loader image

Εάν το μωρό σου πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, θα του χορηγηθεί γενική αναισθησία για να διασφαλιστεί ότι θα είναι αναίσθητο και πως δεν θα νιώθει πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή της διαδικασίας. Οι αναισθησιολόγοι είναι εξειδικευμένοι γιατροί που χορηγούν το αναισθητικό και φροντίζουν για την υγεία του παιδιού σου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και στη συνέχεια συνεχίζουν να το υποστηρίζουν με μεθόδους ανακούφισης από τον πόνο.

Συνήθως, πριν από τη γενική αναισθησία, το μωρό σου δεν επιτρέπεται να φάει ή να πιει τίποτα. Η αναισθησία θα χαλαρώσει και θα κοιμίσει το μωρό σου και θα σταματήσει προσωρινά τη λειτουργία των αντανακλαστικών του σώματός του. Εάν το στομάχι του μωρού έχει φαγητό ή ποτό, υπάρχει κίνδυνος εμετού ή παλινδρόμησης (να ανεβάσει φαγητό στο λαιμό του). Εάν συμβεί αυτό, η αναγωγή της τροφής μπορεί να περάσει στους πνεύμονες του μωρό και να επηρεάσει την αναπνοή του.

Το ανθρώπινο γάλα χωνεύεται πιο γρήγορα από το τυποποιημένο, γι’ αυτό σε πολλά μωρά που θηλάζουν επιτρέπεται μικρότερος χρόνος νηστείας (αποχής από τροφή) πριν από τη γενική αναισθησία.

Διαφορετικά νοσοκομεία κατατάσσουν το ανθρώπινο γάλα σε διαφορετικές κατηγορίες, γεγονός που επηρεάζει τη διάρκεια του χρόνου περιορισμού του θηλασμού και οι κατευθυντήριες γραμμές ποικίλλουν ανά τον κόσμο.

Συζήτησε με τους επαγγελματίες υγείας για το πόσος χρόνος νηστείας (αποχής από τροφή) θα ήταν ασφαλής για το μωρό σου. Αν μπορείς, μίλησε με τον αναισθησιολόγο του μωρού, καθώς αυτός θα λάβει την απόφαση για το πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να απέχει το μωρό από τροφή πριν από την επέμβαση. Μπορεί να μην γνωρίζουν ότι τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με ανθρώπινο γάλα θα έχουν ήδη πέψει το γάλα μόλις δύο έως τέσσερις ώρες μετά τη σίτιση, λόγω της εύκολης πεπτικότητας του ανθρώπινου γάλακτος.

Οι περισσότεροι οργανισμοί συνιστούν περίοδο νηστείας (αποχής από τροφή) τεσσάρων ωρών.

Οι Αμερικανοί παιδίατροι Ruth και Robert Lawrence συμφωνούν με ένα διάστημα νηστείας (αποχής από τροφή)  τεσσάρων ωρών πριν από το χειρουργείο και προτείνουν επίσης ότι, καθώς τέσσερις ώρες χωρίς θηλασμό μπορεί να είναι αγχωτικές, η μητέρα μπορεί να επιθυμεί να θηλάσει το μωρό της για ανακούφιση αφού έχει προηγουμένως κάνει άντληση[1].

Ορισμένες οικογένειες βρίσκουν χρήσιμο να προγραμματίσουν την επέμβαση έτσι ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από ένα χρονικό διάστημα τριών-τεσσάρων ωρών, όταν το μωρό ή το μικρό παιδί τους είναι αρκετά ικανοποιημένο χωρίς θηλασμό. Για παράδειγμα, εάν η περίοδος νηστείας (αποχής από τροφή) είναι τέσσερις ώρες, το μωρό θα μπορούσε να θηλάσει όλη τη νύχτα μέχρι τις 6 π.μ. και στη συνέχεια να αποσπαστεί με άλλες δραστηριότητες μέχρι την προγραμματισμένη ώρα του χειρουργείου στις 10 π.μ. Μπορεί να είναι ευκολότερο να παραλείψεις το πρωινό και να αποσπάσεις την προσοχή του παιδιού από τον θηλασμό το πρωί παρά να το κρατήσεις χωρίς θηλασμό όλη τη νύχτα.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ:

Μπορεί να βρεις χρήσιμες αυτές τις ιδέες για να αποσπάσεις την προσοχή του μωρού από τον θηλασμό:

  • Δώσε στο μωρό μια πιπίλα
  • Πηγαίνετε μια βόλτα με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο
  • Βάλε κάποιον άλλον να κρατήσει ή να παρηγορεί το μωρό, ώστε να μην περιμένει να θηλάσει
  • Πρόσφερε ένα νέο παιχνίδι που μπορεί να ενδιαφέρει το μωρό

Εάν αρχίσεις να αισθάνεσαι άβολα με το στήθος σου κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας (αποχής από τροφή) μπορείς να κάνεις άμελξη/άντληση.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ:

Μπορείς να συνεχίσεις να αντλείς το γάλα σου όσο το μωρό σου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Θα μπορείς να θηλάσεις μόλις το μωρό είναι έτοιμο να τραφεί από το στόμα μετά την επέμβαση, εκτός αν η ιατρική ομάδα πει κάτι διαφορετικό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΗΣΤΕΙΑΣ/ΑΠΟΧΗΣ:

Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, Royal College of Anaesthetists (RCoA), Association of Anaesthetists of Great Britain and Ireland (AAGBI) και Association of Paediatric Anaesthetists of Great Britain and Ireland (APAGBI), έχουν συντάξει έναν οδηγό που αναφέρει:

Έξι ώρες πριν, το παιδί σας μπορεί να φάει ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα ποτήρι γάλα. Τα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό μπορούν να έχουν τραφεί με τυποποιημένο γάλα. Τέσσερις ώρες πριν, τα μωρά μπορούν να πιουν μητρικό γάλα. Δύο ώρες πριν, τα παιδιά θα έπρεπε να πιούν ένα ποτήρι νερό ή πολύ αραιό σκουός (το σκουός είναι γνωστό ως cordial σε ορισμένα μέρη του κόσμου). [Σ.Σ: πρόκειται για αραιωμένο σιρόπι με γεύσεις φρούτων και νερό]

ΗΠΑ: Η Ακαδημία Ιατρικής του Μητρικού Θηλασμού (ABM) αναφέρει ότι τα μωρά μπορούν να πιούν μητρικό γάλα έως και τέσσερις ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αναφέρεται στο κλινικό της πρωτόκολλο #25.

Καναδάς: Το Τμήμα Αναισθησιολογίας και Περιεγχειρητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Queen’s παραθέτει χρόνο νηστείας (αποχής από τροφή) τεσσάρων ωρών για το μητρικό γάλα.

Ισραήλ: Ο δικτυακός τόπος του νοσοκομείου Sha’aray Tzeddek (ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ) παραθέτει ως χρόνο νηστείας (αποχής από τροφή) για το μητρικό γάλα τέσσερις ώρες.

Ισπανία: Η αναισθησιολόγος Dra. Ana Abad Torrent αναφέρεται σε διάφορες πηγές και δηλώνει ότι πρέπει να υπάρχει χρόνος νηστείας (αποχής από τροφή) τεσσάρων ωρών για το μητρικό γάλα.

Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία: Το Κολέγιο Αναισθησιολόγων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (ANZCA) αναφέρει:

Για παιδιά άνω των έξι μηνών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να χορηγείται μητρικό γάλα ή τυποποιημένο γάλα και περιορισμένη στερεή τροφή έως και έξι ώρες και καθαρά υγρά έως και δύο ώρες πριν από την αναισθησία.

Για βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να χορηγείται τυποποιημένο γάλα μέχρι τέσσερις ώρες, μητρικό γάλα μέχρι τρεις ώρες και καθαρά υγρά μέχρι δύο ώρες πριν από την αναισθησία.

Παραπομπές:

[1] Lawrence and Lawrence, Breastfeeding A Guide for the Medical Profession, 8e, 2016, σ. 517

Πηγή:

Anesthesia: MY BABY IS HAVING SURGERY, La Leche League International

Δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

 


Μετάφραση & Επιμέλεια: Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη & Νόπη Αλεξιάδου, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International

Pin It on Pinterest