loader image

«Από πού να αρχίσω; ». Ήταν η πρώτη φράση που είπα στη Σύμβουλο Θηλασμού της La Leche League όταν αποφάσισα να σας γράψω και μου είπε “..από την αρχή”.

Δεν θα πω για το πριν αλλά για το μετά της γέννησης της κόρης μου.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ.. Για μένα σημαίνει πάρα πολλά. Αμέτρητα συναισθήματα που δεν ξεχνιούνται εύκολα.

Πέρασα πολλές δύσκολες στιγμές με την κόρη μου, την Μαριλένα (κοντά 4 ετών τώρα) αλλά ποτέ δεν το έβαλα κάτω. Πάλεψα πολύ για να θηλάσω ένα δύσκολο και πολύ απαιτητικό μωρό (όπως μου φαινόταν εμένα ).

Ξεκινήσαμε πολύ άσχημα αυτό το ταξίδι δυστυχώς, από την κλινική κιόλας. Δεν θηλάσαμε από την πρώτη στιγμή, ούτε μετά στο δωμάτιο ήρθε κανείς να με βοηθήσει. Ζήτησα βοήθεια αλλά άργησε να έρθει. Δυστυχώς ενώ εγώ νόμιζα ότι ήμουν απόλυτα ενημερωμένη στο θέμα του θηλασμού, ( δεν είπα σε κάποια σύμβουλο να έρθει να με βοηθήσει και ήταν πολύ λάθος). Αποδείχτηκε ότι τελικά χρειαζόμουν πολύ βοήθεια.

 

Οι μέρες περνούσαν κι εγώ νόμιζα ότι είναι όλα καλά, μέχρι που άρχισαν τα πρώτα σπαρακτικά κλάματα της κόρης μου και τα δικά μου φυσικά. Άρχισαν οι δυσλειτουργίες στο πεπτικό σύστημα . Για να μην μακρηγορώ, φτάσαμε να νοσηλευόμαστε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου από λάθος οδηγίες και από την δική μου αφέλεια. Διάγνωση; Παλινδρόμηση σε κάπως προχωρημένη μορφή (όπως μου είχαν πει τότε).

Φύγαμε από το νοσοκομείο, αλλάξαμε και γιατρό (μας ανέλαβε μια υπέροχη και πολύ καλή παιδογαστρεντερολόγος, πολύ φιλική και υποστηρικτική με τον θηλασμό και αυτό μας βοήθησε πολύ). Με δικές της συμβουλές και με συμβουλές από 3 Συμβούλους Θηλασμού- οι 2 του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος- La Leche League Greece (μία που την έβλεπα σε Συναντήσεις και απαντούσε σε κάθε μου απορία στο internet και μία που μιλούσαμε στο τηλέφωνο) καθώς και μία Πιστοποιημένη Σύμβουλο Γαλουχίας IBCLC που ήρθε σπίτι μου. Αλλά και με συμβουλές από άλλες μαμάδες που είχαν ίδια ή παρόμοια προβλήματα με εμένα. Έτσι κατάφερα να φτάσω να θηλάζω 3 χρόνια και 7 μήνες (λόγω προβλημάτων υγείας έπρεπε να διακόψω δυστυχώς). Τις ευχαριστώ όλες πραγματικά και μέσα από την καρδιά μου. Η βοήθεια ήταν κυρίως από την τοπική ομάδα θηλασμού του τόπου μου. Σε κάθε μου απορία ήταν εκεί. Σε κάθε μου κλάμα άπλωναν το χέρι και με παρηγορούσαν όλες μαζί. Κάπως έτσι λύνονταν σιγά σιγά τα προβλήματά μας .

Ο θηλασμός μου φαινόταν πολύ μακρινός δρόμος και πολύ δύσβατο. Έλεγα ότι αν κατάφερνα να θηλάσω 40 μέρες θα ήμουν πολύ τυχερή.Πέρασαν οι 40 μέρες και εγώ συνέχιζα,μετά έβαζα στόχους, 3 μήνες, 6 μήνες, 1 χρόνο και τελικά φτάσαμε στα 3 και κάτι . Οι Σύμβουλοι του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος- La Leche League Greece όμως τον έκαναν κοντινότερο και ευκολότερο.Αν δεν είχα την υποστήριξή τους δεν θα έφτανα από μόνη μου ποτέ ως εδώ. Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολος ο δρόμος αυτός για μένα.

Άκουγα διάφορα από το κοντινό περιβάλλον, μιας και δεν υπήρχε καμία που να θήλασε , έστω με τον σωστό τρόπο ποτέ. Ευτυχώς είχα πολύ δύναμη μέσα μου σαν να ήμουν ,τελικά, γεννημένη για αυτό απλά δεν το ήξερα. Υποστήριξη δεν είχα από κανένα εκτός των Συμβούλων Θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece και της τοπικής ομάδας. Ακόμα και στον αποθηλασμό ήταν πολύτιμες οι συμβουλές που μου δόθηκαν αλλά και στο πρόβλημα υγείας που έχω ήταν εκεί .Εγώ τις νιώθω οικογένειά μου. Ξέρω ότι μόνο αυτές θα με καταλάβουν και θα μου συμπαρασταθούν στα πάντα.

 

Ευτυχώς τα κατάφερα, λέω στον εαυτό μου κάθε φορά που βλέπω μια νέα μαμά να παλεύει ή που δεν μπορεί να θηλάσει για κάποιο λόγο ή που δεν θέλει να θηλάσει. Ήμουν πολύ τυχερή τελικά παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισα.

Δεν θα πω άλλα να σας κουράζω παρά μόνο θα ήθελα να πω στις νέες μαμάδες να μην τα παρατούν στην πρώτη δυσκολία, να εμπιστεύονται κάποια πιο έμπειρη στο θέμα, να διαβάζουν και να συμβουλεύονται τις Συμβούλους Θηλασμού που τόσο απλόχερα προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και τα παιδιά τους. Με θλίβει όταν βλέπω μια μαμά να λέει διάφορα για τον θηλασμό καθαρά από άγνοια. Αφού τα κατάφερα εγώ γιατί να μην μπορούν όλες οι μαμάδες; Κάθε παιδί είναι μοναδικό όπως και ο θηλασμός του.

 

Είμαι ευγνώμων για την βοήθεια που δέχτηκα. Είμαι περήφανη που η κόρη μου μεγάλωσε με μαμαδόγαλα και που της πρόσφερα ότι καλύτερο μπορούσα. Αυτή την ηρεμία που έβλεπα στα μάτια της όταν θήλαζε δεν θα την άλλαζα με τίποτα στον κόσμο .Είμαι περήφανη για τον εαυτό μου που έφτασα ως εδώ. Είμαι περήφανη που είμαι μαμά…..


Μαρία Πιτσούλη, Ηράκλειο Κρήτης

Pin It on Pinterest