loader image

Πιθανόν να αναρωτιέστε εάν το πρωινό σας καφεδάκι ή τσάι θα μπορούσε να επηρεάσει το θηλάζον μωρό σας. Ίσως είναι για εσάς καθησυχαστικό να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης είναι απίθανο να επηρεάσει το τελειόμηνο υγιές μωρό σας, ειδικά μετά τους πρώτους μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μωρό καταναλώνει, μέσω του μητρικού γάλακτος, μέτριες ποσότητες καφεΐνης, περίπου το 1,5% της δόσης που έλαβε η μητέρα του. (Mohrbacher, 2020, σελ.566).

LLLI FAQs about coffee

 Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (2020) δηλώνει ότι η ημερήσια πρόσληψη 2 φλιτζανιών καφέ (200 mg καφεΐνης) είναι ασφαλής για κατανάλωση ενώ θηλάζετε ένα μωρό. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δηλώνουν ότι είναι αποδεκτά 300 mg ή λιγότερο την ημέρα, περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ.

Ωστόσο, η καφεΐνη είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, οπότε ίσως θελήσετε να λάβετε υπ’ όψιν τα ακόλουθα:

Είναι πιθανό το μωρό μου να αντιδράσει περισσότερο στην καφεΐνη σε σχέση με άλλα μωρά;

Τα μωρά που είναι πρόωρα, κάτω των έξι μηνών ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουν την καφεΐνη από τα συστήματά τους (Hale 2019). Τα επίπεδα καφεΐνης κορυφώνονται στο γάλα σας μία έως δύο ώρες μετά την πρόσληψη.

Τι συμπτώματα μπορεί να έχει το μωρό μου;

Τα μωρά που αντιδρούν στην πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να είναι ασυνήθιστα ευερέθιστα, ανήσυχα ή άγρυπνα. Μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένα.

Τι άλλα ποτά και τρόφιμα μπορεί να περιέχουν καφεΐνη;

Η καφεΐνη μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα και ποτά εκτός από τον καφέ και το τσάι. Ορισμένες πηγές περιλαμβάνουν:

  • Τρόφιμα / ποτά:
      • Κακάο / σοκολάτα
      • Καφές (ο καφεϊνούχος καφές περιέχει 3% καφεΐνη)
      • Τσάι (Μαύρο τσάι, πράσινο τσάι και άλλα είδη ροφημάτων από βότανα. Το πράσινο τσάι Matcha περιέχει πολύ περισσότερη καφεΐνη από ό, τι άλλα πράσινα τσάγια. Ορισμένα τσάγια δεν περιέχουν καφεΐνη.)
      • Ενεργειακά ποτά
      • Ανθρακούχα ποτά / σόδα / αναψυκτικά
      • Ενεργειακά ποτά
      • Νερό με πρόσθετα γεύσης
  • Φάρμακα (συνταγογραφούμενα και μη):
      • Παυσίπονα/Αναλγητικά
      • Παυσίπονα/Αναλγητικά για την εμμηνόρροια
      • Συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους

Η καφεΐνη μπορεί να μην αναφέρεται στα συστατικά ετικέτας ενός προϊόντος εάν εμπεριέχεται φυσικά στα τρόφιμα ή τα ποτά. Άλλες πηγές καφεΐνης που μπορεί να αναγράφονται σε μια ετικέτα περιλαμβάνουν (Reyes, Cornelis 2018):

      • Γκουαρανά
      • Yerba Mate
      • Καρύδια Kola / Cola

Μια ενημερωμένη λίστα με την περιεκτικότητα σε καφεΐνη στα τρόφιμα και τα ποτά παρατίθεται εδώ.

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένα προϊόν περιέχει καφεΐνη, ελέγξτε την ετικέτα, εάν υπάρχει. Ορισμένα ποτά όπως ο καφές, το τσάι και η σόδα ή κάποια ανθρακούχα αναψυκτικά μπορεί να περιέχουν καφεΐνη, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ένδειξη.

Πόση ποσότητα καφεΐνης είναι ασφαλές να καταναλώσω;

Ποσότητα έως 200-300 mg καφεΐνης, ή περίπου 2-3 ​​φλιτζάνια καφέ, θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού (EFSA, 2020; CDC, 2020). Σύμφωνα με την κλινική Mayo, 1 φλυτζάνι (περίπου 240ml) καφέ περιέχει 95 – 165 mg καφεΐνης και ένα φλυτζάνι μαύρο τσάι μπορεί να περιέχει 25-48 mg. Η επίδραση του καφέ ή άλλου ποτού με καφεΐνη μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άτομο, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να επαναξιολογήσετε το μέγεθος της μερίδας και τις ετικέτες πριν από την κατανάλωση.

Τι μπορώ να δοκιμάσω εάν νομίζω ότι το μωρό μου έχει αντιδράσει στην καφεΐνη;

Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας αντιδρά στην πρόσληψη καφεΐνης, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τα ποτά σας με άλλα χωρίς καφεΐνη για δύο έως τρεις εβδομάδες (Mohrbacher 2020). Αυτό θα δώσει αρκετό χρόνο στην καφεΐνη να καθαρίσει από το σύστημά σας και μπορείτε να κρίνετε έτσι εάν η καφεΐνη επηρεάζει το μωρό σας. Είναι καλύτερο να μειώσετε σταδιακά την πρόσληψη καφεΐνης, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους εάν σταματήσετε απότομα. Όσο τα μωρά μεγαλώνουν, μπορεί να επηρεάζονται όλο και λιγότερο από την καφεΐνη.

Μετάφραση άρθρου από LLLI (Published January 2018, revised June 2021) : Caffeine

Άρθρο «γαλουχώ»: Η διατροφή της μητέρας που θηλάζει

 

Πηγές:


Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International

Pin It on Pinterest