loader image

«Μητρικό γάλα: το δώρο μου σε εσένα»

Τεύχος 29, Αύγουστος 2021

Άλλο ένα τεύχος που μας βρίσκει εν μέσω πανδημίας και ενώ βιώνουμε καταστάσεις πρόκλησης, όλες οι επιστημονικές πηγές έρχονται να μας επιβεβαιώσουν ότι ο θηλασμός είναι πολύτιμος σε μια καθημερινότητα φυσιολογική ή και εκτάκτου ανάγκης, και γι’ αυτό χρειάζεται να προστατευτεί και να ενθαρρυνθεί. Το μητρικό γάλα παραμένει ένα πολύτιμο δώρο σε κάθε του σταγόνα, για όσο καιρό και αν προσφέρεται, και οι εμπειρίες που αποκτούμε προσφέροντάς το μας ενδυναμώνουν και μας ωριμάζουν ως γονείς.

Τέτοιες εμπειρίες μοιραστήκατε μαζί μας και μας δώσατε δύναμη, έμπνευση και όρεξη να στήσουμε ένα τεύχος γεμάτο από πληροφορίες, απαντήσεις σε δικά σας ερωτήματα, ιστορίες ενθάρρυνσης αλλά και νέα του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece.

Σε αυτό το τεύχος του «γαλουχώ» θελήσαμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για στιγμές που μπορεί να αποτελούν «έκτακτη ανάγκη» και που ακόμη πιο συχνά, αντικρουόμενες πληροφορίες μας φέρνουν αντιμέτωπους με αποφάσεις που δεν μας ευχαριστούν ή μας δυσκολεύουν στο να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Θελήσαμε, επίσης, να τονίσουμε τη σημασία της καλής οργάνωσης, της προετοιμασίας και του να λαμβάνουμε ενημερωμένες αποφάσεις για εμάς, το σώμα μας και την οικογένειά μας.

Σ’ αυτό το τεύχος…

  • Θεωρήσαμε ότι η συνέντευξη με τη Dr. Anne Merewood τονίζει τη σπουδαιότητα της υποστήριξης του θηλασμού μέσα από τα μαιευτήρια για μια καλή αρχή με τον θηλασμό και τον σημαντικό ρόλο των «Φιλικών Προς Τα Βρέφη» νοσοκομείων. Μέσα από τη συζήτηση μας, μάθαμε πως ο θηλασμός μετατρέπεται σε δώρο ζωής για οικογένειες που βιώνουν συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και πως είναι ζωτικής σημασίας να ενθαρρυνθεί ο θηλασμός στους χώρους υποδοχής μεταναστών και να υποστηριχτούν οι μητέρες πρόσφυγες.
  • Μελετήσαμε δικές σας αγωνίες, που εκφράσατε επικοινωνώντας με Συμβούλους Θηλασμού της La Leche League, σε ό,τι αφορά στην ανάγκη μιας επέμβασης με ολική ή τοπική αναισθησία κατά την περίοδο του θηλασμού.
  • Θελήσαμε να καταρρίψουμε τον μύθο που θέλει να προκαλείται οστεοπόρωση από τον θηλασμό, όταν οι επιστημονικές πηγές αναφέρουν το αντίθετο.
  • Νιώσαμε την αγωνία σας σχετικά με την ανησυχία των βρεφών που βιώνουν κολικούς.
  • Στη στήλη Ρωτάτε-Απαντάμε επιλέξαμε να απαντήσουμε σε συχνά σας ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης κατά την περίοδο θηλασμού, καθώς και στο πώς ο θηλασμός και η μεταγεννητική περίοδος επιδρούν στην ερωτική διάθεση.

Στην στήλη με τις συνταγές μοιραζόμαστε υγιεινές και εύκολες παρασκευές, κατάλληλες για όλη την οικογένεια, που νοστιμίζουν την καθημερινότητά μας, μας δίνουν την ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας και να κάνουμε την κουζίνα χώρο έμπνευσης και δημιουργίας…,όπως για παράδειγμα δημιουργώντας μια Focaccia σαν πίνακα ζωγραφικής και γευστικές βάφλες με σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη, για μικρούς και μεγάλους γλυκατζήδες.

Όμως, η μεγαλύτερη έμπνευση και ενδυνάμωση ήρθε μέσα από τις ιστορίες που λάβαμε από μητέρες που έχουν υποστηρίξει οι Σύμβουλοί μας. Τρεις ιστορίες, τρεις δυνατές εμπειρίες, τρεις δυναμικές μητέρες που μας διδάσκουν ότι, αν και τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, ο θηλασμός είναι σύμμαχος και αμφίδρομο δώρο. Είναι δώρο ενδυνάμωσης για τη μητέρα που αντιμετωπίζει προκλήσεις και κάθε σταγόνα μητρικού γάλακτος ένα πολύτιμο δώρο για τα παιδιά μας με όποιον τρόπο και αν αυτό προσφέρεται, σε όση ποσότητα και αν είναι. Δεν είναι όλα ή τίποτα…είναι ένα πολύτιμο δώρο της φύσης μας.

Διαβάζουμε για τις δράσεις που έγιναν ηλεκτρονικά κατά την περίοδο Χειμώνας-Άνοιξη 2021 και γνωρίζουμε μέσα από αυτές το Τμήμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Επικοινωνίας του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece.

Για το τέλος, κρατήσαμε την παρουσίαση των στατιστικών μας για το 2020, μιας χρονιάς πολύ διαφορετικής από όλες τις προηγούμενες, που μας έκανε να βρούμε νέους τρόπους υποστήριξης, να αποχωριστούμε τις δια ζώσης Συναντήσεις και τα ανταμώματα των Ομάδων μας, να βλέπουμε τις οικογένειές σας να μεγαλώνουν και να ανθίζουν…πίσω από μία οθόνη, αλλά να είμαστε με κάθε δυνατό τρόπο κοντά σας για να σας στηρίζουμε και να μας στηρίζετε. Σας ευχαριστούμε!

Καλή ανάγνωση!!!

 

Εκ μέρους της Συντακτικής Ομάδας,

Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη

Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International


Περιεχόμενα Τεύχους 29

Κύρια Άρθρα: Θηλασμός μετά από ολική ή τοπική αναισθησίαΘηλασμός και Οστεοπόρωση«Νομίζω πως το μωρό μου έχει κολικούς!»

Ρωτάτε-Απαντάμε: Μπορώ να καταναλώσω αλκοόλ όσο θηλάζω;Επηρεάζει η καφεΐνη το μωρό που θηλάζει;Θα έχω ερωτική ζωή μετά τη γέννηση του μωρού μου;

Συνεντεύξεις: Μία συνέντευξη με την Dr. Anne Merewood

Ιστορίες Μητέρων: «Ο θηλασμός είναι το πολυτιμότερο δώρο της φύσης»«Ένα γράμμα στην κόρη μου»«Ο θηλασμός δεν είναι όλα ή τίποτα!»

Διατροφή & Συνταγές: Η Vegan Focaccia της ΠηνελόπηςΒάφλες με Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού ΧΩΡΙΣ Ζάχαρη

Νέα & Δράσεις του ΣΘΕ-LLLGR: Δράσεις του Τμήματος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Επικοινωνίας του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League GreeceΜια e-βασιλόπιτα για το 2021Online Συναντήσεις ZOOM περιόδου Ιανουάριος-Μάιος 2021Συνάντηση Εμπλουτισμού «Αχ αυτό το άγχος!»

Γνωρίστε μας: Στατιστικά 2020

Pin It on Pinterest