loader image

Ελένη Οικονόμου

Έλενα Γκίκα

Αφροδίτη Κλεινάκη

Ελένη Οικονόμου – Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Χανίων Κρήτης

Ονομάζομαι Ελένη Οικονόμου και είμαι μητέρα τριών παιδιών. Κατάγομαι από την Άρτα, αλλά ζω στα Χανιά από το 2016. Είμαι Σύμβουλος του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – ΣΘΕ (La leche League Greece) στην Ομάδα Χανίων.

Η πρώτη μου επαφή με τον ΣΘΕ ήταν όταν γέννησα τον γιο μου το 2009. Διάβασα στο πίσω μέρος ενός βιβλίου ότι γίνονται Μηνιαίες Συναντήσεις που συντονίζονται από εθελόντριες Συμβούλους της La Leche League όπου συζητούν θέματα που αφορούν στον θηλασμό και υποστηρίζουν τις μητέρες σε όσα τις απασχολούν. Θεώρησα πως ίσως αυτό να είναι κάτι που γίνεται στο εξωτερικό, αλλά δεν πίστεψα πως στην Ελλάδα θα είχε εφαρμογή. Η εμπειρία θηλασμού του πρώτου μου παιδιού ήταν ανέφελη και κυρίως καθοδηγούμενη  από το ένστικτο. Με γέμισε, όμως, δύναμη και αυτοπεποίθηση και δημιούργησε έναν ισχυρό δεσμό με τον γιο μου και ενδυνάμωσε τη μητρική μου υπόσταση.

Το 2013 γέννησα την κόρη μου και ξαναήρθε στο δρόμο μου η πληροφορία για τις Συναντήσεις του ΣΘΕ. Αποφάσισα να συμμετάσχω σε μία από αυτές που φιλοξενούνταν στο σπίτι μιας μητέρας που το προσέφερε εθελοντικά. Ήταν για μένα μια αποκάλυψη! Ακόμα θυμάμαι τα συναισθήματά μου, όταν έφυγα από εκεί. Είχα ένα γλυκό μούδιασμα και μια ανυπομονησία για την επόμενη φορά.

Οι γυναίκες, οι εθελόντριες, οι Σύμβουλοι, οι μητέρες και τα μέλη των Ομάδων αποτέλεσαν και αποτελούν για μένα έμπνευση και με ωθούν να ανακαλύψω πτυχές και δεξιότητες του εαυτού μου που ήταν αθέατες και προσπαθώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος, σύντροφος, μητέρα, φίλη. Το ταξίδι μέσα στον ΣΘΕ δεν τελειώνει σε όποια φάση της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι. Πάντα υπάρχει μια θέση μέσα σε αυτόν, είτε είναι μια ήσυχη γωνιά σε μια απ’ τις Συναντήσεις του είτε ένας ενεργός ρόλος υποστήριξης και ενδυνάμωσης άλλων μελών ως μητέρα ή ως Σύμβουλος. Σε αυτό το δίκτυο υποστήριξης, που έχει την ρίζα του στις παλιές γειτονιές, κυριαρχεί ο σεβασμός. Άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες συνδέονται αρχέγονα στη μήτρα που γεννά παιδιά και θέλει να τα θρέψει και να τα αναθρέψει. Όλες μας ίσως κάποτε διαλέξαμε δρόμους που δεν μας έβγαλαν εκεί που περιμέναμε, αλλά πάντα μπορείς να στρέψεις ξανά το βλέμμα σου αλλού και να εστιάσεις εκεί που θέλεις να πας.

Στον ΣΘΕ αναγνωρίζουμε και υποστηρίζουμε τα πολλά και σημαντικά σωματικά και ψυχικά οφέλη του θηλασμού και μέσω των Ομάδων προσπαθούμε να συνδέσουμε τη γνώση και τη φιλοσοφία αυτή, με τις οικογένειες που επιθυμούν να ενημερωθούν για την ανατροφή των παιδιών, τη μητρότητα, τον θηλασμό και τη στοργική καθοδήγηση. Η αλληλεπίδραση με άλλους γονείς μέσω των Συναντήσεων μάς ενδυναμώνει και κάθε φορά είναι μια νέα εμπειρία, καθώς καθοδηγείται και «χρωματίζεται» από τα μέλη που θα έρθουν, τις εμπειρίες που κουβαλούν, τις ανησυχίες τους και τις υπέροχες οικογενειακές στιγμές τους, που μοιράζονται μαζί μας.

Τέλος, θα ήθελα να πω στους γονείς που μας διαβάζουν, πως ο ΣΘΕ με τις Συναντήσεις του και την τηλεφωνική υποστήριξη, που εθελοντικά και δωρεάν παρέχονται, είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για όλες τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους. Διαλέγουμε να μην κρίνουμε τις επιλογές και τις αποφάσεις σας και να μοιραζόμαστε τη φιλοσοφία μας με αγάπη και αναγνώριση της διαφορετικότητας. Με όποιον τρόπο κι αν αναθρέψατε ή αναθρέφετε τα παιδιά σας, αν θέλετε να μας γνωρίσετε από κοντά θα είναι χαρά μας να σας Συναντήσουμε!

Έλενα Γκικα – Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Χανίων Κρήτης

Γεια σας! Είμαι η Έλενα Γκίκα και είμαι μητέρα δύο παιδιών. Είμαι από τα όμορφα Τρίκαλα (Θεσσαλίας) και μένω στα Χανιά από το 2014. Έγινα Σύμβουλος της La Leche League Greece λίγο πριν καλωσορίσω το δεύτερο παιδί μου, ενώ η σχέση μου με την LLL Ομάδα Χανίων ξεκίνησε από τον ερχομό του πρώτου μου παιδιού, το 2017 στην πρώτη μας επίσημη έξοδο 30 μέρες μετά τον τοκετό. Ακόμη και πέντε χρόνια μετά, θυμάμαι με τόση αγάπη και συγκίνηση όλες τις στιγμές που έζησα τότε. Γράφοντας αυτή τη στιγμή συνειδητοποιώ πως η LLL Greece ήταν δίπλα μου σε δύο από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου, εκείνες του ερχομού των παιδιών μου!

Από την πρώτη στιγμή που είδα το (πρώτο) θετικό τεστ εγκυμοσύνης, ήθελα να ενημερωθώ και να προετοιμαστώ κατάλληλα για το μωρό μου και για τη στιγμή που θα το κρατούσα στην αγκαλιά μου. Τους μήνες που ακολούθησαν γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και προετοιμαζόμουν για τη μαγική αυτή στιγμή, διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας σεμινάρια και μαθήματα τοκετού και θηλασμού, μιλώντας με μητέρες που θήλασαν με επιτυχία τα μωρά τους. Όσο περισσότερο ενημερωνόμουν σχετικά με τον θηλασμό, καταλάβαινα πως το τρίπτυχο για ένα καλό ξεκίνημα στον θηλασμό είναι η ενημέρωση, η θέληση και η υποστήριξη. Κι όταν, λίγες μέρες μετά τον τοκετό, επικοινώνησα με τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος, κατάλαβα το γιατί. Η ζεστασιά και η αγκαλιά που εισέπραξα ως απάντηση στα ερωτήματα μου έδιωξαν  τις αμφιβολίες που είχα αρχίσει να νιώθω. Το υποστηρικτικό πλαίσιο γύρω μου άρχισε να ενισχύεται και να μεγαλώνει. Άρχισα να έχω ξανά εμπιστοσύνη στο σώμα μου και στο μωρό μου. Και οι εβδομάδες περνούσαν, προκλήσεις έρχονταν και έφευγαν κι εγώ ερχόμουν σε επαφή όλο και πιο πολύ με τη La Leche League. Παράλληλα, γνώρισα διαδικτυακά κι άλλες μητέρες από πολλά μέρη της Ελλάδας που βοηθούσαν η μία την άλλη να θηλάσουν, χωρίς να γνωρίζονται προσωπικά, και είδα πόσο ενδυναμωτικό και υπέροχο μπορεί να είναι αυτό.

Γνωρίζοντας καλύτερα την οικογένεια της LLL Greece, θέλησα να γίνω μέλος της, να συμμετέχω πιο ενεργά ως βοηθός της Ομάδας, αλλά και με όποιον άλλον τρόπο μπορούσα. Αποφάσισα πως την αγάπη και την αγκαλιά που δέχτηκα εγώ σαν νέα μαμά θέλω να τη μοιράσω και σε άλλες οικογένειες, ώστε να απολαύσουν το ταξίδι του θηλασμού τους για όσο καιρό οι ίδιοι επιθυμούν. Όσο περισσότερο ερχόμουν σε επαφή με τη φιλοσοφία της LLL και τους δρόμους που μου άνοιξε η εκπαίδευσή μου ως Σύμβουλος, ήξερα πως δεν θα γεννιόταν μόνο μια νέα Σύμβουλος της LLL, αλλά θα αναγεννιόμουν κι εγώ, ως Έλενα. Νέοι ορίζοντες άνοιγαν μπροστά μου και εγώ σαν μικρό παιδί που μαθαίνει μόλις να περπατά ήθελα να τους εξερευνήσω με ανυπομονησία.

Είναι πραγματικά υπέροχο να γνωρίζω ότι ένα μικρό σχόλιο, μια μικρή πληροφορία ή μια φράση ενδυνάμωσης που θα ακούσει κάποια μητέρα μπορεί να τη βοηθήσει να ξεμπερδέψει τις σκέψεις της, να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και να βρει τη δύναμη που όλες οι μητέρες κρύβουμε μέσα μας. Για μένα, ο θηλασμός είναι μόνο ένα από τα κεφάλαια της γονεϊκότητας που μπορεί να αποφασίσει μια μητέρα να γράψει στο βιβλίο της ζωής της. Είτε αυτός διαρκέσει λίγες ώρες, κάποιες μέρες ή και χρόνια, τα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό είναι μοναδικά!

Τέλος, αυτό που θα ήθελα να πω σε όποια (νέα) μητέρα που μάς διαβάζει είναι το εξής:

Δείξε εμπιστοσύνη στο σώμα σου, ενημερώσου όσο μπορείς περισσότερο για το ποιες είναι οι επιλογές σου και δημιούργησε από νωρίς το υποστηρικτικό πλαίσιο που θα σας αγκαλιάσει (εσένα και το παιδί σου),  υπενθυμίζοντάς σου όσα μπορεί να ξεχάσεις σε κάποια δύσκολη στιγμή. Να θυμάσαι πως κάποιες φορές η υποστήριξη που έχουμε ανάγκη μπορεί να έρχεται από άτομα εκτός του οικογενειακού ή φιλικού μας περιβάλλοντος. Μια «άγνωστη» μητέρα, μια κλήση ή ένα email μακριά, που ίσως έχει περάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις εσύ τώρα να είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις. Μερικές φορές το να εκφράζεις με λόγια το πρόβλημα ή την ανησυχία σου, σε κάποιον που δεν θα σε κρίνει αλλά θα σε ακούσει και θα σε «αγκαλιάσει» -έστω και νοερά- μπορεί να λειτουργήσει θετικά.

Αφροδίτη Κλεινάκη – Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Χανίων Κρήτης

Είμαι η Αφροδίτη, μητέρα δύο κοριτσιών, 17 και 10 χρονών. Γνώρισα τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος το 2011, όταν το δεύτερο μωρό μου ήταν δύο μηνών και είχα πάθει μαστίτιδα, που τότε δεν γνώριζα τι ήταν. Τότε είχε αρχίσει και η ενημέρωση από το  διαδίκτυο για μένα, ενώ στο πρώτο μου μωρό διάβαζα κυρίως περιοδικά και βιβλία γονεϊκότητας. Μέσω του διαδικτύου, λοιπόν, ήρθα σε επαφή με μια Σύμβουλο της LLL Greece, η οποία με έφερε σε επαφή με τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος. Την ευχαριστώ, που με υποστήριξε, χωρίς να νιώσω ποτέ ότι κρίνει τις επιλογές μου.

Θέλησα, λοιπόν, κι εγώ με τη σειρά μου να μπορώ να βοηθήσω άλλες μητέρες, όπως εγώ πήρα βοήθεια από τον Σύνδεσμο, όταν χρειάστηκε και δεν ήξερα τι να κάνω. Και, κυρίως, γιατί, ως μητέρα, δεν ένιωσα να κρίνομαι αρνητικά από τις Συμβούλους του ΣΘΕ. Όποτε χρειαζόταν, ήταν εκεί να με ακούσουν, να «μπουν στα παπούτσια μου» και να μου δώσουν πληροφορίες από τις οποίες μπορούσα να επιλέξω ποιες μου ταιριάζουν, ώστε να αντιμετωπίσω το πρόβλημα. Με τις δικές μου δυνάμεις. Με πίστη στον εαυτό μου ως μητέρα.

Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2011 αμέσως μόλις ξεπέρασα με τη βοήθεια τους την πρώτη δυσκολία στον θηλασμό, έκανα αίτηση για να γίνω Σύμβουλος του ΣΘΕ. Σκεφτόμουν ότι μπορεί να βοηθηθεί έστω και μία μητέρα με το μωρό της, για να ζήσουν όπως επιθυμούν το ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας, με την εκπαίδευση που θα λάμβανα, και την εμπειρία μου ως μητέρα. Όπως βοηθήθηκα και εγώ, αν και μητέρα για δεύτερη φορά. Κάθε σχέση, κάθε παιδί, κάθε περίπτωση μπορεί να είναι τόσο διαφορετικά.

Η LLL Ομάδα Χανίων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, όταν έγινα επίσημα Σύμβουλος της LLL. Νιώθω ευλογία που μπόρεσα να πάρω όλες αυτές τις πολύτιμες γνώσεις και εργαλεία μέσα από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος. Είμαι ευγνώμων που ανήκω σε αυτή την ομάδα μητέρων, τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο κοντά η μία στην άλλη ως προς τη φιλοσοφία τους.

Η Ομάδα είναι εκεί όποτε χρειαστεί μια μητέρα και η οικογένεια της, για να δώσουν πληροφορίες, να την ωθήσουν να ψάξει και να επιλέξει τι είναι κατάλληλο τελικά για τη δική της οικογένεια. Να συναντήσει άλλες μητέρες που είτε θηλάζουν είτε θήλασαν στο παρελθόν και να μοιραστούν εμπειρίες και συναισθήματα, χωρίς να νιώθουν ότι κρίνονται.

Αυτό που θεωρώ σημαντικό στον θηλασμό είναι το δέσιμο που με τον καιρό γίνεται όλο και πιο δυνατό, πιο σίγουρο. Ακόμη και αν ο θηλασμός δεν είναι αποκλειστικός. Αν είναι μια σταγόνα ή για λίγο. Όσο περνάει ο καιρός μαθαίνει ο ένας τον άλλον αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του. Δίνει ο ένας στον άλλον τόσα να μάθουν, να βρουν τη δύναμή τους, την αυτοπεποίθησή τους και την επιβεβαίωση ότι αξίζουν και μπορούν να καταφέρουν πολλά και ό,τι εκείνοι επιλέξουν. Είτε είναι το πρώτο παιδί είτε το δεύτερο κ.ο.κ. Ιδιαίτερο και μοναδικό κάθε φορά.

Το μήνυμά μου για μια νέα μητέρα είναι:

Άκουσε το ένστικτο σου. Είτε θηλάσεις αποκλειστικά είτε όχι, για όσο καιρό εσύ επιθυμείς, ακόμα και αν δεν είναι πάντα όλα μέλι-γάλα, υπάρχει τρόπος και λύσεις για να επιλέξεις ό,τι ταιριάζει καλύτερα σ’ εσένα και στο μωρό σου, στην οικογένεια τη δική σου. Πίστεψε σ’ εσένα και πως μπορείς να καταφέρεις ό,τι κι αν επιλέξεις. Και απόλαυσε κάθε στιγμή που έρχεται. Εξάλλου, περνάει σαν το νερό ο χρόνος….

Ιστοσελίδα Προγραμμάτων Συναντήσεων LLL Ομάδας Χανίων


Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλος La Leche League International, LLL Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης

Pin It on Pinterest