loader image

Πέντε μήνες αποκλειστικού θηλασμού…

 

Μόλις συμπληρώσαμε πέντε μήνες αποκλειστικού θηλασμού και μου φαίνεται σαν ψέμα ότι πέρασαν κιόλας πέντε μήνες!

Η δική μας ιστορία άρχισε μία ώρα μετά την γέννηση του μωρού μου. Το πρώτο του γεύμα ήταν θηλασμός- μας βοήθησαν οι δύο μαίες που ήταν στην γέννα και όλα πήγαν πολύ καλά. Τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο αντιμετωπίσαμε κάποιες μικρές δυσκολίες. Λίγο δεν έπιανε καλά, λίγο κάποιοι κολικοί, λίγο κάποια κλάματα, έμεινε και 2 μέρες στην λάμπα λόγω ίκτερου… Παρ’όλα αυτά συνεχίσαμε τους θηλασμούς, ενώ χρειάστηκε να προσθέσουε αντλήσεις ανά 3 ώρες καθώς και λίγο συμπλήρωμα. Στο σπίτι συνεχίσαμε με τακτά ξυπνήματα και πολλούς θηλασμούς και ευτυχώς ο ίκτερος έπεσε κι έτσι ήμασταν οικογενειακώς καλύτερα.

Μέσα στους πέντε μήνες αντιμετωπίσαμε φραγμένους πόρους, πετρώματα αλλά και απελπισία. Απελπισία κυρίως λόγω της αϋπνίας. Τώρα πια όμως, απολαμβάνουμε και οι δυο μας την ώρα του θηλασμού. To μωρό μου ξέρει πλέον να θηλάζει με μεγάλη αυτοπεποίθηση και εγώ μπορώ να το κρατάω και να το βοηθάω να θηλάζει καλύτερα και να ηρεμεί γρηγορότερα.

Η ώρα του θηλασμού είναι η πιο όμορφη της ημέρας! Όπως είπα και στον άντρα μου, όταν ακόμη ήμασταν στο μαιευτήριο, η ώρα του θηλασμού είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό. Την ώρα που με χαϊδεύουν τα τρυφερά χεράκια και με κοιτούν τα λαμπερά ματάκια όλα τα υπόλοιπα γίνονται ασήμαντα!

Υπομονή κι επιμονή χρειάζεται, τόσο ο θηλασμός, όσο και το μεγάλωμα ενός παιδιού, και φυσικά μερικούς ανθρώπους γύρω σου να σε βοηθούν με τις γνώσεις τους (όπως με βοήθησε η Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League και η συμμετοχή μου στις Συναντήσεις της Ομάδας), με την αγάπη, την κατανόηση και την υποστήριξή τους (σύζυγος, φίλες, μαμά) καθώς επίσης και με τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα (μαμά, πεθερά).

Όσο για τον θηλασμό, είμαι υπερήφανη για τη δυάδα μας.

Κι ας μην μπορώ να φύγω από το σπίτι για πολλή ώρα κι όποτε θέλω.

Κι ας ξυπνάω τα βράδια.

Κι ας περιμένω να κοιμηθεί τα βράδια για να πάω μια βόλτα με τον αγαπημένο μου,έχοντας άγχος μη ξυπνήσει και κλαίει σπαρακτικά.

Κι ας θέλει να θηλάσει κάθε φορά μόλις είναι η ώρα να φάω.

Κι ας ξυπνάει μόλις καθίσω να ξεκουραστώ στον καναπέ.

Κι ας έχω πονέσει από φραγμένους πόρους και με κλάματα μήπως δεν περάσει.

Εύχομαι να καταφέρω να γίνω μια καλή μαμά και να καταφέρω να μεγαλώσω το μωρό μου όπως του αξίζει. Το πιο δύσκολο έργο και το πιο τρυφερό!

 


Μαίρη Κ., Ηράκλειο

Pin It on Pinterest