loader image

Βίκυ Μπαζούλα

Ειρήνη Μαρκάκη

Θεοδώρα Χατζηδάκη

Στέλλα Τσακλίδου

Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη – Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης

Ονομάζομαι Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη και είμαι μητέρα 4 παιδιών. Είμαι Σύμβουλος της La Leche League στην Ομάδα Ηρακλείου και η σχέση μου με τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος μετρά αρκετά χρόνια αγάπης και «οικογενειακής» σχέσης.

Η LLL Ομάδα Ηρακλείου επίσημα «γεννήθηκε» το 2013 αν και ο «σπόρος» της φυτεύτηκε αρκετά πίσω στον χρόνο, κάπου εκεί γύρω στο 2005. Μα, ας τα πάρουμε από την αρχή!

Όταν απέκτησα το πρώτο μου παιδί, το 2002, δεν γνώριζα ούτε μία μητέρα στον κύκλο επαφών μου, που να θηλάζει το μωρό της και δεν είχα καμία φίλη να μοιραστώ αυτή μου την εμπειρία. Έτσι, το 2005, λίγο πριν αποκτήσω το δεύτερο παιδί μου, άρχισα να συμμετέχω σε forums για τη μητρότητα, όπου άρχισα να γνωρίζω άλλες μητέρες που είχαν  θηλάσει ή θήλαζαν τα παιδιά τους. Μέσα από αυτές τις επαφές γνώρισα μία Σύμβουλο IBCLC στη Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετείχε και ως μητέρα στις Συναντήσεις της LLL στην περιοχή της. Εκείνη με έφερε σε επαφή με μία Σύμβουλο LLL ώστε να λάβω το τότε πακέτο ενημερωτικών φυλλαδίων για τον θηλασμό, που είχε εκδώσει ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος. Και η επαφή αυτή έγινε κάτι παραπάνω: έγινε μια φίλη, ένα στήριγμα, μια «αδερφή» με την οποία μπορούσα να μοιραστώ ό,τι με απασχολούσε σχετικά με τον θηλασμό και τη μητρότητα. Πολύ σύντομα, «είδα» τον εαυτό μου μέσα στη Φιλοσοφία της La Leche League και θελήσαμε με την Σύμβουλό μου να δημιουργήσουμε έναν «κύκλο» υποστήριξης των μητέρων της Κρήτης, όπου μέχρι τότε «συναντιόμασταν» μόνο σε online forums.

Έτσι, το 2007 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πληροφόρησης Θηλασμού (ΚΠΘ) Κρήτης που συντόνιζα προσωπικά ως μητέρα με εμπειρία θηλασμού και με την παροχή ενημερωτικού υλικού από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece. Τα ΚΠΘ μπορούσαν να δημιουργηθούν μόνο σε μέρη όπου δεν υπήρχαν Σύμβουλοι Θηλασμού της LLL, ώστε να παρέχουν τοπικά το ενημερωτικό υλικό του Συνδέσμου και να δημιουργούν σχέσεις υποστήριξης και αλληλεπίδρασης με τις μητέρες της περιοχής. Δειλά δειλά ξεκίνησαν και οι πρώτες μας συναντήσεις ως ΚΠΘ με άλλοτε 5, άλλοτε 10 μητέρες, ώσπου ο αριθμός των μητέρων που γνώριζα πλέον ότι θήλαζαν τα παιδιά τους, συνεχώς αυξανόταν. Την ίδια περίοδο ξεκίνησα και την εκπαίδευσή μου για να γίνω Σύμβουλος της La Leche League, με στόχο σύντομα η Κρήτη να αποκτήσει τη δική της Ομάδα LLL.

Μέσα από τον ρόλο μου ως συντονίστριας του ΚΠΘ Κρήτης γνώρισα δύο ξεχωριστές και δυναμικές μητέρες, την Ειρήνη και τη Φωτεινή. Και εκείνες αγάπησαν την ιδέα της Ομάδας και έγιναν κινητήριος δύναμη, ώστε να γίνονται περισσότερες συναντήσεις, να τις μαθαίνουν όλο και περισσότερες οικογένειες, να γίνονται όλο και περισσότερες δράσεις εξοικείωσης του κοινού με τον θηλασμό. Στόχος και των τριών μας ήταν να γίνει το Ηράκλειο μια πόλη φιλική προς τον θηλασμό και οι όποιες διοργανώσεις μας αγκαλιάστηκαν τόσο από τις τοπικές οικογένειες, όσο και από τις τοπικές αρχές με τη συχνή στήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της Νομαρχίας Ηρακλείου, οι οποίες μας παρείχαν χώρο για τις συναντήσεις, όσο και την εκτύπωση ενημερωτικού υλικού μας, αλλά και ενίσχυσαν την προσπάθειά μας κάνοντας ακόμη και το Δημαρχείο της πόλης «Σημείο Θηλασμού»!
Η Ειρήνη και η Φωτεινή ήταν οι πρώτες μητέρες-βοηθοί της Ομάδας και των άλλων μητέρων που συμμετείχαν σε αυτή. Στη συνέχεια, οι βοηθοί αυξάνονταν, κάποιες έγιναν και Σύμβουλοι LLL και η Ομάδα όλο και δυνάμωνε.

Και κάπως έτσι ο χρόνος κύλησε, οι Συναντήσεις είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή (πάνω από 50 άτομα τη φορά), είχαν φιλοξενήσει Συμβούλους LLL από άλλες περιοχές (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και το 2013, αφού πήρα την πιστοποίησή μου ως Σύμβουλος της La Leche League International, αποχαιρετήσαμε το ΚΠΘ Κρήτης και καλοδεχθήκαμε την πρώτη Ομάδα LLL στην Κρήτη. Στην ουσία, ό,τι είχαμε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια, ήρθε να δυναμώσει και να ανθίσει!

Από το 2013 και μέχρι την έναρξη της πανδημίας COVID-19, τον Μάρτιο του 2020, η Ομάδα πραγματοποιούσε διά ζώσης Μηνιαίες Συναντήσεις, εκδηλώσεις ή και έκτακτες Συναντήσεις σε περιοχές εντός και εκτός Ηρακλείου, όπως αρχικά στο Ρέθυμνο και στη συνέχεια στον Άγιο Νικόλαο. Λίγο αργότερα, το Ρέθυμνο απέκτησε τη δική του Ομάδα LLL, την οποία συντονίζει η Σύμβουλος της La Leche League, Αλίκη Παναγιωτάκη και ακολούθησαν τα Χανιά που πλέον διαθέτουν 3 Συμβούλους LLL, την Αφροδίτη Κλεινάκη, την Ελένη Οικονόμου και την Έλενα Γκίκα. Και αν σκεφτεί κανείς ότι το 2002 δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα η υποστήριξη θηλασμού στην Κρήτη, κοιτώντας το σήμερα που βρίσκει το Ηράκλειο με 4 Συμβούλους LLL και συνολικά 8 στο νησί της Κρήτης είναι πολύ όμορφο να ξέρεις ότι εκατοντάδες οικογένειες είχαν στο ταξίδι του θηλασμού και της γονεϊκότητας το αίσθημα της κοινότητας και της αγκαλιάς, χωρίς επίκριση, που τους ενθάρρυνε να κατακτούν τους στόχους τους.

Τι με ενδυναμώνει για να συνεχίζω ακόμη να βοηθάω εθελοντικά μέσω του έργου του ΣΘΕ; Η αγάπη, που όταν μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται. Έτσι και ο θηλασμός – μέσα από τη στήριξη και το μοίρασμα, πολλαπλασιάζεται, σε μωρά, νήπια, σε μέρες, μήνες, χρόνια…
Η ικανοποίηση ότι ένα μωρό τη φορά, μια μητέρα τη φορά βρήκαν  τον δρόμο τους. Η αίσθηση ότι για κάποια οικογένεια είσαι «ένας δικός τους άνθρωπος». Τα χαμόγελα και οι αγκαλιές, τα μηνύματα, το μοίρασμα. Το συναίσθημα της ανιδιοτελούς προσφοράς που γυρίζει πίσω σε πολλαπλάσια αγάπη, γιατί για μένα, αυτό είναι ο θηλασμός, είναι αγάπη!

Σε κάθε μητέρα που μοιραστήκαμε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά της θα έλεγα ότι ένιωσα πραγματικά κάθε της χαρά και κάθε της θλίψη, περηφάνια για εκείνη που την είδα να κατακτά τους στόχους της και να αγαπάει τον εαυτό της! Κι αυτό είναι και το μεγαλύτερο όφελος της σχέσης θηλασμού: Να ανακαλύπτεις το ποια πραγματικά είσαι, να δυναμώνεις και να αγαπάς αυτό που είσαι και το ό,τι έχεις καταφέρει, να προσφέρεις τα αμέτρητα οφέλη της κάθε σταγόνας μητρικού, με όποιο τρόπο μπορείς (θηλασμό, άντληση, μεικτή διατροφή), με προσπάθεια και θέληση.

Τέλος, αυτό που έκανε την Ομάδα Ηρακλείου να έχει αγκαλιαστεί τόσο πολύ ήταν η δυναμική της, το ότι δηλαδή συμμετείχαν στις Συναντήσεις της όχι μόνο μητέρες αλλά και οι σύντροφοι, οι γιαγιάδες, οι αδερφές, οι φίλες. Μέσα από μια τέτοια συμμετοχή, το μοίρασμα γινόταν πολύτιμος οδηγός και ο καθένας έβρισκε τον δικό του ρόλο και ανακάλυπτε τα δικά του θέλω. Έβρισκε πηγές πληροφόρησης μέσα από τα βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης και εικόνες, καθώς, κοιτώντας τριγύρω ανακαλύπτεις ότι ο θηλασμός είναι κοινή εμπειρία, ότι δεν είσαι η μόνη οικογένεια που θηλάζει, ότι και τα άλλα μωρά κλαίνε ή ξυπνάνε ενδιάμεσα τη νύχτα ή δεν θέλουν να φεύγεις μακριά τους…ότι ο θηλασμός είναι το σύνηθες και το φυσιολογικό σ’ αυτή τη «μικρο-κοινότητα».

Εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε δια ζώσης, να δούμε τα μωρά των τότε Συναντήσεων να είναι νήπια ή μεγάλα παιδιά πια και να καλωσορίσουμε τους νέους γονείς στη φιλόξενη και γεμάτη κατανόηση «οικογένεια» της LLL Ομάδας Ηρακλείου Κρήτης!

Ειρήνη Μαρκάκη – Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης

Ονομάζομαι Ειρήνη Μαρκάκη, είμαι Σύμβουλος Θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece, στην LLL Ομάδα Ηρακλείου. Γνώρισα τον ΣΘΕ ως μητέρα που χρειαζόμουνα βοήθεια προκειμένου να καταφέρω να θηλάσω το παιδί μου. Χρειαζόμουνα ενδυνάμωση και έγκυρες πληροφορίες, ώστε να επιτύχω τον στόχο μου χωρίς να διακινδυνεύσω την υγεία του παιδιού μου. Στην Ομάδα βρήκα στο πρόσωπο της Συμβούλου έναν συνοδοιπόρο, που, χωρίς επικρίσεις, μου πρότεινε ιδέες ώσπου βρήκα τα δικά μου πατήματα και ενδυναμώθηκα αποκτώντας αυτοπεποίθηση. Στη Φιλοσοφία της La Leche League ανακάλυψα εμένα και αποφάσισα ότι ήθελα να είμαι μέλος αυτής της οικογένειας και να συνεργαστώ βοηθώντας όλες αυτές τις υπέροχες γυναίκες στο εθελοντικό τους έργο.

Αυτό που με ενδυναμώνει και συνεχίζω να βοηθάω μητέρες είναι να βλέπω ή να ακούω την ικανοποίηση τους, όταν και εκείνες πετυχαίνουν τον στόχο τους. Είναι υπέροχο να βλέπεις ικανοποιημένες μητέρες να κρατάνε ευτυχισμένα παιδιά στην αγκαλιά τους. Σε όλες τις μητέρες θα έλεγα να ακούν το ένστικτο τους, διότι μόνο εκείνες ξέρουν το παιδί τους καλύτερα από τον καθένα, κι εμείς θα είμαστε εκεί, για όσες μας χρειάζονται, να βοηθάμε για να κατακτούν τον στόχο τους, όποιος και αν είναι αυτός.

Θεοδώρα Χατζηδάκη – Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης

Φέρνοντας την κόρη μου στον κόσμο, δεν ήξερα καν ότι υπάρχει ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος και ότι στην πόλη μου γίνονται Μηνιαίες Συναντήσεις. Μου μίλησε γι΄ αυτές μια πωλήτρια σ’ ένα βρεφικό πολυκατάστημα, όταν το μωρό μου ήταν περίπου 30 ημερών. Ακόμη την ευγνωμονώ για τον υπέροχο κόσμο που ανοίχτηκε μπροστά μου. Μέχρι τότε, θήλαζα αποκλειστικά, βασιζόμενη μόνο στο ένστικτό μου και στην…τύχη, καθώς δεν είχα αντιμετωπίσει μέχρι τότε κάποια πρόκληση, εξαιτίας της οποίας θα είχα ίσως αποθηλάσει χωρίς να το θέλω.

Από τότε, πήγαινα κάθε μήνα στις Συναντήσεις, έγιναν για μένα κάτι σαν μια δεύτερη οικογένεια. Δεν μπορούσα να με φανταστώ χωρίς αυτές. Πιστεύω ότι η Σύμβουλος και η Ομάδα με βοήθησαν καταρχήν γιατί με “αγκάλιασαν” με κατανόηση και αποδοχή. Ένιωσα ότι ανήκω κάπου, όπου μοιράζομαι κοινούς φόβους, προβληματισμούς, εμπειρίες, συναισθήματα και όπου κανείς δεν κρίνει κανέναν. Παράλληλα, ενημερώθηκα υπεύθυνα κι απέκτησα γνώσεις για θέματα που αφορούσαν όχι μόνο τον θηλασμό αλλά και τη μητρότητα γενικότερα. Χωρίς τις γνώσεις αυτές, νομίζω ότι δεν θα είχα βιώσει τη θηλαστική σχέση με το παιδί μου αλλά και τον ρόλο της μητέρας, όπως τελικά τα βίωσα και όπως κατά βάθος λαχταρούσα να τα βιώσω! Με την υποστήριξη της Ομάδας εμπιστεύτηκα περισσότερο τον εαυτό μου αλλά και το μωρό μου, άνοιξα την ψυχή μου στις ανάγκες του και συντονίστηκα καλύτερα με αυτές.

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό, ξέρω πια πως είναι πολλά και ανεκτίμητα, σε τόσο διαφορετικά επίπεδα. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια, θα επέλεγα τον δυνατό δεσμό εμπιστοσύνης που δημιουργείται ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό της, η αξία του οποίου διαφαίνεται και σε βάθος χρόνων, όταν η σχέση δοκιμάζεται από νέες προκλήσεις. Κάτι εξίσου σημαντικό για μένα και ταυτόχρονα επένδυση χρόνων μπροστά, είναι η θωράκιση της υγείας του παιδιού μου και η πίστη ότι κάνω το καλύτερο δυνατό γι΄ αυτό, απολαμβάνοντάς το ταυτόχρονα!

Πίστεψα στην αξία του θηλασμού και μέσω αυτού έζησα μοναδικές στιγμές με το παιδί μου,  χτίσαμε αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν μια ζωή. Νιώθω ότι είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η σχέση μας και από την οποία παίρνει χρώμα και…μυρωδιά! Για μένα είναι ένας ανεξάντλητος συναισθηματικός πλούτος. Για όλα αυτά αποφάσισα να γίνω Σύμβουλος της La Leche League International. Γιατί θεωρώ, πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μητέρας και κάθε παιδιού να βιώσουν αυτό το ταξίδι και να καρπωθούν τα οφέλη του. Το έζησα, το πίστεψα και θέλω να το μοιραστώ με όσες μητέρες φυσικά το επιθυμούν. Νιώθω ότι έτσι βάζω ένα λιθαράκι, ώστε ο κόσμος μας να γίνει πιο ανθρώπινος και τρυφερός.

Αυτό που με ενδυναμώνει σ’ αυτή την προσπάθεια είναι τα συναισθήματα ικανοποίησης, ανακούφισης και χαράς από τις μητέρες που υποστηρίζω και η σκέψη ότι ένα ακόμη μωρό βρίσκεται εκεί ακριβώς όπου γεννήθηκε για να είναι: στο στήθος της μητέρας του, ρουφώντας τροφή, αγάπη, εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Στέλλα Τσακλίδου – Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης

Γεια σας! Είμαι η Στέλλα, μητέρα 3 παιδιών και είμαι Σύμβουλος της LLL Ομάδας Ηρακλείου από το 2019. Έχω συντονίσει συναντήσεις της ομάδας στο Ηράκλειο και στο Αρκαλοχώρι, όπως και επίσης και διαδικτυακά. Η πρώτη μου επαφή με τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece ήταν το 2017, ως μητέρα ήδη με εμπειρία θηλασμού, στη Γιορτή Θηλασμού που με μεγάλη επιτυχία διοργανώνεται εδώ και χρόνια στην πόλη μας. Ένιωσα το «χωριό» υποστήριξης που προσφέρει η Ομάδα στα αστικά κέντρα, αλλά και στην επαρχία και έκτοτε θέλησα να βοηθώ κι εγώ μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν ή να συνεχίσουν να θηλάζουν.

Το να βοηθάς μια μαμά να κατακτάει τους στόχους της είναι μεγάλη πηγή χαράς. Γιατί μια μαμά που κατακτάει τους στόχους της είναι μια μαμά ικανοποιημένη και χαρούμενη. Χρειαζόμαστε χαρούμενες μητέρες και χαρούμενα μωρά. Αισθάνομαι ότι ίσως αυτό είναι το δικό μας απειροελάχιστο κομματάκι συνεισφοράς για το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου!

Ιστοσελίδα Προγραμμάτων Συναντήσεων LLL Ομάδας Ηρακλείου


Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλος La Leche League International, LLL Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης

Pin It on Pinterest