loader image

Γενικά

Οι θηλάζουσες μητέρες και γονείς συχνά δέχονται αντικρουόμενες συμβουλές για το αν η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει κάποια επίδραση στο μωρό τους. Ενώ συχνά υπάρχει προειδοποίηση για αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω του ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στο έμβρυο, οι κίνδυνοι της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα. Πλήθος ερευνών έχουν εστιάσει στις επιδράσεις του αλκοόλ στη γαλακτοφορία και το βρέφος, όμως τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι ακόμα άγνωστα.

Ειδικότερα, σε περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να προκληθεί υπνηλία, βαθύς ύπνος, αδυναμία και μη φυσιολογική πρόσληψη βάρους στο βρέφος και υπάρχει η πιθανότητα μειωμένου αντανακλαστικού έκκρισης γάλακτος στη μητέρα. Δεν έχουν παρατηρηθεί βλαβερές επιπτώσεις σε θηλάζοντα μωρά των οποίων οι μητέρες δεν πίνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα.

Ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεις, το μωρό σου μπορεί να επηρεαστεί με διάφορους τρόπους από το αλκοόλ στο γάλα σου. Ακόμη και μία μέτρια ποσότητα αλκοόλ μπορεί να βλάψει την παραγωγή σου και το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος. Μερικές από τις αρνητικές επιδράσεις στο μωρό μπορεί να είναι:

  • Διαταραγμένος ύπνος
  • Αυξημένο κλάμα
  • Αυξημένη ανησυχία
  • Αυξημένη διέγερση
  • Αυξημένο διάστημα ύπνου σε κατάσταση REM την περίοδο από 3,5 έως 24 ώρες μετά την έκθεση στο αλκοόλ
  • Μειωμένη πρόσληψη γάλακτος από το μωρό
  • Μειωμένη πρόσληψη βάρους

Ενδεχομένως ανάλογα με το πόσο θα πιεις και το πότε θα θηλάσεις το μωρό σου αφού πιεις, μπορεί να υπάρξουν άλλες πιο σοβαρές επιπτώσεις στο μωρό σου. Συνεπώς οι οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ και τον θηλασμό αλλάζουν. Σύμφωνα με το CDC, «ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει οριστεί το περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες και περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για άντρες.» [1]

Θα περάσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.

Εν συντομία, το LactMed® [2], μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με φάρμακα και άλλες χημικές ουσίες στις οποίες μπορεί να εκτεθεί μια θηλάζουσα, δίνει την ακόλουθη πληροφορία:

«Τα επίπεδα αλκοόλ στο γάλα είναι σχεδόν ίδια με τα επίπεδά του στο αίμα. Τα υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο γάλα παρατηρούνται 30 με 60 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού, αλλά το φαγητό καθυστερεί τον χρόνο που βρίσκεται το αλκοόλ στα ανώτερα επίπεδα. Ο θηλασμός μετά από 1 ή 2 ποτά (συμπεριλαμβανομένης και της μπύρας), μπορεί να μειώσει την πρόσληψη γάλακτος από το μωρό κατά 20% με 23% και να προκαλέσει εκνευρισμό στο βρέφος και φτωχή ποιότητα ύπνου. Ο θηλασμός ή η άντληση γάλακτος 1 ώρα πριν την πρόσληψη αλκοόλ μπορεί κάπως να μειώσει τα μεταγενέστερα επίπεδα αλκοόλ στο μητρικό γάλα.»

Βρέφη που εκτίθενται σε σημαντική ποσότητα αλκοόλ (0,3γρ/kg βάρους του γονιού) μέσω του ανθρώπινου γάλακτος, έχουν λιγότερο χρόνο ενεργού και συνολικού ύπνου. Ο ύπνος REM μπορεί επίσης να διαταραχθεί. Τα βρέφη είναι λιγότερο ικανά να επεξεργαστούν το αλκοόλ σε σχέση με τους ενήλικες, λόγω του ανώριμου συστήματός τους. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ποσότητα που λαμβάνουν μέσω του γάλακτος των γονιών τους, είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα ήταν σε έναν ενήλικα. Σε έρευνα που διεξήγαγαν οι Mennella και Garcia-Gomez, όταν η έκθεση του μωρού στο αλκοόλ πραγματοποιήθηκε εντός 3,5 ωρών μετά από μια αρκετά σημαντική ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωσε ο γονέας, οι επιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες. Για το επόμενο 24ωρο ο ύπνος συνέχιζε να είναι διαταραγμένος, καθώς το βρέφος αναπλήρωνε την πρότερη αναστάτωση. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι όσο τα βρέφη ήταν ξύπνια ήταν λιγότερο δραστήρια [3].

Ακολουθούν μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς, με προτάσεις που βασίζονται σε διαθέσιμες τεκμηριωμένες πηγές. Παρακάτω, θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις αυτές και θα δούμε τις πιθανές επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού με περισσότερες λεπτομέρειες. Θα κλείσουμε με μερικές ιδέες για πιο ασφαλή κατανάλωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού/της σίτισης από το στήθος (Δες «Πώς μπορώ να θηλάζω το μωρό μου και να πίνω περιστασιακά;»).  Η άντληση και η απόρριψη του γάλακτος δεν θα απομακρύνουν το αλκοόλ από το αίμα σου, οπότε δεν θα επηρεαστούν τα επίπεδα αλκοόλ στο γάλα σου.

Μπορεί ένα αλκοολούχο ποτό να με χαλαρώσει και να διεγείρει την παραγωγή γάλακτος;

Μια παραδοσιακή πεποίθηση σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως μπύρας, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή. Καθώς το κριθάρι, ως συστατικό της μπύρας-όχι το αλκοόλ-, ενισχύει την παραγωγή προλακτίνης [4], θα το έκανε και το αλκοόλ από μόνο του. Όμως, στην πραγματικότητα, η παραγωγή μειώνεται. Επίσης, το αλκοόλ καταστέλλει το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος, κι έτσι μειώνει την πρόσληψη γάλακτος από το μωρό.

Ως εκ τούτου, οι μελέτες δείχνουν πως τα θηλάζοντα βρέφη προσλάμβαναν λιγότερο γάλα το διάστημα 3 με 4 ώρες αφού έχει καταναλώσει η μητέρα μικρή ή μέτρια ποσότητα αλκοόλ [7,8,9]. Αφού ο γονιός έχει καταναλώσει αλκοόλ, έχει την εντύπωση πως το μωρό θηλάζει κανονικά και για φυσιολογικό χρονικό διάστημα, οπότε δεν αντιλαμβάνεται ότι το μωρό δεν παίρνει αρκετό γάλα [7]. Σύμφωνα με τη Mennella, που διεξήγαγε έρευνα πάνω σε αυτό για χρόνια, «τα βρέφη κατανάλωναν σχεδόν 20% λιγότερο γάλα» ακόμα κι αν θήλαζαν «ίσες φορές κατά τη διάρκεια των πρώτων 4 ωρών μετά την έκθεση του μητρικού γάλακτος στο αλκοόλ» (σσ 591-592) σε σύγκριση με τα θηλάζοντα βρέφη των οποίων το γάλα δεν είχε εκθέτει σε αλκοόλ [9]. Ομοίως, η έρευνα που διεξήχθη από τους Mennella και Beauchamp, έδειξε ότι τα βρέφη κατανάλωναν περίπου 23% λιγότερο γάλα [7]. Επίσης, η Mennella βρήκε ότι όταν γινόταν άντληση γάλακτος 2 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ, οι γονείς είχαν σημαντικά λιγότερο γάλα [8]. Έτσι, αντί να παράγεται περισσότερο γάλα για το μωρό σου πίνοντας αλκοόλ, η επίδραση του αλκοόλ στο σώμα σου στην πραγματικότητα δείχνει πως το μωρό σου θα λάβει λιγότερο από το πολύτιμο γάλα σου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι Mennella, Pepino και Teff [5] βρήκαν ότι το αλκοόλ μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ωκυτοκίνης ενώ συγχρόνως αυξάνει τα επίπεδα προλακτίνης. Και οι δύο ορμόνες επηρεάζουν το αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος. Όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα ωκυτοκίνης, τόσο περισσότερο καθυστερεί η έκκριση του γάλακτος. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα προλακτίνης, τόσο μεγαλύτερη η καθυστέρηση. Ο συνδυασμός της επίδρασης του αλκοόλ στις δύο ορμόνες οδηγεί σε σημαντική καθυστέρηση στην έκκριση γάλακτος.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το μωρό μου;

Ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλωθεί από τον θηλάζοντα γονέα και το πότε θήλασε το μωρό μετά την κατανάλωση, πολλές έρευνες έχουν καταλήξει πως οι πιο κοινές αρνητικές επιπτώσεις στο μωρό είναι [8, 9, 11, 13, 14, 15, 16]:

  • Διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης διάρκειας ύπνου, τις συχνότερες περιόδους αϋπνίας και λιγότερο συνολικό βαθύ ύπνο και ύπνο σε κατάσταση REM, την περίοδο των πρώτων 3 ωρών μετά την κατανάλωση αλκοόλ
  • Περισσότερο κλάμα
  • Αυξημένη ανησυχία
  • Αυξημένη διέγερση
  • Αυξημένη περίοδος ύπνου σε κατάσταση REM  3,5 με 24 ώρες μετά την έκθεση σε αλκοόλ
  • Μειωμένη πρόσληψη γάλακτος από το μωρό
  • Καθυστέρηση ανάπτυξης
  • Επιβαρυμένη λειτουργία ανοσοποιητικού
  • Καθυστέρηση κινητικής ανάπτυξης
  • Πιθανή καθυστέρηση γνωστικής ανάπτυξης
  • Μειωμένη ικανότητα αφηρημένης σκέψης κατά τη σχολική ηλικία (6-7 ετών)

Η Academy of Breastfeeding Medicine δήλωσε στο Κλινικό Πρωτόκολλο #21 ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο της γαλουχίας έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες, που κλιμακώνονται μεταξύ μετρίου και σοβαρού βαθμού, ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλώσει ο γονέας και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το πόσο γρήγορα το σώμα του γονέα μεταβολίζει το αλκοόλ [12].

Καθώς το αλκοόλ είναι πλήρως υδατοδιαλυτό και λιποδιαλυτό, εισχωρεί στο αίμα και το ανθρώπινο γάλα πολύ εύκολα [13]. Η ποσότητα αλκοόλ στο ανθρώπινο γάλα μετά την κατανάλωση ενός ποτού είναι περίπου στο 95% της ποσότητας αλκοόλ στο αίμα του γονέα.

Άλλη μελέτη, που διεξήχθη από τη Nonacs [14], έδειξε πως η κινητική ανάπτυξη των βρεφών που εκτέθηκαν συστηματικά σε αλκοόλ, μέσω του ανθρώπινου γάλακτος, μειώθηκε ή καθυστέρησε. Όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωσαν τα βρέφη μέσω του γάλακτος, τόσο χαμηλότερο δείκτη κινητικής ανάπτυξης παρουσίασαν. Τα βρέφη δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αλκοόλ τόσο γρήγορα όσο ένας ενήλικας. Τα νεογέννητα μωρά μπορούν να μεταβολίσουν μόνο το 25% με 50% του ποσοστού που μπορούν οι ενήλικες [14].

Ανησυχίες για τις αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου βασίζονται σε μελέτες που έγιναν σε ζώα. Η Oei [15] σημειώνει πως αυτά τα «ισχυρά δεδομένα από τις μελέτες σε ζώα» δείχνουν ότι «το αλκοόλ μπορεί να έχει τοξική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, κυρίως κατά τη διάρκεια των περιόδων ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου». Βλάβες στη μνήμη και ανεσταλμένη ανταπόκριση, μπορούν επίσης να παρατηρηθούν ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ από το βρέφος.

Παρότι οι έρευνες συνεχίζονται, οι Haastrup, Pottegard και Damkier, δήλωσαν πως «οι πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ από τη μητέρα είναι άγνωστες» (σελ. 171).

Ποιες άλλες επιπτώσεις θα πρέπει να λάβω υπ’ όψιν για να αποφασίσω αν και πότε θα πιω;

Ανάλογα  με το πόσο θα πιεις, επιπρόσθετα στις επιδράσεις που αφορούν στην παραγωγή σου και στο αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος, μπορείς να περιμένεις σε κάποιο βαθμό άλλες επιδράσεις στον εαυτό σου.

Το αλκοόλ έχει ηρεμιστικές και κάποιες διεγερτικές επιπτώσεις. Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι θηλάζοντες γονείς μπορούν να μεταβολίσουν το αλκοόλ πιο γρήγορα από αυτούς που δεν θηλάζουν. Υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η λήψη τροφής κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ επίσης μειώνει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα μετά την κατανάλωση. Η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι αυξάνει επίσης την επίδραση του αλκοόλ στα επίπεδα της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης στο σώμα σου [17]. Δεν θα πρέπει να κοιμάσαι με το μωρό σου αν έχεις πιει αλκοόλ, καθώς τα φυσικά αντανακλαστικά σου είναι μειωμένα.

Πληροφορίες για το bed-sharing (ύπνο σε κοινό κρεβάτι) και το αλκοόλ εδώ.

Επιπλέον, παρεμβαίνοντας στο αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή σου: χωρίς αυτό το αντανακλαστικό, το μωρό σου δεν μπορεί να θηλάσει και να αδειάσει το στήθος αποτελεσματικά. Όταν το γάλα παραμένει στο στήθος, δίνεται εντολή στο σώμα να μειώσει την παραγωγή.

Πώς μπορώ να θηλάζω το μωρό μου και να πίνω περιστασιακά;

Αρκετές πηγές προσφέρουν ιδέες για ασφαλή θηλασμό και κατανάλωση αλκοόλ [19].

  • Λάβε υπ’ όψιν σου ότι τα νεογέννητα δεν μπορούν να μεταβολίσουν καλά το αλκοόλ. Αν είναι δυνατόν, απόφυγε να πιεις μέχρι το μωρό να γίνει τουλάχιστον 8 εβδομάδων.
  • Θήλασε το μωρό σου αμέσως πριν καταναλώσεις οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, αν αυτό είναι δυνατόν, ή άντλησε και αποθήκευσε το γάλα σου.
  • Περιόρισε την πρόσληψη αλκοόλ σε ένα (κατά προτίμηση) ή δύο ποτήρια κρασί  (συνολικά περίπου 228ml) ή μια με δύο μπύρες (δες «Πώς ορίζεται το ένα ποτό» για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ).
  • Περίμενε τουλάχιστον 2 ώρες μετά την κατανάλωση ενός ποτού πριν θηλάσεις το μωρό.
  • Λάβε υπ’ όψιν σου πως όσο περισσότερο πιεις τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί το σώμα για να καθαρίσει.
  • Αν το μωρό θελήσει να θηλάσει πριν περάσουν 2 ή και περισσότερες ώρες, χρησιμοποίησε το γάλα που έχεις προηγουμένως αντλήσει για να ταΐσεις το μωρό.
  • Πιες χυμό μαζί με το αλκοόλ.
  • Φάε όσο πίνεις αλκοόλ- αυτό θα μειώσει τα επίπεδα του αλκοόλ που περνούν στο αίμα σου.
  • «Άντλησε και πέταξε το γάλα» μόνο αν χρειάζεται για να ανακουφιστείς. Για όσο υπάρχει αλκοόλ στο αίμα σου, θα υπάρχει και στο γάλα σου.

Πώς ορίζεται το «ένα ποτό»;

Το «ένα ποτό» ορίζεται διαφορετικά σε κάθε χώρα. Είναι σημαντικό να καταλάβεις τι θεωρείται «ένα ποτό» αν επιλέξει να πιεις αλκοόλ και να θηλάσεις.

Παρακαλούμε έλεγξε στο Υπουργείο Υγείας ή σε άλλη συναφή κυβερνητική πηγή για τις κατάλληλες πληροφορίες που αφορούν στη χώρα σου.

Μερικά παραδείγματα:

Για να καθορίσεις την ποσότητα του «ενός ποτού» στην Ευρώπη, παρακαλούμε ανατρέξτε στο Standard Drink Measures στην Ευρώπη [20].

Στο ΗΒ, το NHS προτείνει να χρησιμοποιείται αυτή η μονάδα μέτρησης: https://alcoholchange.org.uk/alcohol-facts/interactive-tools/unit-calculator.

Στις ΗΠΑ, ορίζεται από το National Institutes of Health (NIH) ως εξής [21]: Στις ΗΠΑ, «ένα ποτό» (ή αντίστοιχα ένα αλκοολούχο ποτό) περιέχει περίπου 14 γραμμάρια καθαρού οινοπνεύματος, το οποίο βρίσκεται περίπου σε:

  • 340 ml κανονικής μπύρας, η οποία συνήθως περιέχει 5% αλκοόλ
  • 142 ml κρασί, το οποίο τυπικά περιέχει 12% αλκοόλ
  • 43 ml αποσταγμένο ποτό, το οποίο περιέχει περίπου 40% αλκοόλ

Ο Thomas W. Hale, R.Ph. Ph.D, λέει στο βιβλίο του Medications and Mothers’ Milk (17η εκδ., 2019):

«Το αλκοόλ μεταφέρεται στο ανθρώπινο γάλα εύκολα, με μέσο όρο πλάσμα αίματος/γάλα περίπου 1. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ποσότητα αλκοόλ στο γάλα είναι υψηλή, σημαίνει μόνο ότι τα επίπεδα στο πλάσμα του αίματος είναι πολύ κοντά σε αυτά του γάλακτος. Η απόλυτη ποσότητα (δόση) αλκοόλ που μεταφέρεται στο γάλα είναι γενικά χαμηλή και είναι σε συνάρτηση με τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα της μητέρας. Παλαιότερες μελέτες, κάποιες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, αναφέρουν ότι η μπύρα (ή πιθανότερα το κριθάρι) μπορεί να διεγείρει τα επίπεδα προλακτίνης. Σημαντική ποσότητα αλκοόλ δεσμεύεται στο μητρικό γάλα, ωστόσο δεν θεωρείται βλαβερή για το βρέφος αν η ποσότητα και η διάρκεια είναι περιορισμένες. Η απόλυτη ποσότητα αλκοόλ που μεταφέρεται στο γάλα είναι γενικά χαμηλή.

Υπερβολικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε υπνηλία, βαθύ ύπνο και μειωμένη ανάπτυξη στο βρέφος. Τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα της μητέρας πρέπει να φτάσουν στα 300mg/dl προτού εμφανιστούν σημαντικές επιπτώσεις στο βρέφος. Η μείωση του αντανακλαστικού καθόδου είναι εμφανώς δοσοεξαρτώμενη και απαιτεί κατανάλωση αλκοόλ 2,5 με 1,9 gm/kg σωματικού βάρους. Άλλες μελέτες αναφέρουν ψυχοκινητική καθυστέρηση στα βρέφη μητέρων που πίνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ (2+ ποτά ημερησίως). Απόφυγε να θηλάσεις για 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Όσοι πίνουν περισσότερο χρειάζεται να περιμένουν περισσότερη ώρα.

Σε μία ενδιαφέρουσα μελέτη για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στα βρέφη μέσω της λήψης γάλακτος, η κατανάλωση γάλακτος από βρέφη εντός 4 ωρών ακριβώς μετά την έκθεση σε αλκοόλ (0,3g/kg) σε 12 μητέρες ήταν σημαντικά χαμηλή. Κατόπιν παρατηρήθηκε αύξηση στην πρόσληψη τις επόμενες 8-16 ώρες μετά την έκθεση σε αλκοόλ, ενώ οι μητέρες απείχαν από το ποτό.

Ο μεταβολισμός του αλκοόλ στους ενήλικες είναι περίπου 29 ml σε 3 ώρες, οπότε οι μητέρες που λαμβάνουν αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες μπορούν γενικά να επιστρέψουν στον θηλασμό, εφόσον αισθάνονται ότι νευρολογικά βρίσκονται σε φυσιολογική κατάσταση. Οι χρόνιοι καταναλωτές αλκοόλ ή κάποιος που έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ δεν θα πρέπει να θηλάσει.»

Σημαντικά στοιχεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν

  • Η ηλικία του μωρού σου
      • Ένα νεογέννητο έχει ανώριμο συκώτι και επηρεάζεται περισσότερο από το αλκοόλ.
      • Μέχρι περίπου τους τρεις μήνες τα βρέφη μεταβολίζουν περίπου τη μισή ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να μεταβολίσει ένας ενήλικας.
      • Ένα μεγαλύτερο μωρό μπορεί να μεταβολίσει το αλκοόλ πιο γρήγορα από ένα μικρότερο βρέφος αλλά ακόμα όχι τόσο καλά όσο ένας ενήλικας.
  • Το βάρος σου
      • Το βάρος ενός ατόμου παίζει ρόλο στο πόσο γρήγορα μεταβολίζει το αλκοόλ.
      • Ένα βαρύτερο άτομο μπορεί να μεταβολίσει το αλκοόλ πιο γρήγορα από ένα λιγότερο βαρύ άτομο.
      • Η ποσότητα αλκοόλ.
  • Η γνώση του τι συνιστά «ένα ποτό»
      • Η επίδραση του αλκοόλ στο μωρό σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα του αλκοόλ που έχει καταναλώσει.
      • Όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωσε, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί το σώμα του για να καθαρίσει. Το CDC δηλώνει πως «Το αλκοόλ από ένα ποτό ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα για περίπου 2-3 ώρες, αλκοόλ από δύο ποτά ανιχνεύεται για περίπου 4-5 ώρες και αλκοόλ από τρία ποτά ανιχνεύεται για περίπου 6 -8 ώρες και περισσότερο.»
  • Η κατανάλωση φαγητού
      • Όταν ένα αλκοολούχο ποτό καταναλώνεται μαζί με φαγητό, μειώνεται το ποσοστό απορρόφησης του αλκοόλ από το αίμα.

Πρέπει να αντλώ και να πετώ το γάλα μετά την κατανάλωση κάποιου αλκοολούχου ποτού;

Όταν απομακρύνεται το αλκοόλ από το αίμα σου, απομακρύνεται και από το γάλα σου. Καθώς το αλκοόλ δεν «παγιδεύεται» στο γάλα (επιστρέφει στο κυκλοφορικό σύστημα καθώς τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σου πέφτουν), η άντληση και απόρριψη του γάλακτος δεν θα το απομακρύνει. Η άντληση και η απόρριψη του γάλακτος, το να πιεις πολύ νερό, η ξεκούραση ή το να πιεις καφέ δεν θα επισπεύσει τον ρυθμό εξάλειψης του αλκοόλ από το σώμα σου.

Τι γίνεται αν μεθύσω;

Αν  μεθύσεις, δεν θα πρέπει να θηλάσεις μέχρι να είσαι ξανά εντελώς νηφάλιος, τότε που το μεγαλύτερο ποσοστό αλκοόλ θα έχει φύγει από το σώμα σου. Το να πίνεις σε σημείο να μεθύσεις ή να το παρακάνεις με το ποτό, έχει φανεί πως επιδρά στον τρόπο που τα βρέφη κοιμούνται. Η αρνητική επίδραση στον ύπνο επέρχεται όταν τα βρέφη εκτίθενται σε αλκοόλ μέσω του γάλακτος που περιέχει αλκοόλ σε βαθμό που θα μπορούσε να βρεθεί στο ανθρώπινο γάλα μια ώρα αφού έχει καταναλώσει ο γονέας σημαντική ποσότητα αλκοόλ (0,3γρ ανά κιλό σωματικού βάρους του γονέα).

Μπορεί η εξάρτηση/αυτοθεραπεία με αλκοόλ να επηρεάσει το θηλάζον μωρό;

Ναι. Η εξάρτηση από αλκοόλ ή η αυτοθεραπεία με αλκοόλ του θηλάζοντος γονέα μπορεί να επιφέρει χαμηλή πρόσληψη βάρους ή προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού. Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, ακόμα και η μικρή ή μέτρια ποσότητα αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος (let-down) και μειώνει την πρόσληψη γάλακτος από το μωρό. Το μωρό μπορεί να υποφέρει από σημαντικές διαταραχές ύπνου [21] ή μπορεί να μην θηλάσει αποτελεσματικά, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη γάλακτος. Το μωρό μπορεί ακόμα να υποφέρει από καθυστέρηση στην κινητική ανάπτυξη. Αν θεωρείς πως εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις πίνει υπερβολικά αλκοόλ, επικοινώνησε με τον επαγγελματία υγείας σου ή κάποιον αξιόπιστο οργανισμό που παρέχει υποστήριξη σε ανθρώπους που μάχονται ενάντια στη χρήση αλκοόλ.

Ζυγίζοντας τους κινδύνους και τα οφέλη

Συχνά, οι περιστάσεις κατά τις οποίες προσφέρεται αλκοόλ, είναι αυξημένες. Μπορεί να βγεις έξω με φίλους, ή ένα ραντεβού, ή να είχες μια ιδιαίτερα αγχωτική εβδομάδα και κάποιος αγαπημένος να σου προσφέρει μερικές μπύρες. Όποιος και να είναι ο λόγος, μπορεί να έχεις ανησυχίες για το αν μπορείς να πιεις και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο μωρό σου. Μια καλή ιδέα είναι να ζυγίσεις τα οφέλη του θηλασμού και τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ. Μπορεί να βρεις αυτές τις προτάσεις βοηθητικές.

  • Οργανώσου
      • Αν επιλέξεις να πιεις, οργανώσου όσο καλύτερα μπορείς για να μειώσεις την έκθεση του μωρού στο αλκοόλ. Αν είναι δυνατόν, αποθήκευσε λίγο αντλημένο γάλα προηγουμένως.
      • Θηλάζοντας ακριβώς πριν καταναλώσεις οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό και περιμένοντας μετά να περάσουν περίπου τρεις ώρες για να θηλάσεις ξανά, σε βοηθά να διασφαλίσεις ότι το μωρό σου θα πάρει μικρή ποσότητα αλκοόλ από εσένα.
      • Αν το στήθος σου γεμίσει όσο περιμένεις να απομακρυνθεί το αλκοόλ και να θηλάσεις, μπορείς να κάνεις άμελξη ή άντληση απορρίπτοντας το γάλα που έχεις συλλέξει.
  • Εναλλακτικές
      • Αν σχεδιάζεις να πιεις περισσότερο από μια μέτρια ποσότητα, βεβαιώσου πως υπάρχει διαθέσιμος κάποιος υπεύθυνος φροντιστής για το μωρό.
      • Αν δεν θέλεις πραγματικά να παρευρεθείς σε κάποια οικογενειακή ή επαγγελματική εκδήλωση, συζήτησε με έναν έμπιστο φίλο ή με μια Σύμβουλο της La Leche League της περιοχής τα υπέρ και τα κατά του να πας.
      • Μπορεί να προτιμήσεις να πιεις μη αλκοολούχα ποτά.
      • Να έχεις έναν έμπιστο φίλο ή να είσαι σε επαφή με μια Ομάδα της La Leche League, ώστε να στείλεις κάποιο μήνυμα για συμπαράσταση όταν θα είσαι στην εκδήλωση και όλοι οι άλλοι θα πίνουν.
      • Όποτε είναι δυνατόν, ζήτα και δέξου βοήθεια που θα σου επιτρέψει να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από τον ρόλο σου ως μητέρα και από τη γονεϊκότητα και να επικεντρωθείς σε κάτι που κάνεις και σε διασκεδάζει.

Μετάφραση άρθρου από LLLI: Drinking Alcohol and Breastfeeding

Επιπλέον, άρθρο «γαλουχώ»: Η διατροφή της μητέρας που θηλάζει

Παραπομπές:

[1] Centers for Disease Control (CDC). https://www.cdc.gov/alcohol/faqs.htm#excessivealcohol

[2] LactMed. Retrieved 11 May 2020 from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501469/

[3] Mennella, J. A., & Garcia-Gomez, P. L. (2001). Sleep disturbances after acute exposure to alcohol in mothers’ milk. Alcohol 25(3) pp. 153-158. DOI: 10.1016/s0741-8329(01)00175-6

[4] Koletzko, B., & Lehner, F. (2000). Beer and breastfeeding. Advances in Experimental Medicine and Biology 478 pp. 23-8. doi: 10.1007/0-306-46830-1_2. PMID: 11065057    

[5] Mennella, J. A., Pepino, M. Y., & Teff, K. L. (2005). Acute alcohol consumption disrupts the hormonal milieu of lactating women. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 90(4) pp. 1979-1985. doi: 10.1210/jc.2004-1593.

[6] Mennella, J. A., & Pepino, M. Y. (2008). Biphasic effects of moderate drinking on prolactin during lactation. Alcoholism: Clinical and Experimental Research 32(11) pp. 1899-1908. Doi: 10.1111/j.1530-0277.2008.00774.x.

[7] Mennella, J. A., & Beauchamp, G. K. (1993). Beer, breast feeding, and folklore. Developmental Psychobiology, 26(8) pp. 459-466. doi: 10.1002/dev.420260804

[8] Haastrup, M. B., Pottegård, A., & Damkier, P. (2013). Alcohol and breastfeeding. Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology 114 pp. 168-173. doi: 10.1111/bcpt.12149 

[9] Mennella, J. A. (2001). Regulation of milk intake after exposure to alcohol in mothers’ milk. Alcoholism: Clinical and Experimental Research 25(4) pp. 590-593.

[10] Mennella, J. A. (1998). Short-term effects of maternal alcohol consumption on lactational performance. Alcoholism: Clinical and Experimental Research 22(7) pp 1389-1392. doi: 10.1111/j.1530-0277.1998.tb03924.x

[11] Brown, R. A., Dakkak, H., & Seabrook, J. A. (2018). Is breast best? Examining the effects of alcohol and cannabis use during lactation. Journal of Neonatal-Perinatal Medicine, 11(4) pp. 345-356. Doi: 10.3233/NPM-17125.

[12] Reece-Stremtan, S., Marinelli, K. A., & The Academy of Breastfeeding Medicine. (2015). ABM Clinical Protocol #21: Guidelines for breastfeeding and substance use or substance use disorder, Revised 2015. Breastfeeding Medicine 10(3) pp. 135-141. doi: 10.1089/bfm.2015.9992 

[13] Anderson, P. O. (2018). Alcohol Use During Breastfeeding. Breastfeeding Medicine 13(5) pp. 315-317. DOI: 10.1089/bfm2018.0053.

[14] Nonacs, R. (2018). Alcohol and breastfeeding: What are the risks? Contemporary OBGYN Net December 2018 24-28.

[15] Oei, J-L. (2019). Risky maternal alcohol consumption during lactation decreases childhood abstract reasoning at school age. Evidence-based Nursing 22(10 p. 25. doi: 10.1136/ebnurs-2018-102999.

[16] Gibson, L., & Porter, M. (2018). Drinking or smoking while breastfeeding and later cognition in children. Pediatrics 142(2). doi: https://doi.org/10.1542/peds.2017-4266.

[17] Gibson, L., & Porter, M. (2020). Drinking or smoking while breastfeeding and later developmental health outcomes in children. BMC Res Notes 13:232. doi.org/10.1186/s13104-020-05072-8.

[18] Pepino, M. Y., Steinmeyer, A. L., & Mennella, J. A. (2007). Lactational state modifies alcohol pharmacokinetics in women. Alcoholism: Clinical and Experimental Research 31(6) pp. 909-918. doi: 10.1111/j.1530-0277.2007.00387.x. 

[19] Tay, R. Y., Wilson, J. McCormack, C., et al. (2017) Alcohol consumption by breastfeeding mothers: Frequence, correlates and infant outcomes. Drug and Alcohol Review 36 pp. 667-676. doi: 10.1111/dar.12473.

[20] Standard Drink Measures in Europe (2015). Published by RARHA (Reducing Alcohol Related Harm). Accessed 4 Dec 2020 from http://www.rarha.eu/Resources/Deliverables/Lists/Deliverables/Attachments/14/WP5%20Background%20paper%20Standard%20drink%20measures%20HRB.pdf 

[21] National Institutes of Health. What Is a Standard Drink? Accessed 4 Dec 2020 from https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/overview-alcohol-consumption/what-standard-drink

[22] Drugs and Lactation Database (LactMed), Alcohol, May 11 2020 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501469/ Accessed 27 October 2020

Μετάφραση: Νόπη Αλεξιάδου, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International

Επιμέλεια: Αμαλία Γιαννοπούλου & Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League International

Pin It on Pinterest