loader image

«Θηλασμός: ένα ταξίδι θέλησης, γνώσης & υποστήριξης»

Τεύχος 30, Μάρτιος 2022

Πέρασαν ακριβώς δύο χρόνια από όταν η πανδημία COVID-19 μπήκε στη ζωή μας. Αρχικά, χρειάστηκε να μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι και στη συνέχεια να προσαρμόσουμε όλη μας την καθημερινότητα για να προστατέψουμε εμάς, τους αγαπημένους μας και τους γύρω μας. Και παρότι σε αυτά τα δύο χρόνια ζήσαμε πολλές αλλαγές και προσαρμογές, αυτό που δεν άλλαξε ήταν η ανάγκη υποστήριξης των γονέων που θηλάζουν ή και αποθηλάζουν τα παιδιά τους. Η ανάγκη υποστήριξης σ’ αυτό το νέο ταξίδι θέλησης, εμπειριών και γνώσης! Τέτοια «ταξίδια» μοιραστήκατε με τις Συμβούλους της La Leche League και εκείνες ήταν εκεί να μοιράζονται επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες, να σας ακούν και να σας στηρίζουν καθώς κατακτάτε τους στόχους σας.

Μέσα από τα δικά σας προσωπικά «ταξίδια» επιλέξαμε θέματα για το νέο μας τεύχος ώστε να συνεχίσουμε να σας παρέχουμε γνώση και ενδυνάμωση κάθε φορά που το έχετε ανάγκη.

Σε αυτό το τεύχος του «γαλουχώ» συνεχίζουμε να μιλάμε για αναισθησία, αλλά αυτή τη φορά στο μωρό που θηλάζει. Θελήσαμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για θέματα ως προς τα οποία συχνά οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με λανθασμένες πληροφορίες ή κριτική και που ακόμη πιο συχνά μπορεί να διαταράσσουν την ομαλή καθημερινότητά τους. Θελήσαμε επίσης, να τονίσουμε τη σημασία της καλής επικοινωνίας, της οργάνωσης, της προετοιμασίας και του να λαμβάνουμε ενημερωμένες αποφάσεις για εμάς, το σώμα μας και την οικογένειά μας.

Σ’ αυτό το τεύχος…

  • Η συνέντευξη με τη μαία Ντίνα Γραμματικού από τη Θεσσαλονίκη, με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας, μας δίνει απαντήσεις για το πού βρίσκεται ο θηλασμός στην Ελλάδα σήμερα, τι έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων, τι χρειάζεται να βελτιωθεί ώστε οι γονείς να έχουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη πριν και μετά τον τοκετό, τι ισχύει για τις τράπεζες μητρικού γάλακτος και κυρίως πώς το ταξίδι του θηλασμού μπορεί να επηρεαστεί από την εμπειρία τοκετού μιας γυναίκας: «Οφείλουμε να ενισχύσουμε τον θηλασμό γιατί ενισχύει τη μητρότητα και έτσι θα έχουμε σωστούς και υγιείς ενήλικες στο μέλλον. Αυτό είναι θεμελιώδες, αν θέλουμε μια υγιή κοινωνία. Ο θηλασμός δεν είναι απλά τροφή, έχει τεράστιες προεκτάσεις στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του βρέφους, στην ενίσχυση της οικογένειας και κατά συνέπεια στην ψυχική υγεία του μελλοντικού ενήλικα.»
  • Ακούσαμε τις δικές σας αγωνίες, που εκφράσατε επικοινωνώντας με Συμβούλους Θηλασμού της La Leche League, σε ό,τι αφορά στην ανάγκη μιας επέμβασης με ολική αναισθησία του μωρού που θηλάζει και σας παραθέτουμε χρήσιμες πληροφορίες και επίσημες οδηγίες σχετικά με αυτή τη διαδικασία.
  • Θελήσαμε να καταρρίψουμε τον μύθο που θέλει να προκαλείται τερηδόνα από τον θηλασμό και συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλή στοματική υγεία των παιδιών είτε θηλάζουν είτε όχι.
  • Νιώσαμε την αγωνία σας σχετικά με το αν η απόσπαση προσοχής του μωρού από τον θηλασμό είναι ένδειξη αποθηλασμού και το πόσο μπορεί αυτή η συμπεριφορά να σας αναστατώσει όταν είστε εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος.
  • Στη στήλη Ρωτάτε-Απαντάμε επιλέξαμε αυτή τη φορά να απαντήσουμε στο συχνό σας ερώτημα για το πώς να αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε την κριτική σχετικά με τον θηλασμό.

Στη στήλη με τις συνταγές μοιραζόμαστε υγιεινές και εύκολες παρασκευές, κατάλληλες για όλη την οικογένεια, που νοστιμίζουν την καθημερινότητά μας, μας δίνουν την ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας και να κάνουμε την κουζίνα χώρο έμπνευσης και δημιουργίας…,όπως για παράδειγμα δημιουργώντας Χιονανθρώπους με κρέμα Τυριού (μιας και ο χειμώνας καλά κρατεί εν μέσω Μάρτη) και γευστικά Ρολά Κανέλας χωρίς ζάχαρη για μικρούς και μεγάλους γλυκατζήδες.

Όμως, η μεγαλύτερη έμπνευση και ενδυνάμωση ήρθε μέσα από τις ιστορίες που λάβαμε από μητέρες που έχουν υποστηρίξει οι Σύμβουλοί μας. Τέσσερις ιστορίες, τέσσερα διαφορετικά «ταξίδια» μητέρων που έρχονται να μας θυμίσουν ότι, ακόμη και αν κάτι δεν έρθει όπως θα το θέλαμε, έχοντας θέληση, υπομονή, υποστήριξη και γνώσεις, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόκληση και αργά ή γρήγορα να φτάσουμε στον «προορισμό».

Διαβάζουμε για τις Online LLL Συναντήσεις που έγιναν κατά την περίοδο Καλοκαίρι 2021- Χειμώνας 2022, θυμόμαστε την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2021 και γνωρίζουμε την LLL Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης, την ιστορία και τις Συμβούλους της.

Για το τέλος, κρατάμε την ελπίδα ότι σύντομα θα αρχίσουμε να συναντιόμαστε από κοντά. Να ξαναγυρίσουμε στους κύκλους των διά ζώσης δράσεων και να μπορούμε να ανταλλάξουμε αγκαλιές και αγάπη!

Καλή ανάγνωση!!!

 

Εκ μέρους της Συντακτικής Ομάδας,

Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη

Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International


Περιεχόμενα Τεύχους 30

Κύρια Άρθρα: Θηλασμός και στοματική υγεία«Το μωρό μου θα χειρουργηθεί»Απόσπαση προσοχής του μωρού που θηλάζει

Ρωτάτε-Απαντάμε: Πώς να διαχειριστώ την κριτική σχετικά με τον θηλασμό;

Συνεντεύξεις: Μία συνέντευξη με τη μαία Ντίνα Γραμματικού

Ιστορίες Μητέρων: Θέληση, υποστήριξη και υπομονή το τρίπτυχο για το δικό μας ταξίδι!«Θα τα καταφέρουμε!»Ο θηλασμός του οριακά πρόωρου μωρού μουΘηλασμός και αφαίρεση χολής μπορούν να συνδυαστούν!

Διατροφή & Συνταγές: Χιονάνθρωποι με κρέμα ΤυριούΡολά Κανέλας χωρίς ζάχαρη

Νέα & Δράσεις του ΣΘΕ-LLLGR: Online Συναντήσεις ZOOM περιόδου Ιούνιος 2021-Ιανουάριος 2022Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2021-World Breastfeeding Week 2021

Γνωρίστε μας: Η LLL Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης

Pin It on Pinterest