loader image

Μία συνέντευξη με τη Nancy Mohrbacher (Απρίλιος 2019)

Συνέντευξη: Κωνσταντίνα Γιαννιώτη, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International

 

Τι μπορεί να κάνει μια μητέρα για να εξασφαλίσει ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος αν θηλάζει ή αντλεί αποκλειστικά;

Ένας τρόπος η μητέρα να παράγει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος είναι να βρίσκεται σε επαφή δέρμα με δέρμα με το νεογέννητο μωρό της τις πρώτες μία-δύο ώρες μετά τον τοκετό και να αρχίσει να θηλάζει αμέσως μόλις το μωρό κινηθεί προς το στήθος και προσκολληθεί. Η δερματική επαφή και ο πρώιμος θηλασμός προετοιμάζουν το σώμα της μητέρας ώστε να παράγει άφθονο γάλα.

Αν η μητέρα θηλάζει αποκλειστικά, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι να ενημερωθεί για τις φυσιολογικές συνήθειες θηλασμού των νεογνών και να προετοιμαστεί για μια απαιτητική περίοδο/έντονη εμπειρία κατά τις πρώτες 40 ημέρες! Πολλές μητέρες πιστεύουν ότι τα μωρά τους θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένα για ώρες έπειτα από ένα γεύμα. Συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι το να κάνει το μωρό τους μαραθώνιους θηλασμούς κάποιες ώρες την ημέρα είναι απολύτως φυσιολογικό. Θηλάζοντας το μωρό κάθε φορά που αυτό δείχνει ενδιαφέρον (διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το μωρό θηλάζει συνολικά τουλάχιστον 8 με 12 φορές την ημέρα), η μητέρα μπορεί να είναι βέβαιη ότι θα παράγει αρκετό γάλα. Είναι καθοριστικής σημασίας η μητέρα να ανταποκρίνεται στην επιθυμία του μωρού να θηλάσει. Πρόκειται για αυτόματη διαδικασία η οποία ενεργοποιείται από το μωρό. Η μητέρα δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτεί. Χρειάζεται μόνον να θηλάζει όποτε το μωρό της πεινάει.

Όταν μια μητέρα αντλεί αποκλειστικά (ενδεχομένως για ένα πρόωρο μωρό), είναι εξαιρετικά σημαντικό να αρχίσει την άντληση μέσα σε μία ώρα μετά τον τοκετό ώστε να εξασφαλίσει ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος. Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, οι μητέρες που άρχισαν να αντλούν γάλα μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό είχαν πολύ μεγαλύτερη παραγωγή ακόμη και έπειτα από πολλές εβδομάδες σε σχέση με μητέρες που άρχισαν τις αντλήσεις αργότερα. Ένας άλλος παράγοντας ζωτικής σημασίας, ιδίως κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, είναι η μητέρα να αντλεί τουλάχιστον 8-10 φορές την ημέρα. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν που θα έκανε το μωρό για να εγκαταστήσει μια ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος. Η άντληση με το χέρι σε συνδυασμό με την ηλεκτρική αντλία (θήλαστρο) βοηθά εξίσου. Εκτός από το να αντλεί αρκετές φορές την ημέρα, η μητέρα είναι σημαντικό να αδειάζει τους μαστούς της όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε φορά. Σύμφωνα με τη μέθοδο της «άντλησης με μαλάξεις» (hands-on pumping), η μητέρα αρχικά κάνει μαλάξεις με τα χέρια της πριν από την άντληση, στη συνέχεια κάνει διπλή άντληση (ταυτόχρονα και από τους δύο μαστούς) για περίπου 15 λεπτά, επαναλαμβάνει τις μαλάξεις και, τέλος, επικεντρώνεται σε ένα στήθος τη φορά είτε αντλώντας με το χέρι είτε κάνοντας μονή άντληση με το θήλαστρο σε συνδυασμό με πολλές μαλάξεις και συμπίεση στήθους. Εναλλάσσοντας τους μαστούς με αυτόν τον τρόπο και χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, οι μητέρες άντλησαν κατά μέσο όρο περίπου 50% περισσότερο γάλα σε σχέση με μητέρες που χρησιμοποίησαν μόνον την ηλεκτρική αντλία.

Πηγή: Morton, J., et al. Combining hand techniques with electric pumping increases milk production in mothers of preterm infants. J Perinatol 2009; 29(11): 757-764.

Πώς μπορεί μια μητέρα που θηλάζει να προστατεύσει την παραγωγή της αν πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της λίγο μετά τη γέννηση του μωρού της;

Κάθε μητέρα έχει αυτό που ονομάζω τον «μαγικό αριθμό» της, ο οποίος αντιστοιχεί στις φορές που πρέπει να απομακρύνει το γάλα από το στήθος της κάθε μέρα (με θηλασμό και αντλήσεις) για να παραμένει σταθερή η παραγωγή της. Ένας μέσος «μαγικός αριθμός» είναι επτά φορές. Κάποιες μητέρες, όμως, επιτυγχάνουν σταθερή παραγωγή με λιγότερες φορές, ενώ κάποιες άλλες με περισσότερες. Επίσης, το να εξακολουθήσει μια μητέρα να θηλάζει το μωρό της συχνά όταν βρίσκεται μαζί του παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Με αυτόν τον τρόπο, η μητέρα είναι πιο εύκολο να συμπληρώνει κάθε μέρα τον «μαγικό αριθμό» χωρίς να χρειάζεται να αντλεί τόσο συχνά στον χώρο εργασίας της. Πολλές μητέρες θεωρούν εσφαλμένα ότι τα μωρά που θηλάζουν μοιάζουν με εκείνα που τρέφονται με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος ως προς το ότι χρειάζονται λιγότερα γεύματα τη μέρα καθώς μεγαλώνουν. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι, ενώ τα μωρά που τρέφονται με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος κάνουν λιγότερα και μεγαλύτερα σε ποσότητα γεύματα καθώς μεγαλώνουν, δεν ισχύει το ίδιο με τα θηλάζοντα. Στα μωρά που θηλάζουν ο αριθμός των γευμάτων ανά ημέρα πράγματι μειώνεται ελαφρά αλλά όχι τόσο πολύ, ενώ η ποσότητα γάλακτος που παίρνει το μωρό στο στήθος παραμένει εντυπωσιακά σταθερή μεταξύ ενός και έξι μηνών.

Πηγή [1] Kent, J. C., Hepworth, A. R., Sherriff, J. L., Cox, D. B., Mitoulas, L. R., & Hartmann, P. E. Longitudinal changes in breastfeeding patterns from 1 to 6 months of lactation. Breastfeeding Medicine 2013; 8:401-407.
Πηγή [2] Mohrbacher, N. The magic number and long-term milk production. Clinical Lactation 2011; 2(1):15-18.

Τι είναι η «χαμηλή παραγωγή» και πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν η παραγωγή μιας μητέρας είναι πράγματι χαμηλή;

Πολλές μητέρες ανησυχούν ότι έχουν «χαμηλή παραγωγή», ενώ, στην πραγματικότητα, παράγουν πολύ γάλα. Συχνά ανησυχούν γιατί δεν είναι εξοικειωμένες με τους κανόνες του θηλασμού. Ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσει μια μητέρα την παραγωγή της είναι η αύξηση βάρους του μωρού. Κατά τους πρώτους 3 μήνες περίπου, μια αύξηση βάρους περίπου 30 γρ. την ημέρα αποτελεί εγγύηση ότι η μητέρα παράγει αρκετό γάλα. Μην κρίνετε το αν παράγετε αρκετό γάλα από τη συμπεριφορά του μωρού. Κάποια από τα σημάδια που κάνουν τις μητέρες να ανησυχούν χωρίς λόγο για την παραγωγή τους και ΔΕΝ αποτελούν ένδειξη χαμηλής παραγωγής είναι οι εξής:

• Το μωρό είναι ανήσυχο κάποιες ώρες της ημέρας.
• Το μωρό θέλει να θηλάζει πολύ συχνά ή και διαρκώς κάποιες ώρες της ημέρας (με αυτόν τον τρόπο τα μωρά εξασφαλίζουν ότι οι μητέρες τους παράγουν αρκετό γάλα).
• Το μωρό ξυπνά συχνά τη νύχτα για να θηλάσει.
• Η μητέρα δεν καταφέρνει να αντλήσει πολύ γάλα (η άντληση γάλακτος είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται και χρειάζεται εξάσκηση για να τελειοποιηθεί).
• Το στήθος της μητέρας δεν στάζει γάλα.
• Η μητέρα δεν αισθάνεται τους μαστούς της τόσο γεμάτους όσο παλαιότερα (αυτό είναι φυσιολογικό τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό).

Η μητέρα θα πρέπει να σκεφτεί να αναζητήσει βοήθεια για τον θηλασμό αν το μωρό της δεν παίρνει το αναμενόμενο βάρος, αν ένα μωρό μικρότερο των 6 εβδομάδων δεν έχει κενώσεις ή αν η ίδια ανησυχεί πολύ για την ποσότητα του γάλακτος που πίνει το μωρό της.

Πηγή: Gallipeau, R., Dumas, L., & LePage, M. Perception of not having enugh milk and actual milk production of first-time breastfeeding mothers: Is there a difference? Breastfeeding Medicine 2017; 12:210-17.

Είναι σύνηθες οι γυναίκες να έχουν χαμηλή παραγωγή γάλακτος και ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτό;

Δεν είναι συνηθισμένο οι γυναίκες να έχουν χαμηλή παραγωγή. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, μια μητέρα η οποία έχει υποβληθεί σε επέμβαση μείωσης του στήθους (κατά την οποία αφαιρέθηκαν χειρουργικά τμήματα των μαστών) πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση βάρους του μωρού της, διότι κάποιες μητέρες δυσκολεύονται να παράγουν αρκετό γάλα. Οι γυναίκες με ανεπάρκεια της θυρεοειδικής λειτουργίας δυσκολεύονται συχνά να παράγουν αρκετό γάλα. Στην περίπτωση αυτή, βοηθά η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τον θυρεοειδή ώστε η θυρεοειδική λειτουργία να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Περιστασιακά, μια γυναίκα γεννιέται με μαστούς που δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και μπορεί να απέχουν πολύ μεταξύ τους και να έχουν ένα ασυνήθιστο σωληνωτό σχήμα. Όμως, αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα. Έως πριν από 150 χρόνια περίπου, ο θηλασμός ήταν αναγκαίος για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Σήμερα, δεν θα κάναμε λόγο για υπερπληθυσμό αν ο θηλασμός δεν ήταν μια ανθεκτική διαδικασία η οποία λειτουργεί σχεδόν πάντα αποτελεσματικά. Επιπλέον, θεωρούμε ότι όλα τα άλλα θηλαστικά του κόσμου παράγουν αρκετό γάλα για τα μικρά τους. Εμείς γιατί να διαφέρουμε;

Πώς μπορεί μια μητέρα να αυξήσει την παραγωγή της;

Αν μια μητέρα χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή της, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το επιτύχει αυτό είναι να αυξήσει τις φορές που απομακρύνει εντελώς το γάλα από το στήθος της κάθε μέρα είτε με θηλασμό είτε με άντληση. Για τις περισσότερες μητέρες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αδειάζει το στήθος τους πάνω από οκτώ φορές την ημέρα για να αυξηθεί η παραγωγή τους. Όσες περισσότερες φορές την ημέρα απομακρύνεται το γάλα από το στήθος, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η αύξηση της παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, οι μητέρες διδύμων και τριδύμων παράγουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος για τα μωρά τους. Υπάρχει, μάλιστα, μια καταγεγραμμένη περίπτωση μητέρας με τετράδυμα η οποία παρήγε επαρκή ποσότητα για τα μωρά της. Αν πολύ απλά η μητέρα βάζει συνεχώς τα μωρά της στο στήθος, το σώμα της λαμβάνει το μήνυμα ότι πρέπει να παράγει όλο και περισσότερο γάλα. Αντίστροφα, αν μια μητέρα θηλάζει όλο και λιγότερο και δίνει στο μωρό της υποκατάστατο μητρικού γάλακτος, το σώμα της παίρνει το μήνυμα ότι το μωρό της χρειάζεται λιγότερο γάλα.

Πηγή: Berlin, C.M. Exclusive breastfeeding of quadruplets. Breastfeeding Medicine 2007; 2(2):125-26.

Πώς προλαμβάνεται ο τραυματισμός των θηλών;

Για τις περισσότερες μητέρες, η αιτία του πόνου και του τραυματισμού των θηλών είναι το ρηχό πιάσιμο (latch) του μαστού από το μωρό. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό θηλάζει με τη θηλή κοντά στο άνοιγμα του στόματός του και όχι προς το βάθος. Υπάρχει ένα μέρος στο στόμα του μωρού που αποκαλώ άτυπα «περιοχή άνεσης». Βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου η σκληρή και μαλακή υπερώα του μωρού συναντιούνται. (Μπορείτε να εντοπίσετε την περιοχή αυτή στο δικό σας στόμα χρησιμοποιώντας το δάχτυλο ή τη γλώσσα σας για να καταλάβετε σε ποιο σημείο η υπερώα σας από σκληρή γίνεται μαλακή.) Αν το μωρό πιάσει το στήθος αρκετά βαθιά ώστε η θηλή να φθάνει στην περιοχή άνεσης, η θηλή δεν υφίσταται τριβή ή πίεση. Έτσι, η μητέρα μπορεί να θηλάζει για πολλή ώρα και συχνά χωρίς να τραυματίζονται οι θηλές της. Γι’ αυτό, οι μητέρες πολυδύμων μπορούν να θηλάζουν περισσότερα από ένα μωρά χωρίς κατ’ ανάγκην να τραυματίζονται οι θηλές τους.

Πηγή: Kent, J.C., Ashton, E., Hardwick, et al.  Nipple pain in breastfeeding mothers: Incidence, causes, and treatments. Int J Environ Res Public Health 2015; 12: 12247-12263.

 

Αν οι θηλές έχουν τραυματιστεί, πώς μπορούμε να επιταχύνουμε την επούλωσή τους;

Ένας τρόπος είναι η μητέρα να αντλεί λίγο γάλα και να το αφήνει να στεγνώνει πάνω στη θηλή. Κάποιες μητέρες προτιμούν να χρησιμοποιούν λίγη καθαρή λανολίνη στην τραυματισμένη περιοχή ώστε να τη διατηρούν ενυδατωμένη μεταξύ των θηλασμών. Κάποιες, μάλιστα, βρίσκουν ότι η λανολίνη δρα καταπραϋντικά κατά τη διαδικασία της επούλωσης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να διορθωθεί πρώτα η αιτία που προκάλεσε τον τραυματισμό. Τότε, οι θηλές θα μπορέσουν να επουλωθούν ακόμη και αν η μητέρα συνεχίζει να θηλάζει.

Πηγή: Dennis C, Jackson K, Watson J. Interventions for treating painful nipples among breastfeeding women. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 12. Art. No.: CD007366. DOI: 10.1002/14651858.CD007366.pub2

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται συνήθως για να βελτιωθούν οι τραυματισμένες θηλές αφού ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, και τι θα πρέπει να κάνει η μητέρα αν οι θηλές δεν επουλωθούν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ή αν υπάρξει επιδείνωση;

Αν οι τραυματισμένες θηλές της μητέρας δεν βελτιώνονται, τότε χρειάζεται να απευθυνθεί σε ειδικό θηλασμού ώστε να προσδιοριστεί η αιτία. Ακόμη και αν το μωρό προσκολλάται βαθιά στο στήθος, μπορεί να συντρέχουν μερικές φορές άλλοι λόγοι. Για παράδειγμα, ενδέχεται να υπάρχουν αποκλίσεις στην ανατομία του μωρού, όπως είναι ο βραχύς χαλινός, οι οποίες μπορεί να καθιστούν τον θηλασμό επώδυνο. Βραχύ χαλινό έχουμε όταν υπάρχει περιορισμός των κινήσεων της γλώσσας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεμβράνη που συνδέει την γλώσσα με το κάτω μέρος του στόματος εμποδίζει τη φυσιολογική κίνηση της γλώσσας. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται διατομή της μεμβράνης αυτής ώστε ο θηλασμός να είναι πιο άνετος. Σχεδόν πάντα οι τραυματισμένες θηλές επουλώνονται. Κάποιες φορές, ωστόσο, οι μητέρες χρειάζονται βοήθεια από ειδικευμένους επαγγελματίες του θηλασμού για να το κατορθώσουν αυτό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού μπορείτε να απευθυνθείτε για εξειδικευμένη βοήθεια σε θέματα θηλασμού στην περιοχή σας.

Πηγή: Kent, J.C., Ashton, E., Hardwick, et al. Nipple pain in breastfeeding mothers: Incidence, causes, and treatments. Int J Environ Res Public Health 2015; 12: 12247-12263.

 

Πώς προστατεύει ο θηλασμός από την παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές;

Ο θηλασμός δεν προστατεύει από μεταβολικές διαταραχές γενετικής αιτιολογίας οι οποίες εμφανίζονται κατά τη γέννηση. Όμως, προστατεύει με πολλούς τρόπους από την παχυσαρκία.

Πρώτον, τα μωρά που θηλάζουν μαθαίνουν να ρυθμίζουν από μόνα τους την ποσότητα γάλακτος που προσλαμβάνουν. Το στήθος μας δεν έχει δείκτες μέτρησης του όγκου και, συνεπώς, οι μητέρες δεν μπαίνουν στον πειρασμό να καλοπιάσουν τα μωρά τους ώστε να «αδειάσουν» το στήθος, όπως συμβαίνει συχνά με το μπουκάλι. Σύμφωνα με τις έρευνες, η σίτιση ενός μωρού με μπουκάλι έχει συνδεθεί με υπερσίτιση και μεγάλη αύξηση βάρους στη βρεφική ηλικία, η οποία συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας και παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η ροή του γάλακτος αυξομειώνεται. Όταν, όμως, ταΐζουμε με μπουκάλι, το γάλα ρέει γρήγορα, με αποτέλεσμα τα μωρά συχνά να υπερσιτίζονται. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα μωρά που σιτίζονται με μπουκάλι πίνουν πολύ περισσότερο γάλα ανά τάισμα και ανά ημέρα σε σχέση με τα θηλάζοντα μωρά, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε περισσότερα περιστατικά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

Δεύτερον, το μητρικό γάλα περιέχει ορμόνες και άλλα συστατικά τα οποία απουσιάζουν από το υποκατάστατο μητρικού γάλακτος και συμβάλλουν στη ρύθμιση της όρεξης των βρεφών. Οι ορμόνες που ενισχύουν την υγιή πρόσληψη βάρους είναι η λεπτίνη, η αδιπονεκτίνη και η γκρελίνη. Πολλές ακόμη ουσίες του μητρικού γάλακτος βοηθούν τα μωρά να αξιοποιούν πιο αποδοτικά τα συστατικά του, να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται με πιο υγιή τρόπο.

Τρίτον, το υποκατάστατο μητρικού γάλακτος έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από το μητρικό γάλα και αυτό δεν είναι ωφέλιμο. Η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας πρωτεϊνών στη βρεφική ηλικία έχει συνδεθεί με υπερβαρότητα, παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής.

Πηγή [1] Azad, M.B., Vehling, I., Chan, D., et al. Infant feeding and weight gain: Separating breast milk from breastfeeding and formula from food. Pediatrics 2018; 142(4) doi: 10.1542/peds.2018-1092.

Πηγή [2] Escribano, J., Lugue, V., Ferre, N., Mendez-Riera, G., Koletzko, B. et al. Effect of protein intake and weight gain velocity on body fat mass at 6 months of age: The EU Childhood Obesity Programme. Int J Obes (Lond.) 2012; 36(4):548-53.

Πηγή [3] Feldman-Winter, L., Burnham, L., Grossman, X., et al. Weight gain in the first week of life predicts overweight at 2 years: A prospective cohort study. Maternal and Child Nutrition 2018; 14(1).

Πηγή [4] Horta, B. L., Loret de Mola, C., & Victora, C. G. Long-term consequences of breastfeeding on cholesterol, obesity, systolic blood pressure and type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr 2015; 104(467), 30-37.

 

Αν η σίτιση του μωρού με μπουκάλι είναι αναπόφευκτη, πώς μπορεί να προληφθεί η υπερσίτιση;

Υπάρχει καλύτερη μέθοδος από το να κρατάμε το μωρό σε κλίση ελαφρά προς τα πίσω και το μπουκάλι σε γωνία 45 μοιρών. Πρόκειται για την «ελεγχόμενη σίτιση με μπουκάλι (paced bottle-feeding) η οποία επιβραδύνει τη ροή του γάλακτος. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο σίτισης, ο φροντιστής τοποθετεί το μωρό σε πιο όρθια θέση και κρατά το μπουκάλι πιο οριζόντια. Στη συνέχεια, ακουμπά τα χείλη του μωρού με τη θηλή του μπουκαλιού και περιμένει ώσπου το μωρό να ανοίξει το στόμα του και να την πιάσει. Αφού το μωρό αρχίσει να πίνει, και έπειτα από μερικές γουλιές κάθε φορά, ο φροντιστής γέρνει το μπουκάλι προς τα κάτω ώστε το μωρό να κάνει διάλειμμα. Με τη διαδικασία αυτή μιμούμαστε την αυξομείωση της ροής του γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού και δίνουμε στο μωρό τον χρόνο που χρειάζεται για να αισθανθεί κορεσμό, αποφεύγοντας την υπερσίτιση.

 

Τι θα προτείνατε για να στηρίξετε μια μητέρα η οποία θέλει να επαναφέρει το μωρό της στο στήθος; Τι να κάνει αν το μωρό αρνείται;

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει μια μητέρα για να βοηθήσει το μωρό της να δεχθεί το στήθος της είναι να μετατρέψει κάθε επαφή με τον μαστό σε μια ευχάριστη εμπειρία. Συχνά, μια μητέρα θέλει τόσο πολύ να θηλάσει που προσπαθεί συνεχώς να πείσει το μωρό της να δεχθεί το στήθος, ακόμη και όταν το μωρό είναι αναστατωμένο. Έπειτα από πολλές προσπάθειες που καταλήγουν σε κλάμα, το μωρό αρχίζει να αναπτύσσει αρνητικούς συνειρμούς και κλαίει μόλις η μητέρα του ανεβάζει την μπλούζα της. Άρα, το πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε κάθε μάχη στο στήθος.

Ευτυχώς, οι αρνητικοί συνειρμοί ξεχνιούνται. Για να εξασφαλίσει μια ευχάριστη εμπειρία στο στήθος, η μητέρα μπορεί να τοποθετήσει το μωρό δέρμα με δέρμα χωρίς να το πιέσει να θηλάσει. Για τον λόγο αυτόν, μπορεί να αφήσει το μωρό μόνο με την πάνα του και να το βάλει ανάμεσα στο γυμνό της στήθος. Όσο περισσότερο χρόνο μητέρα και μωρό περνούν έτσι, με τη μητέρα να μιλά πολύ στο μωρό, να κοιτάζονται στα μάτια και να αγκαλιάζονται, τόσο το καλύτερο. Χάρη σε αυτήν τη στάση, εκκρίνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη η οποία κάνει τα μωρά πιο δεκτικά στον θηλασμό. Συχνά, τα μωρά αρχίζουν από μόνα τους να κατευθύνονται προς το στήθος όταν βρίσκονται σε επαφή δέρμα με δέρμα.

Στάσεις θηλασμού που είναι αποτελεσματικές για πολλά μωρά που βρίσκονται στη διαδικασία μετάβασης προς το στήθος είναι αυτές στις οποίες η μητέρα βρίσκεται σε ημιξαπλωτή θέση με την κοιλιά του μωρού μπρούμυτα ώστε να ακουμπάει πάνω της. Η στάση αυτή έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν η μητέρα είναι αρκετά ξαπλωμένη προς τα πίσω ώστε το μωρό ακουμπάει εντελώς στο σώμα της χωρίς η ίδια να χρειάζεται να υποστηρίζει το βάρος του μωρού με τα χέρια της. Ωστόσο, είναι καλό η μητέρα να μην είναι εντελώς ανάσκελα. Ιδανικά, πρέπει να είναι αρκετά ανασηκωμένη ώστε να μπορεί με ευκολία να κοιτάζει το μωρό της στα μάτια χωρίς να τεντώνει τον αυχένα της. Μπορείτε να δείτε ένα δωρεάν βίντεο με μητέρες που χρησιμοποιούν αυτές τις στάσεις στο www.NaturalBreastfeeding.com. Οι στάσεις αυτές αξιοποιούν τα φυσικά ένστικτα με τα οποία γεννιούνται τα μωρά.

Πηγή [1] Colson, S. D., J. H. Meek, et al. Optimal positions for the release of primitive neonatal reflexes stimulating breastfeeding. Early Hum Dev 2008; 84(7): 441-9.

Πηγή [2] Svensson, K.E., Velandia, M.I., Matthiesen, A.-S., Welles-Nystrom, B.L., et al. Effects of mother-infant skin-to-skin contact on severe latch-on problems in older infants: A randomized trial. International Breastfeeding Journal 2013; 8:1.

 

Θα μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία σας για το πώς αποφασίσατε να γίνετε Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League και τι σας ενέπνευσε να γράψετε βιβλία σχετικά με τον θηλασμό;

Ο σύζυγός μου Μάικλ και εγώ είχαμε μόλις μετακομίσει σε μία νέα πόλη κοντά στο Σικάγο όταν ήμουν 5 μηνών έγκυος στο πρώτο μου παιδί. Μια φίλη από την προηγούμενη πόλη όπου ζούσαμε μου είχε προτείνει μετά τη μετακόμιση να αρχίσω να παρακολουθώ συναντήσεις της LLL. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ένα υπέροχο μέρος για να γνωρίσω κι άλλες γυναίκες που περίμεναν μωρό και ενθουσιάστηκα με τις συναντήσεις! Είχα μόλις αποσυρθεί από την αμειβόμενη εργασία μου ως βοηθός σύνταξης και αναζητούσα τρόπους να κρατώ το μυαλό μου απασχολημένο ενώ έμενα σπίτι για να μεγαλώσω το παιδί μου. Παρακολούθησα την πρώτη μου συνάντηση της LLL τον Ιούνιο του 1980, όταν δεν υπήρχαν επαγγελματίες σύμβουλοι γαλουχίας. Για μένα ήταν προφανές ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη για υποστήριξη σε θέματα θηλασμού. Έτσι, αφού γεννήθηκε το μωρό μου και έβαλα τον θηλασμό σε σειρά, αποφάσισα να γίνω Σύμβουλος Θηλασμού της LLL για να υποστηρίζω άλλες γυναίκες. Συν-εθελόντρια Σύμβουλος της LLL ήταν η Τζούλι Στοκ η οποία εργαζόταν στο κοντινό Διεθνές Γραφείο της LLL ως επικεφαλής της βιβλιοθήκης αναφοράς (ήταν ο προπομπός του Κέντρου Πληροφόρησης Θηλασμού). Η Τζούλι μού ζήτησε να ασχοληθώ με την επιμέλεια του περιοδικού της LLL για γονείς, του New Beginnings, και στη συνέχεια άρχισα να γράφω βιβλία για τη LLLI. Οι εμπειρίες που απέκτησα ως συγγραφέας και ομιλήτρια για θέματα θηλασμού ήταν θαυμάσιες. Στα ταξίδια μου στο εξωτερικό απέκτησα πολλούς φίλους και γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους με εκπληκτικό έργο στην υποστήριξη του θηλασμού. Αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί έχω πλέον πολλές «αδελφές στον θηλασμό» σε ολόκληρο τον κόσμο.

 


Η Nancy Mohrbacher, IBCLC, FILCA άρχισε να βοηθά οικογένειες το 1982 ως εθελόντρια Σύμβουλος Θηλασμού. Έγινε Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας το 1991 και πέρασε 10 χρόνια αναπτύσσοντας μια ευρεία πρακτική θηλασμού στην περιοχή του Σικάγου, όπου εργάστηκε υποστηρίζοντας μεμονωμένα χιλιάδες οικογένειες. Η N. Mohrbacher διαθέτει τρία τρέχοντα βιβλία για τις μητέρες και δύο για επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένου του περιεκτικού, βασισμένου σε τεκμηριωμένες πηγές, οδηγό συμβουλευτικής, “Breastfeeding Answers Made Simple” (δείτε περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://www.nancymohrbacher.com/). Η εφαρμογή “Breastfeeding Solutions” χρησιμοποιείται παγκοσμίως και το κανάλι της στο YouTube https://www.youtube.com/user/NancyMohrbacher έχει περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια προβολές. Η N. Mohrbacher συνεργάζεται επί του παρόντος με νοσοκομεία για τη βελτίωση των πρακτικών του θηλασμού, γράφει για πολλές δημοσιεύσεις και μιλά σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Ήταν στην πρώτη ομάδα των 16 που τιμήθηκε για τις συνεισφορές της στον θηλασμό με την ονομασία FILCA, Fellow of the International Lactation Consultant Association.

 

Pin It on Pinterest