loader image

Μια πολύ παλιά και νόστιμη συνταγή για μπισκοτάκια βουτύρου της γιαγιάς μου, που μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά σας! Η αρχική συνταγή ήταν σε οκάδες αλλά τη μετέτρεψα σε γραμμάρια. Το μυστικό για την επιτυχία τους είναι να χρησιμοποιήσετε πολύ καλής ποιότητας βούτυρο.

Υλικά για τα μπισκότα:

  • 320 γρ. βούτυρο φρέσκο ή τύπου Κερκύρας

  • 320 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 4 κρόκους από μικρά αυγά

  • 640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 μικρό ποτηράκι κονιάκ

  • 1 βανίλια

Υλικά για το γλάσο:

  • ½ φλ. ζάχαρη άχνη

  • ½ κ.γλ. νερό

  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής

  • Πινέλα ζωγραφικής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

image συνταγη μπισκότα μείγμαΧτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
Χτυπάμε το μείγμα για λίγο ακόμα και μετά κλείνουμε το μίξερ. Προσθέτουμε το κονιάκ, τη βανίλια και το αλεύρι μείον μισό φλιτζάνι.
Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια ώστε να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που να πλάθεται. Αν η ζύμη κολλάει ακόμα στα χέρια μας όταν την πλάθουμε προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.

 

Απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη και κόβουμε τα μπισκοτάκια με κουπ πατ της αρεσκείας μας. Αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό ποτήρι.
Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετούμε πάνω τα μπισκοτάκια. Παρότι η συνταγή δεν περιέχει μπέικιν πάουντερ ή σόδα, τα μπισκοτάκια απλώνουν, οπότε αφήστε μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε τα μπισκοτάκια σε 180° Κελσίου για 20-25 λεπτά σε αντιστάσεις και όχι σε αέρα.

 

image συνταγή μπισκότα ταψίΠροσοχή τα μπισκοτάκια αυτά πρέπει να πάρουν ένα ελάχιστο μπεζ χρώμα όπως τα Σκωτσέζικα κουλουράκια βουτύρου shortbread, οπότε μην τα αφήσετε να πάρουν χρώμα γιατί θα τα κάψετε. Όταν τα βγάζετε από το ταψί είναι ακόμα μαλακά και μπορεί εύκολα να σπάσουν. Μόλις κρυώσουν όμως στερεοποιούνται και σκληραίνουν.
Η συνταγή αυτή βγάζει τρία ταψιά μπισκοτάκια.

 

Μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως είναι ή αν θέλετε να τα χρωματίσετε με ένα γλάσο ζάχαρης. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν να τα ζωγραφίσουν!
Για το γλάσο ανακατεύουμε περίπου μισό φλιτζάνι ζάχαρη άχνη με ένα κουταλάκι νερό και ανακατεύουμε να γίνει γλάσο. Αν είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο νερό ακόμα. Το χωρίζουμε σε τόσα πιατάκια όσα και τα χρώματα που θέλουμε να φτιάξουμε και προσθέτουμε μια σταγονίτσα χρώμα ζαχαροπλαστικής στο καθένα. Ανακατεύουμε καλά. Με πινέλα ζωγραφικής αρχίζουμε να βάφουμε τα μπισκοτάκια μας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πριν τα βάλουμε σε κουτί ή το ένα πάνω στο άλλο!

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία στο σπιτικό σας!

Η δημιουργία των μπισκότων βήμα-βήμα με εικόνες:


Πηνελόπη Καραγκούνη, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International

 

 

 

Pin It on Pinterest