loader image

Μια συνέντευξη με τη Dr Kathleen Kendall-Tackett (29/04/2018)

Συνέντευξη: Κωνσταντίνα Γιαννιώτη, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International

Μετάφραση: Στέλλα Τσακλίδου

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Γιαννιώτη & Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League International

 

Με ποιους τρόπους επηρεάζει ο θηλασμός την ψυχολογία μιας μητέρας και την ψυχική της υγεία;

O αποκλειστικός θηλασμός προστατεύει την ψυχική υγεία της μητέρας. Μειώνει τα επίπεδα άγχους, τη βοηθάει να κοιμάται περισσότερο και καλύτερα, ενώ παράλληλα μειώνει την ανησυχία και τον θυμό ή την ευερεθιστότητά της. Επίσης μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής (τμήμα της αντίδρασης στο άγχος). Αυτό είναι σημαντικό γιατί η φλεγμονή είναι ο βαθύτερος μηχανισμός της φυσιολογίας της κατάθλιψης. Από την άλλη, τυχόν προβλήματα στον θηλασμό αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Ποια είναι τα σημάδια που θα μπορούσε να εντοπίσει η οικογένεια μιας ψυχικά ασθενούς μητέρας, ώστε να καταλάβει ότι χρειάζεται βοήθεια;

Ότι δεν απολαμβάνει πράγματα που κάποτε της άρεσαν, ότι δείχνει λυπημένη την περισσότερη ώρα ή νιώθει απελπισμένη. Είναι πιθανό να μην έχει καθόλου ενέργεια και συχνά να είναι αδιάφορη. Ή μπορεί να είναι συνεχώς πολύ θυμωμένη ή ευερέθιστη. Όλοι μας νιώθουμε έτσι κάποιες φορές. Είναι ανησυχητικό, όμως, όταν οι μητέρες νιώθουν έτσι διαρκώς ή όταν τα συμπτώματα επιμένουν πέραν των δύο εβδομάδων.

Πως μπορούν η οικογένεια και οι φίλοι να βοηθήσουν μια μητέρα, η οποία πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη ή κάποια άλλη ψυχική ασθένεια;

Μπορούν να προσφερθούν να βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού ή να φροντίσουν τα μεγαλύτερα παιδιά. Χρειάζεται υποστήριξη στον θηλασμό. Είναι πολλοί αυτοί που θα της προτείνουν να αποθηλάσει ή που θα θελήσουν να δώσουν ένα μπουκάλι στο μωρό για να την «ξεκουράσουν». Προσφερθείτε να πάτε στο σπίτι της και να τη βοηθήσετε, ώστε να μπορέσει να κοιμηθεί λιγάκι. Και ακούστε την χωρίς να την κρίνετε. Οι νέες μητέρες είναι πολύ ευάλωτες στην κριτική (μια ακόμα από τις επιδράσεις της ωκυτοκίνης). Η μη-επικριτική ακρόαση θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάρρωσή της.

Αν μία μητέρα πάσχει από μια ψυχική ασθένεια, θα πρέπει να αποθηλάσει για να πάρει την κατάλληλη αγωγή;

Όχι. Όλες οι θεραπείες για την κατάθλιψη είναι συμβατές με τον θηλασμό. Υπάρχει μόνο μία κατηγορία αντικαταθλιπτικών (οι αναστολείς της μονοαμινο-οξειδάσης, MAO inhibitors, MAOI), τα όποια δεν μπορούν να ληφθούν κατά τη γαλουχία. Υπάρχουν επίσης αρκετές μη φαρμακολογικές θεραπείες, για την κατάθλιψη εξίσου αποτελεσματικές με τα φάρμακα (όπως για παράδειγμα, η άσκηση).

Που μπορεί να βρει βοήθεια και πληροφορίες;

Οι πηγές που γνωρίζω είναι μόνο στα αγγλικά. Για το συγκεκριμένο θέμα -δηλαδή την κατάθλιψη- θα συνιστούσα την ιστοσελίδα Praeclarus.Press.com. Έχουμε πολλά δωρεάν φυλλάδια, σχετικά με διάφορες θεραπείες της κατάθλιψης (στη στήλη White Papers). Υπάρχουν επίσης μερικοί σύνδεσμοι και άρθρα στην ενότητα Προκλήσεις (Challenges) της ιστοσελίδας BreastfeedingMadeSimple.com.

Αν μία μητέρα έχει αποθηλάσει ή δεν έχει θηλάσει ποτέ το μωρό της και έχει έντονα αρνητικά συναισθήματα γι’ αυτό, θα βοηθούσε ο επαναγαλακτισμός;

Πιθανόν. Σίγουρα αξίζει να το προσπαθήσει. Ο μόνος μου προβληματισμός έγκειται στο πόσος καιρός έχει παρέλθει. Ίσως είναι δύσκολο να εγκαταστήσει γαλουχία αν μεσολάβησε μεγάλο διάστημα. Αν μετά τον επαναγαλακτισμό θηλάζει και δίνει και συμπλήρωμα, ίσως να μην έχει τη φυσιολογική προστασία που παρέχει ο αποκλειστικός θηλασμός, αλλά σαφώς θα νιώσει πιο θετικά για τον εαυτό της ως μητέρα και αυτό θα βοηθήσει.

Ποια νέα δεδομένα υπάρχουν σχετικά με τον ύπνο μητέρας-βρέφους, τα οποία θα πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν;

Θα έλεγα ότι ένα σημαντικό στοιχείο που ανακαλύψαμε -προς έκπληξή μας- ήταν οι αρνητικές επιδράσεις της συγκοίμησης, για μητέρες που δεν θήλαζαν αποκλειστικά. Αυτές οι μητέρες ήταν πιο θυμωμένες και ευερέθιστες, πιο αγχώδεις, πιο θλιμμένες, και κοιμόντουσαν λιγότερο – ακόμα και σε σύγκριση με τις μητέρες, που δεν θήλαζαν αποκλειστικά και των οποίων τα μωρά κοιμόντουσαν σε κούνια σε διαφορετικό δωμάτιο. Ερευνητές, όπως ο James McKenna, έχουν δηλώσει ότι οι μητέρες που δεν θηλάζουν αποκλειστικά δε θα πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, επειδή δεν είναι ασφαλές για τα μωρά. Στις έρευνές μας βρήκαμε ότι αυτό (δηλαδή ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι στην περίπτωση μικτής διατροφής) τείνει να είναι λιγότερο ωφέλιμο για τις μητέρες.

Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία θηλασμού μία μητέρας ψυχικά ασθενούς που σας εξέπληξε θετικά;

Κάτι που έχω ανακαλύψει είναι ότι ο θηλασμός είναι σημαντικός σε πολλές μητέρες που πάσχουν από κατάθλιψη, αλλά σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στη ζωή τους, τους λένε να τα παρατήσουν ή τουλάχιστον να δώσουν συμπλήρωμα. Μια ιστορία που λέω συχνά, είναι αυτή της Brooke Shields από το βιβλίο της “Down Came the Rain”, σχετικά με την εμπειρία επιλόχειου κατάθλιψης που είχε. Περιγράφει πως ενώ εν μέσω της κατάθλιψης, όλοι της έλεγαν να αποθηλάσει. Ακόμα και ο σύζυγός της. Δεν το έλεγαν με κακία. Πραγματικά νόμιζαν ότι ο αποθηλασμός θα τη βοηθούσε. Αυτό που είπε όμως η Brooke, ήταν ότι ο θηλασμός αποτελούσε τη συναισθηματική σύνδεση με την κόρη της και πως ήταν η μόνη της ελπίδα να τα καταφέρει να βγει από αυτόν τον εφιάλτη. «Είχα γαντζωθεί στον θηλασμό σαν να ήταν η σανίδα της σωτηρίας μου». Αν μία μητέρα έχει κατάθλιψη και θηλάζει, η υποστήριξή σας σημαίνει πολλά γι’ αυτήν. Είναι πολύ πιθανό όλοι οι υπόλοιποι να της λένε να σταματήσει να θηλάζει.

 


Παρακολουθείστε τις Ομιλίες της Dr Kathleen Kendall-Tackett στο Επετειακό Συνέδριο Θηλασμού

Does breastfeeding protect maternal mental health? The role of oxytocin and stress (ΕΛ) The impact of violence on breastfeeding and perinatal health (ΕΛ) What’s New in Mother-Infant Sleep (ΕΛ)


 

Ψυχολόγος PhD, IBCLC, FAPA

Dr. Kendall-Tackett is a health psychologist and International Board Certified Lactation Consultant, and the Owner and Editor-in-Chief of Praeclarus Press, a small press specializing in women’s health. Dr. Kendall-Tackett is Editor-in-Chief of two peer-reviewed journals: Clinical Lactation and Psychological Trauma. She is Fellow of the American Psychological Association in Health and Trauma Psychology, Past President of the APA Division of Trauma Psychology, and a member of the APA’s Board for the Advancement of Psychology in the Public Interest.

Dr. Kendall-Tackett specializes in women’s-health research including breastfeeding, depression, trauma, and health psychology, and has won many awards for her work including the 2017 President’s Award for Outstanding Service to the Field of Trauma Psychology from the American Psychological Association’s Division of Trauma Psychology. Dr. Kendall-Tackett has authored more than 420 articles or chapters, and is author or editor of 35 books. Her most recent books include: Depression in New Mothers, 3rd Edition (2017, Routledge UK), Women’s Mental Health Across the Lifespan (2017, Routledge US, with Lesia Ruglass), The Phantom of the Opera: A Social History of the World’s Most Popular Musical (2018, Praeclarus), Psychology of Trauma 101 (2015, Springer, with Lesia Ruglass) and The Science of Mother-Infant Sleep (2014, Praeclarus, with Wendy Middlemiss).

Her websites are UppityScienceChick.comBreastfeedingMadeSimple.comKathleenKendall-Tackett.com, and PraeclarusPress.com.

Google Scholar link

 

Pin It on Pinterest