loader image

Με λένε Άννα, είμαι 36 ετών και μητέρα τριών υπέροχων παιδιών. Θα ξεκινήσω την ιστορία μου λέγοντάς σας ότι τα δύο πρώτα μου παιδιά δεν μπόρεσα να τα θηλάσω, λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης και υποστήριξης.
Στο τρίτο μου παιδί διέκοψα ξανά τον θηλασμό. Στο μαιευτήριο προσπάθησα να θηλάσω, όμως το γάλα μου δεν «κατέβαινε» και απογοητευμένη που δεν είχα ένα άτομο δίπλα μου να με βοηθήσει στο θέμα του θηλασμού και χωρίς σωστή ενημέρωση, μπήκα απλά ξανά στην εύκολη λύση του απογαλακτισμού.

Όταν το μωρό μου έφτασε περίπου ενός μηνός, παρουσίασε εκτός από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αλλεργία στο ξένο γάλα. Μίλησα με την παιδίατρο, κάναμε κάποιες εξετάσεις, ξεκίνησα υποαλλεργική φόρμουλα. Δεν είδα κάποια διαφορά, αντιθέτως το παιδί μου υπέφερε, έκλαιγε, δεν μπορούσε να ηρεμήσει. Μη μπορώντας να κάνω κάτι, άνοιξα το ίντερνετ και έψαξα κατά πόσο είναι εφικτό να ξεκινήσω επαναγαλακτισμό μετά από χάπι διακοπής της γαλουχίας και μάλιστα μετά από μεγάλη δόση. Διαβάζοντας λοιπόν κάποια άρθρα που με παρότρυναν θετικά, πήρα την απόφαση να το ξεκινήσω και ό,τι βγει. Τουλάχιστον μέσα μου θα έλεγα ότι το προσπάθησα.

Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα μία Σύμβουλο Θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece. Μια κοπέλα πρόθυμη, με υπομονή, που από την πρώτη στιγμή εμπιστεύτηκα. Μου είπε πως πολλές μητέρες τα έχουν καταφέρει κι ότι θα μπορούσα κι εγώ… κι έτσι έγινε! Ενημερώθηκα για το πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού, νοίκιασα νοσοκομειακό θήλαστρο και κάθε 3 ώρες έκανα αντλήσεις. Ξεκίνησα από 5 ml, τα μάζευα και αντικαθιστούσα τα γεύματα. Μέρα με τη μέρα η ποσότητα ανέβαινε και το ένα γεύμα μητρικού γίνονταν δύο και πάει λέγοντας. Ψυχολογικά ήμουν στη χειρότερη φάση της ζωής μου, γιατί έβλεπα πως παρόλο που προσπαθώ τόσον καιρό και ναι μεν έχω καταφέρει κάτι, δεν ήταν όσο ήθελα. Δεν ήθελα όμως να σταματήσω και το είχα βάλει πείσμα να φτάσω μέχρι τέλους. Τότε, η Σύμβουλος της La Leche League με προέτρεψε να μιλήσω με επαγγελματία υγείας και πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας IBCLC για το ενδεχόμενο λήψης φαρμακευτικού γαλακταγωγού. Επικοινώνησα, ξεκίνησα να λαμβάνω το γαλακταγωγό που μου συνέστησε και η παραγωγή μου άρχισε να αυξάνεται σιγά σιγά όλο και περισσότερο. Συνέχισα με υπομονή ώσπου κατάφερα τελικά να τρέφεται με το δικό μου γάλα!

Η διαδικασία αυτή του επαναγαλακτισμού μου πήρε μερικές εβδομάδες. Πολλοί ήταν αυτοί που μου έλεγαν ότι δε θα τα καταφέρω και να σταματήσω, καθώς με έβλεπαν που δυσκολευόμουν να κοιμηθώ, να ξεκουραστώ, να φάω. Είχα όμως δίπλα μου και την κουμπάρα μου, η οποία μου έλεγε να μην τα παρατήσω και τη Σύμβουλο του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece που με ενθάρρυνε και με υποστήριζε όποτε το χρειαζόμουν.

Πριν λίγο καιρό κατάφερα να πιει το μωρό απευθείας από το στήθος μου, χωρίς να χρειάζεται να αντλώ και να το δίνω με μπουκάλι. Φτάνοντας σ’ αυτό το σημείο η κούραση, το άγχος και ό,τι αρνητικό είχα μέσα μου δεν υπήρχαν πια. Δικαιώθηκα απέναντι στα άτομα που μου έλεγαν ότι δε θα τα καταφέρω και προπάντων στον εαυτό μου. Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι τα οφέλη του μητρικού γάλακτος και του θηλασμού είναι τόσα πολλά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τη Σύμβουλο για την υπομονή και τη μεγάλη βοήθεια που μου πρόσφερε, χωρίς αυτήν αισθάνομαι ότι δεν θα είχα καταφέρει τίποτα.
Θα ήθελα επίσης να πω σε όλες εσάς πως στη ζωή μπορείς να καταφέρεις τα πάντα αρκεί να πιστεύεις στον εαυτό σου και να έχεις τη σωστή καθοδήγηση. Ό,τι κι αν σας λένε, ακολουθήστε το ένστικτο σας και δώστε στα παιδιά σας πέρα από αγάπη και φροντίδα, το δέσιμο και τη στοργικότητα που προσφέρει ο θηλασμός.

Αυτή ήταν λοιπόν η δική μου ιστορία και ελπίζω διαβάζοντάς τη, να καταλάβετε πως «ο επιμένων νικά»!

 

 

 


Άννα Κοσμίδου

Pin It on Pinterest