loader image

Σκοπός του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος- La Leche League είναι η υποστήριξη, η πληροφόρηση και η ενθάρρυνση, κυρίως μέσα από την προσωπική βοήθεια, προς όλες τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν τα μωρά τους. Οι Σύμβουλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και δέχονται τηλεφωνήματα από μητέρες καθώς και μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και λοιπών εφαρμογών, ενώ συγχρόνως συντονίζουν φιλικές Συναντήσεις που διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στις Συναντήσεις των Ομάδων, που συντονίζονται από τη Σύμβουλο ή τις Συμβούλους της Ομάδας, συμμετέχουν έγκυες, μητέρες με μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, καθώς επίσης μπαμπάδες, γιαγιάδες ή άλλοι βασικοί φροντιστές που θέλουν να ενημερωθούν για τα οφέλη του θηλασμού, να μοιραστούν προβληματισμούς που είναι συνήθεις ανάμεσα σε οικογένειες με μωρά που θηλάζουν και να προσθέσουν τις δικές τους εμπειρίες, ενδυναμώνοντας έτσι τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας. Οι Συναντήσεις είναι δωρεάν, ανοιχτές προς όλους τους γονείς και φιλοξενούνται σε σπίτια μελών του Συνδέσμου ή σε μέρη φιλικά προς τα παιδιά και τις οικογένειες. Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Ομάδας, καθώς σε αυτές οι γονείς αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, ασφαλείς να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλεπιδρούν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας το δικό τους δίκτυο υποστήριξης.

Τη φετινή χρονιά εξαιτίας της επιδημίας COVID-19, έχουν ανατραπεί τα δεδομένα σε πολλούς τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας και οι δια ζώσης Συναντήσεις έχουν προσωρινά παύσει, σε συμμόρφωση με τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού (SARS-CoV-2). Ως αντιστάθμιση σε αυτό, κάποιες Ομάδες αποφάσισαν να προσφέρουν διαδικτυακές Συναντήσεις. Πώς να είναι άραγε αυτές οι διαφορετικές Συναντήσεις; Αξίζει τον κόπο να συμμετάσχει κανείς; Θα υπάρχει το κλίμα αποδοχής και οικειότητας που χαρακτηρίζει τις Συναντήσεις της La Leche League;

Η Oμάδα 2 της Θεσσαλονίκης έστειλε την πρώτη της πρόσκληση σε διαδικτυακό breastfeeding café στα τέλη Μαρτίου και η Σύμβουλος Ζωή Τριανταφυλλίδου μας γράφει:

Ήταν για όλες μας πρωτόγνωρη η Συνάντηση εξ αποστάσεως αλλά και μεγάλη η ανάγκη μας να συνδεθούμε και να ζήσουμε τη ζεστασιά του μοιράσματος και της υποστήριξης.

Η αρχική αμηχανία ξεπεράστηκε γρήγορα και η συζήτηση ήταν ζωντανή και ζεστή, όπως αν βρισκόμασταν από κοντά. Ήμασταν εκεί η μία για την άλλη ακόμη και από μακριά! Η απόφαση να συνεχίσουμε με επόμενες Συναντήσεις ήρθε πολύ φυσικά∙ όλες το θέλαμε πολύ. Άλλωστε καταλαβαίνουμε καλά ότι σε δύσκολες περιόδους χρειαζόμαστε ακόμη πιο πολύ την έγκυρη πληροφόρηση, την ενθάρρυνση και την υποστήριξη από μητέρα προς μητέρα. Ακολούθησε, λοιπόν, μια σειρά διαδικτυακών Συναντήσεων, σε ρυθμό μάλιστα πιο συχνό από ό,τι συνήθως και στις Συναντήσεις μας συμμετείχαν πολλές μητέρες όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Αν και η Μηνιαία Συνάντηση από κοντά παραμένει πάντα ο αμεσότερος τρόπος επικοινωνίας και υποστήριξης, είμαστε ευτυχείς που μέσα στην αναγκαστική απομόνωση της εποχής του Covid-19 βρήκαμε έναν τρόπο να μειώσουμε τις αποστάσεις και να συνεχίζουμε την υποστήριξη μητέρα προς μητέρα.

Οι Σύμβουλοι συνεχίζουμε να είμαστε πάντα δίπλα σας στο όμορφο ταξίδι της γονεϊκότητας, είτε από κοντά είτε από μακριά! Σας ευχόμαστε να τα περνάτε υπέροχα, με υγεία πάνω απ’ όλα. Θα τα πούμε σύντομα!!!


Αμαλία Γιαννοπούλου, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International

Pin It on Pinterest