loader image

Μια κοινή ανησυχία κατά τον θηλασμό είναι να αναρωτιέσαι εάν το μωρό σου πίνει αρκετό γάλα από το στήθος. Καθώς όμως είναι σχεδόν αδύνατον να μετρηθεί το γάλα, αφού δεν μπορούμε να το δούμε, πώς μπορείς να ξέρεις  ότι το μωρό σου παίρνει πράγματι αρκετό γάλα;

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό το στήθος παράγει πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι παχύ και κολλώδες και συγχρόνως πολύ θρεπτικό και σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Το  μωρό σου θα θηλάζει αρκετά συχνά, 8-12 (ή και περισσότερες) φορές το 24ωρο. Ο συχνός θηλασμός τις πρώτες μέρες βοηθάει να ενεργοποιηθεί το στήθος, ώστε να παράγει άφθονο γάλα για το μωρό σου.

Μετά τις πρώτες μέρες με τους συχνούς θηλασμούς, το γάλα προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μωρού και μετατρέπεται σταδιακά από πρωτόγαλα σε ώριμο γάλα. Το μωρό σου συνεχίζει να θηλάζει συχνά και αρχίζει να παίρνει περισσότερο βάρος.

Ποια είναι μερικά σημάδια ότι το μωρό μου τρέφεται καλά;

  • Το μωρό θηλάζει συχνά, 8-12 φορές το 24ωρο.
  • Μετά τον θηλασμό το μωρό φαίνεται ικανοποιημένο και χαρούμενο, ενώ αφήνει το στήθος μόνο του. Πριν από τον θηλασμό η παλάμη του μωρού μπορεί να είναι σφιγμένη σε γροθιά, μετά τον θηλασμό όμως είναι χαλαρή και ανοιχτή.
  • Η αύξηση βάρους τους 4 πρώτους μήνες είναι περίπου 155-240 γραμμάρια ανά εβδομάδα.
  • Το μωρό κατά τη διάρκεια του θηλασμού ακούγεται κατά διαστήματα να καταπίνει ενεργά. Τότε είναι που το μωρό καταπίνει μεγαλύτερες γουλιές γάλακτος, καθώς η μητέρα έχει το αντανακλαστικό καθόδου (letdown). Η αρχική γρήγορη θηλαστική κίνηση του μωρού, που ενθάρρυνε το αντανακλαστικό καθόδου, επιβραδύνεται σε αυτά τα διαστήματα σε ένα “ρούφηγμα” ανά δευτερόλεπτο, καθώς περισσότερο γάλα γεμίζει το στόμα του. Παρακολουθώντας τον λαιμό του μωρού μπορούμε να διακρίνουμε τις καταπόσεις.
  • Μέχρι και την 5η ημέρα οι κενώσεις του μωρού έχουν αρχίσει να γίνονται κίτρινες, υδαρείς, με σποράκια. Μετά την 4η ημέρα της ζωής τους τα μωρά πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3-4 κενώσεις το 24ωρο.
  • Στην αρχή μπορεί να μην έχει αρκετά ούρα αλλά αυτά αυξάνονται κάθε μέρα. Τη δεύτερη μέρα θα πρέπει να έχει βρέξει δύο πάνες, την 3η ημέρα και την 4η ημέρα να έχει βρέξει 3 ή περισσότερες πάνες ανά 24ωρο. Όταν το μωρό σου είναι 5 ημερών, οι βρεγμένες πάνες πρέπει να είναι πιο πολλές, συνήθως 6 ή περισσότερες το 24ωρο.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστώσεις εάν οι πάνες μιας χρήσεως είναι βρεγμένες. Μετά τις πρώτες 5 μέρες, όταν έρχεται το ώριμο γάλα, θα πρέπει να είναι βαριές*. Πολλές πάνες μιας χρήσης έχουν μια λεπτή γραμμή κατά μήκος που αλλάζει χρώμα όταν βραχεί.
  • Το μωρό, όταν είναι ξύπνιο, είναι δραστήριο και σε εγρήγορση και κατακτά τα αναπτυξιακά ορόσημα.

*Δεδομένου ότι τα νεογέννητα έχουν ουροδόχο κύστη μικρής χωρητικότητας (περίπου 15ml) μπορεί να χρειάζεται να την αδειάζουν συχνά. Μια βοηθητική πρακτική εκτίμησης είναι το να ρίξετε σε μια καθαρή πάνα 15ml νερό ώστε να αποκτήσετε αίσθηση του βάρους μιας “βαριάς” βρεγμένης πάνας ενός νεογέννητου που θηλάζει αποκλειστικά.

Ποια είναι μερικά από τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι το μωρό δεν παίρνει αρκετό γάλα;

  • Το μωρό φαίνεται νυσταγμένο και ληθαργικό. Το μωρό που δεν παίρνει αρκετό γάλα έχει χαμηλή ενέργεια. Συχνά κοιμάται 4 ή και παραπάνω ώρες κάθε φορά.
  • Το μωρό περνάει πολύ λίγη ή πάρα πολλή ώρα στο στήθος. Ένα μωρό που δεν τρέφεται καλά μπορεί να κοιμάται αμέσως στην αρχή του θηλασμού ή μπορεί να μένει στο στήθος περισσότερα από 30-40 λεπτά σε κάθε θηλασμό.
  • Η προσκόλληση είναι επώδυνη ή ρηχή. Μια ρηχή προσκόλληση μπορεί να εμποδίσει το μωρό από το να πάρει αρκετό γάλα.
  • Το μωρό δεν έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης μέχρι τις 10-14 ημέρες μετά τον τοκετό ή το βάρος που παίρνει είναι λιγότερο από το αναμενόμενο. Φυσιολογικά τα μωρά παίρνουν 155-240 γραμμάρια ανά εβδομάδα.
  • Δεν έχει συχνές κενώσεις (μετά την 4η ημέρα πρέπει να έχει 3-4 κενώσεις). Τα ούρα του μωρού δεν είναι κιτρινωπά και μπορεί να δεις κοκκινωπά σημεία, σαν σκόνη από τούβλα, στην πάνα.

 

Τι μπορώ να κάνω εάν  πιστεύω ότι το μωρό μου δεν παίρνει αρκετό γάλα;

Τα περισσότερα προβλήματα θηλασμού, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής παραγωγής,  μπορεί  να λυθούν πιο εύκολα εάν αντιμετωπιστούν νωρίτερα παρά αργότερα. Ακόμα και εάν δεν είσαι σίγουρη για το αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι, το να επικοινωνήσεις με μια Σύμβουλο Θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece ή με επαγγελματία πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας μπορεί να είναι βοηθητικό. Μπορεί να ηρεμήσεις εάν ξέρεις ότι τα πράγματα πάνε καλά, αλλά και στην περίπτωση που κάτι δεν πηγαίνει καλά, μπορείς να λάβεις υποστήριξη για να βελτιωθεί η εμπειρία του θηλασμού για εσένα και το μωρό σου.

Εάν ανησυχείς ότι το μωρό σου δεν παίρνει αρκετό γάλα, μπορείς να σκεφτείς το ενδεχόμενο να βγάζεις το γάλα σου με το χέρι. Μπορείς να δίνεις το αντλημένο  γάλα με κουταλάκι, κυπελλάκι ή  στάζοντάς το απευθείας στο στόμα του μωρού.

Εάν το μωρό σου δείχνει σημάδια ότι δεν παίρνει αρκετό γάλα, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από μια εθελόντρια Σύμβουλο Θηλασμού LLL ή από επαγγελματία υποστηρικτή της γαλουχίας, καθώς και από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το μωρό σου.  Θυμήσου, εσύ είσαι η ειδικός για το  μωρό σου. Εάν κάτι δεν φαίνεται σωστό, εμπιστεύσου το ένστικτό σου και επικοινώνησε για βοήθεια.

 

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο γάλα

Η πράξη του θηλασμού είναι πολλά περισσότερα από την ποσότητα του γάλακτος που προσφέρεται, όπως θα διαπιστώνεις όταν κρατάς το μωρό σου στην αγκαλιά σου. Ο θηλασμός είναι ζεστασιά, διατροφή και αγάπη, όλα σε ένα. Η κατανόηση και η αξιολόγηση των στοιχείων εκείνων που δείχνουν αν το μωρό σου λαμβάνει ή όχι αρκετή ποσότητα γάλακτος είναι πολύ σημαντική. Εάν έχεις οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με το μωρό σου, θα πρέπει να απευθυνθείς στον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.


Μετάφραση άρθρου από LLLI: https://www.llli.org/breastfeeding-info/is-baby-getting-enough/

Χρήσιμες πληροφορίες:


Πένυ Φίλη, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International

Pin It on Pinterest