μητρότητα. Το να είναι μητέρες είναι ένας πρωταρχικός προσωπικός και κοινωνικός ρόλος που τις καθορίζει, τόσο ατομικά όσο και στην κοινωνία.

Στην στήλη με τις συνταγές μοιραζόμαστε υγιεινές, εύκολες και δροσερές παρασκευές, κατάλληλες για όλη την οικογένεια, που νοστιμίζουν την καθημερινότητά μας, μας δίνουν την ευκαιρία να παίξουμε με τα παιδιά μας και να κάνουμε την κουζίνα χώρο έμπνευσης και ευχάριστων στιγμών…όπως, για παράδειγμα, δημιουργώντας δροσερές φέτες ζελέ με ανανά και πανεύκολα πιτσάκια με πίτες για σουβλάκια, που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γευστική απαίτηση.

Όμως, η μεγαλύτερη έμπνευση και ενδυνάμωση έρχεται μέσα από «τη δική σας στιγμή»! Τις ιστορίες σας, αυτές που μοιράζεστε με τις άλλες μητέρες για να τις ενθαρρύνετε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να αναζητούν υποστήριξη, για να προσφέρουν «γάλα ψυχής» ακόμη και αν αντιμετωπίζουν «απεργία…από κούνια»!

Και κάπου εκεί οι δικές σας στιγμές γίνονται και δικές μας…αφού τα περισσότερα από τα παραπάνω τα μοιραστήκαμε κατά τη διάρκεια των δια ζώσης -που επιτέλους επανήλθαν- και Διαδικτυακών Συναντήσεων που έγιναν το διάστημα Φεβρουάριος-Ιούλιος 2022…και συνεχίζονται!

Στο τεύχος αυτό μαθαίνουμε, επίσης, για δύο σημαντικές συμμετοχές Συμβούλων του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece). Αυτή στο 13ο Συνέδριο Μητρικού Θηλασμού του «Γαλαξία» στα Ιωάννινα, με workshop (εργαστήρι) του Τμήματος Δεξιοτήτων Επικοινωνίας και ένα παιχνίδι ρόλων προσομοίωσης Συνάντησης LLL και εκείνη στην εκδήλωση της UNICEF για την Ημέρα Γονέων. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε για τις Συναντήσεις LLL που έγιναν τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά την περίοδο Φεβρουάριος-Ιούλιος 2022 και γνωρίζουμε την LLL Ομάδα Χανίων Κρήτης, τις Συμβούλους της και τις «δικές τους στιγμές» μέσα στην Ομάδα.

Για το τέλος, κρατάμε την ελπίδα ότι κάθε στιγμή που μοιραζόμαστε θα δίνει γνώση…και η γνώση θα γίνεται δύναμη! Κι όταν θα συναντιόμαστε στους Κύκλους μας, αυτή η δύναμη θα συνδέεται καρδιά με καρδιά, για να σας θαυμάζουμε για τα όσα κατακτάτε μέσα από τις στιγμές σας!

Καλή ανάγνωση!!!

 

Εκ μέρους της Συντακτικής Ομάδας,

Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη & Έλενα Γκίκα

Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League International


Περιεχόμενα Τεύχους 31

Κύρια Άρθρα: Θηλασμός: Στη φύση μας αλλά όχι πάντα εύκολοςΘηλασμός το καλοκαίρι ή σε ζεστό καιρόAνεστραμμένες (εισέχουσες) ή επίπεδες θηλές

Ρωτάτε-Απαντάμε: Νιώθω το στήθος μου άδειο! Αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί η παραγωγή μου;Πώς μπορώ να χάσω βάρος με ασφαλή τρόπο ενώ θηλάζω;Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω;Μπορώ να δώσω αίμα κατά την περίοδο του θηλασμού;

Συνεντεύξεις: Μια συνέντευξη με τη Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας, UNICEF Ας γνωρίσουμε την AMURTEL Greece! Meet AMURTEL Greece!

Ιστορίες Μητέρων: Η δική μας στιγμή!«Απεργία»… από κούνια!Θηλασμός, γάλα ζωής-γάλα ψυχής

Διατροφή & Συνταγές: Πανεύκολα πιτσάκια με πίτες για σουβλάκιαΦέτες ζελέ με ανανά

Νέα & Δράσεις του ΣΘΕ-LLLGR: Συμμετοχή στο 13ο Συνέδριο Μητρικού Θηλασμού του Γαλαξία στα ΙωάννιναΣυμμετοχή ΣΘΕ σε εκδήλωση της UNICEF για την Ημέρα ΓονέωνΔια ζώσης & Διαδικτυακές Συναντήσεις LLL περιόδου Φεβρουάριος-Ιούλιος 2022

Γνωρίστε μας: Η LLL Ομάδα Χανίων Κρήτης

Pin It on Pinterest